Sokol_M 30.05.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 zanim zrobisz odwierty, zapytaj w geodezji. Może mają szczegółowe dane tego terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JagodaG 30.05.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Jagoda, witamy w naszym gronie! U nas przy pierwszym podejściu gość za samo przeprojektowanie fundamentów i dostosowanie ich do Śląska krzyknął na starcie 4 tys. zł!!!! O dalszej adaptacji nie wspominam. Zrezygnowaliśmy i znaleźliśmy taniej. Jeśli chodzi o podpiwniczenie, to pierwotnie zamierzaliśmy podpiwniczać całość. Wstępne rozeznanie mówiło o zwiększeniu kosztów budowy stanu surowego nawet o 1/3. Zrezygnowaliśmy jednak ostatecznie dopiero po badaniu poziomu wód gruntowych - chcieliśmy piwnicę, a nie basen..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam wszystkich,i od razu pytanko: kto buduje M08a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Chcialbym poznac pomysly innych na zmiany w projekcie M08a, zamierzam go budowac i kazda rada jest bardzo cenna. (co kilka glow to nie jedna)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Karpatka serdeczne dzieki za zaproszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 02.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Cała przyjemność po mojej stronie Fajnie, że do nas trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 a ja szok przezyłam idac na spacer swoja ulica jakies 200 metrow od M08 moich rodziców stoi drugi M08. Jakis popularny ten projekt Tomekb5 pytales o zmiany, u nas zabudowany zupelnie taras (wyszedl pokoj, w ktorym docelowo bedzie barek, zlikwidowane wszystkie lukarny, zmiana kata nachylenia dachu i powiekszony garaz, schody drewniane. najwiekszy mankament tego domu to zbyt maly salon a to denerwuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 03.06.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ja salon powiększyłem o prawie 8,5m2, a w dodatku będę miał pustkę nad salonem - zrobiłem wersję z antresolą. mam więc nadzieję, ze nie odczuję aż tak bardzo ciasnoty w salonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ja salon powiększyłem o prawie 8,5m2, a w dodatku będę miał pustkę nad salonem - zrobiłem wersję z antresolą. mam więc nadzieję, ze nie odczuję aż tak bardzo ciasnoty w salonie... Jak powiększyles przeciez tam jest komin na srodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 03.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 masz na myśli komin w swoim domu czy w M08 u rodziców? U mnie w projekcie komin (od kominka)jest na rogu między holem a salonem. Poza tym u mnie powiększenie salonu wynika z "rozciągnięcia" całego domu. Punktem wyjścia było powiększenie garażu. Przesunąłem więc m.in. całą ścianę zewnętrzną uzyskując garaż o powierzchni 44m2 ( przy okazji powiększyły się pokoje na parterze i pom. gospodarcze) a dla zachowania proporcji zrobiłem to samo z drugiej strony powiększając salon i kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Oczywiscie mam na mysli M08 (bo w takim watku jestesmy moj salon w Danieli jest idealny u rodzicow kominek jest na srodku bo zabudowali caly taras. na zdjeciu ponizej widac mniej wiecej jak to wyglada. przed kominkiem jest salon a za kominkiem dokladnie tej samej wielkosci pomiesczenie w ktorym bedzie bar Mysle ze powiekszenie salonu tak jak to zrobiles to dobry pomysl zabudowanie tarasu tez http://img216.imageshack.us/img216/1444/33582154vy5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 03.06.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No tak... przyznam, że wygląda nieźle... razem z holem i zabudowanym tarasem salon nabiera przestrzeni małego lotniska dla helikopterów... Wygląda to imponująco... Z drugiej strony, wiele osób wybierało ten projekt m. in. dla tarasu pod dachem ( na każdą pogodę - jak sama nazwa projektu wskazuje). na wszelki wypadek nie pokażę małżonce tego zdjęcia, bo znowu się odwlecze termin budowy na czas nowych adaptacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Pstryknelam kilka fotek zabudowanego tarasu, (dla nas zadaszony taras byl zbedny z doswiadczenia wiemy ze jak pada to sie na dworze nie siedzi) moze komus jeszcze zamieszam w glowie a ktos stwierdzi ze to nie ma sensu. ale to watek dla em zero osmiowcow wiec co tam http://img218.imageshack.us/img218/1286/28082790qx4.jpg http://img84.imageshack.us/img84/4317/42512805li6.jpg http://img84.imageshack.us/img84/154/71510397la1.jpg http://img84.imageshack.us/img84/1491/30941929li4.jpg http://img84.imageshack.us/img84/7844/44943802le0.jpg i jeszcze jedna zmiana: zlikwidowali moi staruszkowie klaustrofobiczny korytarzyk na gorze. zrezygnowali z pokoju na wprost drzwi i wyszedl ladny hall http://img84.imageshack.us/img84/6905/40401323qs7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 03.06.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Anjamen, Twój post jest dowodem na to, że każdy z nas szuka czegoś innego U nas "klaustrofobiczny" korytarzyk u góry został nieco tylko poszerzony, ale nie wyobrażam sobie rezygnacji z czwartego górnego pokoju - dla nas ta akurat liczba jest optymalna, a poza tym na górze wolę zamknięte, użytkowe przestrzenie. Salon rzeczywiście nie jest duży, ale w życiu nie zabudowałabym tarasu! Może dlatego, że Mały Żonek uwielbia w czasie deszczu siedzieć na dworze, a i ja coraz chętniej mu towarzyszę? Taki wiosenny deszcz na własnym tarasie to dopiero będzie poezja! A problem salonu rozwiązałam w ten sposób, że nieco tylko zmniejszyłam taras (nadal część zadaszona jest wystarczająco obszerna) i zyskałam szerszy hol, który wspólnymi meblami połączę z salonem w jedną całość. Całkowicie zmieniliśmy jedynie schody - u nas też będą drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Karpatko, oczywiscie ze tak jedni lubia blondynki, inni brunetki. Po co moim rodzicom niezliczona ilosc pokoi na gorze (no chyba ze przez te krotka chwile kiedy my z nimi mieszkamy po co siedziec na dworze kiedy pada deszcz? po co siedziec w domu kiedy kropi a na zewnatrz jest cieplo? kazdy buduje taki dom ktory bedzie dla niego optymalny i w ktorym bedzie sie dobrze czul. pozdrawiam wszystkich zapalencow M08 Karpatko a Twoj dziennik sledze i dopinguje Was mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 03.06.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Dzięki za doping, przyda się! Mam nadzieję, że kierbud nas na zakazanych praktykach nie złapie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Kazda metoda jest dobra, byle do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 04.06.2008 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Właśnie, każdy lubi co innego My wybraliśmy M08 właśnie ze względu na zadaszony taras, ale znam wiele osób które uważały że to kiepski pomysł. Likwidacji części pokoi wcale się nie dziwię, skoro mają w tym domu mieszkać docelowo 2 osoby, choć nam akurat szerokość korytarza nie przeszkadza. A w sumie jak ktoś nie chce zadaszonego tarasu to wychodzi fajna przestrzeń do aranżacji. Ja chwilowo mam wrażenie, że ten dom jest za mały - szczególnie salon. Pocieszam się jedynie tym, że stanie tam jedynie narożnik, mały stolik i stół z krzesłami. My mamy dokładnie tak ja Karpatka i myślę, że będzie ok. Zresztą i tak już w sumie "po ptokach" Bardzo ładna podłoga. Bardzo podobają mi się też opaski wokół drzwi. Jaką macie wysokość na parterze? Na zdjęciu wygląda że podciągi "nie straszą" Fajnie że wrzuciłaś te fotki, bo miło jest popatrzeć na wykończone wnętrza, gdy na budowie beton, cegły i mnóstwo piachu Anjamen, pokazałabyś jeszcze fotkę salonu? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 04.06.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 ja zamierzam nie zabudowywac tarasu, uwazam, ze ma on wiele uroku i wspaniale łączy dom z ogrodemtylko pytanie czy salon bedzie wystarczjaco duzy, co prawda likwiduje wyjscie z salonu na taras (bedzie tam kącik RTV) ale mimio to troche mnie to martwi tym bardziej, ze jest to M08a,poza tym powiekszam kotłownie o garderobe i chce zrobic wyjscie z kotlowni na zewnatrz (w M08a docelowo go nie ma),no i poddasze: skosy na poddaszu zaczynają sie na poziomie 1 metra, zastanawiam sie czy nie podniesc poddasza o jeden pustak? napiszcie prosze co myslicie o tych zmianach pozdrawiam wszystkich MO8 - ców w różnych wydaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts