Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

udalo mi sie uzyskac te informacje (nie z gminy )

linia zabudowy 6 m z tym, że "nasza" działka nie jest narożna więc nie powinno być chyba problemów z postawieniem M08. Zdecydowalismy sie juz na 90 % na działkę mniejszą.

Czytam Wasze zmiany i mam pytanie odnośnie garażu. Zastanawiamy się nad wydzieleniem z garażu pomieszczenia na całej jego długości gdzie bedzie sie znajdowała pralnia-suszarnia czyli to co mario_pa nazywa "wash&go" zrobione z pomieszczeń 19 i 24.

Na górze nie przewidujemy większych zmian - projekt pasuje prawie idealnie do naszych wymagań.

1) Na styk: 4+16,2+4=24,2m.

2) Jak wydzielisz pomieszczenie w garażu to ile Ci tam zostanie miejsca?

Przecież i garaż i pra-susz muszą mieć jakąś szerokość.

No chyba że zwiększysz długość budynku.

3) Jeśli na górze będziesz miał kilka sypialni (tego nie wiem), to po co pralnia i suszarnia na dole. Zsyp można zrobić, ale

przecież te wszystkie rzeczy trzeba później tam zanieść. I ciągle góra - dół, szczególnie przy małych dzieciach kłopotliwe.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Kupiliśmy działkę w Wiązownie i wszystko wskazuje na to, że zaczniemy budować dom "Na każdą pogodę" (wersja lustrzana). Co do zmian w projekcie gotowym, to myślimy o znacznym zmniejszeniu zadaszonego tarasu - i tak wypada od pólnocnego zachodu. Kominek zostawimy na środku - dzieciaki będą mogły biegać naokoło :wink:

Co myślicie dołożeniu ściam szczytowych przy pomieszczeniach 22 i 19/20 i zamianie dachu na pseudo-dwuspadowy z malutką kopertką? Mamy czworo dzieci i być może zamieszkają z nami dziadkowie, zatem szukam pomysłu na zwiększenie miejsca na poddaszu. Widzę same zalety takiego rozwiązania - prostszy dach i dużo więcej powierzchnii o godziwej wysokości. Nie potrafię tylko sobie wyobrazić, czy ta zmiana nie zepsuje domu wizualnie?

Pozdrawiam.

Witam,

Kupiliśmy działkę w Wiązownie i wszystko wskazuje na to, że zaczniemy budować dom "Na każdą pogodę" (wersja lustrzana). Co do zmian w projekcie gotowym, to myślimy o znacznym zmniejszeniu zadaszonego tarasu - i tak wypada od pólnocnego zachodu. Kominek zostawimy na środku - dzieciaki będą mogły biegać naokoło :wink:

Pozdrawiam.

Ale właśnie w tym projekcie chodzi o ten taras. My dlatego wybraliśmy M08L.

Ktoś też robił zmiany M08 na dwuspadowy, ale nie opisywał na forum. Wiem z prywatnych dyskusji.

No proszę! Chwilę mnie nie było i jak się wątek rozkręcił!!! :D :D :D

Jedziemy po kolei:

1. Mario_pa, te zmiany u góry mają sens!!!! Jeżeli jeszcze Mała Żonka się zgodzi, to już pełna rewelka. Mój Mały Żonek też marzy o saunie, ale to dopiero melodia odległej przyszłości. Docelowo będzie w dolnej łazience. Chyba.

2. W temacie lekkości stylu po sfermentowanych napojach: doradzam jedno piwo. Po dwóch to nam trzynastozgłoskowcem wyjedziesz!!! :lol: :lol: :lol:

3. Wyceny okien jeszcze nie robiliśmy :oops: Obiecuję poprawę w najbliższym czasie!

4. Witam wszystkie osoby, które zdecydowały się na nasz piękny projekt. Zgadzam się, że ten zadaszony taras to jedna z głównych zalet tego domu i nie wyobrażam sobie jego zmniejszania.

5. Gajowy, może przed zakupem zrobicie jakąś symulację zabudowy, albo cuś???? Ten dom rzeczywiście jest dosyć rozłożysty. Nasza działka to kwadrat 33x33m, a i tak długo zastanawialiśmy się, czy to nie za mało.

No proszę! Chwilę mnie nie było i jak się wątek rozkręcił!!! :D :D :D

Jedziemy po kolei:

1. Mario_pa, te zmiany u góry mają sens!!!! Jeżeli jeszcze Mała Żonka się zgodzi, to już pełna rewelka. Mój Mały Żonek też marzy o saunie, ale to dopiero melodia odległej przyszłości. Docelowo będzie w dolnej łazience. Chyba.

..............

3. Wyceny okien jeszcze nie robiliśmy :oops: Obiecuję poprawę w najbliższym czasie!

1. Ale oglądałem ostatnio wizualizację M08 3D ... i powiem szczerze, że lepiej wyglądają te pokoje z oknami dachowymi.

Np. pod kątem pokoi dzieci. Póki co mam zagwozdkę co z tym zrobić.

2. Cóż mogę rzec, do 13-sto zgłoskowca to chyba trzeba dać porządnie "czadu"

3. Dostałem wycenę na okna z Wiktorczyka pełna opcja (nie wyceniałem 1 okna balkonowego od salonu - zaliczyło wypad) - cena o ile dobrze pamiętam ok. 43 000 złotych. Czas realziacji 4 miesiące.

Dokładną wycenę mam na 2-gim kompie, mogę podesłać. Goran jest 8 000 tańszy niestety.

witam wszystkich nowych na forum M08 :) fajnie, że grono sie powiększa, napiszcie, gdzie budujecie??

karpatko, bo ty zdaje się ze Śląska, napisz prosze na jakim jesteście etapie, z chęcia zrobiłabym wam inspekcję :)

No i pytanie do najbardziej zaawansowanego (tzn. mario) co rozumiesz przez "pełną opcje okien" tzn. drewno czy PCV??

No, a u nas dobre wieśći - wczoraj (wreszcie) staliśmy sie właścicielami działki!!!! Wciąż czekamy na WZiZ ale kolejny kroczek za nami!!

witam wszystkich nowych na forum M08 :) fajnie, że grono sie powiększa, napiszcie, gdzie budujecie??

karpatko, bo ty zdaje się ze Śląska, napisz prosze na jakim jesteście etapie, z chęcia zrobiłabym wam inspekcję :)

No i pytanie do najbardziej zaawansowanego (tzn. mario) co rozumiesz przez "pełną opcje okien" tzn. drewno czy PCV??

No, a u nas dobre wieśći - wczoraj (wreszcie) staliśmy sie właścicielami działki!!!! Wciąż czekamy na WZiZ ale kolejny kroczek za nami!!

Dla mnie pełna opcja to:

a) szyby P4, okucia WK2, szprosy, drewno meranti,

b) dla okien PCV jak wyżej + dwustronna okleina drewnopodobna

Projekt się adaptuje, więc póki co - zapraszam serdecznie na nasze marchewkowe pole :D Emocje opadły i, niestety, początkowy zapał zastąpil realizm z lekką nutką pesymizmu. Czytaj: w tym roku czekamy na pozwolenie na budowę, ruszamy wiosną :( :( :( A sąsiadka to gdzie działeczkę nabyła?

I w tym momencie muszę wyskoczyć z nieodłącznym zaklęciem: NIECH NAM ZIMA LEKKĄ BĘDZIE! Howgh.

Mario_pa, a gdzie oglądałeś 3D??? My w tej sprawie nękaliśmy panią Malgorzatę, ale stwierdziła, że to poza nią... Z tymi oknami dachowymi lekko mnie zmieszałeś :o :o :o Zaś co do Wiktorczyka, to pomysł mam prosty: nie zawiozę Małego Żonka tam, gdzie taniej i tyle!

Mario_pa, a gdzie oglądałeś 3D??? My w tej sprawie nękaliśmy panią Malgorzatę, ale stwierdziła, że to poza nią... Z tymi oknami dachowymi lekko mnie zmieszałeś :o :o :o Zaś co do Wiktorczyka, to pomysł mam prosty: nie zawiozę Małego Żonka tam, gdzie taniej i tyle!

Z macierzystego wątku na temat tego projektu Na każdą pogodę - M08 - czy ktos budował??.

Ale można na skróty, kliknij M08 czyli domek w 3D.

A tu plik z aranżacją kolorów zewnętrznych. Kliknij i zapisz Kolory Mario_pa czyli M08 w 3D.

Tu rysunek z aranżacji

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/mdemo.jpg

Mario_pa jesteś wielki! Dzięki serdecznie. Nareszcie przespacerowałam się po moim domu :D

To nie ja :( , to Murator robi takie fajne projekty i wizualizacje.

Bez fałszywej skromności :wink: Ostatecznie to nie Murator przysłał mi wizualizację! Tak sobie pospacerowałam, że aż mnie nogi rozbolały! Wirtualnie, rzecz jasna. Tak się tylko zastanawiam po tym spacerze: KTO TO WSZYSTKO BĘDZIE SPRZĄTAŁ???? :roll:

Mamamatinka, opowiedz coś więcej na temat działeczki! Imielin brzmi dobrze

:D

a z chęcią opowiem bo od kilku dni jest nasza i tylko nasza więc oczywiście jestem bardzo szczęsliwa :) Ale czemu Karpatko interesuje cię Imielin?? przeciez wy juz działke macie?? W każdym razie, my upatrzyliśmy sobie imielin bo fajny dojazd do katowic, a miasteczko małe, czyste, bardzo dynamiczni erozbudowujące się i to w takim sensie że sporo fajnych młodych ludzie buduje się tam w poszukiwaniu miejsca przyjaznego do życia - blisko natury ale też w styczności z cywilizacją. Miasto ma ten plus, że nie tak dawno odzyskało prawa miejskie i w związku z tym ma sporo nowej (niestraszącej) infrastuktury - urząd miasta, fajny ryneczek, szkoła przedszkola. No i cudny zalew, stadniana koni (nie wiem dokłądnie gdzie), ciekawe ukształtowanie terenu. Oczywiście sa tez minusy - przede wszystkim szkody górnicze. My najpierw szukaliśmy dzialki bliżej centrum (żeby dziecko do szkoły, do autobusu itp.) aż w końcu po prawie rocznych poszukiwaniach naszym oczom ukazała sie cudnej urody działka od strony zalewu (a więc dośc daleko od centrum - właściwie dalej już się ine da :) Ale zakochalismy sie w niej całkowicie. No i jest już nasza:) Nawiasem mówiąc naszą szansą na jej kupno byla nieplanowana ciąża dziewczyny syna właściciela (uff, skomplikowane), potrzebne byly im pieniążki, w innym wypadku by nie sprzedali. A tak w ogóle to ine jest łatwo w Imielinie z działkami, bo ceny rosna bardzo szybko i kto nie ma musu finansowego czeka na sprzedaż po jeszcze wyższej cenie albo trzyma dla dzieci/wnuków.

Mario, dzięki za hasło a apropos tarasu - jest cudny!!! Mi też taki się marzy. Żona na pewno też zamarzy :) Ale o cenie nie wiem nic podejrzewam, że to pewnie jakieś drewno egzotyczne. My planujemy robic taras drewniany z takich desek ryflowanych tarasowych - może można je jakoś na kolor jakiś zalakierować.

Właśnie skończyłem wieniec, ale nie o tym dzisiaj chciałbym powiedzieć. To oczywiście w dzienniku.

Będzie to rada małej żonki:

Budując M08 należy poważnie rozwarzyć poszerzenie schodów nawet o 20 cm, w szczególności kosztem garderoby.

My je poszerzyliśmy o 10 cm, a mała ż. mówi że mogliśmy kolejne 10cm.

BTW: nasze schody są też dłuższe o 12 cm.