izagrab 18.07.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Dostalam oferte na szczelne szambo 1000l + robocizna za 5000zl. Czy to dobra cena? Moze wiecie gdzie mozna znalezc tansze szambo? Rozwazam rowniez mozliwosc podlaczenia wodociagu ale budowa 100m sieci kanalizacyjnej jest dosc kosztowna . Moze maci namiary na jakis tanich wykonawcow kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.07.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Pewnie 10000l a nie 1000... Jeżeli betonowe to drogo. Jeżeli to zbiornik z tworzywa to cena w górnej granicy przyzwoitości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.07.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Cena kosmiczna.No chyba że to W-wa.Zrobiłem oczyszczalnię.Kosztowała ok.2500,-Pojemność 3500 litrów.Rozsączanie w trzech gałęziach.Dałem rury drenażowe.Na końcu łączą się i jest wywiewka.Mam fotki,tylko mnie cholera bieże z tym wklejaniem.Napisze do admina,żeby to zmienili,żeby nie trzeba było swoje zdjęcia po całym świecie rozsyłać.trzy osoby i jeden dzień pracy.Acha muszę dodać że na działce mam piękny piasek i dziury kopie się bajecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 19.07.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Ja mam niestety glinę i nie mogłam zrobic taniej oczyszczalni. Mam szambo z PROBUDU: 3 komorowe, 10m3. Całkowity koszt razem z wykopem zamknął sie w kwocie 4.000,00PLN. Z tym że mam je konstrukcyjnie przystosowane do zrobienia z szamba oczyszczalni biologicznej - brak tylko bioreaktora (cena od 6.000,00PLN) - jak będzie kasa będzie oczyszczalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 19.07.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 U nas też glina więc oczyszczalnia odpadław przedbiegach, zresztą miasto obiecuje kanalizę do końca 2007.Koszt to 2300zł + wykop. Betonowe, prefabrykowane, poj. 8m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 19.07.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 I znowu oszlomy odpowiadaja. Powiem ile kosztowalo moje z betonowych bloczkow o pojemnosci 20m3. Koparka 500PLN (i to bylo cholernie drogo, bo latwione w ostatniej chwili), do tego bloczki, cement i troche pachu za 1000PLN. Podejrzewam, ze nikt mnie nie przebije z cena. A co do W-wy, to oni placa ile zazada wykonawca i nie targuja sie. Ale to ich sprawencja, niech wala kase. Ja zawsze sie targuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 19.07.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 znowu oszlomy odpowiadaja. Powiem ile kosztowalo moje z betonowych bloczkow o pojemnosci 20m3. Koparka 500PLN (i to bylo cholernie drogo, bo latwione w ostatniej chwili), do tego bloczki, cement i troche pachu za 1000PLN. Podejrzewam, ze nikt mnie nie przebije z cena. A co do W-wy, to oni placa ile zazada wykonawca i nie targuja sie. Ale to ich sprawencja, niech wala kase. Ja zawsze sie targuje no to masz szambo nieszczelne, bo jakoś nie widzę kosztów izolacji... Nie wszędzie mozna samemu wybudować szambo, ja w swoich WZ mam zapis :" szambo prefabrykowane, szczelne" i wiem, ze przy odbiorze będą sprawdzać atesty na nie. (jestem w otulinie parku krajobrazowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 19.07.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 tres34 - jeżeli masz grunt gliniasty - to ciekawe jak Ci pływa już (lub za chwilę będzie) ziemia wokół tego szamba. O problemie opisanym przez Wwiola że nie wspomnę . Ot, w takich wypadkach wychodzi nasza świadomość ekologiczna - w domu pięknie, a na zewnątrz niech będzie jak chce, przecież może tu i ówdzie trochę wyciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 19.07.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 izagrab, wlasnie dzisiaj zrobilem szambo - 10 000 m3, jednokomorowe, zelbetowe efektow jeszcze nie widzialem - ew. jutro bede mogl polecac fachmana lub nie cena 4000 zl obejmowala wszystko: - zbiornik - montaz - koparka - dzwig - wykonanie wlazu z plyta zeliwna - podlaczenie do domu 8 mb Ludzie ...goraco jest ale ochloncie troche ...kobita pyta o szambo ..to z oczyszczalniami wyjezdzaja ...jeszcze inny o tym jak to w Warszawie drogo bredzi .... Mialem 4 oferty 1800 - szambo do odebrania gdzies w centralnej PL loco fabryka do tego transport 400 , dzwig 200, koparka 300 , montaz 200, podlaczenie chalupy 400, inne 200- i wyjdzie 200 zl taniej .... 3200 - szambo z dowozem z okolic Radomia do tego: - koparka 300 zl - podlaczenie budynku 50 zl mb - 400 zl - plyta zeliwna 100 zl 3500 - szmbo z dowozem i montazem okolice Warszawy - bez podlaczenia domu i plyty zeliwnej (500 zl) 4000 - all inclusive Jesli masz gline, wysokie wody gruntowe - musisz dac szczelne szambo - monolit betonowy albo jakies inne szczelne ..i najlepiej jakby od poczatku do konca zrobila to jedna firma - bo pozniej, jak po deszczu szambo wypelni sie woda nie bedzie winnego -tylko gadanie - bo przeciez i szambo szczelne i podlaczenie wykonane OK ..to skad ta woda ??? moze w WC cieknie ....... ?? (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.07.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 I znowu oszlomy odpowiadaja. Wydaje ci się, że pojadłeś wszystkie rozumy. Poczekamy aż zamieszkasz w swoim domku, w którym wszystko jest okazyjne i tanie jak barszcz. Podałeś 500zł za koparkę, 1000zł za materiały. Gdzie robocizna? Izolacja? Poza tym ja też musiałem przedłożyć atest przy zgłaszaniu zkończenia robót. Jak go nie będziesz miał to spodziewaj się wizyty nadzoru budowlanego lub ochrony środowiska, która poleci opróżnić zbiornik i przyjedzie sprawdzić jego szczelność. Pomijając wszystko nie chciałbym nazywając sprawę brzydko "srać do własnego ogródka..." przez nieszczelne szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 21.07.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 To masz pecha Wwiola. Natomiast jesli chodzi o izolacje, to folie dostalem od mojego ojca za zero zl. Stad o niej "zapomnielem". Wazne, ze kosztowalo malo, bo nie sztuka jest wyrzucic kase. Kazdy to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.07.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Izolacja przeciwwodna szamba folią? Oryginalne rozwiązania... Ale powiedz mi czy ta folia jest jakoś trwale związana z murem? Bo jak by nie patrzeć mamy w szambie 2 możliwości. Zabezpieczenie gruntu przed dostępem ściaków i zabezpieczenie szamba przed napływem wody gruntowej. A to są przypadki działania ciśnienia z 2 różnych stron więc folia wydaje mi się bardzo niefortunnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.07.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ja tez myslalem, ze szambo maluje sie jakims "mazidlem" od wew. i od zew. Folia ? na pineski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.07.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 To masz pecha Wwiola. Natomiast jesli chodzi o izolacje, to folie dostalem od mojego ojca za zero zl. Stad o niej "zapomnielem". Wazne, ze kosztowalo malo, bo nie sztuka jest wyrzucic kase. Kazdy to potrafi. Trzeba było od dzieci pozbierać zużytą gume do żucia i poprzyklejać, ważne że nic nie kosztuje, bo nie sztuka przeżuwać kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 26.07.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam, mam pytanie, gdzie w kupić żelbetowe szambo w północnej Polsce?? na razie trafiam na oferty styczeń - marzec przyszłego roku!Kręgi są od ręki, tyle ,że bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.07.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ha!Przegapiłem pojawienie się kolejnego Adama Słodowego na forum.I ten styl,ta lotność umysłu,ta przenikliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 28.07.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ja mam szambo to spod Radomia, o którm pisał pewnie Yoric - firma mocno się się reklamuje po autogiełdach... Jestem zadowolony - wziąłem dwie oddzielne komory po 5 m3, postawiłem obok siebie (drugą nieco głębiej by w pełni wykorzystać jej pojemność). Z powodów gliny i wysokich wód poprowadziłem rurę ściekową z domu tylko 30 cm pod ziemią - sprawdziło się to tej zimy (obawiałem się czy ścieki płynąc nie będą chciały zamarzać) więc mogę takie rozwiązanie polecić. Szambo osadzała mi ta firma, mocowała pokrywy i włazy. Całość kosztowała mnie 4000 zł + praca mięśni (zakopywałem rurę ściekową sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.07.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dostalam oferte na szczelne szambo 1000l + robocizna za 5000zl. Czy to dobra cena? Moze wiecie gdzie mozna znalezc tansze szambo? Rozwazam rowniez mozliwosc podlaczenia wodociagu ale budowa 100m sieci kanalizacyjnej jest dosc kosztowna . Moze maci namiary na jakis tanich wykonawcow kanalizacji? Ja zamawiałem szambo tu: Firma WI-POL tel. 644 38 03 oferuje szamba 8 i 10m3 z projektem. Projekt kosztuje 100zł, które jest rozliczane przy zakupie zbiornika. Oferują również montaż ale dość drogo. Za to mogą postawić szambo nawet w wodzie jak płytkie wody podskórne. Projekt składa się z obliczeń atestu i rysunków - wszysko 11stron A4. Ceny nie pamiętam, tym bardziej że pewnie uległa zmianie (chyba trzy lata temu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 28.07.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 a czy nalezy jakoś szczególnie sprawdzać szamba prefabrykowane - wszyscy twierdzą że szczelne i że cos tam dolewają do betonu i nawet nie trzeba ich smarowac abizolem. Jak to jest tak naprawdę z ich szczelnością??Mam na mysli tutaj oczywiście szamba z atestem.Dzialkę mam z wysokim poziomem wód gruntowych więc nie chciał bym wywozić szamba co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.07.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Problem ze szczelnością pojawia się przede wszystkich w szambach głębokich na łączeniu pośrodku.Na Twoim miejscu kupiłbym szambo płytkie bez poziomej spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts