Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy usytuowanie studzienki wodomierzowej na działce jest jakoś obwarowane przepisami? W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie nie ma kompletnie nic na ten temat. Poza tym co to jest w ogóle za obiekt? IMO jest to część instalacji wodociągowej, ale w sumie pewien nie jestem...

Poza tym nie jestem pewien, czy zakaz umieszczania obiektów budowlanych przed nieprzekraczalną linią zabudowy dotyczy także studzienki (?).

Ogólnie sytuacja wygląda tak:

W projekcie mam przyłącze wodociągowe bezpośrednio do budynku. Z różnych względów pasuje mi budowa studzienki wodomierzowej. W lokalnym PINBie poinformowano mnie, że taka zmiana jest możliwa i należy jedynie zadbać o wpis uprawnionej osoby do dziennka budowy. Przynajmniej tą kwestię wyjaśniłem :lol: Niestety, miejsce gdzie chciałbym umieścić tą studzienkę znajduje się "z drugiej strony" nieprzekraczalnej linii zabudowy. Nie wiem tylko czy to ma jakieś znaczenie przy tego typu obiekcie? Dodam, że na projektowany w tym obszarze wodociąg nikt nic nie powiedział (czytaj: przeszło bez problemów).

Czekam na Wasze opinie.

https://forum.murator.pl/topic/57619-studzienka-wodomierzowa-i-jej-usytuowanie-na-dzia%C5%82ce/

Ja miałem mieć studzienkę - wogóle z niej zrezygnowałem bo właściwie nie znalazłem plusów z jej posiadania.

Studzienka może być przed linią zabudowy.

Z tego co się dowiedziałem w wod-kanie:

studzienka może być w projekcie przyłącza, ale nie musi. Jeśli jej nie ma, to trzeba ją tylko wykazać w inwentaryzacji powykonawczej.

Do budowy przyłącza nie potrzeba dziennika budowy.

Q.