Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT mocno ograniczające zabudowę

jamal

Recommended Posts

Ze świeżo wydanej decyzji o wzizt ze zdziwieniem dowiaduję się, że z ponad 1000 metrowej działki budowlanej pozostawia mi się do zabudowy pas o powierzchni 262 metrów kw. Ogranicza to moje budowlane zapędy do jednego budynku z garażem w bryle i do uwzględnienia w nim pomieszczeń gospodarczych w takiej ilości by wystarczyły na przyszłość. Na pozostałej części mojej własności, w zasadzie muszę, założyć tereny zielone (choć nie zabroniono mi -fakt - sadzenia kapusty).

Decyzja jest zgodna ze szczegółowym planem.

Pas zabudowy powstał poprzez poprowadzenie dwóch linii zabudowy (jednej w odległości 7 metrów od drogi i drugiej w odległości 15 metrów od tej pierwszej).

Pytania moje:

- czy ktoś już spotkał się z tak drastycznym ograniczeniem prawa do kształtowania swojej działki,

- czy jest to w pełni prawne. Chodzi mi o interpretację zapisu ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym mówiącego o decyzji, a dokładnie co oznacza użyte tam określenie "linie rozgraniczające teren inwestycji..." Art. 42 ust.1 pkt6.

- czy jest jakiś inny punkt zaczepienia stwarzający szansę w przypadku odwołania się.

Z góry dzięki.

P.S. W tej miejscowości nie ma innych działek budowlanych.

faktycznie ograniczyli twoją działkę radykalnie,radzę skierować się do kier. gospodarki przestrzennej i zorientować się czy nie można zmienić choć jednej linii zabudowy,ja miałem podobny problem i tak mi poradzono.Udało się,facet zmienił warunki zbudowy,poszerzono mi działkę o 3 metry.

Jeśli uważasz, że ograniczenia zostały ustanowione bez potrzeby tzn. nie były konieczne ,to są sprzeczne z Konstytucją.Widziałam gdzieś orzeczenie SN ,że gminy mogą ustanawiać tylko takie ograniczenia, które są konieczne a nie dlatego, że tak im się podoba.Niestety nasi urzędnicy nie odróżniają tego co jest rzeczywiście potrzebne dla zachowania ładu i porządku urbanistycznego a co samowolą w forowaniu własnych gustów.

Szukając jakiegoś logicznego uzasadnienia rozmawiałem nawet z urbanistą który opracował ten "new order". Pominę kwestię przyczyn które skłaniają go do takiej twórczości. Linię która mnie tak drastycznie ogranicza nazwał "nieprzekraczalną linią zabudowy" i jak twierdzi jest to tzw. prawo miejscowe.

Pytanie: czy gmina ma prawo tak dalece ingerować w moją własność?

• 3 weeks później...