Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

jakie niecierpliwe? chciałem trochę pobudzić dyskusję, :wink:

z ciekawych informacji tzn kosztów których nie brałem pod uwagę

Podbitka dachu. M08 - 83 m do podbicia,

Metr szalówki 14 cm - 26 zł m2

koszt robocizny 18 zł/m

+ drewnochron (z woskiem) 20l - 170 zł

+ gwoździe (nie wiem ile)

wyjdzie kolo 4000 zł.

uzupełnie że chodzi o 83 m2. Pani ze składu nie zapisała sobie tego za dokładnie i dzisiaj na budowę zajechał HDS a z paki dźwigiem zdjał 83 m bieżące. raptem kilkanaście deseczek :-? :lol:

moja ekipa zrobiła takie oczy :o i za telefon. po 2 godzinach dojechała reszta

Meb

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałam problemy z netem i komputerem (mam nadzieję, że się długo nie powtórzą :-)) i dopiero teraz mogę podziękować Meb'owi za możliwość obejrzenia domku. WIELKIE DZIEKI !!! :D

Jutro małżonek jedzie odebrać projekt. Jestem już umówiona z panią architekt i zobaczymy co z tego wyniknie.

Do domku za lasem nie dojechaliśmy, ponieważ droga była bardzo rozjeżdzona. Widzieliśmy tylko z daleka i nasunęła nam się jedna refleksja - nie wiem czy słuszna, bo dom oglądaliśmy z daleka. Dach jest zdaje się z dachówki i wygląda przez to bardzo ciężko. Tak jakby dach zupełnie przytłaczał dom. Może jak będzie cieplej i będziemy przejazdem w okolicy to jeszcze popatrzymy.

Ja niestety wiele tutaj wnieść niestety nie mogę :( Jestem lata świetlne za pionierami.

A tak btw to widzieliście nowe oblicze M08? Zwie się EM08 i jest to (wg opisu) wersja energooszczędna.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=445&IdKolekcji=#

Z pozdrowieniami

Tamtu

Meb,

Jakie okna dałeś w witrynie, zgodnie z projektem czy takie stałe nieotwierane.

Moja żonka - po prostu szok :o - do dzisiaj była przekonana, że te okna się nieotwierają.

Dopiero dzisiaj ..... :evil: - standardowa kwestia - nie tak to sobie wyobrażałam - została wygłoszona w chwili, gdy trzeba było zamawiać okna. Cia dalszy w poniedziałek.

to chyba bezpieczniejsze rozwiązanie ?

Pewnie tak i do tego tańsze - ok. 1000 złotych, odchodzą klamki, skrzydła, okucia antywłamaniowe.

BTW: zamówiłem drzwi wejściowe.

A drzwi garażowe to mam 450x240. Pomyliłem się z wymiarami - są wyższe a szerokość standardowa. Też będą tańsze.

Próbuję policzyć jaka kwota potrzebna jest do wybudowania stanu zamkniętego do wykończenia (takiego w jakim odbiera się mieszkania). Chcemy mieć porządne okna drewniane, ale na dachu chyba jednak blachodachówkę.

Liczę i liczę, i wychodzi mi kwota 350-400 tys :-(((. I co wy na to?

Dotąd nie doszłam o co chodzi z tymi 20 cm. Przestałam się jednak tym przejmować. W najgorszym wypadku zmienimy trochę układ pokoi na dole i dzięki temu będziemy mieć ok 15 m do płotu (licząc od salonu), a na tym najbardziej mi zależało.

Tamtu

Cześc tamtu,

tak jalk rozmawialiśmy mniej to raczej liczyć nie mozna a przy tych cenach co są teraz to bardziej chyba 400. Cenowo różnica pomiędzy dachówką a blachodachówką wychodzi jakieś 6 tys .

natomiast na oknach porównując analize mario okna drewniane cos ok 35 k. a wydatkiem na PVC 15k różnica jest kolosalna.

Pzdr

meb

Witam serdecznie :D

Jak widać po ilości postów jestem zielony na forum :-? , ale zgodnie z zaleceniem admina przestudiowałem już lwią część waszych dzienników oraz ten wątek. Autentycznie jestem pod wrażeniem dziennika meba - genialne :o . Ale ONE nie śpią :p , a czas ucieka i latka lecą dlatego mnie też dopadła moda na budowę. Z tego też powodu rozpoczynam zasięgania języka na każdy temat z tym związany. W chwili obecnej po długicz negocjacjach prawdopodobnie Moja Kochana Żona (mkz) zdecydowała się na m08 z małymi udoskonaleniami. NIe chciałbym was dręczyć wieloma pytaniami, na które już odpowiadaliście, ale ... Proszę o odpowiedź od doświadczonych budowniczych na kilka z nich:

1 Gdzie można obejrzeć najbliżej 3-miasta M08 w budowie?

2 o ile przesunęliście ścianę werandy ?

3 o ile poszerzyliście schody (meb oczywiście zmienił ich charakter) ale mnie interesuje wersja z 1 spocznikiem zabiegowe?

4 o ile poszerzyliście lukarny?

5 i oczywiście najważniejsze - ile to kosztuje w rozbiciu na poszczególne etapy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość - ta forma komunikacji to dla mnie nowość :oops:

Wasza odpowiedź na ostatnie pytanie może znacznie wpłynąć na naszą decyzję o wyborze tego projektu dlatego proszę o szczerość :D

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam budujących m08 (albo inną bazę 8) )