Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

mario_pa

Recommended Posts

Gaz mam z sieci. Taki wynik zwalam na karb kilku rzeczy.

po pierwsze 1-szy taki sezon , po drugie dosyć sroga zima jak na ostatnie czasy, po trzecie - korzystając z doświadczeń innych konieczność regulacji pieca po pierwszym sezonie. dodam że nie za wiele dogrzewałem kominkiem (prawie wcale). Poza tym mam jeszcze kilka rzeczy do docieplenia wiec wierzę, że na przyszły rok uda mi się ograniczyć to spalanie.

Wg opisów na forum szacuje, że średnie spalanie dla takiego domu powinno być w okolicach 12m 3 na dobę. Mi wychodziło 16 a czasami i 20. (miałem okres że zaglądałem do licznika codziennie). Jest co poprawiać. :wink:

Aha dodam że ja nie mam pieca kondensacyjnego tylko normalny.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zużycie gazu (pierwszy sezon) temp w domu około 22stopnie w okresie 25/X/08-12/II/2009 poszło 1694 m3 gazu. rachunek wyszedł 2924 zł.

Piec chyba do regulacji bo mam nadzieję że można oszczędniej.

Meb, ty masz gaz z sieci czy ze zbiornika? Mnie sąsiad właśnie straszył rachunkiem za gaz za pierwszy rok.

Tamtu

Ja natomiast jeszcze ogrzewam w trybie "backup" czyli zasilanie lokalne z 2 butli 33 kg - starczają średnio na tydzień. W okresie styczeń - marzec średnio kosztowało 250 zł/tydzień. Temperatura c.w.u normalna 45-50 st. C. Temperatura w pomieszczeniach ~ 17-19 st czyli poniżej normy. Ogrzewamy wszystko włącznie z 2 nieużywanymi pokojami na dole, przy czym podłogówka pracuje sporadycznie. Kominek sporadycznie, tylko w największe mrozy.

Kocioł kondensacyjny 19.5 kW.

Ja natomiast jeszcze ogrzewam w trybie "backup" czyli zasilanie lokalne z 2 butli 33 kg - starczają średnio na tydzień. W okresie styczeń - marzec średnio kosztowało 250 zł/tydzień. Temperatura c.w.u normalna 45-50 st. C. Temperatura w pomieszczeniach ~ 17-19 st czyli poniżej normy. Ogrzewamy wszystko włącznie z 2 nieużywanymi pokojami na dole, przy czym podłogówka pracuje sporadycznie. Kominek sporadycznie, tylko w największe mrozy.

Kocioł kondensacyjny 19.5 kW.

1000 pln miesięcznie to troszkę dużo. Mam nadzieję, że z gazociągu wyjdzie trochę taniej ;-) Temperatura akurat dla nas jest ok.

A tak btw to analizowałam twój plik z wełną mineralną. Niestety nie jestem techniczna i dopiero muszę się wgryść, ale ceny zaskoczyły mnie pozytywnie.

Ogólnie mam wrażenie że ceny nie poszły do góry w wręcz spadły. Ciekawe jak to będzie w tym roku.

Tamtu

A tak btw to analizowałam twój plik z wełną mineralną. Niestety nie jestem techniczna i dopiero muszę się wgryść, ale ceny zaskoczyły mnie pozytywnie.

Ogólnie mam wrażenie że ceny nie poszły do góry w wręcz spadły. Ciekawe jak to będzie w tym roku.

Tamtu

Banksterzy i dewe-losery przestali spekulować więc ceny spadły

Opłaty za en.el - 540 zł za 2 miesiące i 10 dni (okres zimowy).

I to mi nasuwa pewną myśl: pora sprawdzić liczniki w mieszkaniu, bo myśmy zapłacili własnie rachunek za 2 m-ce: 520 pln.

Fakt - cały dzień ktoś jest, bo w domu siedzi Młody z nianią, ale jak na 4 to trochę dużo.

Mario, a ty nie masz przypadkiem kuchni indukcyjnej?

Elektrycznej już nie chcę mieć, bo na tym się gotować nie da - a gotować lubię i ze względu na 2 alergików w domu, czynię bardzo często. Gaz do gotowania jest o wiele wygodniejszy.

Zastanawia nas jednak jak się gotuje na płycie indukcyjnej, a konkretnie - czy jest się w stanie szybko zwiększyć lub zmniejszyć grzanie (co jest niewykonalne na płycie elektrycznej)?

Tamtu

Mario, a ty nie masz przypadkiem kuchni indukcyjnej?

Zastanawia nas jednak jak się gotuje na płycie indukcyjnej, a konkretnie - czy jest się w stanie szybko zwiększyć lub zmniejszyć grzanie (co jest niewykonalne na płycie elektrycznej)?

Tamtu

Indukcyjna Teki 6kW.

A. nie widzi specjalnej różnicy w porównaniu do gazowej, łatwej wszystko utrzymać w czystości. Jeśli chodzi o moc to regulacja skokowa 1..9, działanie raczej natychmiastowe, i dodatkowo brak strat na promieniowanie cieplne.

Garniki muszą być z materiału chyba ferromagnetycznego (przyciągające magnes).

• 1 month później...
Gaz mam z sieci. Taki wynik zwalam na karb kilku rzeczy.

po pierwsze 1-szy taki sezon , po drugie dosyć sroga zima jak na ostatnie czasy, po trzecie - korzystając z doświadczeń innych konieczność regulacji pieca po pierwszym sezonie. dodam że nie za wiele dogrzewałem kominkiem (prawie wcale). Poza tym mam jeszcze kilka rzeczy do docieplenia wiec wierzę, że na przyszły rok uda mi się ograniczyć to spalanie.

Wg opisów na forum szacuje, że średnie spalanie dla takiego domu powinno być w okolicach 12m 3 na dobę. Mi wychodziło 16 a czasami i 20. (miałem okres że zaglądałem do licznika codziennie). Jest co poprawiać. :wink:

Aha dodam że ja nie mam pieca kondensacyjnego tylko normalny.

Witam:)

W M08L mieszkamy od sierpnia 2008:)

Nasze koszty za analogiczny (nieco dłuższy) okres są następujące:

od 15.X.2008 do 20.II.2009 rachunki za gaz na kwotę: 2296,17 (1241 m3)

Średnie zużycie za ten okres na dobę to 9,7 m3 (128 dni)

Nie posiadamy jeszcze kominka więc nie mieliśmy czym dogrzewać:)

Ściany z Porotherm o grubości 47 cm bez ocieplenia (tylko tynk).

Wełna mineralna na poddaszu o grubości łącznej 30 cm.

Na górze, w 2 pokojach nieużywanych, termostat ustawiony na "2".

Cały parter to ogrzewanie podłogowe.

Mamy kocioł kondensacyjny ze zintegrowanym zasobnikiem 120 l.

Średnia temperatura w ciągu dnia to 20,5.

Są u nas jeszcze niedociągnięcia np. brak ukończonego tarasu co zapewne powoduje straty ciepła, no i nieszczelne drzwi garażowe :(

Należy pocieszać się tym, że koszty ogrzewania w pierwszym sezonie są zawsze najwyższe ze względu na niedogrzane ściany :)

Poza tym ceny gazu spadają:)

P.s. Na licznik tez zaglądałam codziennie, gdy dziecko spało:)

Pozdrawiam i proszę innych o kalkulacje z tego okresu dla porównania.

• 4 months później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich,

czy ktoś mógłby powiedziec jak rozwiazał sprawę z podłogą w kuchni, chodzi o to czy kładliscie np. gres na całej kuchni i jak jest to połączone z podłoga w salonie. Będę wdzięczny za pomoc. Zdjęcia również mile widziane :)

No i Saraha ma rację, chyba naprawde mało kto tu już zagląda - a szkoda...

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Tomekb5 ja mam podłogę na parterze z trzech różnych materiałów. Nie jest jeszcze całkiem gotowa, bo nie ma wszystkich paneli (panom najpierw zabrakło gąbki, a potem, paneli wrrrrrr) i nie ma jeszcze w holu gresu, bo tam ciągle najróżniejsi fachowcy robią sobie warsztat i wstrzymaliśmy się z kładzeniem kafli. Docelowo ma być tak: w kuchni ciemny, szary gres matowy 30x60 (Sirius Nova Gala) w salonie i holu gres polerowany Marni Moderni 02 60x60 układane tak, że fugami się zgadzają z kuchnią. Do tego w salonie są dwa, stykające się ze sobą prostokąty z paneli quick step perspective merbau. Pod stół w jadalni i pod kącik kanapowy. Do tego w wiatrołapie ma być też gres MM 02, ale 30x60 i matowy. Również układany tak, żeby fugami zgadzał się z tym w salonie i holu, szczególnie, że planujemy do wiatrołapu szklane drzwi. Do tego mają być schody i parapety merbau, takie też listwy. Oto co już jest (fotki z układania paneli, więc są one brudne niestety):

http://lh6.ggpht.com/_6RbJ4Yps8i4/SsXwnt6CkmI/AAAAAAAAA74/6cQUmeFA8w4/DSC01870.JPG

http://lh5.ggpht.com/_6RbJ4Yps8i4/SsXwmuCF90I/AAAAAAAAA7w/fqO2tUePEDE/DSC01865.JPG

http://lh5.ggpht.com/_6RbJ4Yps8i4/SsXwlH3b2jI/AAAAAAAAA7k/VW9ti03Z_mI/DSC01858.JPG

więcej fotek w albumie:

http://picasaweb.google.pl/domeknasz

Sahara, kolory cudne :D :D :D

Gdyby nie to, że mój Młody odziedziczył charakter po mamusi (czytaj choleryk) to "podkradłabym" kolory. Ja mu jednak muszę pokój oziębić. Jego już energetyzować nie trzeba. :) :)

A możesz zdradzić kolory farb z sypialni (a dokładnie numery)? Wiem, że komputer przekłamuje, ale te wyglądają super, a ja szukam właśnie takiego połączenia.

Ogólnie wykończyło mnie już dobieranie kolorów :evil: :evil:

Tamtu

tamtu trochę zamierzamy te kolory zmienić. W tej chwili jest tak - ściany pionowe to "pastelowa orchidea" Duluxa (to samo jest w salonie), wstawki bordowe to "aksamitny burgund" Dekorala, na wszystkich skosach natomiast (czyli na większości powierzchni ;)) jest "natchnienie" Dekorala. Wydawało nam się, że tak będzie dobrze, ale okazało się, że natchnienie jest jednak zbyt blade i właściwie, szczególnie przy tym burgundzie wygląda jak białe, a nie o to chodziło. Postanowiliśmy więc wszystko pomalować ową pastelową orchideą. Będzie mam nadzieję lepiej, cieplej... Zobaczymy, jak pomalują.

tamtu sypialnia już drugi raz pomalowana i jestem zachwycona. Teraz cała (poza bordowymi wstawkami) jest pomalowana pastelową orchideą. Co ciekawe - baliśmy się, że może na skosach ten kolor będzie się wydawał za ciemny a tu... niespodzianka. Okazało się, że właśnie na skosach wydaje się JAŚNIEJSZY! :o Przyznam, że nas to zaskoczyło.

No to tzw blada..... :(

Biorę farby z mieszalników.

U nas też powoli dobijamy do końca. Wszystko już zamówione, tylko czeka na montaż.

Panowie kończą układać gres na dole i malowania. W II połowie listopada montaż kuchni, schodów itp.

Mam nadzieję, że wyrobimy się do połowy grudnia.

Tamtu

A kto powiedział, że wszystkie musisz mieć z mieszalników? Nie rozumiem :( Skoro odpowiada Ci jakiś gotowy kolor, to czemu nie możesz go kupić?

My mamy nadzieję wyrobić się do połowy listopada, ale czy się uda? Dziś dowiedziałam się, że pod koniec przyszłego tygodnia montują nam drzwi. Coraz bliżej końca!

A kto powiedział, że wszystkie musisz mieć z mieszalników? Nie rozumiem :( Skoro odpowiada Ci jakiś gotowy kolor, to czemu nie możesz go kupić?

Bo niestety mam "ulubione" bazy do farb i tylko z tych wybieram. A bazy są z zakresu Flugger, STO lub ostatecznie Beckers elegant, ale ten ostatni podobno już nie jest taki jak kiedyś. A przy tych farbach kolory wybiera się z próbnika - osobiście preferuję NCS. I wtedy jak coś się stanie to mogę sobie dokupić farbę z jakąkolwiek bazą.

Kilka lat temu dałam się namówić na kupno Duluxa - jako farby zmywalnej i dotąd szlag mnie trafia jak sobie przypomnę jak się nim malowało. Tak więc teraz kupuję tylko te wcześniej sprawdzone.

Tamtu

• 4 weeks później...

Witam wszystkich fanów M08! :wink:

Piszę z pewną nieśmiałością, gdyż jest to moja pierwsza aktywność na tym forum.

Co więcej - nie mam żadnego doświadczenia w budowaniu domu i nie mam o tym zielonego pojęcia :oops:

Zacznę jednak od początku.

W czerwcu br zakupiłam działkę budowlaną w Ławkach, w gminie Prażmów, 15 km za Piasecznem. Znalezienie odpowiedniego projektu domu zajęło mi parę miesięcy...ale w końcu udało się. Podjęłam decyzję. Chcę budować EM08L.

Nie obędzie się oczywiście bez wprowadzenia paru "drobnych " zmian, ale generalnie jest to projekt spełniający moje oczekiwania :wink:

Jako, że budową domu będę się zajmować sama, to nie ukrywam, że bardzo liczę na Wasze dobre rady a przede wszystkim na Waszą wyrozumiałość :oops:

Obecnie jestem na etapie "budowania" drogi, wniosków o doprowadzenie prądu, wody i zezwoleń na wycinkę drzew. Działam powolutku i małymi kroczkami więc zanim postawię pierwszą cegłę minie jeszcze sporo czasu.. Nie chcę jednak siedzieć bezczynnie więc tak sobie wieczorami siedzę myślę planuję i będę bardzo wdzięczna za Wasze wsparcie i pomoc :)