Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopa pod brame przesuwną

Recommended Posts

ja bym jednak tak nie bagatelizowała i nie płyciła tych fundamentów.

też mam od wiśniowskiego i problem w tym, że na tych 4 m po zimie lekko się nie zegrało i nie chciała się brama zamykać.

fundamenty mam na bodaj 1m. musiałam od nowa ustawiać na śrubach bramę.

ma jeszcze inny problem z bramą wiśniowskiego:

nie kopał i nie montował mi bramy dystrybutor, więc jak zgłosiłam problem, że się nie domyka to, po pierwsze powiedział, że NAPEWNO RUSZYŁO ŁAWĘ, po drugie, że nie jego sprawa bo nie montował. dodatkowo wykrzywiła mi się na blasze rolka górna i dowiedziałam się, że przedstawiciel wiśniowskiego też nie przyjedzie bo, lokalny dystrybutor nie montował. ha

Pewnie zaraz dostanę od kogoś po głowie, że ameryki nie odkrywam ale co tam. Przecież przy każdej gotowej bramie jest podane jaki fundament zalać. Po prostu radzę trzymać się wytycznych producenta a wiele kłopotów odpadnie. Oczywiście wersja tres24 z "oddzielnymi dołkami" gwarantuje praktycznie obieszenie się bramy...

--

Kiedy wszystkie chwyty zawiodą sięgnij po instrukcję...

• 4 years później...

Pytam bo dół mam dopiero w trakcie kopania.

Zamierzam wykopać na ok.1,10-1,20 głębokości, długość 1,2m , szerokość 30cm, brama 4,5m lekka konstrukcja z profili stalowych prostokątnych + deski, ale gość od bramy nic nie wspomniał o prętach ?

A kopać drugi raz nie będę.

A co ze zbrojeniem ?

U mnie fundament pod bramę przesuwną to dół wykopany 200x40x160 wsadzona stopa stalowa i zalana.

Cała stopa to zespawane różne elementy stalowe w prostokąt i dodatkowo na krzyż w środku.

Od góru dospawane dwie blachy 20x30x4 mm pod rolki.

Całość wypoziomowana i zalana. W czasie zimy, tak jak przed i po wszystko chodzi elegancko.

Brama 4,5m. Słupek z drugiej strony zabetonowany ( 1,6 w głąb). Wszystko spasowane przed zima. Jak do tej pory nie było problemów ze spasowaniem.

• 1 year później...
  • 3 months później...