Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jagoda, witamy w naszym gronie!

U nas przy pierwszym podejściu gość za samo przeprojektowanie fundamentów i dostosowanie ich do Śląska krzyknął na starcie 4 tys. zł!!!! :o O dalszej adaptacji nie wspominam. Zrezygnowaliśmy i znaleźliśmy taniej. Jeśli chodzi o podpiwniczenie, to pierwotnie zamierzaliśmy podpiwniczać całość. Wstępne rozeznanie mówiło o zwiększeniu kosztów budowy stanu surowego nawet o 1/3. Zrezygnowaliśmy jednak ostatecznie dopiero po badaniu poziomu wód gruntowych - chcieliśmy piwnicę, a nie basen.....

a ja szok przezyłam :o

idac na spacer swoja ulica jakies 200 metrow od M08 moich rodziców stoi drugi M08. :o :o :o

Jakis popularny ten projekt :)

Tomekb5 pytales o zmiany, u nas zabudowany zupelnie taras (wyszedl pokoj, w ktorym docelowo bedzie barek, zlikwidowane wszystkie lukarny, zmiana kata nachylenia dachu i powiekszony garaz, schody drewniane.

najwiekszy mankament tego domu to zbyt maly salon :(

a to denerwuje bardzo.

masz na myśli komin w swoim domu czy w M08 u rodziców?

U mnie w projekcie komin (od kominka)jest na rogu między holem a salonem.

Poza tym u mnie powiększenie salonu wynika z "rozciągnięcia" całego domu. Punktem wyjścia było powiększenie garażu. Przesunąłem więc m.in. całą ścianę zewnętrzną uzyskując garaż o powierzchni 44m2 ( przy okazji powiększyły się pokoje na parterze i pom. gospodarcze) a dla zachowania proporcji zrobiłem to samo z drugiej strony powiększając salon i kuchnię.

Oczywiscie mam na mysli M08 (bo w takim watku jestesmy :)

moj salon w Danieli jest idealny 8)

u rodzicow kominek jest na srodku bo zabudowali caly taras.

na zdjeciu ponizej widac mniej wiecej jak to wyglada. przed kominkiem jest salon a za kominkiem dokladnie tej samej wielkosci pomiesczenie w ktorym bedzie bar :)

Mysle ze powiekszenie salonu tak jak to zrobiles to dobry pomysl :)

zabudowanie tarasu tez :)

http://img216.imageshack.us/img216/1444/33582154vy5.jpg

No tak... przyznam, że wygląda nieźle... razem z holem i zabudowanym tarasem salon nabiera przestrzeni małego lotniska dla helikopterów... :wink:

Wygląda to imponująco...

Z drugiej strony, wiele osób wybierało ten projekt m. in. dla tarasu pod dachem ( na każdą pogodę - jak sama nazwa projektu wskazuje).

na wszelki wypadek nie pokażę małżonce tego zdjęcia, bo znowu się odwlecze termin budowy na czas nowych adaptacji... :wink: :lol: :lol: :lol:

Pstryknelam kilka fotek zabudowanego tarasu, (dla nas zadaszony taras byl zbedny z doswiadczenia wiemy ze jak pada to sie na dworze nie siedzi)

moze komus jeszcze zamieszam w glowie

a ktos stwierdzi ze to nie ma sensu.

ale to watek dla em zero osmiowcow wiec co tam :)

http://img218.imageshack.us/img218/1286/28082790qx4.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/4317/42512805li6.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/154/71510397la1.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/1491/30941929li4.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/7844/44943802le0.jpg

i jeszcze jedna zmiana: zlikwidowali moi staruszkowie klaustrofobiczny korytarzyk na gorze. zrezygnowali z pokoju na wprost drzwi i wyszedl ladny hall

http://img84.imageshack.us/img84/6905/40401323qs7.jpg

Anjamen, Twój post jest dowodem na to, że każdy z nas szuka czegoś innego :)

U nas "klaustrofobiczny" korytarzyk u góry został nieco tylko poszerzony, ale nie wyobrażam sobie rezygnacji z czwartego górnego pokoju - dla nas ta akurat liczba jest optymalna, a poza tym na górze wolę zamknięte, użytkowe przestrzenie. Salon rzeczywiście nie jest duży, ale w życiu nie zabudowałabym tarasu! Może dlatego, że Mały Żonek uwielbia w czasie deszczu siedzieć na dworze, a i ja coraz chętniej mu towarzyszę? Taki wiosenny deszcz na własnym tarasie to dopiero będzie poezja! :wink: A problem salonu rozwiązałam w ten sposób, że nieco tylko zmniejszyłam taras (nadal część zadaszona jest wystarczająco obszerna) i zyskałam szerszy hol, który wspólnymi meblami połączę z salonem w jedną całość. Całkowicie zmieniliśmy jedynie schody - u nas też będą drewniane.

Karpatko, oczywiscie ze tak :)

jedni lubia blondynki, inni brunetki.

Po co moim rodzicom niezliczona ilosc pokoi na gorze (no chyba ze przez te krotka chwile kiedy my z nimi mieszkamy :)

po co siedziec na dworze kiedy pada deszcz?

po co siedziec w domu kiedy kropi a na zewnatrz jest cieplo?

kazdy buduje taki dom ktory bedzie dla niego optymalny i w ktorym bedzie sie dobrze czul.

pozdrawiam wszystkich zapalencow M08

Karpatko a Twoj dziennik sledze i dopinguje Was mocno :)

Właśnie, każdy lubi co innego :) My wybraliśmy M08 właśnie ze względu na zadaszony taras, ale znam wiele osób które uważały że to kiepski pomysł.

Likwidacji części pokoi wcale się nie dziwię, skoro mają w tym domu mieszkać docelowo 2 osoby, choć nam akurat szerokość korytarza nie przeszkadza.

A w sumie jak ktoś nie chce zadaszonego tarasu to wychodzi fajna przestrzeń do aranżacji. Ja chwilowo mam wrażenie, że ten dom jest za mały - szczególnie salon.

Pocieszam się jedynie tym, że stanie tam jedynie narożnik, mały stolik i stół z krzesłami.

My mamy dokładnie tak ja Karpatka i myślę, że będzie ok. Zresztą i tak już w sumie "po ptokach"

Bardzo ładna podłoga. Bardzo podobają mi się też opaski wokół drzwi.

Jaką macie wysokość na parterze? Na zdjęciu wygląda że podciągi "nie straszą" :)

Fajnie że wrzuciłaś te fotki, bo miło jest popatrzeć na wykończone wnętrza, gdy na budowie beton, cegły i mnóstwo piachu :)

Anjamen, pokazałabyś jeszcze fotkę salonu?

Tamtu

ja zamierzam nie zabudowywac tarasu, uwazam, ze ma on wiele uroku i wspaniale łączy dom z ogrodem

tylko pytanie czy salon bedzie wystarczjaco duzy, co prawda likwiduje wyjscie z salonu na taras (bedzie tam kącik RTV) ale mimio to troche mnie to martwi tym bardziej, ze jest to M08a,

poza tym powiekszam kotłownie o garderobe i chce zrobic wyjscie z kotlowni na zewnatrz (w M08a docelowo go nie ma),

no i poddasze: skosy na poddaszu zaczynają sie na poziomie 1 metra, zastanawiam sie czy nie podniesc poddasza o jeden pustak?

napiszcie prosze co myslicie o tych zmianach

pozdrawiam wszystkich MO8 - ców w różnych wydaniach.