Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejsciowe otwierane na zewnatrz czy do wewnątrz?

Recommended Posts

Do środka, ze względu na wiatr, który moze wyrwać skrzydło i śnieg, który może nam uniemożliwić wyjście z domu.

Zgoda.

Pod warunkiem że:

- ma się duzy wiatrołap

- drzwi usytuowane są nie we wnęce, tylko wprost na otwarty wietrzny teren

Ja akurat mam takie usytuowanie że wiatr i snieg nie dociera.

Jak widać, zależy to od uwarunkowań indywidualnych.

Ja mam na zew. Temat "wyrwania przez wiatr" też przerabiałem...ale na tą stronę na którą się otwierają to są akruat osłonięte...bo schody mam częściowo zadaszone częścią mieszkalną.

Na zew. również dlatego, że akurat ja mam spore schody, a przed drzwiami dużo płaskiego miejsca, może swobodnie stanąć nawet kilka osób i się odsunąć...

A Ci znowu swoje:):):)

Choćby tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1013068&highlight=drzwi+zewn%EAtrzne+zewn%B1trz#1013068

i tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1226362&highlight=#1226362

Wszystko zalezy od typu/kształtu/wymiaru ganka,schodów wejściowych....musisz dopasować do swojego projektu.

Krótko i zwięźle - zaczyna się coś w domu palić...uciekamy... a jak łatwiej otworzyć drzwi na zewnątrz czy do środka?

W przepisach BHP i ppoż dotyczących sposobu otwierania drzwi jest bardzo wyraźnie napisane " na zewnątrz!" ale w domku? Jak sobie kto życzy...

Krótko i zwięźle - zaczyna się coś w domu palić...uciekamy... a jak łatwiej otworzyć drzwi na zewnątrz czy do środka?

W przepisach BHP i ppoż dotyczących sposobu otwierania drzwi jest bardzo wyraźnie napisane " na zewnątrz!" ale w domku? Jak sobie kto życzy...

Jak ja nie lubie takich abstrakcyjno kosmicznych porównań...

A jak wyjdziesz na schody....patrzysz a tam pali się trawa, ktoś wrzucił oponę dymi się i kopci...pożar jest tuż tuż...a ty uciekasz do domu...no i co...drzwi otwierają się do ciebie, musisz się cofnąć ale nie masz gdzie!!

I co nie robić drzwi otwieranych na zew??

Takie przypadki co tu dużo mówić, zdarzają się jeden na milion, ryzyko jest tak małe, że aż nie warto o tym pisać, jedynie na potrzeby kończących się argumentów. Chodzi wyłącznie o waloru użytkowe a nie na litość Boską Dzień Niepodległośći II !!

Jak ja nie lubie takich abstrakcyjno kosmicznych porównań...

A jak wyjdziesz na schody....patrzysz a tam pali się trawa, ktoś wrzucił oponę dymi się i kopci...pożar jest tuż tuż...a ty uciekasz do domu...no i co...drzwi otwierają się do ciebie, musisz się cofnąć ale nie masz gdzie!!

I co nie robić drzwi otwieranych na zew??

Takie przypadki co tu dużo mówić, zdarzają się jeden na milion, ryzyko jest tak małe, że aż nie warto o tym pisać, jedynie na potrzeby kończących się argumentów. Chodzi wyłącznie o waloru użytkowe a nie na litość Boską Dzień Niepodległośći II !!

Kosmiczny kraj to i kosmiczne porównania, ale jak nie lubisz...;-) to może lepiej nie czytaj? 8)