mario_pa 22.02.2007 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 takie gniazdko nie jest tanie. 60 zł sztuka to minimum. najwieksza wada domu to to ze nie ma kablówki, ile to by ułatwiło. Meb Hm - kablówka. Pozostaje tylko zamontować anteny TV (UHF,VHF) na dachu + satelitka i wrzucić to w multiplekser. ew. dodać sygnał z CCTV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 22.02.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Przepraszam, że się mieszam między kable i talerze (to przynajmniej jakiś swojski element ), ale muszę się pochwalić: DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ! Poloneza czas zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 22.02.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Karpatka: Gratulacje, czas poprowadzic dzienniczek. czekamy na zdjęcia.Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.02.2007 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Przepraszam, że się mieszam między kable i talerze (to przynajmniej jakiś swojski element ), ale muszę się pochwalić: DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ! Poloneza czas zacząć... Ja bym zaczął od Polonaise . Aha, to kiedy mam przyjechać na kawę na tarasie. Do Meba: wysłałem takie tam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 22.02.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Dziękuję za zasłużone ciepłe słowa Już myślałam, że ten dzień nigdy nie nadejdzie! Mario_pa, Mały Żonek właśnie w ten sposób zaczął Zaproszenie na kawę (po irlandzku) na tarasie masz nieustanne! Gotowa nawet jestem zamienić taras na balkon na IX piętrze, gdyby tylko zaszła taka potrzeba. A nasz taras? Hmmm... Jeszcze troszkę Twoich bezcennych rad, a będzie szybciej niż się spodziewam! Meb, dziennik z całą pewnością zacznę. Muszę tylko pokonać opór materii i nauczyć się wklejać zdjęcia. O takim drobiazgu jak cytat nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 22.02.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Mario odpisałem. dzieki. Karpatka jak byś miała problemy ze zdjęciami lub inne to służę pomocą.meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 22.02.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Meb, dzięki wielkie. Obawiam się, że skorzystam Pozdrawiam serdecznie Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 24.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Zazdroszczę i gartuluję . Ja jestem na razie na etapie mediów. Prąd już właściwie jest. Teraz załatwiamy (grupa sąsiadów, bo sprzedano kilkanaście działek na raz) wodę/kanalizację i gaz. Wszystko wskazuje na to że do jesieni już wszystko będzie zrobione. Ale żeby nie było tak pięknie, okazało się, że na naszej działce i jeszcze 3 konieczna będzie kanalizacja ciśnieniowa, bo niestety na grawitacyjną jest o jakiś 1 m za nisko . No cóż wszystkiego mieć nie można. Tak więc zaczynam poszukiwania "młynków". A tak btw zajrzałam wczoraj na stronę z ofertami działek na sprzedaż. Ceny są jakieś z księżyca. Tam gdzie kupiliśmy działkę - Babice Stare, ceny w ciągu roku poszły o 100% w górę. Pozdr Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 24.02.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 BRAMA GARAżOWA zamówiłem u Wiśniowskiego. Po wszystkich rabatach wyszło brutto 5084 PLN (brama 4500x2250 z automatem i montażem bramy) montaż automatu po tynkach 250 PLN. chyba nieźle ? Meb Cena b.dobra. Możesz podesłać na priva kontakt na gości od bramy? Ja mam wjazd trochę szerszy i wyższy 4800x2300. Muszę wziąć nową wycenę. Wstępnie zamówiłem wełnę Rockwool 15+10cm. Kupiłem też 1-szą małą partię - 13 rolek - złotych w kieszeni zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 24.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Cześć Mario, Moge napisać namiar tutaj ja skorzystałem z http://www.stolbram.pl Ja zrobiłem tak że wysłalem zapytanie bezpośrednio do wisniowskiego http://www.wisniowski.pl i dostalem wycenę z info żeby skorzystać z najbliższego przedstawiciela. No i najbliżej był stolbram. Spoko obsługa no i z szefem mozna konkretnie pogadać. Czemu masz takie wymiary wjazdu garazu (coś przeoczyłem?). To nie najlepiej bo to chyba nie jest standard, a to zawsze drożej. Z innej beczki dzisiaj był u mnie gość z GERDY. Generlanie mam takie wnioski dla innych jeżeli chcą oszczędzić to warto troche przeprojektować otwory drzwiowe na standard tj przynajmniej szerokośc 90. W naszym projecie drzwi są w wymiarach wys 250 szer 100. W przypadku np Gerdy za 100-ki dopłata 15% i 2 tygodnie dłużej. W dodatku wysokośc 2,10 i nie robią doświetleń. wiec trzeba je zamówić np w firmie od okien.dodatkowa kasa. no niestety z planowanych 5 k na drzwi wyjdzie z 1tys więcej. Spróbuje ponegocjować jakiś rabat. MEb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 24.02.2007 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Cześć Mario, Czemu masz takie wymiary wjazdu garazu (coś przeoczyłem?). To nie najlepiej bo to chyba nie jest standard, a to zawsze drożej. MEb Garaż i wjazd są poszerzone o kilkanaście cm. W M08 wiele rzeczy jest niestandardowych tudzież nieekonomicznych w budowaniu. Nie jest to dwuspadowa stodółka na planie prostokątu. Jakbym 2-gi raz startował z budową to wybrałbym to co powyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 24.02.2007 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Tak naprawde to ważne żeby dom był funkcjonalny w środku. a z zew to może mieć i kształt "stodolny" a co tam Jest jednak ciągle jeda rzecz w tym projekcie której nie ma w innych - taras. Moim zdaniem super pomysł. a z praktycznego punktu widzenia jest kilka rzeczy do dopracowania pod względem ekonomicznym lub użytkowym. To młody projekt. Ciekaw jestem czy Pani Architekt autorka projektu czyta nasz wątek? Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 25.02.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Dobry wieczorek! Za nami dzień prawie rodzinny. Prawie, bowiem pociechy kategorycznie odmówiły odwiedzenia z nami targów budownictwa. Pojechaliśmy bez nich. Wnioski na szybko: 1. Boom w budownictwie to fakt. Zainteresowanie targami ogromne. Większość wystawców już wczoraj pozbyła się materiałów. 2. Kolejny raz potwierdziła się informacja, że od marca ceny materiałów budowlanych poszybują w kosmos Info od przyjaciela z lat młodości durnej i chmurnej. Nawet nie wiedziałam, że mam wtykę w składzie budowlanym! 3. Odkrycie targów do okno przesuwne na taras. Wykonanie z drzewa merbau, klamka blokująca okno w dowolnie wybranym miejscu (może to i jakiś standard, ale bajer całkiem fajny. Pierwszy raz bawiliśmy się takim ustrojstwem). Profil max prosty (mniam!!!), ładnie wykończony. Po pierwszym zachwycie muszę się czegoś dowiedzieć o producencie, bo przyznaję, że to biała karta. Firma nazywa się Gartfen, siedziba w Żorach. Z całą pewnością poprosimy ich o wycenę. 4. Kierunek zwiedzania upewnia mnie w przekonaniu, że Mały Żonek podjął już decyzję o montażu reku. Trwa casting na najlepszy system. 5. Zastanawia się też nad gruntowym wymiennikiem ciepła. 6. Czas poświęcony na oglądanie baterii słonecznych każe podejrzewać, że nasz dach będzie miał dodatkowe ozdoby. 7. Spore zainteresowanie Małego Żonka wzbudzają też ostatnio ekologiczne oczyszczalnie ścieków. Czyżbyśmy rezygnowali z osadnika??? To tyle, na szybko. Muszę przejrzeć cały plecak materiałów, ale ogólnie warto było. Pozdrawiam, Karpatka P.S. Z bólem serca donoszę, że zostałam brutalnie odciągnięta od stoisk z: ceramiką, fotelami masującymi wszystko co się da (łącznie z kieszenią) i patelni teflonowych za jedyne 4 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 27.02.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Halo ! Dawno się tu nic nie pojawiło. Zimowa depresja czy wszyscy sie tak intensywnie szykują do startu na wiosne ? Karpatka na takich targach to trzeba uwazać bo mogą w głowie zawrócić. Okno przesuwne na taras to i mi sie marzyło ale w końcu wziąłem normalne. Niemniej to jednak jest bardzo dobry pomysł. Nie wiem tylko czy nie zmniejszy sie światło otworu wyjściowego ? Uzupełniając akcje drzwi. Zamówiłem w końcu 2 x Gerda z dodatkami i montażem + nieszczęsna vata wyjdzie 5150 zł. po rabatach (bez doświetleń) Jedno doświetlenie zrobię z luksfer a drugie zamówię tam gdzie okna. Przy takiej kwocie dla drzwi o szerokości 100w Gerdzie chcą 1200 PLN zaliczki Fotel masujący - rany jak by mi sie teraz przydał Pzdr Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 27.02.2007 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Halo ! Dawno się tu nic nie pojawiło. Zimowa depresja czy wszyscy sie tak intensywnie szykują do startu na wiosne ? O czym tu mówić, żeby zachować optymizm? Milczenie pozostaje, bo inaczej płacz i płać . Że takie okno przesuwane kosztuje 50% więcej niż zwykle..... W drewnie trzeba liczyć 9000-10000 netto. Karpatka, a Wiktorczyk to pewnie jeszcze droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 27.02.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Mario_pa, pewnie masz rację! Co gorsza, opinie o mojej wystawowej firmie z Żor nie są najlepsze... Generalnie jednak napaliliśmy się na tego typu rozwiązanie strasznie! Czyżby jednak Wiktorczyk???? Jeśli tak, to już teraz muszę rozpocząć akcję znieczulania Małego Żonka. Ciekawe tylko, czy jego wątroba to wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 27.02.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Mario_pa, pewnie masz rację! Co gorsza, opinie o mojej wystawowej firmie z Żor nie są najlepsze... Generalnie jednak napaliliśmy się na tego typu rozwiązanie strasznie! Czyżby jednak Wiktorczyk???? Jeśli tak, to już teraz muszę rozpocząć akcję znieczulania Małego Żonka. Ciekawe tylko, czy jego wątroba to wytrzyma? Widziałem takie okno u Urzędowskiego >10 KPLN, ale nie będę czekał 5 miesięcy na okna. Goran też ma i są trochę tańsze. A plastiki to na pewno są tańsze. Ale jak się chce robić oszałamiające wrażenie na gościach to cóż ... nie płacz Ewka bo tu miejsca brak. Wątroba wytrzyma, tylko pytanie czy wirus grypy żałądkowej też . Wyobraź sobie - jesteś gościem: Zamyka oczy - wchodzi do wiatrołapu - otwiera drzwi na hol - dwa kroki i otwiera oczy .... . Na 1-ym planie wymarzone - przesuwne - jedyne - niepowtarzalne - olśniewające .... za nimi drewniany ... , leżaki, stolik, martini z lodem, słońce (flat TV - for men only). Gość jest Polakiem ale powszechny zachwyt "Ja pie... " zamiera w ustach. http://www.deck-dry.com/up_files/galeria/242_74a.jpg Czego i sobie i w wszystkim budującym M08 życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.03.2007 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Dla tych co chcą mieć szersze drzwi garażowe - tak jak u mnie. Wycena Wiśniowski : Zeby nie urywać zderzaków - brama - wymiar otworu 4800x2300 - 4640 pln, - Kolor inny niż biel lub brąz – 600 pln, - Automatyka, w tym pilot min 3 kanałowy – 1145 pln, - Koszt montażu - 600 pln Ceny netto: 7% VAT gdy garaż jest częścią budynku RAzem: 6945 + 7% VAT = 7474 pln - na razie bez upustów Meb - chyba ich pogięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.03.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Aż tyle drożej ? To wycena ze strony producenta czy byłeś w Stolbramie? Niestety koszty podbił niestandardowy wymiar oraz kolor. Może wynegocjujesz rabacik? Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.03.2007 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Aż tyle drożej ? To wycena ze strony producenta czy byłeś w Stolbramie? Niestety koszty podbił niestandardowy wymiar oraz kolor. Może wynegocjujesz rabacik? Meb Stobram - na razie wszystko na maila - bez kontaktu osobistego ani telefonicznego. W dzień mam taki jakiś młyn, że nie dzwonię ws prywatnych spraw. A o rabacik już wystąpiłem, jutro do nich zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts