Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

Witaj,

się zawstydziłem :roll: :oops:, dziękuję

ja akurat nic nie zmieniałem z tego co Cie interesuje, wiec wypowiem się tylko ws cen (i to już niestety nieaktualnych bo jak słyszę wszystko poszło do góry i sam zaczynam to odczuwać).

powoli odkrywam że zmieścić się w 350 k za całość będzie ciężko. (mario nie masz już podobnych wniosków?)

stan surowy otwarty jakieś 140 k (grudzień 2006) +60k zamknięcie i ocieplenie, (bez dachówki i okien dachowych) ale wszystko po cenach z grudnia. Mam nadzieję że to Ci da jakiś pogląd a może i obecnie zaczynający wniosą uaktualnienia.

Jak byś miał jakieś pytania to bez oporu na forum lub na priva.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka spostrzezeń ogólnych:

- pustaki porotherm i cegły pełne w lipcu 2006 kosztowały mnie ok. 15.000 złotych. Teraz trzeba liczyć na to ok. 2 razy więcej.

- cena dachówki min. 25 % w górę od lipca 2006.

- M08 nie jest domem tanim w budowie ponieważ:

1) dach jest dość czasochłonny czterospadowy,

2) więźba wyliczona pod dachówkę.

3) Cały ten mój arkusz to teraz można OKD z cenami - tylko lista materiałów została właściwa. Ale to już problem przyszłych budujących.

Jeśli ktoś pragnie ograniczyć koszty budowy a jeszcze nie wybrał M08, to:

- niech szuka domu o prostej bryle z dachem dwuspadowym,

- dom parterowy bez stropu gęstożebrowego Terriva

- krycie blachodachówką

Dla budujących M08:

- koszt odkurzacza centralnego to ok. 5800 (FAWAS) - mam szczegółową ofertę

- 1 etap - instalacja 10 punktów - 2000

- 2 etap - akcesoria + odkurzacza + uruchomienie 3777

ŁĄCZNIE 5777 złotych

Meb i Mario_pa dziękuję za odpowiedzi.

Cena 350k :cry: to rozumiem komplet (z podłogami ale bez mebli :wink: )?

Tak w sumie rzecz biorąc to chyba moje pytanie nie ma większego sensu przy wzroście cen. Nie jetsem jeszcze tak zaangażowany żeby je śledzić osobiście , ale z opowieści wyłania się nieciekawy obraz i o planowaniu kosztów to raczej można zapomnieć :x

Ale wracając do drobiazgów, to jeśli można proszę o podpowiedź innych budujących ile przesunęliście ścianę tarasu, a o ile poszerzyliście schody i lukarny.

I na koniec pytanie czy ktoś buduje m08 niedaleko do Gdańska i zechciałby pochwalić się budową :D .

Pozdrawiam

Cena 350 k - oby to było z podłogami... :-?

Meb

Oczywiście "oby" :)

Ja mam tylko nadzieję, że ceny w okolicach 3-miasta będą bardziej "ludzkie" niż w okolicach stolicy.

Pozdrawiam Wojownika :D

Wg mnie trzeba liczyć 390-400 000 bez mebli. Te 50 więcej to tytułem wzrostu robocizny + podstawowych materiałów ściennych.

Nie poparte wyliczeniem - jedynie nosem.

Jak robiłem kalkulację spod grubego palca na m08L to przy kwocie rzędu 380-400 pomyliłem się 5 tysięcy.

Cena 350 k - oby to było z podłogami... :-?

Meb

Oczywiście "oby" :)

Ja mam tylko nadzieję, że ceny w okolicach 3-miasta będą bardziej "ludzkie" niż w okolicach stolicy.

Pozdrawiam Wojownika :D

Wg mnie trzeba liczyć 390-400 000 bez mebli. Te 50 więcej to tytułem wzrostu robocizny + podstawowych materiałów ściennych.

Nie poparte wyliczeniem - jedynie nosem.

Jak robiłem kalkulację spod grubego palca na m08L to przy kwocie rzędu 380-400 pomyliłem się 5 tysięcy.

No właśnie...

Jeśli można skorzystać z twojej uprzejmości, to czy masz może jakieś arkusze lub inne zapiski związane z realizacją m08 w zakresie finansów - dręczy mnie ten aspekt budowania najbardziej :lol: My jesteśmy w chwili obecnej na etapie "90% przekonania do projektu m08", u mnie jest to tylko kwestia, czy wyrobię się z kasą za nasze mieszkanie bo na inne środki to mało możemy liczyć. Może z projektem dostałeś jakiś kosztorys lub przedmiar, cokolwiek? Powiem więcej (w kwestii finansów) przymierzam się do wersji E - energooszczędnej. :-?

Z góry dzięki bardzo.

Jest taki arkusz w moim dzienniku albo w wątku budujących M08, nie pamiętam - musicie poszukać.

Znalazłem:

Wstępna wycena do stanu zamkniętego.

Hasło: RDH_9641_8486_6

Do tego dach z materiałem i robocizną w dachówce ceramicznej: 40000-45000.

Okna PCV , drzwi zewnętrzne Gerda i garażowe: 26000 - 40000 - zależnie od dokonanych wyborów. Te 40000 to taki większy wypas.

Tynki wewnętrzne gipsowe - ok. 20000

Elektryka: 6000 - 140000 - zależy co kto lubi. Wyższa cena obejmuje system alarmowy i rozbudowaną elektrykę + okablowanie techniczne.

Itd. powodzenia

Ja też podłączę się do podziękowań za zestawienie. Jak dla mnie to powiało odrobiną optymizmu, bo zakładałam o wiele wyższe koszty. Choć pewnie za rok kosztorys będzie bliższy temu co teraz zakładam :cry:

Mam jeszcze jedno małe pytanko: cenę ze elektrykę - podajesz przedział 6-140 tys. Czy nie ma tutaj pomyłki?

Tamtu

Witam

Mario_pa miałem już nie zadawac pytań natury ogólnikowej, ale...

Oczywiście nie mam jeszcze zakupionego projektu m08 i moje wątpliwości są oparte wyłącznie na tym, co można znaleźć na stronie muratora z projektem. Moje zapytanie odnosi się do różnicy w ilości bloczków betonowych i m3 betonu przytaczanych na stronie z projektem i w twoim zestawieniu materiałowym (u ciebie 62+17m3 B-15, a murator podaje 28m3 fundamentów, u ciebie jest 2800 bloczków, w muratorze 77m2/0,0533 daje 1500 szt 0,38*0,14). Może ja coś źle odczytuję (pomimo super precyzyjnego twojego opisu w zestawieniu - dzięki ci za to), albo może murator coś pomija? Nie wiem :o . Dodam tylko, że jeżeli twoje ilości są właściwe, to zaczynam się bać po otrzymanych dzisiaj cenach z hurtowni - np bloczek 3,5zł , beton B-15 240 zł, styropian 220 zł. Na więcej mi nerwów nie starczyło :wink:

Pozdrawiam i proszę o jeszcze troche cierpliwości dla zaczynającego budować.

Ja też podłączę się do podziękowań za zestawienie. Jak dla mnie to powiało odrobiną optymizmu, bo zakładałam o wiele wyższe koszty. Choć pewnie za rok kosztorys będzie bliższy temu co teraz zakładam :cry:

Mam jeszcze jedno małe pytanko: cenę ze elektrykę - podajesz przedział 6-140 tys. Czy nie ma tutaj pomyłki?

Tamtu

Oczywiście 14.000 złotych za elektrykę. Bez kosztów przyłącza nn i przydziału mocy. NIe wiem jaką macie umowę z ZE, ale i tak trzeba się liczyć z kosztem dodatkowych 4-5000 za przyłącze - zakład daje kabel (jeśli instalacja w ziemi,=) skrzynkę i może złącze.

Optymizm ???? Moje zestawienie z cenami jest nieaktualne - pochodzi z czerwca-sierpnia 2006. Niektóre ceny poszły w górę ok. 70-80% - części cen nie ma wymienionych.

Cena za dach nie obejmuje więźby i kosztów jej wykonania, w moim przypadku również papy i desek do deskowania.

Robociznę na stan surowy otwarty z więźbą oceniam teraz na minimum 50.000-55.000 :(.

Witam

Mario_pa miałem już nie zadawac pytań natury ogólnikowej, ale...

Oczywiście nie mam jeszcze zakupionego projektu m08 i moje wątpliwości są oparte wyłącznie na tym, co można znaleźć na stronie muratora z projektem. Moje zapytanie odnosi się do różnicy w ilości bloczków betonowych i m3 betonu przytaczanych na stronie z projektem i w twoim zestawieniu materiałowym (u ciebie 62+17m3 B-15, a murator podaje 28m3 fundamentów, u ciebie jest 2800 bloczków, w muratorze 77m2/0,0533 daje 1500 szt 0,38*0,14).

Ja fundament robiłem cały z lanego betonu B15, nie przypuszczam żeby było taniej. Poczytaj w dzienniku ile wyszło. Aktualna cena B15 w okolicach Grójca 150 zł/m3 netto.

Ilość bloczków - dla porównania ceny wyliczałem na oko wg zapotrzebowania na materiał.

Podeślij maila to ci prześlę ślepy kosztorys.

Mario_pa dzięki za kosztorys.

Wstępne wyliczenia niestety powalają :o :cry:

Czuję :evil:

Ale pozdrawiam

Jedyna rada - tańszy i mniejszy projekt - pisałem o tym wyżej.

Prostsza więźba i dach to mniejsze koszty robocizny - razem + 20000.

Dom parterowy - bez stropu gęstożebrowego + 10-15.000.

Mniejszy projekt do 140 m2 kolejne 40-60.000 .

można oszczędzić ok. 80.000.

Weźmiesz architekta od wnętrz i zrobisz sobie piękne cacuszko w środku.

Architekt od krajobrazu zrobi ci piękny ogód i odżałujesz ten taras.

Te koszty to 10-12.000.

Mario_pa, mam nadzieję, że tylko przez pomyłkę odczytuję ostatnio w Twoich postach nutkę zgorzknienia? :wink:

Przypominam, że wybraliśmy najpiękniejszy projekt na świecie! I tego się będę trzymać. Howgh.

Nie - dlaczego, jakie zgorzknienie. Staram się rozsądnie doradzać.

Zawsze jest kilka sposobów na rozwiązanie budowlanych zadań.

Liczy się jedynie to, żeby świetnie czuć się we własnym DOMU.

Z domem jest jak z samochodem. Można znaleźć tańszy zamiennik, który równie dobrze spełnia swoje zadanie. Po jakimś czasie i jedno i drugie i tak się sprzedaje.

A niech tam, powiem na swoim auto-przykładzie: co mi po stadninie 150 koni jak 80 nigdy nie biega na wyścigach :lol: . Ale cóż fajnie je mieć ... to jest 150 szybkich koni. Chociaż potrzebują dużo więcej owsa :)

Witam. Chcemy dołączyć do grupy budujeącejM08. Papierkologia za nami. Rozpoczniemy budowę jak załatwimy materiał na budowę, jak pewnie wiecie ciężko z tym. Na ten rok zaplanowaliśmy stan surowy otwarty. Zobaczymy co życie pokaże. W projekcie dokonaliśmy pewnych zmiany wynikających z faktu, że mają tam zamieszkać: my-parter, córka z przyszłą rodziną piętro. Zmiany: 1. częściowe podpiwniczenie ,przeniesienie tam kotłowni(wejście z dworu i garażu)2.przenieśliśmy schody na ścianę z garażem pom nr1

3.w pomieszczeniach3,4,5,6,7,8 zrobiliśmy naszą sypialnię , łazienkę i pralnię 4.w pokoju 21 na piętrze będzie balkon zamiast lukarny 5. podniesienie ściany kolankowej. 6.roplanowanie pokoi na piętrze wg. pomysłu córki(tylko łazienka w 17 pozostaje na swoim miejscu). To mniej więcej tyle. I co wy na to? Jeszcze nie wiemy co z oknami na parterze. Postaram się wkleić rysunki architekta, ale nie wiem czy mi to wyjdzie.

Szukamy kogoś kto pokaże nam M08 w realu. Pojedziemy nawet na koniec Polski. Zdjęcia Mario-pa i meba są super, ale to nie to samo co zobaczyć to cudo na własne oczy.