Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

Ja buduję pod Toruniem M08a - dla przypomnienia :D

W tej chwili jesteśmy na etapie oczekiwania... na pozwolenia, zakupiłem siatke do ogrodzenia działki, czekam na studniarza.

Ekipa postawi mi moje M08a do stanu surowego otwartego z dachówką za 48 000 PLN brutto. Chyba dobra cena.

W moim M08a zaplanowaliśmy kilka zmian:

1. pompa ciepła i podłogówka w całym domu - wyrzucamy jeden komin

2. wentylacja mechaniczna

3. zamiast wykuszu ogród zimowy 15 m2

4. zamiast pralni na piętrze pokój gościnny powiększony o część pokoju za ścianą

5. powiększona łazienka

6. schody zabudowane od strony kuchni

7. powikszone pomieszczenie techniczne kosztem garderoby

8. usunięcie okien z elewacji od strony garażu - luksfery

Co do kosztów to kalkulowałem stan surowy otwarty - robocizna i materiał ok. 180 000 PLN

Aha - zastanawiam się nad płotkami śniegowymi na dachu - drogie to a czy przydatne, nie pamiętam kiedy widziałem śnieg w Toruniu :p

Ja zamierzam budować się z betonu komórkowego

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i ja wrzucę swoje trzy grosze (ostatnie zaskórniaki :lol: ) do dyskusji o kosztach. Generalnie - potulnie staję po stronie Meba i Mario_pa (Mario_pa, projekt nadal baaaardzo mi się podoba! :wink: ). Szaleństwo - bardzo umiarkowane, ze wskazaniem na brak. Decyzji nie żałuję, bo to, co najważniejsze - porządne mury (z kuną w roli głównej) domu naszych marzeń stoją. Wychodzimy z założenia, że standard wykończeniówki z biegiem czasu można podnosić. Wszystko przed nami :D

(Mario_pa, projekt nadal baaaardzo mi się podoba! :wink: ).

Będę konsekwentny - mi już NIE - a wydawać by się mogło, że to kobieta zmienną jest.

Dzisiaj z rana telefoncznie opie... wykonawcę, zasady zobowiązują. Za końcowkę holu, bo już zapomnieli jak to mieli zrobić. Z komentarzem, że nie ma pomieszczenia, w którym by czegoś nie spieprzyli.

Kto następny??

A kleiłeś luksery w 2 warstwy?

Tamtu

Niestety w jedną i zastanawiam sie czy nie dobudować. Jednak to będzie fatalnie wyglądało. Poza tym 2 warstwy luksfer to chyba przebiłoby koszt okna. No i jeszcze jedno ja mam na froncie brązowe luksfery, przy 2 warstwach to równie dobrze mogłoby tam okien nie być - byłoby za ciemno.

Mi także projekt nadal bardzo sie podoba. Jedyne z istotnych rzeczy, które jeszcze bym zmienił to podniesienie poddasze i kąt nachylenia dachu.

Karpatka z tym podnoszeniem standardu to dyskusyjna sprawa. Ja oczywiście także planuję późniejsze zmiany na lepsze, ale z doświadczenia wiem, że prowizorki są najtrwalsze. :wink:

Meb

(Mario_pa, projekt nadal baaaardzo mi się podoba! :wink: ).

Będę konsekwentny - mi już NIE - a wydawać by się mogło, że to kobieta zmienną jest.

Dzisiaj z rana telefoncznie opie... wykonawcę, zasady zobowiązują. Za końcowkę holu, bo już zapomnieli jak to mieli zrobić. Z komentarzem, że nie ma pomieszczenia, w którym by czegoś nie spieprzyli.

Kto następny??

Mario, ty masz po prostu dość budowy. Trzeba tylko mieć nadzieję, że jak przyjdzie wiosna, wykonawcy pójdą sobie precz to zobaczysz jakieś jasne strony tego domu.

Tamtu

A kleiłeś luksery w 2 warstwy?

Tamtu

Niestety w jedną i zastanawiam sie czy nie dobudować. Jednak to będzie fatalnie wyglądało. Poza tym 2 warstwy luksfer to chyba przebiłoby koszt okna. No i jeszcze jedno ja mam na froncie brązowe luksfery, przy 2 warstwach to równie dobrze mogłoby tam okien nie być - byłoby za ciemno.

Mi także projekt nadal bardzo sie podoba. Jedyne z istotnych rzeczy, które jeszcze bym zmienił to podniesienie poddasze i kąt nachylenia dachu.

Meb

A nie widać na zdjęciach, że są ciemne. W takiej sytuacji to rzeczywiście chyba problem :-(.

2 naszych znajomych robiła sobie wstawki z luksferów - w tym jedni mają ścianę przez całą wysokość domu zrobioną klatkę schodową z lukserów, ale właśnie wpadli na pomysł klejenia ze sobą kafli, jeszcze przed wstawieniem. I jedni i drudzy siedzieli na budowie, kleili kafle a potem z takich gotowych podwójnych wykonawcy budowali im ściany.

Tylko, że chyba w twoim przypadku - rada trochę po niewczasie :-(.

My własnie chcemy (dzięki Mario) podnieść ściankę kolankową i zmienić odrobinę kąt nachylenia dachu.

Tamtu

Dużo ludzi chciałoby wierzyć, że 500 wystarczy :wink:.

......................

Aha i mam po tym wszystkim taki wniosek : zrobiłbym pompę ciepła.

Witam

Na razie M08 w stanie surowym zamkniętym z oknami plastikowymi, 2 bramami garażowymi i dachówką cementową na dachu.

Na razie wydane około 260 tys, wiec chociaz przede mną jeszcze wszystke instalacje w tym Reku, podłogówka w całym domu i wspomniana przez Meba pompa ciepła, wciąż wierzę w 500 i trzymam się tego kurczowo.

Zobaczymy jak bedzie za miesiac, gdy beda juz instalacje i moze tynki z posadzkami. :)

A tak z ciekawości ile ci wyszło za fundamenty, mury i dach bez dachówki?

Tamtu

Witam

Tamtu oto wydatki, które poniosłem na poszczególne etapy prac

1. Dokumentacja i biurokracja - 10 k

2. ławy fundamentowe - 17,5 k

3. fundamenty - 25 k

4. ściany nośne i działowe - 42,5 k

5. strop terriva + scianka kolankowa ma piętrze - 36 k

6. dach więźba - 21 k

Koszty te obejmują prawie wszystko co wydałem, czyli od gwoździ i drutu wiązałkowego :D po robociznę.

Jeżeli ktoś potrzebuje dokładnego zestawienia z podziałem na pozycje, mogę podesłać na priva.

O ludzie! 500 tysiów?! 650?! No kto da więcej... Chyba realne wydaje mi się 180 000 za stan surowy otwarty. Swoją drogą niezły temat wywołałem :) Myślę, że dostanę podobną wycenę od swojego majstra. Ciągle czekam i łudzę się, że te ceny Mario_pa, MEBie i inni koledzy z okolic Wawy są chyba lokalne, że na tzw. prowincji będzie taniej...

MEBIE drogi w garażu wsatwiłbyś jednak okno zamiast luksferów? Ciekawy wątek...

Chcaiłbym drogich budujących zapytać co sądzą o odeskowaniu dachu. podobno konstrukcja dachu jest mocniejsza. Czyli odeskowanie i na to papa dopiero w w drugim etapie łaty, kontrłaty i dachówka.. i drugie pytanie do wszystkich w projekcie energooszczędnym krokwie mają 23x7 zmniejszać do 18x6? Sam nie wiem. Podpowiedzcie proszę. Rozmawiałem ze znajomym architektem i mówi, że faktycznie są to wartości graniczne górne, ale nie zmieniałby bo "dach to dach", majster od dachu jak zobaczył projekt to zlapał się za głowe i kazal zmieniać na 18x6. Wrrrrr.... :x sam nie wiem co robić.

Ponawiam rówież pytanie o budujących wokół Łodzi. Są tacy czy tylko my jesteśmy pionierami w tzw. "Centralnej Polsce"?

Z ciekawostek powiem Wam, że zakładają nam prąd na działce! A wodociąg wypłynąl po zimie... to się wykonawca zdziwił jak mu bańki z licznikami wypłyneły na pole... sters był, ale teraz trochę śmiechu. Pozbierał to i teraz musi robić cały wodociąg od nowa, ale mam nadzieję, że w kwietniu najdalej do połowy maja zacznę z fundamentami.

W drodze nad morze chętnie obejrzę postęp prac w Grodzie Kopernika... :D

MEBIE drogi w garażu wsatwiłbyś jednak okno zamiast luksferów? Ciekawy wątek...

Luksfery w garażu muszą być - co do tego jestem przekonany. W ogóle z luksfer jestem zadowolony, jedyny minus to że nie są tak ciepłe jak ściany czy okna.

Dach - ja deskowałem wydaje mi się że to jednak lepsze rozwiązanie.

Chcaiłbym drogich budujących zapytać co sądzą o odeskowaniu dachu. podobno konstrukcja dachu jest mocniejsza. Czyli odeskowanie i na to papa dopiero w w drugim etapie łaty, kontrłaty i dachówka.. i drugie pytanie do wszystkich w projekcie energooszczędnym krokwie mają 23x7 zmniejszać do 18x6? Sam nie wiem. Podpowiedzcie proszę. Rozmawiałem ze znajomym architektem i mówi, że faktycznie są to wartości graniczne górne, ale nie zmieniałby bo "dach to dach", majster od dachu jak zobaczył projekt to zlapał się za głowe i kazal zmieniać na 18x6. Wrrrrr.... :x sam nie wiem co robić.

W drodze nad morze chętnie obejrzę postęp prac w Grodzie Kopernika... :D

Widzisz, zdaje sie, że co kierownik i wykonawca to inna teoria :) Dla naszego cieśli było ok natomiast kierownik dokładnie oglądał rysunki dachu, bo taki duży i ciężki i czy oby nie za słaby. Stwierdził, że może być, ale on jest byłym wojskowym i chyba wszystko lubi mieć z zapasem. Tak czy siak, nam na pewno nie pozwoliłby zmieniać, a jeszcze myślał jak całą konstrukcję wzmocnić.

A co do kosztów - to ja bym bardzo chciała zmieścić się w 500 tys, bo kredytów chyba nikt nie lubi, ale jak patrzysz na wydatki Mario_p i Meba to widać że już przekroczyli tą granicę :( , a zaczli budować gdy materiały robocizna były tańsze.

Tamtu

Witam

Tamtu oto wydatki, które poniosłem na poszczególne etapy prac

1. Dokumentacja i biurokracja - 10 k

2. ławy fundamentowe - 17,5 k

3. fundamenty - 25 k

4. ściany nośne i działowe - 42,5 k

5. strop terriva + scianka kolankowa ma piętrze - 36 k

6. dach więźba - 21 k

Koszty te obejmują prawie wszystko co wydałem, czyli od gwoździ i drutu wiązałkowego :D po robociznę.

Jeżeli ktoś potrzebuje dokładnego zestawienia z podziałem na pozycje, mogę podesłać na priva.

Powiało optymizmem :D :D :D Byłabym wdzięczna za pliczek :)

[email protected]

MARIO, w takim razie my jestesmy głęboką prowincją.

Po killku spotkaniach z majstrami i instalatorami stwierdzam, że naprawde warto korzystac z ekip i majstrów z okolic dużych miast.

Przykładem może być Poznań, gdzie byle instalator m2 podłogówki wycenia na 100-140 zł. Ja poszukalem ekipę z maisteczka oddalonego od Poznania o 30 km, kórej stawka za m2 wynosi 30 zł.

Różnica jest drastyczna co u mnie przeklada sie na grube tysiące, poniewaz podłogówke mam w całym domu.

To samo jest z dekarzami. W Poznaniu juz coraz trudniej znalezc kogos za 70 zł, zwykle stawki krążą koło 100. A pod poznaniem 50 to normalka.

Więc rada dla wszystkich budujących i przymierzających się do budowy, warto szukać ekip z mniejszych okolic, bo tam są znaczne, znaczne oszczedności, bo w dużych miastach teraz golą bez zmiłowania :)

• 2 weeks później...
MARIO, w takim razie my jestesmy głęboką prowincją.

Po killku spotkaniach z majstrami i instalatorami stwierdzam, że naprawde warto korzystac z ekip i majstrów z okolic dużych miast.

Różnica jest drastyczna co u mnie przeklada sie na grube tysiące, poniewaz podłogówke mam w całym domu.

To samo jest z dekarzami. W Poznaniu juz coraz trudniej znalezc kogos za 70 zł, zwykle stawki krążą koło 100. A pod poznaniem 50 to normalka.

Więc rada dla wszystkich budujących i przymierzających się do budowy, warto szukać ekip z mniejszych okolic, bo tam są znaczne, znaczne oszczedności, bo w dużych miastach teraz golą bez zmiłowania :)

Jest też inna prawda nie taka oczywista na początku budowy. Oceniają Cię wg projektu jaki budujesz, z czego masz dach i jakim samochodem przyjeżdzasz.

Ponadto należy unikać gęby, niezdrowych układów i poufałości. Nie należy też przywiązywać się nadmiernie do fachowców.

• 3 weeks później...