jamal 18.03.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ze świeżo wydanej decyzji o wzizt ze zdziwieniem dowiaduję się, że z ponad 1000 metrowej działki budowlanej pozostawia mi się do zabudowy pas o powierzchni 262 metrów kw. Ogranicza to moje budowlane zapędy do jednego budynku z garażem w bryle i do uwzględnienia w nim pomieszczeń gospodarczych w takiej ilości by wystarczyły na przyszłość. Na pozostałej części mojej własności, w zasadzie muszę, założyć tereny zielone (choć nie zabroniono mi -fakt - sadzenia kapusty).Decyzja jest zgodna ze szczegółowym planem. Pas zabudowy powstał poprzez poprowadzenie dwóch linii zabudowy (jednej w odległości 7 metrów od drogi i drugiej w odległości 15 metrów od tej pierwszej).Pytania moje: - czy ktoś już spotkał się z tak drastycznym ograniczeniem prawa do kształtowania swojej działki,- czy jest to w pełni prawne. Chodzi mi o interpretację zapisu ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym mówiącego o decyzji, a dokładnie co oznacza użyte tam określenie "linie rozgraniczające teren inwestycji..." Art. 42 ust.1 pkt6.- czy jest jakiś inny punkt zaczepienia stwarzający szansę w przypadku odwołania się. Z góry dzięki.P.S. W tej miejscowości nie ma innych działek budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 18.03.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 faktycznie ograniczyli twoją działkę radykalnie,radzę skierować się do kier. gospodarki przestrzennej i zorientować się czy nie można zmienić choć jednej linii zabudowy,ja miałem podobny problem i tak mi poradzono.Udało się,facet zmienił warunki zbudowy,poszerzono mi działkę o 3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal 19.03.2003 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 marekd dzięki za radę ale nic z tego.Interesuje mnie tylko czy tak dalece można ograniczyć teren zabudowy bez uzasadnienia. To tak jakby na zwykłej wsi ustalono charakter zabudowy typowy dla uzdrowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 23.03.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Jeśli uważasz, że ograniczenia zostały ustanowione bez potrzeby tzn. nie były konieczne ,to są sprzeczne z Konstytucją.Widziałam gdzieś orzeczenie SN ,że gminy mogą ustanawiać tylko takie ograniczenia, które są konieczne a nie dlatego, że tak im się podoba.Niestety nasi urzędnicy nie odróżniają tego co jest rzeczywiście potrzebne dla zachowania ładu i porządku urbanistycznego a co samowolą w forowaniu własnych gustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal 24.03.2003 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Szukając jakiegoś logicznego uzasadnienia rozmawiałem nawet z urbanistą który opracował ten "new order". Pominę kwestię przyczyn które skłaniają go do takiej twórczości. Linię która mnie tak drastycznie ogranicza nazwał "nieprzekraczalną linią zabudowy" i jak twierdzi jest to tzw. prawo miejscowe. Pytanie: czy gmina ma prawo tak dalece ingerować w moją własność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Z tego wynika, że masz dwie niprzekraczalne linie zabudowy. Ato ciekawe, ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts