anjamen 04.06.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 wiedziałam ze naraze sie tym zabudowanym tarasem ale tatko chcial miec bar w domu Cos w tym stylu i ten pokoj byl do tego idealny. http://bim.lissy-group.com/files/artykuly/000/53/0005385_01_full.jpg a salon jest maly i nie zmienil tego fakt ze zabudowali taras, dobrym rozwiazaniem jest zlikwidowanie wyjscia na taras z salonu tak jak planuje Tomek, my tak jak Tamtu planujemy naroznik w salonie, ale nastapilo zmeczenie budowlane i nawet sie nie chce chodzic po sklepach i wybierac czegokolwiek, rodzice wsadzili meble z poprzedniego domu (salon mial tam ponad 50m2) wiec nijak sie to ma tutaj. poza tym kominek, Mario ma dobrze wymyslony kominek jak na potrzeby tego projektu, u rodzicow jest polokragly i dodatkowo zabiera ponad metr salonu. a tutaj kazdy centymetr sie liczy... Tomek podnos sciane kolankowa bez dwoch zdan-dobry pomysl. Tamtu podloga to nasz rodzimy dab, opaski na drzwi robil stolarz, podciagow sie nie zauwaza sa pomalowane na kolor pokoju, wysokosc parteru 2,73m. jakies fajne zdjecie zrobir i postaram sei zaraz wkleic. pozdrawiam ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 04.06.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 specjalnie dla Tamtu (sama wiem jak to jest gdy na budowie widzi sie beton, beton, beton http://img221.imageshack.us/img221/6299/68046543ur1.jpg http://img221.imageshack.us/img221/5099/24063462gi7.jpg http://img140.imageshack.us/img140/5965/80900700gl0.jpg Budowa rozpoczeta 5 kwiecien 2007 rodzice zamieszkali 3 maja 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 04.06.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Tomekb5 pytales o zmiany, u nas zabudowany zupelnie taras (wyszedl pokoj, w ktorym docelowo bedzie barek, zlikwidowane wszystkie lukarny, zmiana kata nachylenia dachu i powiekszony garaz, schody drewniane. najwiekszy mankament tego domu to zbyt maly salon a to denerwuje bardzo. Ale po tych zmianach to już przecież nie jest wogóle M08. Przecież cały urok tego projetu, który wyróżnia ten dom spośród miliona innych, to właśnie jest ten taras (na każdą pogodę) oraz te lukarny n apieknym daszku. Ja podobnie jak MEB mam taras w oryginalnym rozmiarze. Teraz bym jednak podniósł ściankę o 1 pustak. Z dwoma bym się zastanawiał, czy nie zburzy za bardzo proporcji całego domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 04.06.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Tomekb5 pytales o zmiany, u nas zabudowany zupelnie taras (wyszedl pokoj, w ktorym docelowo bedzie barek, zlikwidowane wszystkie lukarny, zmiana kata nachylenia dachu i powiekszony garaz, schody drewniane. najwiekszy mankament tego domu to zbyt maly salon a to denerwuje bardzo. Ale po tych zmianach to już przecież nie jest wogóle M08. Przecież cały urok tego projetu, który wyróżnia ten dom spośród miliona innych, to właśnie jest ten taras (na każdą pogodę) oraz te lukarny n apieknym daszku. Ja podobnie jak MEB mam taras w oryginalnym rozmiarze. Teraz bym jednak podniósł ściankę o 1 pustak. Z dwoma bym się zastanawiał, czy nie zburzy za bardzo proporcji całego domu. Pozdrawiam powinienes napisac "dla mnie cały urok tego projektu...", bo według mnie wcale nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 04.06.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Aniu, a co zadecydowało o wyborze tego projektu a nie innego? możliwość przeróbki? :) :) "tunningowanie" to fajna rzecz, tylko w pewnych przypadkach jest to przerost formy nad treścią. Oczywiście, każdy z nas ma własne pomysły na aranżację projektu. Pytanie: na ile warto jest go zmieniać a na ile poszukać wśród innych projektów? Lepiej poszukać "gotowca" niż przerabiać wszystko, co zmienia podstawowe założenia twórcy ( architekta) i indywidualny charakter jaki temu towarzyszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 04.06.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Widzę, że trochę obrońców tarasu jest. FAJNIE - kto chociaż raz usiadał w deszczu lub słońcu na tarasie M08 wie o co chodzi. anjamen super, że pokazałaś taką wersje modyfikacji. Te zdjęcia pozwolą wielu nowo budującym na podjęcie własnej decyzji co zrobić z tarasem. Myślę że dodatkowo (jeśli to nie problem) cenne byłby zdjęcia domu z zewnątrz. Ciekaw jestem jak wygląda po takich zmianach. Aha i jeszcze jedno, dla tych co chcieliby zbudować i wykończyć M08 za 500 tys to niech na te zdj nie patrzą (wydaje mi się, że anjamen wcześnije pisała, że 700 to mało). Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 04.06.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Dokladnie Meb, jest tak jak mowisz z kasa na ten dom, a jeszcze zostalo wszystko co na zewnatrz do zrobienia. Sokol wbrew pozorom malo jest projektow, ktore bylyby odpowiednie do naszych marzen i oczekiwan i mozliwosci, u rodzicow zadecydowal wlasnie ten taras przerobiony na bar. zdjecia zewnatrz, prosze bardzo tylko jeszcze koloru brak bedzie pod koniec tygodnia, Uwaga niektorzy moga przezyc szok jak daleki jest ten dom od oryginalu. http://img76.imageshack.us/img76/4287/33005940op8.jpg http://img218.imageshack.us/img218/3791/76711899te7.jpg http://img218.imageshack.us/img218/4465/88158548xv6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 04.06.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 O k....!!! teraz obrys dachu odzwierciedla to, co pokrywa - z lotu ptaka mamy literę T również wzdłuż krawędzi muru... Czy to wersja z wentylacją mechaniczną? Nie widzę komina w kuchni, stąd pytanie. a gdzie te urocze lukarny??!! Czy aby taras nie wychodzi na wschód ( tak wygląda zakładając, że solary są na stronie południowej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 04.06.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 a w tym projekcie byly jakies urocze lukarny? tak jest reku. solary od str. pd., taras od wschodniej. a w zasadzie tarasik, wlasciwy taras wspolny nasz i rodzicow bedzie w rekreacyjnej czesci dzialki (z basenem) tak to sobie wymyslilismy pozdrawiam aaaa... i jeszcze jedno fatalne sa te slupy w pokoju nad garazem (to moja chwilowa sypialnia) trzeba bedzie je jakos sensownie zabudowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 04.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Anjamen, ja mam te słupki w dwóch pokojach dziewczyn i tradycyjnie już - zgłaszam veto separatum! Jestem już po pomiarach, stolarz ma je ładnie obłożyć drewnem - łącznie z krokwią, która u nas też biegnie przez dwa pokoje i celowo wystaje. Mam nadzieję, że z sosnowymi mebelkami w pokojach Nieletnich będzie to wyglądało ok. A, zapomniałam zameldować, że podnieśliśmy dach o jeden pustak i była to jedna z lepszych decyzji - pokoje są bardziej ustawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.06.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Anjamen dzięki. Ja jestem pozytywnie zaskoczony. Fakt że nie jest to już dokładnie taki M08 jaki mi sie podoba, ale te zmiany nie wpłynęły aż tak drastycznie na wygląd jak sobie to wyobrażałem. Rezygnację z lukarn chyba wiele osób rozważało i teraz w realu widać jak to wygląda. Opcja tarasu wysuniętego w pewnym stopniu rekompensuje brak projektowego i troche upodabnia ten dom do oryginału. (no ale żeby tak zrobić to trzeba mieć sporo działki z tyłu . Z nowości jak dla mnie pojawiło się jakieś okienko obok kuchni - do spiżarki ? Pytanie mam o rolety antywłamaniowe na wykuszu. (zacząłem rozważać rolety trochę późno ale ...) Czy na bocznych szybkach też da się zainstalować ? (na zdj nie widać żeby tam były). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 05.06.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Meb, wydaje mi się, ze tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie w wykuszu szyb antywłamaniowych ( MEGAL - świat bez krat! ). Ze względu na blisko stykające się ramy szyb, trudno byłoby też zmieścić mechanizm dla rolet w bocznych oknach... Przyznam, że o zabezpieczeniu wykuszu zapomniałem, ale przewidziałem właśnie drzwi na taras z szybami antywłamaniowymi. W pozostałych otworach okiennych - rolety. A w którym miejscu wychodzą Wam jakieś słupy w pokoju nad garażem? W projekcie wszystko chowa sie w ścianach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.06.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Mam szyby antywłamaniowe, ale spodobała mi się koncepcja rolet. Jak mówię trochę późno ale tak sobie analizuję na przyszłość i głowiłem się jak to zrobić w wykuszu. Też mi wychodzi że się nie da w bocznych. Podobnie w oknie tarasowym też bym chciał zrobić roletę. W ogóle wszędzie bym teraz chciał rolety i to jeszcze ładnie ukryte pod tynkiem i jestem zły na siebie, że ich nie zrobiłem. No ale w kosztorysie łatwo się je wycięło i znalazło argumenty na anty. Co do słupów to ja też nie wiem o co chodzi. Ja mam je pięknie ukryte w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JagodaG 05.06.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Tak sobie porównuję projekty i widze, że chyba fakttycznie w wersji energooszczędnej są słupy niemal w każdym pomieszczeniu na poddaszu... Czy ktos może mi wyjaśnieć dlaczego w wersji podstawowej można ich było uniknąc a w energooszczędnej nie? Jeszcze trochę zielona w temacie jestm I jeszcze jedno pytanie - czy ktoś przesuwał umiejscowienie kominka? Jakoś dziwnie mi tak wygląda na "wylocie" z salonu. A może ktoś mógłby się pochwalić zdjęciami kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 05.06.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Meb rzeczywiscie pojawilo sie okienko w spizarni, a to tylko dlatego ze zlikwidowany byl komin, ktory zastapila wentylacja mechaniczna. super sprawa. rolety w wykuszu tylko na duzej szybie boczne bez i cale szczescie poniewaz u nas to okno jest od str pd i roleta jest caly czas spuszczona a dzieki tym bocznym szybkom jest wystarczajaco jasno slupy u rodzicow sa i to po 4. wyglada to tak: http://img92.imageshack.us/img92/425/zdjcie103iq1.jpg nie wiem skad one sie wziely??? nie bylam na biezaco z budowa rodzicow, bo bylam zajeta swoja moze dlatego ze powiekszyli garaz i podniesli scianke kolankowa i zmienili kat nachylenia dachu. nie wiem..... Jagoda nasz kominek masz pare postow wyzej. Pozdrawiam wszyskim M08-wców (mimo ze buduje projekt Daniela z Archipelagu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ja chyba nie mam takich słupów - ale jeszcze pochodzę i poszukam Anjamen czy przez to okienko spiżarka nie straciła swojego atutu tzn chłodu? W tej chwili (u mnie ona jest od Północy) to temperatura w niej jest sporo niższa niż w pomieszczeniach mieszkalnych. Super nadaje się do trzymania napojów i warzyw. Powiem więcej piwa nie muszę trzymać w lodówce bo ze spiżarki ma bardzo dobrą temperaturę. Ale jak doszło okienko to juz pewnie tak chłodno nie jest? Kwestia bocznych szybek niestety powoduje że roleta nie spełnia roli związanej z bezpieczeństwem bo złodziejaszek zmieści się w bocznym okienku ( o sposobach na szyby antywłamaniowe nie będę pisał bo po co podpowiadać ale podobno w chwili obecnej w oknach plastikowych to nie jest żadna przeszkoda ) - i dlatego też zastanawiałem się nad roletami. Oczywiście jako żaluzja przeciwsłoneczna napewno super i u mnie do tej roli także by sie przydała. Ja mam wykusz na zachód i obecnie jak słonce jest nisko to nie da się wejść do salonu (z przedpokoju ) z otwartymi oczami . No ale chyba zrobię przeciwsłoneczne rolety wewnętrzne i tyle. Dodatkowo atut rolet to kwestia izolacji cieplnej. Taka roleta w zimie chyba coś daje? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 05.06.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 bo wiesz Meb, te slupy to dopiero po jakims czasie wyrastaja Ile czasu juz mieszkacie? u nas sa chyba dlatego ze garaz jest wiekszy i przez to pokoj na gorze tez (w podlodze ma cos ok 38m2 albo jakos tak okno w spizani, pomysl mojej mamy, w poprzednim domu miala spizarke bez okna a teraz MUSIALO byc okno, bo w zimie sobie je otworze i bedzie fajnie chlodno. koniec cytatu. spizarka jest od wschodu wiec sie nie nagrzewa za bardzo. ja jestem zupelna przeciwniczka spizarek i w swoim domu kazalam rozwalac sciane jak zobaczylam jak malo tam jest miejsca. Piwo bede trzymac w lodowce pozdrawiam ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.06.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Mieszkamy już 1,5 miesiąca i jeszcze nic nie wyrosło, ale jak tylko zakiełkuje to od razu wytnę po co mi takie słupy . Ja mieszkałem w bloku i teraz każde takie pomieszczenie jak np spiżarka mnie cieszy. Pozdrawiam i powodzenia w budowie waszego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 05.06.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Wielkie dzięki Anjamen za zdjęcia. Sporo mi dały W ten weekend muszę dokładnie ustalić jakie robimy okna. Od dawna wiadomo, że w salonie i kuchni nie będzie 2 okien, ale jedno duże szer. 210 (dzielone na 3). Pytanie tylko jakiej robimy je wysokości. W weekend pewnie będziemy się z małżonkiem pastwić nad tymi zdjęciami Dach również robimy grafitowy i bardzo mi się wasz podoba. Myślałam, że porównam sobie rynny, ale wy macie chyba miedziane. A co do zmian w samym budynku.... Nam wiele osób odradzało lukarny na rzecz okien dachowych. I pewnie bym 2 zlikwidowała, gdyby nie to że są to pokoje dzieci. Ja sobie myślę, że każdy powinien mieć dom dla siebie - czyli taki jaki nam się podoba a nie sąsiadom. Tym bardziej rodzice Anjamen już mieli dom i podejrzewam, że dokładnie wiedzieli jaki dom jest im potrzebny. A że trochę odbiega od projektu... A komu to przeszkadza? My na przykład likwidujemy "witrynkę". Ładnie to ona wygląda z zewnątrz, ale wewnątrz mi się nie podoba. Brakuje kawałka ściany (od kuchni) i w ten sposób brakuje symetrii. Przesunięcie raczej nie wychodzi w grę, zwężenie również. A jak to powiedział znajomy architekt: "dom z zewnątrz jest dla sąsiadów" - to ja wolę, żeby mnie wnętrze nie drażniło. I to jest moje zdanie i nie każdemu musi się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 05.06.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ja mam wykusz na zachód i obecnie jak słonce jest nisko to nie da się wejść do salonu (z przedpokoju ) z otwartymi oczami . No ale chyba zrobię przeciwsłoneczne rolety wewnętrzne i tyle. Dodatkowo atut rolet to kwestia izolacji cieplnej. Taka roleta w zimie chyba coś daje? ? Jak nie masz jeszcze tak firanek to polecam rolety rzymskie - ładnie wyglądają we wnętrzu i spełniają swoją rolę jako zaciemniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts