ilona 07.02.2002 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Jeśli ktoś pamięta artykuły nt.przebudowy sześciennych klocków, albo sam ma takie doświadczenia za sobą, proszę o poradę.Nie piszcie tylko,żeby zburzyć i wywieźć na gruz. Ja chcę/muszę w moim klocku zamieszkać. Czy widział ktoś ładną adaptację bez dobudowy stromego dachu? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-05-09 11:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 Jaj nie chcesz ładnego dachu dom należy zburzyć i wywieść na gruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2002 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 ja widzialam w muratorze chybai na pewno w ladnym domu. a moze kolebkowy dach, troche drewna na elewacji??lub w duchu nowoczesnym-balustrady metalowe, jakas asymetria w bryle (moze cos dobudowac na wzor modernistycznych willi?) ja tak tylko improwizuje po chlopsku,ale widze to i jestem pewna za da radepzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 17.02.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 To budownictwo tymczasowe i po czterdziestu latach użytkowania kwalifikuje się do kapitalnego remontu. Patrząc na sposób wykonawstwa tych budynków, gdzie pion jest widoczny jedynie na ustawionej na podkładkach (regulacje fabryczne nie starczają) lodówce, a poziom w szklance z herbatą, koszt doprowadzenia tych klocuszków do ideału mija się z celem. Wskazując na powyższe rozbiórka jest idealnym rozwiązaniem. Nie czarujmy się po co nam picowanie tej epoki - he he he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2002 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 no tak, jesli chodzi o wzgledy techniczne to pewno tak jest. ale jesli Twoj dom nie jest w najgorszym stanie i musisz tam zamieszkac, to moze da sie cos zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 jeżeli chcesz zamieszkać dłużej w swoim klocku to musisz zrobić mała modernizację.- ocieplenie i nowe tynki co pozwoli Ci zmienić kolorystykę budynku i fakturę ścian.- nie obejdzie się bez remontu dachu jeżeli jest to klasyczna kostka to do obcieplenie dachu urzyto parę ton żużlu i to przy bardzo słabej paroizolacji, która po 20latach z regóły nie spełnia swojego zadania a więc można tu przy okazji pomyśleć nad nowym kształtem dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 25.03.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Zuważyłem, że początek XXI wieku to powrót do tzw. bryły o płaskim dachu. Tak więc głowa do góry, stosując super elewację z dobranym kolorkiem, nowymi oknami itp. możesz uzyskać oszałamiający efekt. Pooglądaj Muratora i poszukaj projektów tam zamieszczonych. Zobaczysz jakie teraz projektuje się domy. Mi to się bardzo podoba i trąci bardzo dużą nowoczesnością. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redarch 09.05.2002 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Odwagi! Właśnie rusza akcja "Muratora" przebudowy takiego domu. Już w czercowym numerze dowiecie się szczegółów. Będziemy przebudowywać dom-kostkę, pokazując krok po kroku, co warto zrobić. Zorganizowaliśmy konkurs dla architektów na projekt przebudowy. Będzie można zobaczyć , co wymyślili. Będziemy też pokazywać udane przebudowy, więc - jeśli macie to już za sobą- napiszcie, pokażcie. Bardzo nas to interesuje.Ilona - spokojnie, nie napiszemy, że lepiej zburzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 09.05.2002 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Co byście nie zrobili to:- dom będzie stary- dom będzie nieustawny (chyba, że porozbijacie wszystkie działówki)- dom będzie nieekonomiczny (chyba, że się go dociepli, wymieni okna, piec CO, rury i grzejniki)- instalacja elektryczna będzie przestarzała (chyba, że się da nową)I wiele innych rzeczy trzeba zrobić aby mieszkać lepiej. Ale na 100% lepiej jest zbudowac od nowa.Jedyną zaletą odnawiania starego to brak konieczności walki w urzędach i kupowania co chwila tych samych mapek z różnymi stempelkami po 600 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.05.2002 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Rafter zgadza się, bo też wychodzę z takiego założenie, że lepiej budować niż remontować, ale jeśli masz taką chatę to jakby nie patrzeć szkoda ją zbużyć. Z drugiej strony "rewitalizacja" takiego obiektu to to o czym piszesz. Plus tego wszystkiego jest taki, że mieszkasz a jak cię stać to coś tam remontujesz. Generalnie jestem za odnawianiem takich budyneczków. Przemyślana koncepcja może być bardzo urocza w efekcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redarch 10.05.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 To nie niechęć do załatwiania spraw w urzędzie powinna być argumentem za przebudową, a przeciw zburzeniu domu, bo przebudowa także wymaga pozwolenia na budowę. Natomiast warto się zastanowić nad kosztem burzenia i wywózki gruzu. To prawdziwy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.05.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Popieram przebudowywanie domow, wymaga jednakze wiecej wiedzy, czystosci i glebszego przemyslenia zakresu robot. Uwazam ze przebudowa jest bardziej wymagajaca niz budowa nowego.Zreszta przebudowywalem dom co dalo mi ogromna satysfakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.05.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 To jest jak operacja na otwartym sercu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 I koniecznie w porozumieniu z architektem! Byłam teraz w Holandii i widziałam całe osiedla domów z płaskim dachem. Narzuca to jednak trochę konieczność modernistycznego wyglądu - duże okna, metal, szkło itp. Wyglądały bardzo w porządku. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-05-10 12:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redarch 10.05.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Przykłady realizacji i projekty przebudowy klocka czy jak kto woli kostki pokazywał "Murator" na przykład w numerach: 11/2001 (kostka parterowa), 11/2000 (na dom ze spadzistym dachem), 11/1999 ( operacja "Zofia"), 10/2000 ("Domy z tej ziemi", Rozbudowa kostki")Będzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts