Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna

Recommended Posts

:grin: Motyl - latasz po FORUM faktycznie jak motyl - podaj bliższe dane o tych oknach.

Z Małopolski masz TRAS Tychy [skawina].

GORAN z Lublina [to blisko Ciebie].

GEBAUER z Opola - ale drogie

FERNO z Lubartowa - dobre i stosunkowo niedrogie.

VIDOK z Rzeszowa [trochę dalej]

Czy to ma być sosna czy meranti czy coś innego [modrzew, cedr, dąb, eukaliptus - bo i takie są]

Polecam cedr - wyglądają z rysunku drewna jak antyki - a ten zapach drewna - super. Robi takie ADPOL z Torunia [to daleko]

Mnie też interesują okna. Znalazłem firmę REN-POL z Mnikowa koło Krakowa. Okna wyglądają ładnie, ale zupełnie nie mam żadnych wiadomości na temat firmy.Może ktoś z Forumowiczów zna tę firmę, lub użytkuje ich okna. Byłbym wdzięczny za opinie.

Janek z Krakowa.

Szanowny Pchelku :smile:

Czy masz może jakieś informacje nt firmy Komsta z Pyskowic (robią okna na profilach Rehau) ? A może są jacyś inni dobrzy producenci w okolicach Gliwic - Rybnika ?

Moim "problemem" jest to, że okna mam dość duże (150x150 jednoskrzydłowe) i nie każda firma chce się podjąć ich produkcji (jedni nawet powiedzieli, że zrobić to owszem, zrobią ale bez gwarancji :eek: ). W dodatku szyby antywłamaniowe i przesuwne okno balkonowe.

Mam niezłą cenowo ofertę z M&S (dealer z Sosnowca), firma duża i solidna ale trochę się obawiam odległości...

A propos, wczoraj dowiedziałem się, że M&S wycofuje się z Veki i przechodzi na Bruegemanna. Początkowo byłem przekonany, że dali mi ofertę na Veka TopLine ale okazało się, że to "cztrokomorowy, szeroki - 70mm - profil Bruegemann. Czy pomiędzy tymi dwoma jest znacząca różnica (pytam w kontekście moich dużych okien) ?

Pozdrawiam !

:grin: Brugmann nie ma aprobaty i dopuszczenia na okna kolorowe.

VEKA SOftline i TOPLINE ma.

Zadziwia mnie decyzja o rezygnacji M&S z VEKI na rzecz BRUGMANN - to niedobra decyzja.

VEKA od zawsze trzyma jakość a ostatnio wprowadza kolejny nowy system 70 mm [pięciokomorowy] w tym okna kolorowe.

VEKA ma lepsze kolory

Te okna 150x150 to można zrobić w VEKA TOPLINE, SCHUCO, ALUPLAST [4000, 5000 i 6000], REHAU, ewntualnie BRUGMANN - ale zależy to głównie od doświadczenia producenta.

W okolicach Gliwic jest sporo dobrych firm okiennych - np. OKNOPLAST z Krakowa [prawie blisko]. W Mikołowie jest też [nazwa wypadła mi z głowy].

W Katowicach jest OKNO [na ul. Roździeńskiego 198]

Ostatnio padła cała masa producentów.

Dziękuję wszystkim !

Z tym M&S i Veką to prawdopodobnie (?) chodzi o profil szerokokomorowy - usłyszałem, że TopLine był za drogi.

Informacja jest nie od producenta, ale od dilera (przedstawiciela), więc głowy nie dam. Niemniej, mimo moich nacisków wyceny na Vekę TopLine w M&S nie dostałem.

Na placu boju zostały dwie firmy: lokalna "Konsek" z Rybnika (Veka TopLine, przyzwoita cena, szczególnie na szyby i okucia antywłamaniowe) i M&S z Bruegmannem.

Z innych wymienionych OKF z Mikołowa (Aluplast) wychodziła drogo nawet na profilu 2000 a Oknoplast nie dawał gwarancji na kolorowe jednoskrzydłowe okna 150x150 (!).

Teska:

Mam jednostronnie kolorowe, więc nie będzie beznadziejnego brązu :smile: Jak się otwiera takie duże okna ? Nie są za ciężkie ?

Pozdrawiam !

Jeżeli jednostronny kolor to zwróć uwagę czy ścanka pcv pod folią jest również w kolorze.

Żaden szanujący się producent nie powinien dać gwarancji na okno w kolorze, jednoskrzydłowe 1,5x1,5m