Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarcze tnace do drewna/plyt

Recommended Posts

Jeśli chcesz być cały, to porzuć ten pomysł. Lepiej kup wyrzynarkę lub zleć cięcie firmie handlującej płytami - one mają specjalne maszyny do cięcia. Znam osobiście gościa, który o mało sobie nie obciął nogi flexem z założoną tarczą do drewna.

Pilarka to nie flex :wink:

Są takie pilarki, ale ceny zaczynają się od 3tys zł. Są to piły szybkoobrotowe z prowadnicami. Warunek to dobra (ostra o odpowiedniej liczbie zębów widiowych) tarcza.

Widziałem jak na moich oczach gość przeciął taką piłą płytę wiórową obustronnie laminowaną. Cięcie było bez zarzutu. Żadnych wykruszeń laminatu.

Do każdego materialu trzeba używac troche innej piły, a też i dobrze jest jak można regulowac szybkość obrotów... ale :

Do zwyklego drewna - piła zwyczajna z zębami o średniej wielkości i rozszrankowana czyli zęby powinny być lekko przygiete na przemian raz w jedną raz w druga strone

Do plyt laminowanych jeżeli chcesz jeszcze miec gładnkie i niewylupane krawedzie - pila z drobnym zebem

generalnie do wszystkiego- poza betonem pila z zębami wykończonymi vidia ( węglikami spiekanymi) ale i tutaj kształt i rozmiar zebów jak chce się uzyskac dobra jakośc rzezu jest ważny

tak więc najlepiej miec co najmniej ze trzy pily |:

- vidia ze średnim zębem do wszystkiego co twarde , poza tym żywotnośc jej jest dluga

- zwykła ( blaszana jak to mówią ) z dużym - średnim zębem

- blaszana ale z zębem małym własnie do ciecia laminatow

menago3

Osobiście wybrałbym tą http://www.narzedziowy.pl/product_info.php?cPath=88_89_501&products_id=4853&currency=PLN

ma małe "zęby", które napewno mniej poszarpią płyty.

Zwracając uwagę na fakt, że profesionalna piła stołowa posiada 2 tarcze lub więcej i zawsze ta mniejsza z małym zębem służy do nacinania materiału, dopiero po niej tnie duża tarcza z normalnym zębem.

po moich doswiadczeniach poleciłbym piłe z polskiej fabryki FABA np fi 250 , 80 zębów o dodatnim kącie natarcia lub odp. mniejszą

nie kupuj w markecie bo kupisz badziewie i przepłaciszjesli chodzi o pilarke to lepsze efekty cięcia uzyskasz prowadząc materiał po stole pilarki

kupiłem do własnych potrzeb chinską maszynke za jakies 400zeta z doczepianym blatem i powiem Ci ze płyte laminowaną tne bez wyrywania ale podstawa to dobra piła , taką jaką polecam wyżej

Witam,

Czy ktos moze pomoc w doborze dobrej tarczy tnacej w pilarce recznej?

Chialbym taka tarcze,ktora sie dotnie/przetnie twarde plyty drewnopodobne lub twarde drewno,tak zeby bylo idealnie rowno i czysto bez sladow ciecia typu odpryski laminatu itp.....

Do egzotyków - tylko zęby z węglików. Ooo ... jak się rymuje! I o małym kącie. Do laminatu też z węglików - choćby dlatego, że inna się szybko zużyje.

chodzi mi o te tarcze wlasnie gdbym musial dociac,gdyz producent mi dotnie na wymiar ale roznie moze byc dlatego pytam sie o rade...

Jakości cięcia piły stołowej z podrzynaniem nigdy nie osiągniesz. Więc albo dobrze wymierz, albo ... ja, jak już mi bardzo zależy, to tnę wyrzynarką, a potem obrabiam krawędź frezem palcowym.

Jedna tarcza do wszystkiego nie wystarczy - można się tylko zastanawiać jakie 2 będą dobrym zestawem.

Sama tarcza to nie wszystko, choć dużo od niej zależy.

MUsi być odpowiednia piła.

Ta o której wcześniwj pisałem miała prowadnicę aluminiową, od spodu gumowaną z możliwością jej zamocowania do materiału. Piła przesuwała się więc bez luzu bocznego. Do tego obroty. Piła musi mieć duże obroty i jak jest tarcza ostra i trzymana tylko do takiego cięcia a nie używana np. do cięcia desek szlunkowych ubrudzonych cementem to można przeciąć płytę laminowaną czyściutko. Nie mniej jednak do cięcia dużych formatek polecam piły stacjonarne (cięcie zamówione w hurtowniach).

Zależy w którą stronę ci się piła kręci :D . Cokolwiek byś nie ciął to natarcie piły zawsze na powierzchnię, która ma być na widoku (laminowaną, malowaną, heblowaną - mówiąc po krawiecku: na prawą stronę). I to musi wejść w nawyk - żeby się nad tym nie zastanawiać.

• 2 weeks później...

Witam,

Tarcza widiowa ktora moge nabyc to Globus z max iloscia 46 zebow dla srednicy 150 mm...

Mam nadzieje ze wystarczy...

Wiec rozumiem ze musze panel dobrze wymierzyc a potem przyciac kladac go strona lewa na gore...gdyz obroty mej pilraki ida od dolu do gory...ciekawe czy sa takie pilarki z odwrotnymi obrotami? :wink: