Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dawcy szpiku kostnego

Siouxiee

Recommended Posts

Przy oddawaniu krwi w stacji krwiodastwa(ja jeżdże do Stargardu Szczecińskiego) zgłosiłam chęć bycia dawcą szpiku.Zapisali nr na komórkę i dalej już wiecie.Do Jaworskiej wysłałam 4 lata temu deklarację i nic.W PCK poszło szybciej tylko czekam na pismo o wpisie na listę dawców.Warto spróbować.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam tak jak lesje - też muszę się zgłosić gdzie indziej.

A teraz pytanie do krwiodawców: Czy jak się ma oprywsczkę można oddać krew?

Nie śmiejcie się, mam akurat na szyi (jak zwykle) i nie wiem, czy mogę oddać, w końcu to choroba wirusowa... (A właśnie się wybierałam w poniedziałek po raz pierwszy, bo ktoś potrzebuje).

Mam tak jak lesje - też muszę się zgłosić gdzie indziej.

A teraz pytanie do krwiodawców: Czy jak się ma oprywsczkę można oddać krew?

Nie śmiejcie się, mam akurat na szyi (jak zwykle) i nie wiem, czy mogę oddać, w końcu to choroba wirusowa... (A właśnie się wybierałam w poniedziałek po raz pierwszy, bo ktoś potrzebuje).

Ja właśnie czekam czy nie będzie potrzebna - bo żonka prikaz nadała " jakby co to w czasie lub tuz po mojej operacji" więc ...czekam.

Jeśli wirusowa to z tego co wiem absolutnie nie wolno (czepiają się "zwykłego" rwania zęba).

O nie, znowu się nie uda :( Mogłam iść w piątek, jeszcze nie miałam...

A po wirusowej, to 2 tygodnie trzeba czekać, nie?

Dzięki Mały mam nadzieję, że żona wkrótce wróci do zdrowia :)

No nie ma zmiłuj - wrócić wróci (młoda i zdrowa) a ja już na jej prikaz szukam promu na Bornholm na początek września bo o rajdzie może zapomnieć...;-)

No i faktycznie, udało mi się w punkcie krwiodawstwa złożyć deklarację o chęci oddania szpiku i kazano czekać na konkretniejsze badania, które odbędą się, jak znajdą się na to pieniądze..

Tak czy owak, zrobiłem w końcu krok naprzód i jestem w końcu notowany.. :lol:

w tygodniu tez podjadę i obaczę co na to wejherowki szpital...

• 4 weeks później...
Jakieś 6 lat temu umówiłam się telefonicznie na wizytę w szpitalu w Poznaniu, miałąm rozmowe z lekarzem, wypełniłam ankietę i oddałam krew na badania. Do dziś nie wiem nawet, czy zostałam wprowadzona do jakiejkolwiek bazy dawców. Poza tym, całkiem niedawno oglądałam reportaż o tym, iż fundacje zarządzajace bazami danych potencjalnych dawców żądają od szpitali, a szpitale od rodzin osób oczekujących na przeszczep opłat za przeszukanie bazy - bagatela, kilka tysięcy zlotych. Wkurzyłam się, swój szpik chcę oddać za darmo przecież, osobom ewidentnie potrzebującym. Dlaczego ktoś ma zarabiać na tym, iż uprzejmie poda szpitalowi moje nazwisko?

Tak czytam ten wątek i czytam i sobie myślę, że są potrzebujący, są chętni dawcy, a organizacyjnie sprawa leży i kwiczy. Może należy założyć jakieś nowe stowarzyszenie czy fundację, które zajmą się tym o co chodzi na prawdę? Może właśnie w tym wątku tworzy się taki mały zalążek, bo te dane o spławologii poza tym pewnie do nikogo zbiorczo nie docierają.

Podobnie zresztą jak z krwią. Znów dramatyczne apele (a nawet pomysły na zachęty) http://fakty.interia.pl/prasa/news/od_130_do_780_zl_ulgi_za_krew,793397,16 ale chętni też bywają spławiani bez sensu.

Byłam krwiodawcą, zanim nie zmieniono ankiet - punkt dotyczący pobytu w Anglii na przełomie lat 80-90 wykluczył mnie i kilku moich znajomych z grona dawców. Teoretycznie mogliśmy tam wtedy jeść wołowinę. I teoretycznie możemy być chorzy na BSE. I tak sobie myślę, że może taniej byłoby zamiast ulgi w podatkach zrobić nam testy, wykluczyć (i tak mało prawdopodobną i rozwijąjącą się w skali dziesiątek lat) chorobę i brać od nas krew latami za darmo.

Tak czytam ten wątek i czytam i sobie myślę, że są potrzebujący, są chętni dawcy, a organizacyjnie sprawa leży i kwiczy. Może należy założyć jakieś nowe stowarzyszenie czy fundację, które zajmą się tym o co chodzi na prawdę? Może właśnie w tym wątku tworzy się taki mały zalążek, bo te dane o spławologii poza tym pewnie do nikogo zbiorczo nie docierają.

Podobnie zresztą jak z krwią. Znów dramatyczne apele (a nawet pomysły na zachęty) http://fakty.interia.pl/prasa/news/od_130_do_780_zl_ulgi_za_krew,793397,16 ale chętni też bywają spławiani bez sensu.

Byłam krwiodawcą, zanim nie zmieniono ankiet - punkt dotyczący pobytu w Anglii na przełomie lat 80-90 wykluczył mnie i kilku moich znajomych z grona dawców. Teoretycznie mogliśmy tam wtedy jeść wołowinę. I teoretycznie możemy być chorzy na BSE. I tak sobie myślę, że może taniej byłoby zamiast ulgi w podatkach zrobić nam testy, wykluczyć (i tak mało prawdopodobną i rozwijąjącą się w skali dziesiątek lat) chorobę i brać od nas krew latami za darmo.

A w ankietach jest teraz taki punkt?? :o

Bo u nas przed miesiącem nie mieli...więc jak coś to wal śmiało do torunia :lol:

A z pozostałą częścią się absolutnie zgadzam; cóż, żyjemy w takim kraju, gdzie ciągle brakuje pieniędzy, a miliony giną "bez śladu"... :roll:

Zajrzałam na strony krewniaków http://www.krewniacy.pl/?action=showArticle&id=30 Pytanie nadal jest w kwestionariuszu :(

:o :o :o

Faktycznie jest!!

Ale nie dziwie się, mogłem je przeoczyć, bo teraz już nie czytam w zasadzie tych pytań tylko machinalnie już odkreślam NIE, gdzie tylko się da...

Ale ja i tak z domu nosa nie wychylam więc swoją osobą nie noszę żadnych zagrożeń :lol: :lol: :lol:

Przy okazji dzięki na linka, zajrzę sobie i poczytam w wolnym czasie

• 5 weeks później...