Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

Witamy wszystkich!!! My dopiero rozpoczynamy budowę M08L, bardzo sie cieszymy z tego forum....projekt na stole...tysiąc myśli w głowie...czytam i czytam i czytam...i czytam. Cenna jest ta strona...ciekawe że juz na etapie projektu kilka pomysłów sie tu pojawiło, u nas też.Ciesze sie że moge sprawdzić jak poszło innym z realizacją. Juz wkrótce my rozpoczniemy...dom dla naszej trójki (narazie:-)))

pozdrawiamy

• 5 weeks później...

Po dłuższej przerwie witam wszystkich budujących i planujących! :)

W momencie zamawiania okien sugeruję przemyślenie konstrukcji dwóch: w głównej łazience u góry i pokoju koło sypialni (mniej więcej na wprost łazienki). Przepraszam za nieco chaotyczny opis, ale mam nadzieję, że wiadomo o jakie pomieszczenia chodzi... Z naszych doświadczeń wynika, że okna te zdecydowanie nie powinny być dzielone - wykonane zgodnie z wymiarami projektowymi są na to zbyt małe. Mamy je zamontowane od wczoraj i chyba będziemy zmieniać.

Pozdrawiam

Karpatka

• 2 weeks później...
Po dłuższej przerwie witam wszystkich budujących i planujących! :)

W momencie zamawiania okien sugeruję przemyślenie konstrukcji dwóch: w głównej łazience u góry i pokoju koło sypialni (mniej więcej na wprost łazienki). Przepraszam za nieco chaotyczny opis, ale mam nadzieję, że wiadomo o jakie pomieszczenia chodzi... Z naszych doświadczeń wynika, że okna te zdecydowanie nie powinny być dzielone - wykonane zgodnie z wymiarami projektowymi są na to zbyt małe. Mamy je zamontowane od wczoraj i chyba będziemy zmieniać.

Pozdrawiam

Karpatka

Karpatka, a jaki wymiar mają twoje okna?

Generalnie: odwołuję alarm, bo chłopaki (Meb i Mario_pa) mają większe i jest ok. Być może różnica wynika z tego, że my nieco podnieśliśmy ściankę kolankową??? Tak tylko gdybam, bo chłopa tradycyjnie na podorędziu brak, a ja laik jestem.

Faktem jest, że zamówiliśmy nowe okno do pokoju. W łazience jakoś łatwiej nam przełknąć tą wielkość... Okna zmierzę, jak tylko przestanie lać, bo chwilowo mamy kąpiel w błocie (nie mylić z borowiną). W środę wstawiają witrynkę.

• 2 weeks później...

WItam Wszystkich budujacych M08 :)

Jestem od 2 mies szczesliwym posiadaczem takiego projektu ..

a od tygodnia jestem takze posiadaczem pozwolenia na budowe tego wlasnie domku :)

Dostalem ostatnio wycene robocizny i prosze Was o opisnie bo wydaje mi sie ze troche drogo ....

Za stan surowy bez dachu polecona ekipa ktora wiem na 99% ze jest ok chce ode mnie 47T . Troche drogo ale bede mial pewnosc ze nie spier ...

Za dach natomiast dostalm wycene okolo 90-100m2 juz ze wszystkim

Czyli za sama robocizne stanu surowego zamknietego zaplace 75T

Buduje pod Warszawa - myslicie ze to drogo ? ...

pozdr M

WItam Wszystkich budujacych M08 :)

Jestem od 2 mies szczesliwym posiadaczem takiego projektu ..

a od tygodnia jestem takze posiadaczem pozwolenia na budowe tego wlasnie domku :)

Dostalem ostatnio wycene robocizny i prosze Was o opisnie bo wydaje mi sie ze troche drogo ....

Za stan surowy bez dachu polecona ekipa ktora wiem na 99% ze jest ok chce ode mnie 47T . Troche drogo ale bede mial pewnosc ze nie spier ...

Za dach natomiast dostalm wycene okolo 90-100m2 juz ze wszystkim

Czyli za sama robocizne stanu surowego zamknietego zaplace 75T

Buduje pod Warszawa - myslicie ze to drogo ? ...

pozdr M

Niestety takie ceny chyba już są :-(. Ja miałam wycenę na 45 i 36 tys od 2 różnych ekip, które budowały domy u znajomych z pracy. Pierwsza była z więźbą, ale bez deskowania, druga z deskowaniem. Do tych 36 będziemy musieli doliczyć spokojnie 5-10 tys, ale zdecydowaliśmy się na nich, bo wszyscy którym budowali mówili że są bardzo solidni i uczciwi. A jak będzie czas pokaże.

Tamtu

Witam Wszystkich,

to dopiero mój drugi post na tym forum a już mogę pochwalić się nie małym dorobkiem w budowie m08.

Budujemy wersję oryginalną, czyli z garażem po lewej stronie, w tej chwili ekipa budowlana w zasadzie kończy stawianie ścian na górze, jeszcze tylko ścianki działowe na dole i będziemy zaczynać więźbę.

I w tym miejscu zaczynają się nasze wątpliwości, ekipa budowlana stawia stan surowy otwarty, ale z więźbą. Ekipa od dachu, którą mamy z polecenia może wejść do nas na budowę dopiero w styczniu, co oznacza, że prawdopodobnie nie stanie się to wcześniej niż w marcu, a to ze względu na zimę, która może nie być tak łagodna jak w zeszłym roku.

Znaleźliśmy inną ekipę, która może zacząć stawiać dach już w listopadzie, cenowo zbliżeni do tej pierwszej, czyli 45-50 tyś za pokrycie dachu wraz z materiałami.

Dodam jeszcze że dach będzie pokryty dachówką cementową, a koszt wszystkich materiałów wg wyceny z zeszłego tygodnia z hurtowni Dachlux na ul. Marsa w Warszawie to 36.400 zł. Czy ktoś ma porównanie?

Mamy wielki problem z podjęciem decyzji czy czekać na tą poleconą ekipę, a jeśli tak to jak zabezpieczyć więźbę, czy raczej zdecydować się na tą, która może wykonać dach już teraz.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Witaj Marysiu. Nie znam się jeszcze za bardzo, bo dopiero jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chcemy zaczynać budowę na wiosnę. Zastanawialiśmy się jednak wcześniej, czy nie pospieszyć sie i nie wybudować choć fundamentów teraz jesienią. Rozmawialiśmy z wieloma osobami. Szkoły są różne. Większość jednak mówiła, że jeżeli stawiać na zimę ściany (bo i o tym myśleliśmy) to koniecznie co najmniej ze stropem, a najlepiej z dachem i to pokrytym. Bo inaczej mury mogą zamoknąć tak, że potem będą schły i w ogóle mogą przemarzać, pękać. Dach przed tym wszystkim by je uchronił. Brzmi rozsądnie, wniosek byłby wiec taki, że jednak brać tę ekipę i ciągnąć dach. Ale - jak już oisałam - są różne szkoły i za chwilę ktoś Ci pewnie napiszę odwrotnie... Trudna decyzja... Pozdrawiam.

Do budujących :)

Chciałam zapytać, jak to jest właściwie z tymi oknami w lukarnach? Wiem, że Karpatka trochę je chyba zmniejszyła, czy ktoś jeszcze coś zmieniał? Jakoś tak - po poście Karpatki właśnie - zaczęłam sie nad nimi zastanawiać. Patrząc na jej fotki myślałam, że są małe. Tymczasem w projekcie są szerokie (1,70 m!) Zależy mi na jak największych oknach w ogóle, więc sie ucieszyłam. Zastanawiam się tylko, czy osadzenie ich tak, jak w projekcie - czyli właściwie bez ścianki przedniej - jest ładne? Na wizualizacji lukarny pokrywane są drewnem, okna mają szprosy, to wygląda to inaczej, bardziej pasuje. Gdybym jednak chciała lukarny tynkowane, czy to nadal będzie dobrze wyglądało? Patrząc na wasze fotki macie tam jednak z przodu po obu stronach okna odrobinę muru...

Cześć Saraha,

Ja mam okna oryginalne z projektu i jest ok są duże. Jeżeli chodzi o grubość murów w lukarnach ( ja mam otynkowane i ocieplone) no to wydaje mi się że na rysunku na stronie to jest fantazja grafika :wink: . W praktyce wychodzi że lepiej dobrze ocieplić no i boki wychodzą grubsze o styropian. Czy ładnie to wygląda :roll: to już każdy sam musi ocenić. :D

Widzieliście nowy projekt M08a - link?

Pozdro

Meb

Dziękuję Meb bardzo za odpowiedź, my na pewno też będziemy ścianki lukarn porządnie ocieplać i tynkować, więc pewnie wyjdzie podobnie, jak u Ciebie.

Myślę, że to dobrze, że te okna są duże, w lukarnach i tak dużo światła nie ma. My dodaliśmy jeszcze trzy okna połaciowe - w tym jedno nad schodami. Widzieliśmy to u kogoś (M08 już prawie gotowy kilka kilometrów od nas) - efekt super.

Tego nowego projektu wcześniej nie wypatrzyłam. Jest sporo mniejszy, ale rozwiązania ma ciekawe, szczególnie na górze. Zauważyłeś, że troszkę powiększone są schody? No i taras wyciagniety tak, jak i ja zamierzałam zrobić (ja nawet bardziej chce wyciągnąć wzdłuż całej ściany salonu, bo zamierzamy tam zrobić duże drzwi wyjściowe na ogród)...

Widzieliście nowy projekt M08a - link?

Pozdro

Meb

Brawo dla pani Marks za nową wersję - zdecydowanie jestem za.

IDEALNY - zawiera wszystkie nasze przemyślenia wraz z pralnią na górze, którą mamy. Tylko 1.5 roku za późno. Too late to worry.

Ale takie M08a to bym nawet jeszcze raz wybudował. Tylko najpierw trzeba wykończyć M08L, zamieszkać i dobrze sprzedać z należym zyskiem.

Karpatka - będzie na idealny dom i idealne 3.0 TDI V6 220 KM - dopiero wtedy można powiedzieć, że raz się żyje.