Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

Witaj alix. Bardzo się cieszę, że wybrałaś "mój" projekt. Ja właśnie kończę budowę EM08L i nadal strasznie mi się on podoba (choć wprowadziłam wiele zmian, a teraz wprowadziłabym chyba jeszcze kilka). Będę trzymała za Ciebie kciuki, a jeżeli tylko założysz dziennik, na pewno będę stałą czytelniczką :) My zamierzamy za 2-3 tygodnie się przeprowadzać, co nadal wydaje mi się niewiarygodne. Tak niedawno pisałam podobne posty, jak Ty dzisiaj :) POWODZENIA.

A jakie zmiany planujesz?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratuluje ukończenia budowy!:) Szczerze przyznam, że troszkę Ci zazdroszczę :wink:

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie (EM08 obicie lustrzane) to mam parę pomysłów. Niektóre się wykluczają, a w innych przypadkach wiem co chciałabym osiągnąć ale do końca nie wiem jak :-? (mam pewne problemy z wyobraźnią przestrzenną więc ciężko mi w głowie przestawiać ściany itd :oops: )

To co wiem na pewno to:

-parter i górę podnoszę o jeden pustak. Co za tym idzie okna na parterze będą też o jeden pustak wyżej.

- likwiduje taras 14(a raczej znacznie go spłycam poprzez przedłużenie ściany salonu aż do bocznej ściany pokoju 7) Co oznacza, że kominek będzie można obejść dookoła, a salon będzie znacznie większy.

- chce poszerzyć schody kosztem schowka 12 (czytając forum parokrotnie ktoś wspominał, ze schody są za wąskie)hmm tylko o ile. o 1 metr????

- w pomieszczeniu 12 zrobię wc dla gości (nie mam pewności czy po poszerzeniu schodów, nie będzie tam za mało miejsca? wtedy zrobię tam schowek.

- chciałabym poszerzyć salon i kuchnie, tak jak Saraha ( o ile metrów więźba pozwoliła na poszerzenie tych pomieszczeń o 1,8m?)

- zastanawiam się nad schodami przy kuchni, myślę nad postawieniem tam ściany bo ze schodów może się trochę kurzyć. Druga sprawa to nie wiem czy zamykać kuchnie czy zostawić ją jednak otwartą. Jeśli zamykać to ściana przy schodach i tak będzie konieczna a jeśli otwarta to nie wiem czy ze ścianą przy schodach czy bez....może ktoś mi coś podpowie?

- łazienkę nr 3 chciałabym zamknąć w prostokąt

- i teraz zaczynają się 'schody' bo pokoje 7 i 5 są dosyć małe, a na dole chciałabym zrobić trochę większą sypialnie więc albo połącze je w jeden pokoj z garderobą i być może wejście do łazienki 3 było by też od sypialni (chociaż nie wiem czy to dobry pomysł...) albo.. nie mam pojęcia jak ale powiększe te dwa pokoje ( 7 i 5) Może mogłabym poszerzyć garaż i te pokoje w ten sam sposób co salon i kuchnie, chociaż dom i tak będzie już duży a taka"kobyła" nie jest mi raczej potrzebna. Drugie rozwiązanie jest takie by przesunąć ścianę z części nocnej trochę w głąb salonu (który będzie powiększony o znaczną część tarasu 14) Tylko,nie do końca wiem jak by to zrobić i jak to będzie wyglądać :-? Gdyby udało się powiększyć te dwa pokoje to w jednym by była sypialnia, a w drugim pokoju byłby pokój do pracy(małe studio dźwiękowe)

Jeśli ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie mojego dylematu to będę bardzo wdzięczna..

- na pewno zlikwiduje drzwi do kotłowni od strony ogródka i wstawie tam małe okno

- z tylu domu chcę dobudować zadaszony długi taras, gdzie będzie można postawić większy stół , ławy i krzesła.Wejście na teras zrobiłabym wtedy jakby od strony holu (na przeciwko wiatrołapu)

PODDASZE

- najprawdopodobniej łazienki 17 i 18 połącze w jedna dużą.

- w pokoju 19 zrobie pralnio - suszarnie

- nad resztą jeszcze nie myślalam, ale chyba pozostałe pomieszczenia pozostawię bez zmian

-pomieszczenie 24 i 25 powiekszy się poprzez poszerzenie kuchni i salonu

Będę wdzizecza za wszelkie komentarze i sugestie:)

Saraha, a Ty jakie zmiany byś jeszcze wprowadziła, jakbyś dopiero teraz miała robić adaptacje projektu?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących M08/EM08. Zapraszam na swój dziennik, gdzie opisałem szczegółowo również zmiany, które zrobiłem w budynku.

Niektóre bardzo podobne do tych co planuje alix - swoją drogą ewentualnie zapraszam do odwiedzin, wtedy na własne oczy mogłabyś zobaczyć jak niektóre pomieszczenia wyszły np. pokoje na dole dla mnie są OK. Dom też jest podniesiony o w sumie 2 pustaki (jeden na dole i jeden na górze), kominek centralny, duży taras na zewnątrz budynku (zadaszę go markizą) itd.

• 2 months później...

Witam serdecznie po wielu miesiącach nieobecności na tym wątku...

W zasadzie trudno powiedzieć, że jestem "nowy" na forum, bo już od ponad 3 lat obserwuję wątki dot. M08.

Miałem zacząć budowę wiosną 2007 ale wskutek różnych przeciwności losu dotąd nie rozpocząłem budowy.

Jestem jedank uparty i mimo wielu odstraszających postów dot. kosztów budowy postanowiłem, że zrealizuję swoje marzenie niemal za wszelką cenę ( "niemal", bo jeszcze odrobina rozsądku mi pozostała i jeśli obiektywnie przekonam się, że nie dam rady - być może odpuszczę sobie ten projekt...) - jeszcze optymizm mnie nie opuścił :D

To moja druga przymiarka do budowy... może tym razem skuteczna 8) :D

Pozdrawiam wszystkich sympatyków tego projektu!

Piotr

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie

Właśnie zaczynamy budowę M08 :D i od jakiegoś czasu próbuję przestudjować cały Wasz wątek. Wyczytałam kilka fajnych informacji, które nam się bardzo przydadzą podczas budowy. Już wiem, że trzeba podnieść ściankę kolanową bo na górze będzie za nisko. Czy może mi ktoś z Was napisać co będzie lepsze: podniesienie o 1 czy 2 pustaki. Czy jak podniesiemy ściankę o 2 pustaki to cały dom nie straci wyglądu? A może 1 pustak w zupełności wystrczy? Będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.

Pozrawiam

Z jednej strony 1 pustak to mało, a z drugiej strony to dużo. Jeżeli chodzi o wysokość na poddaszu, to nie wyobrażam sobie jakie wysokości miały by być w oryginale - generalnie wydaje mi się, że jest nisko. Jeżeli za to chodzi o elewacje, to podniesienie o 1 pustak jest widoczne - zgrabniej wyglądają domy budowany zgodnie z projektem. Z tym, że my podnieśliśmy również parter o 1 pustak (w tym również okna są podniesione o tę wysokość), więc pewna harmonia na elewacji została zachowana.

Tak, więc proponuję podnosić - my się długo wahaliśmy, ale dobrze, że zdecydowaliśmy się na podniesienie. Ale trzeba robić to delikatnie, aby nie popsuć projektu. Poddasze użytkowe to poddasze użytkowe, a nie piętro.

Na pewno jest bardziej wystarczające, niż 115 cm. Zawsze trochę wyżej, a jak się będzie mieszkać, to będę wiedział po skończeniu budowy. Saraha już mieszka u siebie, więc może jej podpytaj na ile skosy na poddaszu przeszkadzają. Dom ma dach kopertowy, więc skosy są potężne - ale cóż to jest urok tego projektu, a jak się nie chce mieć skosów, to buduje się dom piętrowy.

My nie podnieśliśmy ścianki kolankowej, architekt i kierownik budowy nam to odradzali. Baliśmy się też sami, bo niedaleko nas powstało kilka domów (według innych projektów), po których wyraźnie widać, że ścianka została podniesiona i efekty są opłakane. Wyglądają naprawdę tragicznie. Poza tym uważamy, że urok tego projektu, między innymi, jest właśnie w tej niskiej ściance kolankowej. Nie żałujemy więc. Może też dlatego, że znacznie poszerzyliśmy dom, i to właśnie w miejscu pełnej wysokości, dzięki czemu nasza sypialnia i garderoba bardzo zyskały.

Jak się w tym mieszka? Skosy są faktycznie duże i zabierają sporą część poddasza. Zdarza się, że walimy w nie głowami. W niektórych miejscach, by zwiększyć funkcjonalność pomieszczenia, postawiliśmy ścianki dodatkowe. Pomogło. Ogromną rolę spełniły też dodatkowe okna dachowe (m. in. w małej łazience nad wanną i w sypialni nad łóżkiem. Polecam. W sumie mamy na poddaszu aż 8 okien dachowych. I uwaga: nie wyobrażam sobie tego poddasza bez lukarn! Nie rezygnujcie z nich.

A jak boicie się skosów, to radzę jednak wybrać inny projekt. Z wysoką ścianką kolankowa i dachem ze znacznie większym kątem nachylenia. Najlepiej dwuspadowym. Serio.

Dziękuje Ci saraha za odpowiedź.

Na zmianę projeku jest już za późno bo właśnie dzisiaj wylali nam fundamenty :lol: a po za tym ten projekt od samego początku bardzo nam się podobał. Jedyną rzeczą która nas martwiła to właśnie te skosy dla tego zastanawiamy się nad podniesieniem scianki. Dzięki za podpowiedź w sprawie dodtakowych ścianek bo czytając twojego posta wpadłam na pomysł dodatkowej ścianki w sypialni, na której bedzie mogło stać łużko.

Mam nadzieję, że nie zanudzam Was moimi pytaniami i jak będę miała jeszcze jakieś to mi pomożecie?

Pozdrawiam Wszystkich zwolenników M08.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Tomekb5 no i to niestety jest problem. Dla mnie wykusz sam w sobie jest tak piękny od środka, szczególnie, że mam z niego widok na brzozowy las, że nie zakrywam go niczym. Mam na nim jednak rolety zewnętrzne, jak na całym parterze. Niestety nieco szpecą sam wykusz, bo prowadnice itd. Mimo to chwalę je sobie. Korzystam z nich nie tylko na noc, ale czasem i w dzień, jak jest bardzo słonecznie. Wykusz mam od południa. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że faktycznie przez to okno widać cały niemal dom w środku. Zamierzam trochę zasłonić się zielenią, ale ile to da? No trudno. Wychodzimy z założenia, że po to wyprowadziliśmy się pod las, żeby go sobie oglądać, a nie zasłaniać okna. A że przed lasem jest droga i nas też oglądają, trudno...

• 1 month później...

witam na forum,

pisze w tym wątku po raz pierwszy,

zaczęliśmy budowę na każdą pogodę m08, właśnie jesteśmy na etapie układania terivy i budowy schodów.

zmiany jakie wprowadziłem na początku budowy:

podniesienie kolankowej o 1 pustak,

zamiana okien w dużym pokoju i kuchni na pojedyncze duże, dodatkowo w pokoju nr 9 do ziemi, tak samo w pok nr 7, dodatkowo połączyłem pomieszczenia 5,6,7 w jedno bo potrzebuję biura z wejściem z zewnątrz,

przesunąłem drzwi (zlikwidowałem w kotłowni) zewnętrzne żeby było wejście do biura z zewnątrz,

przesunąłem ścianę między 2 a 14 (zadaszony taras zlikwidowany) na równo z pokojem nr 9,

kominek przesunąłem na podciągu i słupie który musiał zostać (ściana między 9 a 14) w stronę ściany schodów mniej więcej na 1,2m od ściany więc kominek jest jakby na środku - można za nim przejść ale nie jest centralnie w pokoju, oczywiście mam plan zagospodarowania w pdf jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć to zapraszam.

schody zmieniłem diametralnie - po 1 poszerzyłem do 115cm (na dole zabrałem z kuchni troszkę i u góry troszkę z łazienki) ale doszedłem do wniosku że schody są najważniejsze w domu i później nie chcę na nie narzekać. po 2 wyciągnąłem 2 stopnie na salon zlikwidowałem podciąg nad schodami między pok 10 i 12- podciąg się kończy jakby nad stołem w kuchni (wg wizualizacji w projektach muratora) i opiera się na słupie, dzięki temu mogłem wejść z 1-2 stopniami w korytarz u góry a wszystko to miało na celu zlikwidowanie zakrętu na schodach i zrobienie półpiętra czyli teraz jest tak: 9 stopni prosto małe półpięterko do zawracania i 9 stopni na piętro - wydaje mi się że to się rewelacyjnie sprawdzi w porównaniu z oryginałem. słupek w kuchni przy schodach nie będzie przeszkadzał w niczym (chyba ;-) )

do alix -> zacząłeś już budowę? jak idzie? jakie zmiany wprowadzone?

do sarahy -> obejrzałem sobie zdjęcia w picasa google i powiem nieskrycie że zazdroszczę mocno ukończenia domu i bycia na tym etapie wykończenia, co do kosztów to przeraża mnie troszkę to co wszyscy piszecie, ale myślę że jednak zmieszczę się w 450 bez końcowego wykańczania na tip top tyle żeby zamieszkać czyli 2 - 3 pokoje i ze dwie łazienki i kuchnia bez fajerwerków no i oczywiście salon, dodam że koszty materiałów teraz są duużo niższe niż wtedy jak Wy budowaliście (np kompletny strop teriva ok 14tys, pustak porotherm ok 6,30/szt) oczywiście zdaję sobie sprawę że koszty tak naprawdę zaczynają się od momentu rozpoczęcia wykańczania domu ale tak jak wspomniałem nie chcemy od razu wszystkiego robić na raz.

masz może jakieś zestawienie kosztów ile Cię kosztowało postawienie stanu surowego zamkniętego (tzn mury, okna, dach z dachówką, drzwi zewnętrzne)? mnie dachówka na cały dom kosztowała (już kupiłem bo była promocja) razem ze wszystkimi gąsiorami itp ok 16800zl (sirius antracyt) myślę że to mało + rynny, opierzenie itp wyjdzie (bo mam wycenę) ok 11000, myślę że to dobra cena za dach. w związku z tym mam 2 (przynajmniej na początek) pytania: 1. jaki rozmiar kominka zastosowaliście i jakiej firmy (model)? 2. jaki rozmiar okna połaciowego zastosowaliście np w pokoju gościnnym i łazience Kacperka?

co do ogrzewania - planuję pompę ciepła z podłogówką w całym domu - ma już ktoś takie rozwiązanie? jeśli tak to jak się sprawdza?

hmm to na razie tyle co mi przychodzi na myśl

jeśli pojawią się jakieś pytania z Waszej strony to pytajcie postaram się odpowiedzieć na każde.

pozdrawiam i lecę na budowę ;)

Edytowane przez macmar

My mieszkamy od grudnia. Jeśli chcesz to mam dość szczegółowe wyliczenia kosztów - prowadziłam bardzo restrykcyjną ich kontrolę.

Niestety muszę cię zmartwić - 450 tys wystarczyło pewnie na tzw stan deweloperski włącznie z przyłączami, ale nas doprowadzenie gazu do granicy działki (projekt i wykonanie) kosztowało ok. 3 tys pln, a woda i kanalizacja nie kosztowała nic, bo gmina finansowała. W tych kosztach nie ma ogrodzenia, podjazdów i tarasów (są z kostki) a 50 tys.

SSO wraz z papierami kosztował ok. 250 tys i była to zaledwie 1/3 kosztów.

Tak jak pisał kiedyś Mario_pa - ten dom jest bardzo drogi w budowie. My podnieśliśmy ścianę kolankową o 2 pustaki - dzięki temu pojawiły się łatwo dostępne strychy.

Tamtu

dzięki za info,

ja mam podpisaną umowę z wykonawcą na stan deweloperski (robocizna, materiały i przyłącza bez gazu bo nie ma)

przez stan deweloperski rozumiem: dom ze styropianem na zewnątrz na całości wraz z pierwszym szarym podtynkiem, dach opapowany i z położoną dachówka ceramiczną i rynnami itp, poprowadzona woda, ogrzewanie i elektryka w domu, otynkowane wnętrza przygotowane do malowania, wylane posadzki na całości, okna dachowe i połaciowe (połaciowych troszkę więcej niż w projekcie), położony system centralnego odkurzacza wraz z urządzeniem, to chyba z grubsza wszystko - i na to mam podpisaną umowę na ok 350 tyś.

na chwilę teraźniejszą już wiem że delikatnie przekroczyłem kwotę założoną na materiały o ok 10 tys zł ale nie było w umowie że cena mat będzie stała ;)

dodaję do tej kwoty cenę za system ogrzewania pompą ciepła - wiem ile to kosztuje ale jest to tylko i wyłącznie moje "widzimisie" bo jeśli piec na groszek to do tych kosztów + ok 10 tys.

myślę że to optymalna kwota za postawienie w ten stan tego domu, a niektórzy nawet z mojego bliskiego otoczenia mówili że robocizna wyceniona dość drogo za ten stan (ok 130 tys) ale jest to znajomy i wiem że robi dobrze więc wolę ponieść delikatnie większe koszty a mieć pewność...

jakbyś mógł przedstawić dla porównania swoje koszty na analogiczny stan domu to będę mógł porównać :)

Dylemat na chwilę teraźniejszą do rozwiązania:

budowa jest na takim etapie że mogę zrezygnować z podestu pod wykuszem tak aby był na poziomie podłogi - jak masz rozwiązany ten wykusz i czy nie żałujesz że masz tak jak masz?

proszę o szybką odpowiedź bo ekipie ten temat muszę przedstawić do jutra.

Wieczorem postaram ci wstawić koszty. Te 450 tys. twój zakres plus ocieplenie i k-g na poddaszu..

U nas robocizna (szybko licząc) za stan który podajesz nie wyniosła 100 tys.

Wykusza w ogólnie nie ma. Zamiast niego jest okno o wymiarach szer. 160 wys. 200.(zresztą wszystkie okna na dole poza kuchennym mają wysokość 2 m) Ten wykusz jest śliczny z zewnątrz. Wewnątrz powoduje zaburzenie proporcji, a na dodatek u nas stoi tam stół, więc i tak byłby mało widoczny.

Zrezygnowaliśmy również w okien w wiatrołapie i jestem bardzo zadowolona.

Jedna rada - w projekcie do ścianki kolankowej dostawiona jest wewnętrzna z cegieł, my zrobiliśmy z k-g dodatkowo docieplając 10 cm wełny. Wyszło tak przypadkiem i okazało się strzałem w przysłowiową 10 - cenowo tak samo, a dom jest dodatkowo docieplony.

Podnieśliśmy (to akurat przez przypadek) ściankę o 2 bloczki i dzieki temu mamy porządny strych, a pokoje mają po 20 m2 bez skosów. Bryła budynku na tym nie ucierpiała, choć byłam przerażona jak się zorientowałam co zrobiłam (miał być 1 bloczek).

Nie montuj też przypadkiem odkurzacza w pierwszym etapie. To powinno się zrobić jak już sobie fachowcy pójdą ;-)

Tamtu