kaktusek 18.07.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witam,Upatrzyłem sobie działkę rolną. Cała działka ma kilkanaście tysięcy m2. Chciałbym kupić tylko część tej działki. Na moje potrzeby wystarczyłoby mi około 1000 m2. Na forum znalazłem informację, że można wydzielić taką działkę rolną jednak nie mniejszą niż 3000m2. Mi nie jest aż tyle potrzebne, w dodatku każdy m2 kosztuje. Przy takiej wielkości wolę już kupić droższą - budowlaną działkę. Czy nie da się mimo wszystko kupić 1000m2 rolnej? Jestem kiepskim kombinatorem, ale może coś się da z tym zrobić? PS. Na tym terenie jest plan zagospodarowania przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.07.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Przerabiałem coś takiego ale nie pamiętam już dokładnie detali. Z grubsza chodziło chyba o to, że te 3000m2 to się dzieli z prawa rolnego czy jakoś tak jeżeli nie ma wydanych warunkó zabudowy. Jeżeli są to można dzielić na podstawie "przepisów odrębnych" i wtedy nie obowiązuje ograniczenie pow. 3000m2.Pewnie coś teraz zakręciłem ale wiem, że taka możliwość jest. Porozmawiaj z bystryb geodetą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dakot 18.07.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Działkę rolną poniżej tysiąca m2 można wydzielić jedynie na poszerzenie działki sąsiedniej lub na regulacje granic. Czasami my ( geodeci) wykonujemy to w ten sposób, że dopisuje się współwłaściciela, dla niego wydaje się pozwolenie na budowę , rozpoczyna budowę i na tej podstawie według kodeksu cywilnego można znieść współwłasność. Jest to sprawa skomplikowana , ale sam przeprowadziłem takich około 10. Oczywiscie orientujesz się , że nie każdy może nabyć ziemię rolną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktusek 18.07.2006 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Hmm.. słyszałem, że trzeba być rolnikiem.. ale na forum nikt o tym nie pisze, więc pomyślałem, że to może już nie obowiązuje.A czy i z tego jest jakieś wyjście ? Nie problem znaleźć w rodzinie rolnika i kupić na niego tą ziemie.. Potem pewnie zaczynają się schody.Czy już po zakupie działki na rolnika (z rodziny), odrolnieniu i postawieniu domu można by było już przepisać całość na mnie ? Czy warto w to się bawić jak się nie jest rolnikiem ? A może łatwo stać się rolnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dakot 18.07.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 przepis mówił o wykształceniu rolniczym podstawowym lub średnim - lub wyższe obojętnie jakie ( bez sensu przepis ale jest )drugi punkt to zamieszkanie na terenie tej samej gminy - różnie z tym bywałotrzeci - należy uprawiac rolę - wystarczyła jakaś dzierżawa na kilka lat i było ok. Piszę chaotycznie ale poszukaj w przepisach . W jakiejś tam gazecie wyborczej były z dwa lata temu artykuły na temat sposobów obejścia tych przepisów - poszukaj w wyszukiwarce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts