Meb 13.11.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Mi się wydaje że doświetlenie tego pokoju jest wystarczające. Zgadzam się z Mario, że z oknem dachowym w tym miejscu co opisujesz to będzie problem. A na pewno nie będzie ono mogło być za duże. Ale może np świetlik tam wejdzie jeżeli chcesz doświetlić ? Mario ty masz świetlik chyba w korytarzu - dużo to daje ? Poniżej zdj w tym pokoju (od strony wschodniej). Jak widać przy słonecznej pogodzie w pokoju jest w miarę jasno.Zdj zrobione od strony schowka. Może to Ci coś pomoże. http://foto0.m.onet.pl/_m/aec8d8b69a9c643e55f4ffe6ff4fec38,5,19,0.jpgMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 13.11.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 http://foto0.m.onet.pl/_m/14b16b7377438e5097819483282e5924,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/78b9c,owcnccwk5zke,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 14.11.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dokładnie Mario o to mi chodziło. Widzę, że Ty zamontowałeś okno w schowku. Gdzie więc z Waszych dotychczasowych doswiadczeń stwerdzacie, że warto jednak zamontowac jakieś dodatkowe okna dachowe. Ja myślę nad doświetleniem schodów, ale może jeszcze coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.11.2007 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dokładnie Mario o to mi chodziło. Widzę, że Ty zamontowałeś okno w schowku. Gdzie więc z Waszych dotychczasowych doswiadczeń stwerdzacie, że warto jednak zamontowac jakieś dodatkowe okna dachowe. Ja myślę nad doświetleniem schodów, ale może jeszcze coś ... Ja montowałem: 1. Świetlik dachowy w korytarzu na górze. 2. Ten schowek to mała pralnia. 3. Pokój z lukarną nad witryną. Widać na powyższych zdjęciach. Obok pralni jest garderoba z jednym dachowcem, przy garderobie duża sypialnia z 2 dachowcami, muszą wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 14.11.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam wszystkich Postanowiłem dołączyć do tego Forum, ponieważ również należę do osób, które urzekł projekt M08. Projektem tym jestem zainteresowany od 2006r., ale dopóki nie uporałem się z problemami papierowo-działkowymi nie było co kupować projektu. Jak się później okazało czekanie opłaciło się... Teraz zamierzam kupić projekt M08a - dla mnie jest optymalny. Po dokonaniu kilku zmian będzie to ten dom, który spełni moje oczekiwania. Na początek to tyle. Raz jeszcze witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.11.2007 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam wszystkich Teraz zamierzam kupić projekt M08a - dla mnie jest optymalny. Po dokonaniu kilku zmian będzie to ten dom, który spełni moje oczekiwania. Na początek to tyle. Raz jeszcze witam SUPER, tzw. M08'baby jak 'baby Benz' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.11.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Dokładnie Mario o to mi chodziło. Widzę, że Ty zamontowałeś okno w schowku. Gdzie więc z Waszych dotychczasowych doswiadczeń stwerdzacie, że warto jednak zamontowac jakieś dodatkowe okna dachowe. Ja myślę nad doświetleniem schodów, ale może jeszcze coś ... Mnie ten temat też intrygował - ostatecznie dodaliśmy na poddaszu aż 4 okna dachowe i jeszcze wyłaz dachowy chcemy zrobić przeszklony. Ta "obfitość" wynika z pewnych zmian, które poczyniliśmy w projekcie. No i może trochę z naszych zachciewajek 1. Pierwsze okno dodaliśmy nad klatka schodową, bo podpatrzyliśmy to w zbudowanym już M08 niedaleko nas i bardzo nam się to podobało. 2. Drugie - w najmniejszej łazience, ze względu na nieco powiększającą się w ten sposób przestrzeń nad wanną. 3. Trzecie w naszej sypialni, która - ze względu na poszerzenie domu (po stronie kuchni i salonu) o 1,80 m zrobiła się dość duża i sama lukarna chyba nie byłaby w stanie jej oświetlić. Poza tym zawsze marzyło nam się okno nad łóżkiem. Nam - w przeciwieństwie do wielu osób - odgłosy padającego deszczu nie przeszkadzają, kojarzą nam się z czasami wakacji pod namiotem i w przyczepie. 4. Czwarte okno dodaliśmy w pokoju - w perspektywie - dziecięcym. Sypialnie z oknami połaciowymi mamy od północy. Boimy się, że będzie tam dość ponuro. W gościnnym niech sobie będzie i tak zwykle będzie wykorzystywany głównie w nocy, ale dziecięcy pokoik powinien być pogodny, dodaliśmy więc okno od zachodu. Konsultowaliśmy to z trzema architektami i cieślą. Wszyscy twierdzą, że się tam zmieści. No ale na razie mamy to wszystko tylko na papierze, więc zobaczymy. 5. Wyłaz zrobimy przeszklony, bo nie chcemy podwieszanego sufitu, a to ładnie oświetli korytarz... Taki jest plan, co z tego wyjdzie? Zobaczymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 mario_pa - samochody to ja lubię naprawdę duże w typie Lincoln Navigator 5,6 w benzynie (musi jeszcze chwilę poczekać do zakończenia budowy), a co do M08a to wybrałem go dletego ponieważ chciałem dokonać kilku zmian w M08, które już są w M08a. A różnica na wielkości - trochę mniejszy salon, nieznacznie kuchnia, a góra i tak jest do zmian. Aż się serce kroi jak się patrzy że w pięknym pomieszczeniu z lukarną ma być pralnia To dobre miejsce na pokoik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.11.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Aż się serce kroi jak się patrzy że w pięknym pomieszczeniu z lukarną ma być pralnia To dobre miejsce na pokoik My początkowo chcieliśmy tam zrobić drugą łazienkę - pierwsza, "nasza" ma być właśnie w pomieszczeniu z lukarną, ale w tym większym. Drugą (dziecięco - gościnną) przesunęliśmy do "garderoby" a w małym pomieszczeniu z lukarną będzie mały gabinecik patrz projekt EM08L (nieco inny rozkład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 15.11.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Warto zdecydować wcześniej (już na etapie fundamentów) czy w tym pokoju ma być łazienka/pralnia czy pokój. Ja zrobiłem to za późno no i po co mi odpływ w gabinecie ? No chyba że zamiast krzesła przy biurku postawie sobie jakiś ładny sedes. W każdym razie musiałem likwidować. To ma swoje zalety bo rura kanalizacyjna w miejscu gdzie na ogół każdy planuje szafę nie jest dobrym rozwiązaniem. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.11.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No nasze decyzje zapadły właśnie po tym, jak architekt adaptujący nasz projekt poprosił o nie. Chciała wiedzieć, gdzie będą odpływy, żeby jednak jakieś piony zaprojektować w miarę możliwości. szczególnie, że mamy 4 łazienki w różnych miejscach dziwnych No to wobec takiego dictum przemyśleliśmy sprawę raz jeszcze, poważnie - i właśnie takie decyzje zapadły. Choć podpytywaliśmy też, co będzie, jak w trakcie budowy nam się w łepetynach pomiesza i pozmieniamy... Ale na pewno warto jak najwięcej przewidzieć wcześniej. Teraz jesteśmy na etapie otworów okiennych.... To jest dopiero masakra! Ale o tym "za chwilę', bo nie mam czasu pisać teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 21.11.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam, Mam do Was pytanie (szczególnie do tych osób których M08 już jest wybudowany ). Planuję w swoim M08a urządzić ogród zimowy i rozważam kilka opcji: 1. poszerzenie tarasu i dobudowanie nowej konstrukcji przy ścianie ogrodowej z wejściem z solonu - droższa opcja, mniej obstawny salon, ale ładniejszy i bardziej doświetlony ogród zimowy 2. zabudowanie tarasu - na równi ze ścianą elewacyjną od salonu - przeszklone drzwi na ogród i do holu, latem te zewnętrzne mogą być otwarte i ogród staje się tarasem; rozwiązanie tańsze, ale... no właśnie Czy ten Wasz taras nie jest całkowicie zacieniony - mój będzie od strony południowej, kwestia tylko czy dach nie będzie cakowicie zasłaniał słońca? na zdjęciach projektu tego nie wida bo to jest symulacja i cienie nie oddają rzeczywistości - jak to jest u Was w słoneczne dni - taras zacieniony czy nasłoneczniony? Pozdrawiam z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 21.11.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 CześćJa w przyszłości planuję zrealizować opcję nr 2.taras mam w oryginalnych rozmiarach od południaOdpowiedź niestety jest trudna bo słonce (w zależności od pory roku i pory dnia ) rożnie go oświetla. Na ogól nie jest tak wysoko żeby dach zasłaniał. Myślę że trzeba przyjąć że taras jest nasłoneczniony w 2/3 czyli słoneczko pod dach lekko zagląda. Jak dla mnie to idealne rozwiązanie bo można się na nim opalać lub przed słońcem schować. Wydaje mi się przy takim rozwiązaniu ogrodu zimowego tj na równo ze ścianą (w moim przypadku prawą ) i słońcem w zimę dosyć nisko powinno być ok. ale na pewno nie uzyskasz takiego efektu jak ogrody zimowe z kawałkiem dachu przeszklonego. np półokrągłe.W każdym razie jak będzie naprawdę ? zobaczymy jak już się przeprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 25.11.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 No i wczoraj odbyłam kolejną dyskusję z teściem na temat budowy domu . Dodam, że teść jest człowiekiem myślącym, potrafiącym wyliczyć różne przenikania ciepła itp, bo zawodowo zajmuje się projektowaniem i wykonywaniem instalacji chłodniczych, tyle, że nie w domkach, a w wielkich zakładach. Tym razem tematem przewodnim było: 1. rozprowadzenie ciepła z kominka 2. temperatura w pokojach nad tarasem i wejściem do domu. I tu pojawia się moje pytanie - głownie w sumie do tych co już grzeją w domkach: ad1) robiliście w ogóle takie rozprowadzenie do sypialni na dole? U nas są różne koncepcje. Wykonawca twierdzi, że można puścić w stropie, co wydaje mi się jednak kiepskim pomysłem, ewentualnie można kombinować z zabudową k-g, bo i tak chcemy jakoś w suficie umieścić oświetlenie i pewnie gdzieś tam taka zabudowa pod sufitem się znajdzie ad 2) A ten punkt spędza mi trochę sen z powiek Czy podłoga, a przez to pokój nad tarasem są chłodniejsze? Z łazienką (tak jak w ogrinalnym projekcie) jest mniejszy problem, bo można ewentualnie zrobić kawałkami matę, a powierzchnia bez piętra od spodem jest niewielka. A jak to jest u Was? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 25.11.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ja w pokoju nad tarasem zamierzam zrobić wielką łazienkę z ogrzewaniem podłogowym (wodnym, jak w całym domu oprócz sypialni), więc mam nadzieję, że nie będzie tego problemu. No ale ja też jestem dopiero na etapie projektu i też jestem ciekawa, co mają do powiedzenia bardziej doświadczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
she28 10.12.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witamyprojekt m08 urzekł i nas jednak mam pytanie...czy ktos moze mi odpowiedziec tak realnie za ile mozemy wybudowac stan surowy zamkniety???jesli moglibyscie podac nam kwoty jakie wyniósł Was kolejno-stan 0, parter,poddasze, dachalbo chociaz jakas łaczna kwote... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.12.2007 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witamy projekt m08 urzekł i nas jednak mam pytanie...czy ktos moze mi odpowiedziec tak realnie za ile mozemy wybudowac stan surowy zamkniety???jesli moglibyscie podac nam kwoty jakie wyniósł Was kolejno-stan 0, parter,poddasze, dach albo chociaz jakas łaczna kwote... 350-370 tysięcy złotych, do tego trzeba dodać min. 150 tys. na wykończenie, pisałem o tym w swoim dzienniku. Teraz to może nawet więcej. Przy założeniach: dachówka, okna i drzwi zewnętrzne PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
she28 11.12.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 dziękuję bardzo...może jakos damy rade:)z wykończeniem bedzie gorzej ale cóz nie od razu wszystko...chcielibysmy zaczac w okolicach kwietnia... zobaczymy jak nam pójdzie papierkowa robota no i zastanawiamy sie nad projektem energooszczednym...EM08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 11.12.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 My kupiliśmy projekt energooszczędny. Mamy mieszane uczucia, ale chyba jednak była to dobra decyzja. Kilka dni temu złożyliśmy już zaadaptowany projekt ze wszystkimi papierami i uzgodnieniami do starostwa i czekamy na pozwolenie na budowę. Chcemy zacząć jak tylko skończy się zima. Może w lutym, może w marcu... Czy masz już jakiś pomysł na adaptację? Czy może nie będziecie nic zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
she28 11.12.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 pisałam do Was na PW:)z zapytaniem ile wyniósł Was architekt przerabiajacy projekt?:)tak jak Wy chciałabym powiekszyc hol przesuwajac sciane z drzwiami na taras wgłab tarasu no i poszerzyc salon...32m2 to troche mało:(ale nie wiem czy te przeróbki to gra warta swieczki...moze lepiej inny projektoprócz tych dwóch rzeczy projekt nam odpowiadabyłabym wdzieczna za info o kosztach architekta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts