robertb 17.07.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Moze sie orientujecie ile wynosza skladki za ubezp. domu o wartosci okolo 300 tys zl. Gdzie warto sie ubezpieczyc ? Czy moge np ubezpieczyc dom + AC samochodu? Czy to wyjdzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 17.07.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 No właśnie mnie też ten temat interesuje, może forumowicze napiszą gdzie najkorzystniej ubezpieczyć dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.07.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Ja za dom w stanie surowym z dachem z dachówki bez okiem + garaż z dachem z dachówki(wartość 190000zł) zapłaciłem 200zł za full ubezpieczenie. I podobno jak coś wykończę (np. okna, wylewki, kable, alarmy, itd) to oni to tylko dopiszą do warunków ubezpieczenia bez dopłaty. Dokonałem tego w PZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Popi, a od czego ubezpieczyłeś dom w stanie surowym? Pytałem panią z PZU która ubezpiecza mi samochód i powiedziała, że dopóki dom jest niezamieszkały to nie można go ubezpieczyć od kradzieży, włamania i wandalizmu. Ubezpieczenie od zdarzeń losowych mam w PZU, grupowe, załatwione przez bank do kredytu, obowiązkowe. Składka miesięczna ok. 36 zł. Nie obejmuje ono jednak właśnie kradzieży, włamania i wandalizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.07.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ja nie mam kredytu na dom więc nie wiem jak to jest w kredytowanych. Ubezpieczone moje jest od zdarzeń losowych (pożar, grad, wichura, burza, złamane drzewo przewracające się na dom) i wandalizmu. Pożar można zaliczyć zarówno do wandalizmu jak i do zdarzeń losowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.07.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Składka miesięczna ok. 36 zł. Nie obejmuje ono jednak właśnie kradzieży, włamania i wandalizmu. Ja mam drogie....ale te 36 zł/m-ąc to już rabunek...Ja mam takowe w Warcie za ok 180,00 zł na kwotę chyba 280 000,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.07.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 W ubiegłym roku najlepiej u mnie wyszło Generali. Ubezpieczenie do wartości 350 tys od pozaru, wiatru, zalania i innych losowych plus za uszkodzenie okien przy włamaniu (lub wybicie szyby), za uszkodzenia sprzętu od przepięć z sieci (tylko wyładowania atmosferyczne) wyszło coś około 400 zł z możliwoscią rozłożenia na dwie raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Ja jestem w trakcie próby ubezpieczenia.Jestem po pierwszej rozmowie z Allianz-em.Oni oferują możliwość pakietowego i w tym tańszego (w ich warunkach) ubezpieczenia majątek + samochodowe + milion innych jakie mają w ofercie. Ubezpieczenie majątkowe, z górnej półki na chyba 100 000,00 zł w tym zjawiska losowe, wandalizmy, włamania i kradzieże w tym również NW za całe 100,00 zł na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Ja jestem w trakcie próby ubezpieczenia. Jestem po pierwszej rozmowie z Allianz-em. Oni oferują możliwość pakietowego i w tym tańszego (w ich warunkach) ubezpieczenia majątek + samochodowe + milion innych jakie mają w ofercie. Ubezpieczenie majątkowe, z górnej półki na chyba 100 000,00 zł w tym zjawiska losowe, wandalizmy, włamania i kradzieże w tym również NW za całe 100,00 zł na rok. No super. Tylko jeśli spadnie Ci samolot na dom warty 300 tys. i całkowicie go zniszczy to co wtedy? Dostaniesz 100 tys. Ja mam może rzeczywiście wysoką składkę, ale dom jest ubezpieczony od wartości hipotecznej (czyli wyższej niż rzeczywista). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.07.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Dokładnie... Szukamy oszczędności, ale czy warto oszczędzać na ubezpieczeniu? Można poszukać dobrej oferty, ale zaniżać wartość to trochę ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.07.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 No super. Tylko jeśli spadnie Ci samolot na dom warty 300 tys. i całkowicie go zniszczy to co wtedy? Dostaniesz 100 tys. Ja mam może rzeczywiście wysoką składkę, ale dom jest ubezpieczony od wartości hipotecznej (czyli wyższej niż rzeczywista). No super. Tylko jeśli spadnie ci samolot na dom wartości 300 000 to nie dostaniesz nic, tylko Bank Podałem przykładową stawkę. Kwota skłądki jest i tak wyższa niż wynika z wyliczeń, ponieważ w Allianz minimalna składka roczna to 100,00 zł, więc spokojnie można policzyć większą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.07.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Dokłądnie... Szukamy oszczędności, ale czy warto oszczędzać na ubezpieczeniu? Można poszukać dobrej oferty, ale zaniżać wartość to trochę ryzykowne. Nigdzie nie napisałem, że zamierzam zawrzeć ubezpieczenie na taką kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 No super. Tylko jeśli spadnie ci samolot na dom wartości 300 000 to nie dostaniesz nic, tylko Bank No super, ale to nie do końca jest tak. Jeśli spadnie mi samolot na dom i całkowicie go zniszczy, to ubezpieczenie wypłacane jest bankowi. Bank potrąca z tego taką kwotę jaką jestem mu jeszcze winien, a resztę mi wypłaca. Dom mam ubezpieczony na ok. 300 tys. nie pamiętam dokładnie. Kredytu wziąłem 170 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.07.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Ubezpieczenie majątkowe, z górnej półki na chyba 100 000,00 zł w tym zjawiska losowe, wandalizmy, włamania i kradzieże w tym również NW za całe 100,00 zł na rok. Nie ma takiej mozliwości!!! Najkrócej mówiąc ubezpieczenie domu od ognia i innych zdarzeń losowych (w tym piorun) i zadne tam wandalizmy, włamania czy kradzieże - bedzie kosztowało circa 1 promil sumy ubezpieczenia. Stad za dom o wartości 300 tys. bedzie to ok. 300 zł rocznie. I jest to tzw. ubezpieczenie na sumy stałe, gdzie odszkodowanie bedzie taka częścią szkody jak zgłoszona suma ubezpieczenia - rzeczywistej wartości budynku. Zatem jeśli dom warty 300 tys. zł. ubezpieczysz na 100 tys. zł. to gdy powstanie szkoda - dostaniesz 1/3 poniesionych strat!!!. Za wandalizmy, włamania i kradzieże zapłacisz ok. 1 procenta sumy ubezpieczenia i najlepiej jeśli jest to ubezpieczenie na tzw. "pierwsze ryzyko". Polega to na tym że rozgladasz sie po swoim dobytku i szacujesz jaką część tego dobytku będzie Ci można skręcić za jednym razem. Jesli to bedzie np. 50 000 zł. - to na taka sumę zawierasz ubezpieczenie. Ponieważ trochę sie na tym znam i mam troche doswiadczeń (5 włamań) służę odpowiedzią na ew, pytania. Nade wszystko zaś polecam uważne przestudiowanie tzw ogólnych warunków ubezpieczenia. Tam jest wszystko napisane. Najczęściej między wieszami. Ubezpieczyciel nie jest filantropem !!! Pozdrawiam. P.S. anpi - ubezpieczyć można na różne wartosci , ale najpraktyczniej jest na tzw wartość odtworzeniową - tzn taką która pozwoli odtworzyć stan sprzed powstania szkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.07.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Nie ma takiej mozliwości!!! A skąd wiesz?? Znasz OWU akurat tego ubezpieczyciela?? I nie jest to pytanie zaczepne... Najkrócej mówiąc ubezpieczenie domu od ognia i innych zdarzeń losowych (w tym piorun) i zadne tam wandalizmy, włamania czy kradzieże - bedzie kosztowało circa 1 promil sumy ubezpieczenia. Stad za dom o wartości 300 tys. bedzie to ok. 300 zł rocznie. I jest to tzw. ubezpieczenie na sumy stałe, gdzie odszkodowanie bedzie taka częścią szkody jak zgłoszona suma ubezpieczenia - rzeczywistej wartości budynku. Zatem jeśli dom warty 300 tys. zł. ubezpieczysz na 100 tys. zł. to gdy powstanie szkoda - dostaniesz 1/3 poniesionych strat!!!. U każdego ubezpieczyciela tak jest?? W sumie to ciekawe...bo mówiąc szczerze, właśnie mój zamysł był taki, że "po co" ubezpieczać dom na całość kiedy i tak podczas włamania nie zniszczą mi odrazu całośći domu...więc powiedzmy 100 000,00 zł spokojnie starczy i na "pierwsze ryzyko" i na potencjalne usunięcie strat. A z tego co ty mi powiedziałeś jest nieco inaczej muszę to sprawdzić... Za wandalizmy, włamania i kradzieże zapłacisz ok. 1 procenta sumy ubezpieczenia i najlepiej jeśli jest to ubezpieczenie na tzw. "pierwsze ryzyko". Polega to na tym że rozgladasz sie po swoim dobytku i szacujesz jaką część tego dobytku będzie Ci można skręcić za jednym razem. Jesli to bedzie np. 50 000 zł. - to na taka sumę zawierasz ubezpieczenie. Z jednej strony mówisz, że jak ubezpieczysz dom na 100 000, który warty jest 300 000 to wypłacą ci 1/3 kosztów, w tym akurat przypadku piszesz, że najlepiej ocenić poprzez "pierwsze ryzyko"...to wtedy wypłacą całość?? A jeśli wandalizmy, włamania, i zdarzenia losowe mam w jednym pakiecie?? Ponieważ trochę sie na tym znam i mam troche doswiadczeń (5 włamań) służę odpowiedzią na ew, pytania. No to masz niestety imponujące doświadczenie. A powiedz, biorąc pod uwagę "twoje doświadczenie" to po 3 razie, już chyba zawrłeś idealne ubezpieczenie?? Bo jak zakładam pewnie na początku dostałeś jakieś grosze w stosunku do poniesionych strat?? Jak jest ogólnie z likwidacjami szkód?? No i gdzie się w końcu ubezpieczyłeś?? Ja tak sobie właśnie myślę o tym Allianz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 18.07.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 No super. Tylko jeśli spadnie ci samolot na dom wartości 300 000 to nie dostaniesz nic, tylko Bank kolega chyba nie wie co znaczy cesja praw z polisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.07.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 No super. Tylko jeśli spadnie ci samolot na dom wartości 300 000 to nie dostaniesz nic, tylko Bank kolega chyba nie wie co znaczy cesja praw z polisy Widze, że kolega również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 18.07.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Tak się składa że mam doczynienia z cesjami nie tylko praw z polisy kilka razy w tygodniu. Żadna z cesji nie odbiera cedentowi praw do otrzymania świadczenia, jesli przewyzszy ono zobowiązanie kredytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.07.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja mam ubezpieczony dom na 200 000 + 20 000 dla OCRoczna skłdka w CU 157,67 zł Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.07.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Tak się składa że mam doczynienia z cesjami nie tylko praw z polisy kilka razy w tygodniu. Żadna z cesji nie odbiera cedentowi praw do otrzymania świadczenia, jesli przewyzszy ono zobowiązanie kredytowe. Co to jest to "ono"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts