Lord Goring 30.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Cześć. Dzięki Karpatka za powitanie Niestety aż tak "daleko" to jeszcze nie jestem, ale nie brak mi chęci i entuzjazmu. Mój plan (optymistyczny) zakłada start na czerwiec może lipiec. Za późno się za to wszystko wziąłem, ale cóż - grunt, że jest decyzja Za to za wczasu staram się zebrać jak największą wiedzę na ogólny temat budowy oraz tematów "okołobudowlanych". Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Cytacik z muratora: "Są to w szczególności: zaprojektowanie częściowego lub całkowitego podpiwniczenia budynku, dostawienie lub powiększenie istniejącego garażu, zastosowanie innych materiałów budowlanych na konstrukcję budynku (ściany, stropy), przesunięcie okien na elewacji, zmiana usytuowania ścian działowych i drzwi wewnętrznych, zmiana materiałów wykończenia wewnętrznego oraz materiałów i urządzeń instalacyjnych"... "...zgody wydawane są bezpłatnie" Czyli jak będę chciał zlikwidować jedną ścianę i powiększyć jeden z pokoi na poddaszu (pomysł mojej panny ) oraz zmienić materiał na np. ytong - to będę musiał zapłacić za to, czy będzie to zrobione bezpłatnie? Zdrowy rozsądek podpowiada to pierwsze rozwiązanie. Pozdrawiam PS.Sąsiad fajny gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.01.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jak na mój gust - projektantowi raczej nie. W rzeczywistości za tego typu "zmiany" i tak zapłacisz - osobie, która adaptuje projekt. To właśnie na tym etapie przesuwasz ścianki i decydujesz o materiale. Upewnię się u Małego Żonka, jak tylko wróci ze spaceru z naszym dobermanem, czy sąsiada w błąd nie wprowadzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Goring 30.01.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nagle się zorientowałem, że nie wiem jednej rzeczy. Nie przyszło mi to nawet do głowy Jeśli biorę kredyt na budowę domu, to w tym kredycie bank uwzględnia że np. zrobię łazienkę i powiedzmy kafelki czy to kredyt pokrywa jedynie koszty budowy samego domu. Dadzą coś więcej na jakieś choćby łóżko ?? Byłem w kilku bankach ale o to nie zapytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 31.01.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Cześć Lordzie, Nie wiem jak skonstruowana jest umowa z bankiem który wybierzesz, ale moim zdaniem w praktyce wygląda to tak że bierzesz kredyt na określoną kwotę, analityk banku ocenia, że za tyle wybudujesz dom i oddasz go do użytku.Jeżeli wybudujesz za mniej i zainstalujesz sobie złote krany to OK! Twoja sprawa, a jeżeli Ci nie starczy to albo dobierzesz kredyt albo dołożysz ze swoich. Nikt Ci z banku nie będzie zaglądał do porfela na co wydałeś. Jedynie na etapie pobierania kolejnych transz musisz udokumentować co zrobiłeś np zdjęcia że stoi stan surowy i np jakieś faktury. Dlatego istotne jest żeby procedura przyznawania transz była prosta. Np żeby nie wymagali faktur itp. W dodatku z tego co pamiętam w kosztorysie np millenium czy Mbanku są wykończenia wewnętrzne wiec musisz je zaplanować. Dlatego ważne żeby wybrać bank który jak najmniej się wtrąca. Aha i jeszcze odp. do postu wyżej. Nawet po uzyskaniu pozwolenia możesz dokonywać zmiany. Zmiany dzielą sie na istotne i na nieistotne. istotne to np zmiana umiejscowienia budynku, zmiana jego rozmiarów lub konstrukcji oraz kilka innych, nieistotne to np ścianki działowe czy inne elementy nie wpływające na konstrukcje budynku.Takie zmiany architekt może Ci nanosić także w trakcie trwania budowy. Oczywiście lepiej pewnie zrobić to od razu ale dopiero na etapie powstawania stwierdzisz że niektóre rzeczy trzeba zrobić inaczej. Np jak u mnie schody. Dopiero jak zobaczyłem jak wyglądaja faktycznie stwierdziłem że warto nad nimi popracować i zmieniłem. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry_75 31.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam Wlasnie podjelismy decyzje o zakupie tego projektu, przesledzimy wasze doswiadczenia. Beda cenne. Jestesmy z Raszyna/Wawa a bedziemy sie budowac w Ksiazenicach pomiedzy Siestrzenia a Grodziskiem Mazowieckim Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 31.01.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Jerry_75 witajcie w klubie, Miłej lektury i powodzenia. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 01.02.2007 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Jerry_75 witajcie w klubie, Miłej lektury i powodzenia. Meb Najpierw było Ich Troje w wątku o projekcie, później Klub Trzech w wątku budujących, a teraz to już prawie epidemia na M08. . Proponuję zrobić mapkę - oczywiście pozostać w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych. kto jest za? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa92 01.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam wszystkich , szczególnie nowych Klubowiczów, bo jak widać grono poszerza sie w duzym tempie. Jestem za propozycja Mario_pa a propos mapki. Ja obecnie z powodow formalnych (piwnica to nie takie hop siup...) powoli oswajam sie z faktem,ze zaczniemy w lipcu- sierpniu, a nie w maju. Moze tym samym uda nam sie znalezc tansza ekipe, obecnie wysylamy zapytania ofertowe. PozdrawiamJusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmir 01.02.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 hej fajny pomysł z mapką - oczywiście jesteśmy za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 01.02.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Mapka oczywiście Za.Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 01.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Ja oczywiście też! Mam tylko jedno pytanko: kto się tym zajmie od strony technicznej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 02.02.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam Powiedzcie mi, czy wjazd do garażu macie z 1 dużą bramą garażową czy 2 małymi ?? Ja planowałem 2 bramy, tylko się zastanawiam, czy garaż nie jest na to za wąski. Jaki ewentualnie zrobić podział otworu garażowego, żeby zmieścić 2 standardowe bramy, słupek i przestrzeń z boku (chociaż od kierowcy) na wysiadkę ?? Jak macie jakies pomysły, albo juz praktyczne przemyślenia, dajcie znać. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.02.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Szczerze mówiąc nie widzę w tym wypadku koncepcji 2 bram.Sam garaż to może i dałby rade na 2 wjazy ale szerokośc całego wjazu (zgodna z projektem) raczej narzuca pojedyńcza bramę. Ja zamawiam 1. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry_75 02.02.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dzieki za cieple przywitanie. Maz zlecil mi zajecie sie wykonczeniem planow domu- tak szczerze to bylismy zdecydowani na "Zarzecze", ale wybralismy M08 bo jest mniejszy a wyglada na bardzo wygodny. Czy macie moze informacje gdzie mozna zobaczyc dom na etapie budowy?? Moze ktos z Was nas zaprosi? Ja nie mam zupelnie wyobrazni przestrzennej... bardzo ciezko mi wyobrazic sobie cos czego nie widzialam... Jak chodzi o bramy mamy znajoma firme- przyjaciel mojego meza ja prowadzi- jesli jestescie zainteresowani powolajcie sie na nas - oni Wam doradza najlepiej. Ich strona http://www.brama.pl Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Cześć Jerry Wychodzi (jeżeli będziecie jechac z Raszyna), że do mnie macie chyba najbliżej. Jeżeli macie ochotę to możemy się np na niedzielę umówić. M08 jak najbardziej w trakcie budowy.Nie mam co prawda czasu na wpisy w dzienniku ale robota cały czas trwa. ZapraszamMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.02.2007 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Czy macie moze informacje gdzie mozna zobaczyc dom na etapie budowy?? Jakby co u nas jest wersja lustrzana czyli M08L. 35 km na płd od Raszyna - 25 minut jazdy. Ja oczywiście też! Mam tylko jedno pytanko: kto się tym zajmie od strony technicznej???? No wiesz - takie pytanie zadajesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 03.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Brawo, Mario_pa! Wiedziałam, że możemy na Ciebie liczyć Może mapka zaktywizuje nieco Śląsk, bo chwilowo to chyba centralna Polska górą, jeśli chodzi o realizacje M08... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 03.02.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Brawo, Mario_pa! Wiedziałam, że możemy na Ciebie liczyć Może mapka zaktywizuje nieco Śląsk, bo chwilowo to chyba centralna Polska górą, jeśli chodzi o realizacje M08... Tylko odpowiednio dobrej mapki nie mogę znaleźć . A nie mam czasu na takie cuda żeby . A tak naprawdę to chciałem poruszyć temat cen na wykończeniówkę i zacząć od cen na G-K. Zapytałem o ceny płyt i profilów - lokalny skład Grójec ceny ogólne: 1) Płyta zwykła 2,6m x 1,2m x 12mm - 24 zł /szt 2) profil UD (chyba - cokolwiek to znaczy) - 8 zł (4m) 3) profil CD - 11 zł. Czy ktoś z budujących robił już rozeznanie? Zrobiłem nowe rozeznanie na allegro i tak .http://www.sir-bud.pl, adres e-mail: [email protected]. koło Janek 1) Płyta zwykła 2,6m x 1,2m x 12mm - 21 zł /szt - potrzeba ok. 100 szt. 2) profil U - 7 zł (4m) 3) profil C - 10 zł. Ciekawe ile kosztuje w Praktikerze i Castoramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Goring 03.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam! Jeśli chodzi o mapkę to ja oczywiście też. Mam do Was dziwne pytanie. Jak sądzicie, czy dało by się zrobić z M08 dom pasywny? Byłaby to chyba idealna sprawa. Może koszty budowy poszły by w górę (10% ?), ale za to rachunki za energię praktycznie znikome. Można by sobie podarować pompy cieplne itd. W sumie są powierzchnie bardziej przeszklone - tylko trzeba by ustawić ja na południe i trochę powiększyćdwie kondygnacje, brak piwnickąty nachylenia dachu nie są zbyt dużewykusz można by zlikwidowaćzrobić ekstra izolację Gra chyba warta (!!) świeczki - tylko czy się da... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 03.02.2007 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam! Mam do Was dziwne pytanie. Jak sądzicie, czy dało by się zrobić z M08 dom pasywny? Byłaby to chyba idealna sprawa. Może koszty budowy poszły by w górę (10% ?), ale za to rachunki za energię praktycznie znikome. Można by sobie podarować pompy cieplne itd. Gra chyba warta (!!) świeczki - tylko czy się da... Pozdrawiam Dom pasywny to wg mnie dom, który z takim zamierzeniem jest projektowany. Czyli prosta bryła, prosty dach etc. Oszczędzasz na bajerach inwestujesz w pasywność. Z M08 to chyba możesz zrobić dom energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts