Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki + współwłasność w drodze

bullish

Recommended Posts

Chcę kupić działkę budowlaną do której prowadzą dwie drogi w których właściciel ma współwałasnosć z innymi właścicielami działek.

Czy nabywając tę nieruchomość automatycznie przechodzą na mnie "w jakis sposób" te udziały w drogach?

Czy w mozna objac jednym aktem notarialnym te trzy operacje - sprzedaż działki + udziałów w dwóch drogach?

Czy nie bedą wymagane zgody innych współwałascicieli na zbycie tych udziałów w drodze?

Jak papierologie jest niezbędna u notariusza przy sprzedaży działki ale w kwestii tych udziałów w drodze (czy wystarzcy tylko np. akt notarialny- podstawa współwłasności)?

1. Nie przechodzą automatycznie, musi to być jawnie w umowie określone, z której działki, jaka wielkość udziału.

2. Można jednym aktem.

3. Zgoda pozostałych nie jest wymagana. Zakładam, że kupujesz udziału sprzedającego. Np. sprzedał już po 1/5 trzem osobom, zostały mu 2/5 to Tobie sprzedaje 1/5. Po czym zostanie mu 1/5. Jeśli on nie ma odpowiednio dużego udziału, który chciałbyś kupić, to wtedy musicie zaangażować resztę i sprawa się komplikuje - nie potrzeba ich zgody, tylko oni musieli by Ci odsprzedać jakiś kawałek swoich udziałów.

4. Działka budowlana i udziały w drodze to to sama z punktu widzenia formalności kupna sprzedaży. To i to kawałek ziemi.

Witajcie.

Tak się składa że właśnie finalizujemy zakup działki z udziałem w drodze.

Nie jestem specjalistą w sparawach prawnych i jedynie na podstawie własnych doświadczeń mogę potwierdzić informacje podane przez przedmówcę (udziały w drodze, jeden akt notarialny).

Dodatkowo chciałbym zaznaczyć że w naszej księdze wieczystej drogi, wpisano prawo nieodpłatnego użytkowania na rzecz Zakładu Energetycznego i Gazowni (noteriusz bardzo chwalił ten wpis).

Pozdrawiamy

Radek&Magda