Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ubezpieczenie domu?

robertb

Recommended Posts

Niech lepiej ktoś napisze jakie odszkodowanie dostał, kiedy się coś wydarzyło. Bo ubezpieczenie składa się z dwóch części: płacenia składek i wypłaty odszkodowania. Od płacenia, jak widzę, jest mnóstwo specjalistów, ale odszkodowania to raczej znają z teorii albo z głębin wyobraźni.

Prosze uprzejmie:

Typowy przebieg zdarzeń po jednym z włamań do mojego domu:

1. Wyjście z domu na ok 1,5 godz.

2. Powrót, szok, wyłamane drzwi balkonowe, wyrwana krata (założona po poprzednim włamaniu) wraz z 2,5 metrowym parapetem i kawałkami muru, po domu jakby przeszło tornado – w domu jeszcze ciepło (na dworze minus 15) – wniosek ; „goście” opuszczali dom tyłem kiedy wchodziłem przodem (czujka zadziałała).

3. Próba wstepnej oceny – co zgineło, telefon na policję – „prosze czekać”

4. Po 1,5 godz. przyjeżdża policja. Jeden robi ogledziny, fotki, zbiera odciski palców. drugi spisuje protokół. Pisze powoli, wiec to trwa ok. 2 godz. W miedzyczasie komentują miedzy soba: „na biednego nie trafiło”, „to bedzie Heńka robota’, „no to mozemy sobie odpuscic – teraz jest pijany to sie go nie przesłucha”, „fanty to juz napewno u pasera w Milanówku” – odjeżdżają z zaleceniem zgłoszenia sie szaczegółowym spisem strat.

5. Dzień drugi – wizyta na policji i u ubezpieczyciela, spisywanie papierów, zapowiedź wizyty przedstawiciela ubezpieczyciela.

6. Dzień trzeci – przyjżdża przedstawiciel ubezpieczyciela. Ogląda i fotografuje wszystko pod kątem znalezienia dowodów sfingowania włamania. Mierzy rozstaw śladów nóżek telewizora na stoliczku. Jedzie do sklepu. Wraca. Stwierdza – nie jest dobrze, rozstaw nóżek sie zgadza ale......szerokość ekranu tego telewizora nie pozwala na wyniesienie go przez wyłamane drzwi. Musiał być wyniesiony przez drzwi wejsciowe a te nie były wyłamane. Pytam: a mierzyłeś głebokość telewizora? Wszak tak duzy telewizor niesie zwykle 2 osoby – więc przez drzwi przechodzi w poprzek. Jedzie ponownie do sklepu. Wraca. Rzeczywiscie..w poprzek by przeszedł. No ale dlaczego jeden z zamków drzwi wejsciowych nie jest patentowy. No zaraz – przecież włamanie i wyniesienie rzeczy odbyło się przez drzwi balkonowe, a drzwi wejściwych nikt nie dotykał1!!

7. 2 tygodnie. Zaproszenie telefoniczne na policję. Znalazł się mój odbiornik satelitarny, bez anteny – bezuzyteczny i trudny do zbycia. Wprawdzie rozbity, ale zawsze. Pytam gdzie. W piwnicy u jednego menela. No to wiecie już kto? Wszystko wiemy, ale pańskie fanty już poszły i nawet zostały przeopite. To czemu go nie zamkniecie. Bo zeznał że kupił na bazarze, a pozatym dla pańskich głupich fantów ja nie będę palił konfidenta!!! To kiedy go pan spali??? Jak będzie trup!!! Pozatym, o co chodzi – ma pan ubezpieczenie. Na szafie za policjantem widzę miniwieżę. Łudząco podobna do mojej. Skad macie tę wieżę? Bo co? Bo to moja. Skad pan wie?. Bo ma z tyłu urwany zaczep przy lewej kolumnie – prosze sprawdzić. Sprawdza – rzeczywiście – no to zabieraj ją pan sobie. A skąd ja macie? A znaleźliśmy u jednego pasera to chłopaki wzięli – niech coś tu gra bo nudno.

8. 6 tygodni. Z prokuratury przychodzi postanowienie o umorzeniu dochodzenia z powodu niewykrycia sprawców.

9. Postanowienie dostarczam do ubezpieczyciela i po dwóch kolejnych wizytach u niego (uzupełniajacych różne informacje) w 8 tygodni od zdarzenia na moje konto wpływa odszkodowanie. Stanowi jakieś 80 % poniesionych strat.

10. Pozostaje doubezpieczyc budynek i odkupić co sie da.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eskimos to co napisałeś...to jest jakaś abstrakcja!!

Przecież, sami ci Policjanci stali się dla ciebie złodziejami i brali udział w kradzieży, sami powiedzieli że to od pasera....nie mieli prawa tego wziąść na własne potrzeby!! co najwyżej do depozytu....ja bym tego nie przepuścił....znaleźliby się odrazu w wojewódzkiej.

Możesz powiedzieć o jaką komendę chodzi??

To chyba gdzieś blisko...ja jestem z Grodziska...

Ale w końcu udało ci się zlikwidować tą szkodę??

Co to był za ubezpiczyciel??

Na przyszłość...tego typu texty i wogóle rozmowy z rzeczoznawcą to chyba najlepiej nagrywać...

Eskimos to co napisałeś...to jest jakaś abstrakcja!!

Przecież, sami ci Policjanci stali się dla ciebie złodziejami i brali udział w kradzieży, sami powiedzieli że to od pasera....nie mieli prawa tego wziąść na własne potrzeby!! co najwyżej do depozytu....ja bym tego nie przepuścił....znaleźliby się odrazu w wojewódzkiej.

Możesz powiedzieć o jaką komendę chodzi??

To chyba gdzieś blisko...ja jestem z Grodziska...

Ale w końcu udało ci się zlikwidować tą szkodę??

Co to był za ubezpiczyciel??

Na przyszłość...tego typu texty i wogóle rozmowy z rzeczoznawcą to chyba najlepiej nagrywać...

Opisana historia jest autentyczna w kazdym calu i zdarzyła sie kilka lat temu.

Dlaczego nie robiłem afery?

Cóż by to dało? Przedłużyłoby tylko dochodzenie i odszkodowanie otrzymałbym nie po 2 a np. po 12 miesiącach.

A co do nagrywania? Masz całkowitą rację.

Rozmowy z policją i ubezpieczycielem nalezało nagrywać. Byłby jakiś dowód. A tak co? Wyparliby sie przecież!!!

Niestety - dyktafon też mi ukradli, no i nie wpadłbym pewnie na ten pomysł.

Pozdrawiam.

Czy likwidacja szkody była zgodna z twoimi oczekiwaniami, oraz biorąc pod uwagę takie "doświadczenie", czy na to właśnie mogłeś liczyć??

Z samym rozliczeniem nie było nawet większych problemów.

Zgodnie z umową mieli obowiazek wypłacenia odszkodowania w ciągu 30 dni, wypłacili w ok. 60 - więc to i tak dobrze z tego co wiem.

Zgodnie z umową nie musieli czekać na umorzenie prokuratury (teraz to wiem) ale odsetki za 30 dni byłyby i tak groszowe.

Najmniej "przyjemne" było początkowe traktowanie mnie jak oszusta próbujacego wyłudzić odszkodowanie.

A juz policjanci jednoznacznie dali mi odczuc że "przezemnie" pogarsza im się statystyka właman od której maja ponoc jakies profity.

Z tą statystyką to trochę nie tak...

Widzisz, chodzi o to, że ty chcąc mieć coś z ubezpieczenia "zmusiłeś" ich do opowiedniego zakwalifikowania czynu, wiem że czase zamiast włamania próbują wtedy kiedy moga kwalifikować czyn jako np. wandalizm...w każdym bądź razie nie jako włamanie z kradzieżą...

Trzeba było odpowiedzieć, że to nie ja wam psuje statystyki tylko to WY nie dopilnowaliście domu, który notorycznie był okradany.

To nas Eskimos poczęstowałeś autentyczną historią. Współczuję. Ale w tym wątku najbardziej się liczy to 80%, które dostałeś. To dużo - nie pisałeś co ukradli, ale przypuszczam, że głównie RTV. Przychodzi mi do głowy głupie pytanie - a koszty przywrócenia mieszkania do poprzedniego stanu (a może być tego sporo) też są pokrywane?

- a koszty przywrócenia mieszkania do poprzedniego stanu (a może być tego sporo) też są pokrywane?

Masz racje.Było tego sporo.

Większość ubezpieczycieli pokrywa te koszty standardowo.

Jednak należy uważnie przeczytać umowę - bo nie wszyscy !

Koszty naprawy zabezpieczeń i wandalizmu pokrywane śą na podstawie dostarczonych rachunków za naprawę, a przy braku rachunków (kiedy poszkodowany naprawił samodzielnie) na podstawie tzw. wyceny sporządzanej przez "rzeczoznawcę" ubezpieczyciela.

Pozdrawiam.

Moze sie orientujecie ile wynosza skladki za ubezp. domu o wartosci okolo 300 tys zl. Gdzie warto sie ubezpieczyc ? Czy moge np ubezpieczyc dom + AC samochodu? Czy to wyjdzie taniej?

Ja wlasnie wykupilam polise na pelna wartosc odtworzeniowa domu o wartosci 300k, w tym ubezpieczenie pakietowe od kradziezy, NW i OC (do 10k) za 350zl rocznie.

Ja wlasnie wykupilam polise na pelna wartosc odtworzeniowa domu o wartosci 300k, w tym ubezpieczenie pakietowe od kradziezy, NW i OC (do 10k) za 350zl rocznie.

A w jakiej firmie ? :o

Polisa jest z Warty. Nie mialam jeszcze zadnej szkody, odpukac, wiec nie wiem na ile sa skuteczni. Najlepiej chyba isc do brokera ubezpieczen bo oni pomoga dobrac wlasciwe ubezpieczenie dla potrzeb.

A sprawdzał ktoś w MTU (Moje Towarzystwo Ubezpieczeń SA).

Ja mam u nich ubezpieczony samochód (OC) i płacę o połowe mniej niż u tych "złodziei" w PZU

Widzisz....problem polega na tym, że im tańsze ubezpieczenie tym pewnie gorzej z likwidacją szkody...

Ale OC to jest tego typu ubezp. z którego to nie ty będziesz korzystał więc w takim wypadku podejście jest jak najbardziej OK...

Ale ubezpieczenie domu to już 100% twój interes.

Ja na ubezpieczenie patrze bardziej przez pryzmat łatwości likwidacji szkody a nie aż tak bardzo na małą składkę...