saraha 11.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Nie mam nic takiego na PW ale zaraz Ci odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
she28 12.12.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ktos anonimowo mnie skarcił na pw ze taka niezdecydowana jestem:("damy radę albo nie damy"...otóż troskliwy forumowiczu jak sie juz za cos biore to staram sie dokończyć ale... jesli ten projekt w stanie zamknietym ma mnie kosztowac 600 tys to raczej wybiore inny lecz jesli to kwestia 400tys to moze jakos damy rade...mam ograniczone fundusze bo nie chce potem do konca zycia spłacac domu, który de facto bedzie naszym pierwszym domem i zapewne popełnie na budowie go mase błedów(i okaze sie ze chce sprzedac i budowac nastepny), poza tym chciałabym jeszcze spac spokojnie przynajmniej w kwestii finansów bo zapewne z wykonawcami i tak osiwieje wiec jak sam widzisz to nie kwestia decyzji czy chce dom czy nie a raczej czy mnie stac akurat na ten konkretnyale dziekuje ja zawsze słucham wskazówek innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 12.12.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Nie przejmuj się, niech sobie gadają, nie ich sprawa!!! Przed Tobą bardzo poważne decyzje i musisz mieć czas na przemyślenie ich. Nikt nie ma prawa się w to wtrącać. Spokojnie... Ja tam trzymam mocno za Ciebie kciuki - niezależnie od tego czy wybierzesz "nasz" projekt, czy inny. Będę śledzić Twoje poczynania, jeżeli tylko zostaniesz w sieci! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 12.12.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witaj She28 Cześć wszystkim. She28: anonimowo na prv muratorowego to chyba się nie da. Jakiś nick musiał być - w każdym razie nie mój. Tak czytam o tych kosztach, liczę własne coraz bardziej topniejące zasoby i zbliżając się do końca tej budowy (mam nadzieję) podzielę się wnioskami. Po pierwsze za 400 to sie nie da bo nie starczy. Ja oszczędzam na czym warto oszczędzać, robie trochę samemu z ojcem i jego znajomymi (za pół ceny) i wyeliminowałem fajerwerki. Chciałbym żeby zamknęło się wszystko na 500. W kwestii że M08 jest drogi - Ja nie mam odczucia że przepłacam za "coś" bo to akurat M08. Dlaczego inne domy miałby być tańsze tańsze? Co jest w tym domu takiego bardziej skomplikowanego od innych ? OK ktoś powie że dach, który faktycznie wychodzi trochę więcej niż dwuspadowy. Ale inne koszty ? chyba są podobne wszędzie, niezależnie czy to by była stodoła czy pałacyk, wylewki trzeba wylać, tynki naciągnąć, podłogi położyć gniazdka zainstalować itp itd. płaci się od metra lub od sztuki wiec jak się chce mieć domek w okolicach 200 m z kilkoma pomieszczeniami to nie wierze, że jest projekt który wyjdzie dużo taniej. Jak widać na innych forach każdy ma ten sam problem - każdy projekt wychodzi drogo. To tyle. Pomimo różnych trudności ja jestem przekonany że gdybym teraz wybierał to chyba bym pozostał przy M08 (z tymi zmianami jakie zrobiłem). Tym optymistycznym akcentem życzę wszystkim startującym z budową M08 (i pochodnych modeli) powodzenia i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 13.12.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 pisałam do Was na PW:)z zapytaniem ile wyniósł Was architekt przerabiajacy projekt?:)tak jak Wy chciałabym powiekszyc hol przesuwajac sciane z drzwiami na taras wgłab tarasu no i poszerzyc salon...32m2 to troche mało:(ale nie wiem czy te przeróbki to gra warta swieczki...moze lepiej inny projekt oprócz tych dwóch rzeczy projekt nam odpowiada byłabym wdzieczna za info o kosztach architekta:) Ja robiłam u autorki projektu - zapłaciłam 3,5 tysiąca za zmiany i przygotowanie projektu do pozwolenia na budowę - z tą małą różnicą, że myśmy jeszcze zmieniali schody na takie jak ma Meb. Cena bez negocjacji, bo tego dnia nie mieliśmy jakoś do tego głowy i nerwów. Nie wiem czy to tanio czy drogo, ale autorki projektu nie polecam. A co do kosztów - my mamy nadzieję (a jak będzie zobaczymy) zamknąć się kwotą 600 tys - stan do wprowadzenia, ale bez mebli. Nie liczę już pieniędzy, które wydaliśmy na projekt i wszystkie przyłącza i inne duperele - mamy prąd, natomiast gaz, wodę i kanalizacja już jest lub będzie na wiosnę (ale opłacone) poprowadzone w ulicy przy granicy działki. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 13.12.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Witam Mam dość prozaiczne pytanie, a przynajmniej na takie może w pierwszej chwili wyglądać.... Stoję przed decyzją w sprawie wyboru okien i wyszła mi niespodziewanie kwestia, w która stronę mają się te okna otwierać ? Mówię w szczególności o podwójnych oknach w salonie, kuchni i pokoju na parterze od ogrodu. Czy lepiej i praktyczniej będzie, gdy będą się otwierać oba w jedną stronę, (jeśli tak, to w którą), czy może każde w kierunku ściany zewnętrznej w danym pomieszczeniu (takie mi na razie bardziej pasuje). Jak jest wygodniej i praktyczniej ? Kieruję to pytanie szczególnie do posiadaczy M08 już z oknami (Meb, Mario odezwijcie się), ale głosy innych tez mi sie przydadzą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 13.12.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Witam 1) Czy lepiej i praktyczniej będzie, gdy będą się otwierać oba w jedną stronę, (jeśli tak, to w którą), 2) czy może każde w kierunku ściany zewnętrznej w danym pomieszczeniu (takie mi na razie bardziej pasuje). 1) mam tak w garażu - beznadziejnie, ale to garaż więc filadelfia. W żadnym innym pomieszczeniu bym tak nie zrobił. 2) mam tak wszędzie indziej, podchodzę i jebut otwieram klamki od filarka, że prawie szyby wypadają . Nie czuję dyskomfortu jak w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 14.12.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja mam klamki obu okien do środka w stronę filarka i prawe okno otwiera sie w prawo a lewe w lewo. tj zdaje się punkt 2). Gdybyś nie miał filarka i miałbyś jedno okno to jak by sie otwierało ? chyba tak jak w lukarnach - czyli punkt 2. nie widzę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 18.12.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witam, Mam już projekt Wybrałem projekt muratora M08a. W projekcie zaplanowałem kilka zmian i je wprowadzę i żaden architekt mi tego z głowy nie wybije Sam projekt jak to projekt - powiem szczerze mało ciekawa lektura za to dodatków z 15 kg Tak więc planuję zlikwidować wykusz i w to miejsce wstawić ogród zimowy ok. 15 m2, prosta konstrukcja. Ogród od strony zachodniej więc całkiem nieźle. Arch nie chce od zachodu tylko chce zabudować taras. Szkoda tarasu, a poza tym taka oranżeria nie będzie części salonu. Planuje w domu instalację z reku i może GWC (jescze nie wiem) - Arch mi na to, że nię będę miał wtedy kominka Tysiące ludzi używa reku i kominka i żyją - ja się ponoć zatruje CO2 Moje rozwiązanie to kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i wkład zamknięty Cały czas myślę nad ogrzewaniem. Po świętach jadę na spotkanie do do firmy, która montuje solary i pompy ciepła - wtedy wszystko będzie wiadomo. Co, jak i za ile Jak się dowiedziałem od Arch to pompa podgrzeje mi wodę do 25 o C a ja będę sobie mógł podgrzać c.w.u. do np. 60 o C grzałką elektryczną bez sensu. Ponoć pompa nie może podgrzać więcej wody bo zbyt gorąca pójdzie do podłogówkiMoim rozwiązaniem jest pompa podgrzewająca wodę do 65 o C i zawór mieszający do podłogówki. Tak więc do 18 stycznia czekam - Arch jest na etapie organizowania mapy do celów projektowych. Ja muszę tylko zrobić badanie gruntu. To na tyle - muszę się poprostu dobrze przygotować na rozmowę z Arch - konkretne argumenty i asertywność - w końcu to ja mam mieszkać w tym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
she28 19.12.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Moi drodzy M08-owcy:)z okolic wawy...czy mozecie mi na pw podesłac namiary na ekipy budowlane które Wam budowały lub buduja domki:)oczywiste na te godne polecenia:)bede wdzięcznapzdr Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 23.12.2007 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Po wielu przymiarkach, kilku wariantach usytuowania: na kominie, w rogu ... w końcu kominek został wykonany: http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/zdj6.JPG Na pierwszy ogień w kominku jednak jeszcze poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 24.12.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Niech te Święta Bożego Narodzenia przyniosąWam wiele radościNiech uśmiech zagości w domachNiech ogarnie Was ciepłowigilijnej świecy, a jej blask zmieni się w żywe iskierki w oczachNiech samotność odejdziew niepamięć,Niech zima otula Was białym puchem,jak ciepłym kocemprzy kominku.Niech bieluteńkie gwiazdeczkiSkrzypią wesołopod naszymi butami podczas wieczornych spacerów Niech dobry Bóg namalujeSzczęście na Waszych twarzachNiech miłość dotyka Was delikatnie,Lecz bez ustanku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia103 16.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mam pytanie do wszystkich, którzy mają już w swoich M08 tynki wewnętrzne. Kiedy je robiliście przed montażem okien czy po? Pytam, ponieważ u jednego ze sprzedawców okien drewnianych dowiedzieliśmy się, że jeśli okna zostaną zamontowane przed położeniem tynków to stracimy gwarancję. Wykonawca tynków przekonuje nas, że okna należy zamontować wcześniej. Jestem ciekawa waszych doświadczeń w tym temacie. Nie jesteśmy jeszcze zdecydowanie na te okna, więc możemy poszukać innych. Pozdrawiam Marysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 16.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Ja tynki robiłem po instalacji okien (OKNOPLAST). Wpierw zamknąłem dom (okna i drzwi) a potem okablowanie i dopiero tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia103 16.01.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Dzięki Meb za odpowiedź. Ty chyba masz plastikowe okana? my planujemy drewniane i nie wiem czy to właśnie nie jest problemem. Jutro obdzwonię innych producentów i jeszcze popytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 17.01.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Marysia103 Własnie to, że planujesz okna drewniane jest przyczyną możliwości utraty gwarancji. W trakcie tynkowania zużywana jest ogromna ilość wody, która musi ulotnić się z budynku. Wielu producentów okien drewnianych postawi Ci ten sam warunek, ponieważ będą obawiac się, że cześć wilgoci z tynków dostanie się do okien, powodując ich wypaczanie, za które nie chcą brać odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia103 17.01.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dzisiaj zanlazłam producenta który zgadza się na tynkowanie po zamontowaniu okien, ofertę też ma całkiem interesującą. Poszukam jeszcze na pewno zanjdą się też inni. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 18.01.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Dzisiaj zanlazłam producenta który zgadza się na tynkowanie po zamontowaniu okien, ofertę też ma całkiem interesującą. Poszukam jeszcze na pewno zanjdą się też inni. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam. A która to firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 18.01.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Muszę zamówić materiał na ściany. Możecie mi powiedzieć ile u Was tego poszło? Chcemy kupić Porotherm. Znów niestety zaczyna się powoli zeszłoroczny cyrk Z sukcesów - znaleźliśmy porządnego kierownika budowy. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia103 18.01.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Tamtu To firma stolar w Warszawie mają swój punkt sprzedaży na Bartyckiejhttp://www.stolar-okna.pl Jeśli chodzi o materiał to my budowaliśmy z porothermu, nie patrz na wyliczenia z projektu odbiegają od rzeczywistości. 25 Kupiliśmy za dużo o trzy palety (dopytam jeszcze męża, bo nie jestem do końca pewna),a 12 to już w ogóle u nas dużo zostało, ponieważ podnieśliśmy poddasze o dwie cegły i nie budowaliśmy ścianek (kolankowych?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts