Marul 17.07.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam mam problem chcialbym ułożyć duże płytki 50x50 na styk bez fugi na podłodze i jeden rząd między szafkami w kuchni.Są to płytki gres porcelanowy.Czy one mi nie popękają przy uzytkowaniu kuchni? Jakiego kleju użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 17.07.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam mam problem chcialbym ułożyć duże płytki 50x50 na styk bez fugi na podłodze i jeden rząd między szafkami w kuchni.Są to płytki gres porcelanowy. Czy one mi nie popękają przy uzytkowaniu kuchni? Jakiego kleju użyć? Jeżeli bez fug, to musi być płytka rektyfikowana - bardziej precyzyjnie zwymiarowana. Z zasady większość osób odpowie, iż nie poleca się tak dłużych płytek na ogrzewanie podłogowe. Jednak zdecydowanie większe ryzyko popękania jest w przypadku eksploatacji na zewnątrz budynku. Jeżeli będzie odpowiednia elastyczna zaprawa, nie powinno być problemów. Samemu położyłem na podłogówkę płytki prostokątne o dłuższych wymiarach 45 i 60 cm, znam osoby które mają podobne rozwiązania i nie zdarzyły się im żadne pęknięcia... Co do klejów na pewno godny polecnia jest Ceresit CM-17, oraz Sopro FF450/455 (jeżeli dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.07.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Mam jeszcze większe płytki położone bezfugowo ale na ścianie. Z podłogą bym uważał, choć nie wydaje mi się że to nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 17.07.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Ja mam 50x50cm na podłodze - również gres polerowany położony bez fug na ogrzewaniu podłogowym. Na razie bez problemów. Grzałam pod nimi od połowy lutego 2006r. Płytki położone na Atlasie Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.07.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Zależy jaki materiał płytek.Jak mają dużą rozszerzalność cieplną to problem.Ale do płytki się nie wejdzie.Dlatego rozsądniej z fugą elastyczną n.p.Mapei.Na kleju elastycznym n.p.Atlas Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts