Gość 18.03.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ostatnio dotarłem do przepisów które podają jaki powienien być otwór w drzwiach lub pod nimi by zapewnić prawidłową wentylację pomieszczeń. To 0,022m2 - wygląda niegroźnie, ale to 220cm2. Porta w drzwiach łazienki zamontowała u mnie 3 tuleje fi 3cm! A ja dziwiłem się, że wentylacja łazienki jest za słaba. Takich tulei muciało by być 31!!! Tak więc w grę chodzi, albo szpara od dołu na 3cm, albo nieestrtyczna kratka w drzwiach. Tuleja chyba odpadają - chyba, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.03.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 To byłem ja. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 tak powinno byc. jednak oba pomysly mozna pozenic: zrobic 1,5 szczelinke i kilkanascie otworow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 18.03.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Bartt, chyba Was wywieje przez te otwory!!! Ja mam drzwi z Porty z poziomą szczeliną i jest to wystarczające. Czy masz otwory wentylacyjne (dachowe lub ścienne)w pomieszczeniach - domyślam się, że chodzi głównie o łazienkę lub wcecik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.03.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Na razie mam łazienkę w bloku z wentylacją grawitacyjną + tulejami j.w. i śladami grzybka na suficie (po 3 latach). Problem jest natomiast przyszłościowy, bo zastanawiam się jak to rozwiązać w nowym domu. Tam widok grzybka by mnie wnerwił. Planuję rekuperator, więc przepływ powietrza musi być sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Bartekjesli bedziesz mial wentylacje mechaniczna to zmieniaja sie reguly "dziurek w drzwiach" - to jest istotne przy wentylacji grawitacyjnej. Jesli bedziesz w pomieszczeniach utrzymywal nadcisnienie mozesz znaczaco zmniejszyc przekroj szczeliny wentylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.03.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Tom, czy będzie nadciśnieniowa, czy zrównoważona, to się dopiero okaże . Masz jakieś konkretne dane, czy doradzasz na intuicję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.03.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 ja regulacje pod- lub nadcisnienia zawsze robilem na samej centrali regulujac obroty silnika, mozna to tez zrobic anemostatami ale sa inne "ale" (traci sie np na wydajnosci). w zaleznosci od wielkosci centrali (mocy silnikow) bylo to kilka paskali. mozna jednak to ustawic i sprawdzic "na czuja" kartka papieru na kratce wywiewnej (kierunek przeplywu - czyli czy jest nad czy pod cisnienie) i uchylajac delikatnie drzwi lazienki czy kuchni i wtykajac tam nos - powinnien byc wyczuwalny ciag powietrza :> oczywiscie mozna sie bawic roznymi miernikami itd ale zaplacisz za nie tyle co za dobra centrale wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts