Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o poradę jaką najlepiej byłoby założyć podłogę w kuchni. Musi być odporna na wodę i tłuszcz oraz łatwa w pielęgnacji. Obecnie mam płytki PCV a pod płytkami płytę pilśniową (ocieplającą) . Chciałabym zlikwidować płytki i nie rezygnować z ocieplenia podłogi. Nie wiem z jakiego materiału najlepiej byłoby skorzystać: płytki, panele a może coś innego?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

korek !!! My mamy w mieszkniu korek, jest już 5 lat i nigdzie się nie wytarł. Właściwie to się nazywa parkiet korkowy, już szukam linku:

 

http://www.egen.pl/panele_korkowe.html

 

Jest tam nawet przektój jak wygląda ta płutka korkowa, bo nie jest to zwykła rolka ale raka płytka wielkości kafelka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-1265682
Udostępnij na innych stronach

dodam jeszcze że korek mamy w przedpokoju, gdzie są trzymane buty zimą i nic się nie wypatrzyło, nic nie odłazi, są specjalne preparaty do konserwacji, których użyłam może z 2 razy bo mi się nigdy nie chce.

Teraz budujemy dom i z korka będziemy mieli: przedpokój, kuchnie i część jadalną w salonie - jest naprawdę świetny.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-1265686
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze że nie wiem, jak kupowaliśmy 6 lat temu to były inne, i nasz korek nie ma grubości 11mm i nie ma też tylu warstw ochronnych.

Myślę, że te obecne są dużo lepsze od tych z przed 6 lat. My mamy takie płytki o wymiarach 20x30cm, tworzą wzór na podłodze jak ściana z cegieł (tak są ułożone).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-1266422
Udostępnij na innych stronach

  • 5 years później...

Prawie.

 

Korek ma trochę gorszy (wyższy) współczynnik przewodzenia ciepła, niż styropian, więc gorzej izoluje. A druga kwestia jest taka: ile tego korka jesteś tam w stanie położyć? Centrymetr?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-5230026
Udostępnij na innych stronach

Taaa tylko po co ci durni ludzie wciąż ocieplają styropianem lub wełną jak wystarczy 5 mm korka :jawdrop: Poczytaj, pomyśl , pisz ( w takiej kolejności ).

http://muratordom.pl/budowa/izolacje/izolacja-termiczna-domu-nie-tylko-styropian-i-welna-mineralna,18_3133.html

Edytowane przez surgi22
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-5231211
Udostępnij na innych stronach

dzięki,

poczytałem sobie o różnych materiałach izolacyjnych ale jakoś nigdzie nie znalazłem o wyższości stryo nad korkiem, biorąc po uwagę wszystkie właściwości korka

chyba jednak bardziej się nada zobacz tu -

http://www.galakon.itl.pl/index_x.php?page=korekw

 

poza tym wiadomo jak ocieplenie ścian itp. to styro - sam tak mam kawałek domu ocieplony i mam zamiar ocieplić resztę ale tu mi chodzi o podłogę w kuchni

kuchnia ma 2,5 metra wysokości więc nie dam 5 cm styro bo + wylewka i panele to kolejne 8 cm, będzie nisko, poza tym w cholere roboty i rozwalone pół domu

dlatego pomysł na korek

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/57475-pod%C5%82oga-w-kuchni/#findComment-5232182
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...