Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wielkie pytanie dotyczące wybory życiowego czyli zakupu działki budowlanej. Wraz z żoną oglądaliśmy wiele działek - spodobała się nam szczególnie jedna. Ma ładne położenie , jest prostokąna , media są przy działce. Ma tylko 2 ale .. Jest działka narożnikową - ma to swoje plusy i minusy - mozna się do tego przyzwyczaić (więcej pracy zimą , ale można zrobić 2 wjazdy - a to jest plus. Drugie ale to.. ,że działka jest położona poniżej drogi asfaltowej ok. 80cm , jest trocję pochyła - pomiędzy początkiem - a końcem działki jest różnicy ok. 40cm (długośc działki 45 m ) , Oczyiście w miejscu gdzie ma stać dom róznica poziomów wynosi mniej ok 15-20 cm. Droga ta po stronie mojej działki nie ma żadnego rowu odprowadzającego wodę - także myślę ,że woda będzie spływała przez moją działkę .Po drugiej stronie tez nie ma rowu .

Zastanawiam się czy nie będzie problemów podczas deszczu czy wiosennych roztopów z odprowadzaniem wody i zalewaniem podstawy domu.Owszem dom można podnieść o kilka cegiełek , podpiwniczyć, podwyższyć ziemią itd , ale to są koszty , które chcę ograniczyć . Wszystkie domy stojące w pobliżu są tzw . klocki i są podpiwniczone . Ziemię wykopaną z fundamentów + dodatkową ludzie podsypali przed domem wykonując lekki zjazd na posesję i wygląda to całkiem nieżle. Wiadomo trzeba zrobić dobre odprowadzenie wody .

My nie chcemy bawić się w piwnicę bo to podnosi koszty. Zastanawiamy się czy wybór działki jest właściwy czy szukać innej ? Co o tym sądzicie ?

Czy Nasze dylematy są właściwe czy nie warto się przejmować tym problemem - choć ziemia to spory wydatek !!

Prosze o wskazówki !

https://forum.murator.pl/topic/57563-wyb%C3%B3r-dzia%C5%82ki-budowlanej/

To, co będzie spływać na działkę, to niekoniecznie cała woda z okolicy, ale ta z drogi. No chyba, że jest jakieś podłużne obniżenie, które ją będzie sprowadzać albo specyficzny układ warstw w gruncie.

1. Popytaj sąsiadów o lustro wody w studni, sytuację na wiosnę i jak kopali piwnice.

2. Jakie roślinki na działce?

3. Pokaż zdjęcia pokazujące ukształtowanie terenu i bezpośrednią okolicę działki.

4. Jak jesteś bardziej zawzięty, to zrób ze 2 wykopy (w górze i w dole działki), takie po ... hmmm, uczciwie to z 1.5 m, ale może na początek po 0,5. Opowiedz, co siedzi w środku.

5. A jak Ci baaardzo zależy, to zawołaj geotechnika na 4 odwierty. Koszt kilkaset zł, ale może działka jest tego warta.

https://forum.murator.pl/topic/57563-wyb%C3%B3r-dzia%C5%82ki-budowlanej/#findComment-1267735

Po obu stronach nie ma rowów odpowadzających wodę - zasypali je ludzie (wyrównując poziom drogi z murkiem od płotka)

To nieroztropnie postąpili. Można było chociaż włożyć rury, tworząc przepusty dla wody.

Budynek podniesie się o kilka kanodów wyżej , wzmocni się narożniki budynku , podsypie się dobrze przepuszczalnego grysika oraz zaizoluje przyziemie i będzie bez kłopotów

Z tym wzmacnianiem narożników, to nie rozumiem (pale, czy co?). Według mojej wiedzy, to raczej się usztywnia fundament. Na pewno warto zawołać geotechnika, żeby się dowiedzieć jaki jest grunt (nic o tym nie piszesz) Z podsypywaniem - zapytaj gdzie i ile, żeby się nie okazało, że 20 wywrotek.

Weż też pod uwagę, że podnosząc poziom parteru będziesz musiał albo 1) zrobić strop tak samo jak nad piwnicą albo 2) wypełnić tą przestrzeń podsypką aby posadowić podłogę na gruncie. Obydwa warianty kosztują.

A jak działka ładna, to bierz...

https://forum.murator.pl/topic/57563-wyb%C3%B3r-dzia%C5%82ki-budowlanej/#findComment-1274723