Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy drogi?

Tomi_W

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar przeprowadzic wraz z kolega dosc skomplikowana operacje :). Mianowicie, zamierzamy kupic duza dzialke (budowlana), a nastepnie dokonac jej podzialu na 4 mniejsze. Sukces operacji zalezy m.in. od wczesniejszenia okreslenia kosztów drogi, ktorej budowe przyjdzie nam sfinansowac (ma ona zapewnic dojazd na wydzielone, mniejsze dzialki). Szacunkowa dlugosc drogi to 130 m, szerokosc 5 m, prosty odcinek. Chodzi nam o raczej trwale rozwiazanie (kostka, ew. asfalt?). Czy potrzebne jest pozwolenie na budowe drogi? Czy ktos moglby podzielic sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie, wzglednie odeslac do zrodel informacji? Z gory dziekuje i pozdrawiam.

No to sie przestraszylem :). Nie chodzi mi absolutnie o droge szybkiego ruchu - ma to byc utwardzona droga dojazdowa do 4 posesji, a prace - z tego co sie dowiedzialem na forum - maja objac wykorytowanie, gruz, na wierzch tluczen. Nie wiedzialem, ze przyjdzie mi podpasc pod jakas kategorie........... :)

Niedawno przerabiała utwardzanie drogi. My wykorytowaliśmy drogę, na to piasek i bloczki betonowe wielkości 38x20x12 (takie jak na fundamenty). Zakładając, że 1 taki bloczek kosztuje 2,60 zł, a na 130 mb drogi szerokości 5 m potrzeba 8.450 szt, to koszt samych bloczków to ok. 22 tys. + piasek + praca fadromy, czy jakiejś innej maszyny, to jakieś 25 tys. no i oczywiście została robocizna czyli ułożenie.