MAREK S 17.07.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam,Czy ktos moze pomoc w doborze dobrej tarczy tnacej w pilarce recznej?Chialbym taka tarcze,ktora sie dotnie/przetnie twarde plyty drewnopodobne lub twarde drewno,tak zeby bylo idealnie rowno i czysto bez sladow ciecia typu odpryski laminatu itp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Jeśli chcesz być cały, to porzuć ten pomysł. Lepiej kup wyrzynarkę lub zleć cięcie firmie handlującej płytami - one mają specjalne maszyny do cięcia. Znam osobiście gościa, który o mało sobie nie obciął nogi flexem z założoną tarczą do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Jeśli chcesz być cały, to porzuć ten pomysł. Lepiej kup wyrzynarkę lub zleć cięcie firmie handlującej płytami - one mają specjalne maszyny do cięcia. Znam osobiście gościa, który o mało sobie nie obciął nogi flexem z założoną tarczą do drewna. Pilarka to nie flex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.07.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Są takie pilarki, ale ceny zaczynają się od 3tys zł. Są to piły szybkoobrotowe z prowadnicami. Warunek to dobra (ostra o odpowiedniej liczbie zębów widiowych) tarcza.Widziałem jak na moich oczach gość przeciął taką piłą płytę wiórową obustronnie laminowaną. Cięcie było bez zarzutu. Żadnych wykruszeń laminatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Pilarka to nie flex Fakt. Niedoczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 17.07.2006 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam,Ludkowie ja mam pilarke Skila dosyc mocna bo 850Watt ( pare mebli sam zrobilem) a druga ma stolarz 1100Watt tylko chodzi mi o te tarcze wlasnie gdbym musial dociac,gdyz producent mi dotnie na wymiar ale roznie moze byc dlatego pytam sie o rade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 17.07.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 A ja podepnę się pod temat.... jaką powinienem mieć tarcz do pilarki do bezproblemowego cięcia paneli podłogowych? Czy to można ciąć wyżynarką ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 17.07.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Tarcza z zębami z węglikow spiekanych(vidia)najlepiej o jak największej ilości zębów-do paneli to bezsprzecznie konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.07.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 A ja podepnę się pod temat.... jaką powinienem mieć tarcz do pilarki do bezproblemowego cięcia paneli podłogowych? Czy to można ciąć wyżynarką ?? Tu się nie ma co szczypać. Ten ucięty kawałek jest zawsze przy ścianie pod listwą. Szkoda czasu na wyrzynarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 17.07.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Do każdego materialu trzeba używac troche innej piły, a też i dobrze jest jak można regulowac szybkość obrotów... ale : Do zwyklego drewna - piła zwyczajna z zębami o średniej wielkości i rozszrankowana czyli zęby powinny być lekko przygiete na przemian raz w jedną raz w druga strone Do plyt laminowanych jeżeli chcesz jeszcze miec gładnkie i niewylupane krawedzie - pila z drobnym zebem generalnie do wszystkiego- poza betonem pila z zębami wykończonymi vidia ( węglikami spiekanymi) ale i tutaj kształt i rozmiar zebów jak chce się uzyskac dobra jakośc rzezu jest ważny tak więc najlepiej miec co najmniej ze trzy pily |: - vidia ze średnim zębem do wszystkiego co twarde , poza tym żywotnośc jej jest dluga - zwykła ( blaszana jak to mówią ) z dużym - średnim zębem - blaszana ale z zębem małym własnie do ciecia laminatow menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 17.07.2006 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam,Moze ktos podpowie praktycznie,ktora z tych tutaj http://www.narzedziowy.pl/index.php?cPath=88_89_501¤cy=PLNalbo zapoda jakas inna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 17.07.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Osobiście wybrałbym tą http://www.narzedziowy.pl/product_info.php?cPath=88_89_501&products_id=4853¤cy=PLN ma małe "zęby", które napewno mniej poszarpią płyty.Zwracając uwagę na fakt, że profesionalna piła stołowa posiada 2 tarcze lub więcej i zawsze ta mniejsza z małym zębem służy do nacinania materiału, dopiero po niej tnie duża tarcza z normalnym zębem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 17.07.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 po moich doswiadczeniach poleciłbym piłe z polskiej fabryki FABA np fi 250 , 80 zębów o dodatnim kącie natarcia lub odp. mniejszą nie kupuj w markecie bo kupisz badziewie i przepłaciszjesli chodzi o pilarke to lepsze efekty cięcia uzyskasz prowadząc materiał po stole pilarki kupiłem do własnych potrzeb chinską maszynke za jakies 400zeta z doczepianym blatem i powiem Ci ze płyte laminowaną tne bez wyrywania ale podstawa to dobra piła , taką jaką polecam wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 17.07.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Jeszcze taka ciekawostka: żeby piła nie rwała laminatu lub okleiny to trzeba w miejscu cięcia nakleić taśme klejącą(taką papierową,malarską) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 17.07.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam, Czy ktos moze pomoc w doborze dobrej tarczy tnacej w pilarce recznej? Chialbym taka tarcze,ktora sie dotnie/przetnie twarde plyty drewnopodobne lub twarde drewno,tak zeby bylo idealnie rowno i czysto bez sladow ciecia typu odpryski laminatu itp..... Do egzotyków - tylko zęby z węglików. Ooo ... jak się rymuje! I o małym kącie. Do laminatu też z węglików - choćby dlatego, że inna się szybko zużyje. chodzi mi o te tarcze wlasnie gdbym musial dociac,gdyz producent mi dotnie na wymiar ale roznie moze byc dlatego pytam sie o rade... Jakości cięcia piły stołowej z podrzynaniem nigdy nie osiągniesz. Więc albo dobrze wymierz, albo ... ja, jak już mi bardzo zależy, to tnę wyrzynarką, a potem obrabiam krawędź frezem palcowym. Jedna tarcza do wszystkiego nie wystarczy - można się tylko zastanawiać jakie 2 będą dobrym zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.07.2006 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Sama tarcza to nie wszystko, choć dużo od niej zależy.MUsi być odpowiednia piła.Ta o której wcześniwj pisałem miała prowadnicę aluminiową, od spodu gumowaną z możliwością jej zamocowania do materiału. Piła przesuwała się więc bez luzu bocznego. Do tego obroty. Piła musi mieć duże obroty i jak jest tarcza ostra i trzymana tylko do takiego cięcia a nie używana np. do cięcia desek szlunkowych ubrudzonych cementem to można przeciąć płytę laminowaną czyściutko. Nie mniej jednak do cięcia dużych formatek polecam piły stacjonarne (cięcie zamówione w hurtowniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.07.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. A z której strony ciąć panel, laminatem do stołu piły czy odwrotnie ? Bo to chyba też ma znaczenie czy piła zębami będzie ciąć czy wyrywać laminat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 18.07.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Zależy w którą stronę ci się piła kręci . Cokolwiek byś nie ciął to natarcie piły zawsze na powierzchnię, która ma być na widoku (laminowaną, malowaną, heblowaną - mówiąc po krawiecku: na prawą stronę). I to musi wejść w nawyk - żeby się nad tym nie zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 18.07.2006 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witam, I tez chcialem podziekowac za wszelkie informacje,napewno sie przydadza...o tym papierze to zapomnialem kurka wodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 31.07.2006 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam, Tarcza widiowa ktora moge nabyc to Globus z max iloscia 46 zebow dla srednicy 150 mm... Mam nadzieje ze wystarczy... Wiec rozumiem ze musze panel dobrze wymierzyc a potem przyciac kladac go strona lewa na gore...gdyz obroty mej pilraki ida od dolu do gory...ciekawe czy sa takie pilarki z odwrotnymi obrotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts