Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

Muszę zamówić materiał na ściany. Możecie mi powiedzieć ile u Was tego poszło?

Chcemy kupić Porotherm. Znów niestety zaczyna się powoli zeszłoroczny cyrk :-(

Z sukcesów - znaleźliśmy porządnego kierownika budowy.

Tamtu

Nie pamiętam dokładnie (gdzieś o tym pisałem - albo dziennik albo M08), ale pochwalę się - zadbałem o to:

- zostało mi 5 pustaków PTH25,

- 2 pustaki PTH12,

- ok. 10 pustaków stropowych

W zestawieniu z projektem był MegaBabol, wszystko x 4, zamawiałem mniej 1-2 palety niż wynikało z zestawienie. ALe w tamtych czasach nie było problemu z materiałem. 1 palete 12 domówiłem na koniec.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do Panow Meba i Mario.

Do: Gajowy

Tak orientacyjnie PTH 25 cm - 2200 sztuk, P11,5 cm 1100 sztuk (ale było cos dokupowane wiec może trochę więcej.

Ja zamówiłem 2280 sztuk PTH 25, 60 sztuk na palecie (40 sztuk mniej niż w ślepym kosztorysie. 6 sztuk zostało - odpadów wiele nie było.

1500 sztuk PTH 11.5.

Znalazłem:

- 2280 sztuk PTH 25

- 1400 + 100 sztuk PTH 11.5 (tutaj potrzebna ilość zależy od sposobu aranżacji poddasza).

Zostało odpowiednio 5 i 2 sztuki 8)

Mam pytanie do Panow Meba i Mario.

Do: Gajowy

Tak orientacyjnie PTH 25 cm - 2200 sztuk, P11,5 cm 1100 sztuk (ale było cos dokupowane wiec może trochę więcej.

Ja zamówiłem 2280 sztuk PTH 25, 60 sztuk na palecie (40 sztuk mniej niż w ślepym kosztorysie. 6 sztuk zostało - odpadów wiele nie było.

1500 sztuk PTH 11.5.

Znalazłem:

- 2280 sztuk PTH 25

- 1400 + 100 sztuk PTH 11.5 (tutaj potrzebna ilość zależy od sposobu aranżacji poddasza).

Zostało odpowiednio 5 i 2 sztuki 8)

Wielkie dzięki :-)) Wiem, że powinnam (zanim zacznę pytać) najpierw sprawdzić, co zostało już napisane. Obiecuję poprawę i zrobienie notatek, ale na razie spadły na mnie wszystkie plagi egipskie: w domu wszyscy chorzy a ja mam 2 "kobyły" do zdania, więc czasu mi ostatnio trochę brakuje :-(

Tamtu

Tamtu

To firma stolar w Warszawie mają swój punkt sprzedaży na Bartyckiej

http://www.stolar-okna.pl

Jeśli chodzi o materiał to my budowaliśmy z porothermu, nie patrz na wyliczenia z projektu odbiegają od rzeczywistości. 25 Kupiliśmy za dużo o trzy palety (dopytam jeszcze męża, bo nie jestem do końca pewna),a 12 to już w ogóle u nas dużo zostało, ponieważ podnieśliśmy poddasze o dwie cegły i nie budowaliśmy ścianek (kolankowych?)

Dotąd widziałam domy podnoszone o 1 bloczek. Masz może jakieś zdjęcia? Strasznie jestem ciekawa jak wygląda bryła?

Tamtu

Właśnie otrzymałam wycenę na instalację elektryczną. Czy 13000 za usługę i materiał to dużo? ile Wy płaciliście. To wycena z Warszawy wg. projektu.

Co do naszego dachu to mamy problem, zabrakło nam jednej palety dachówek, może ktoś z Was ma za dużo Roben plus? chętnie odkupimy:)

Właśnie otrzymałam wycenę na instalację elektryczną. Czy 13000 za usługę i materiał to dużo? ile Wy płaciliście. To wycena z Warszawy wg. projektu.

Wg mnie dużo. Za samą elektrykę z materiałem zapłaciełm ok. 6500 wg osobnego projektu dla poddasza i części dziennej (maj 2007 - ale gość płakał na koniec że dużo materiału poszło). Dodatkowo ok. 9000 za kompletny system alarmowy, pełne okablowanie dla TV-SAT-LAN oraz uruchomienie tymczasowego alarmu z 6 czujkami na okres przejściowy (kwiecień-listopad). Po zakończeniu wszelkich mokrych prac system i czujki zostały zdemontowane.

Wg mnie dużo. Za samą elektrykę z materiałem zapłaciełm ok. 6500 wg osobnego projektu dla poddasza i części dziennej (maj 2007 - ale gość płakał na koniec że dużo materiału poszło). Dodatkowo ok. 9000 za kompletny system alarmowy, pełne okablowanie dla TV-SAT-LAN oraz uruchomienie tymczasowego alarmu z 6 czujkami na okres przejściowy (kwiecień-listopad). Po zakończeniu wszelkich mokrych prac system i czujki zostały zdemontowane.

No to różnica jest znaczna, szukam dalej.

Witamy!

Cieszymy się że natrafiiśmy na forum dotyczące budowy domu z projektu , który wybraliśmy.

Rozpoczeliśmy budowę w listopadzie- na razie są fundamenty, budujemy wersję lustrzaną.Kontynuacja prac w marcu.

BArdzo podobają nam się Wasze relacje z practo ,oraz zdjęcia bryły domu i jego wnętrza.

O ile będzie to możliwe postarmy się dzielić własnymi sukcesami (i porażkami też).Mamy nadzieję na życzliwe przyjęcie i wyrozumiałość jeśli będziemy poruszać omawiane wcześniej problemy.

Ania i Jacek

Witam

Jaką powierzchnię ma dach M08 licząc od wewnątrz? :roll:

Chodzi mi o ilość wełny potrzebną do jego ocieplenia M08.

Jak dotąd nie znalezłeś to musisz poszukać w dzienniku u Meba lub Mario_pa lub tutaj. na pewno było coś na ten temat. Ja do tego jeszcze nie doszłam.

Tamtu

Witam

Jak dotąd nie znalezłeś to musisz poszukać w dzienniku u Meba lub Mario_pa lub tutaj. na pewno było coś na ten temat. Ja do tego jeszcze nie doszłam.

Tamtu

Będę chyba musiał pogrzebać w zakamarkach forum, bo Mario i Meb chyba już go nie odwiedzają :D

Ja czasami jeszcze zerkam :lol:,

W moim dzienniku tego raczej nie ma. Polecam raczej dziennik Mario i jego komentarze.

Próbowałem nawet wczoraj wieczorem zerknąć do notatek, ale żyje już trochę na kartonach i nie odnalazłem właściwych zapisków.

Wydaje mi się że wychodziło coś koło 250 m2, ale jeśli dobrze pamiętam to chyba coś musiałem dokupić. No ale to nie są wiarygodne parametry.

Pozdro

Meb

Witam

Tamtu

Będę chyba musiał pogrzebać w zakamarkach forum, bo Mario i Meb chyba już go nie odwiedzają :D

Czasu nie mają... Poniżej jest moje zestawienie, analiza materiałów pod kątem ceny i izolacyjności, z której wyniknęło co wybrałem - Rockwool.

Zamówiłem 250 m2 Toprock 15cm oraz 250 m2 Superrock 10 cm, zostało po kilka rolek ???

Przy czym ścianki przedkolankowe ociepliłem dodatkowo 5-cm wełny od strony pustki strychowej. Nad sufiem podwieszonym jest 25-30cm docieplenia. Może jeszcze dorzucę, bo mi się zresetowało, zresztowało :).

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/budowa/Zima/analizacc.xls