bullish 16.07.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Chcę kupić działkę budowlaną do której prowadzą dwie drogi w których właściciel ma współwałasnosć z innymi właścicielami działek. Czy nabywając tę nieruchomość automatycznie przechodzą na mnie "w jakis sposób" te udziały w drogach? Czy w mozna objac jednym aktem notarialnym te trzy operacje - sprzedaż działki + udziałów w dwóch drogach? Czy nie bedą wymagane zgody innych współwałascicieli na zbycie tych udziałów w drodze? Jak papierologie jest niezbędna u notariusza przy sprzedaży działki ale w kwestii tych udziałów w drodze (czy wystarzcy tylko np. akt notarialny- podstawa współwłasności)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.07.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 1. Nie przechodzą automatycznie, musi to być jawnie w umowie określone, z której działki, jaka wielkość udziału. 2. Można jednym aktem. 3. Zgoda pozostałych nie jest wymagana. Zakładam, że kupujesz udziału sprzedającego. Np. sprzedał już po 1/5 trzem osobom, zostały mu 2/5 to Tobie sprzedaje 1/5. Po czym zostanie mu 1/5. Jeśli on nie ma odpowiednio dużego udziału, który chciałbyś kupić, to wtedy musicie zaangażować resztę i sprawa się komplikuje - nie potrzeba ich zgody, tylko oni musieli by Ci odsprzedać jakiś kawałek swoich udziałów. 4. Działka budowlana i udziały w drodze to to sama z punktu widzenia formalności kupna sprzedaży. To i to kawałek ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_P 16.07.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Witajcie.Tak się składa że właśnie finalizujemy zakup działki z udziałem w drodze.Nie jestem specjalistą w sparawach prawnych i jedynie na podstawie własnych doświadczeń mogę potwierdzić informacje podane przez przedmówcę (udziały w drodze, jeden akt notarialny).Dodatkowo chciałbym zaznaczyć że w naszej księdze wieczystej drogi, wpisano prawo nieodpłatnego użytkowania na rzecz Zakładu Energetycznego i Gazowni (noteriusz bardzo chwalił ten wpis).PozdrawiamyRadek&Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts