Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór działki budowlanej

pado

Recommended Posts

Mam wielkie pytanie dotyczące wybory życiowego czyli zakupu działki budowlanej. Wraz z żoną oglądaliśmy wiele działek - spodobała się nam szczególnie jedna. Ma ładne położenie , jest prostokąna , media są przy działce. Ma tylko 2 ale .. Jest działka narożnikową - ma to swoje plusy i minusy - mozna się do tego przyzwyczaić (więcej pracy zimą , ale można zrobić 2 wjazdy - a to jest plus. Drugie ale to.. ,że działka jest położona poniżej drogi asfaltowej ok. 80cm , jest trocję pochyła - pomiędzy początkiem - a końcem działki jest różnicy ok. 40cm (długośc działki 45 m ) , Oczyiście w miejscu gdzie ma stać dom róznica poziomów wynosi mniej ok 15-20 cm. Droga ta po stronie mojej działki nie ma żadnego rowu odprowadzającego wodę - także myślę ,że woda będzie spływała przez moją działkę .Po drugiej stronie tez nie ma rowu .

Zastanawiam się czy nie będzie problemów podczas deszczu czy wiosennych roztopów z odprowadzaniem wody i zalewaniem podstawy domu.Owszem dom można podnieść o kilka cegiełek , podpiwniczyć, podwyższyć ziemią itd , ale to są koszty , które chcę ograniczyć . Wszystkie domy stojące w pobliżu są tzw . klocki i są podpiwniczone . Ziemię wykopaną z fundamentów + dodatkową ludzie podsypali przed domem wykonując lekki zjazd na posesję i wygląda to całkiem nieżle. Wiadomo trzeba zrobić dobre odprowadzenie wody .

My nie chcemy bawić się w piwnicę bo to podnosi koszty. Zastanawiamy się czy wybór działki jest właściwy czy szukać innej ? Co o tym sądzicie ?

Czy Nasze dylematy są właściwe czy nie warto się przejmować tym problemem - choć ziemia to spory wydatek !!

Prosze o wskazówki !