bwojtek 28.07.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Kiedy szukałem szamba to jeden z producentów powiedział mi otwarcie, że pełną szczelność będzie miał jedynie zbiornik z polimerobetonu ale będzie sporo droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 28.07.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 ja płaciłem za swoje 3500: szambo betonowe 10m3 dwie komory + połączenie do domu; koparka, dźwig i takie tam projekt + atest !!!! ważne - przy odbiorze trzeba okazać pinb (tak jak pisze bwojtek). mam dokupić jeszcze dwie metalowe pokrywy - na razie na wieżyczkach są takie dwie pokrywy betonowe. koszt jednej pokrywy to jakieś 180 zł więc chyba skuszę się tylko na jedną a drugą (betonową) przykryję ziemią - mam szybkozłączkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 01.08.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witajcie! Jak zakotwiczyć w gruncie "plastikowy" zbiornik szamba żeby nie wypłynął ?? będę wdzieczny za porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 01.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 A co to jest " oszlom"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 01.08.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 pewnie ja... szambo szczelne betonowe (jeden zbiornik) 10 m3... z montażem i podłączeniem do domu... 7,000 netto. już szukam miejsca na ścianie na własne poroże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.08.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Witajcie! Jak zakotwiczyć w gruncie "plastikowy" zbiornik szamba żeby nie wypłynął ?? Albo wylać na dnie wykopu płytę betonową ze szpilkami i następnie przykręcić zbiornik bednarkami (opaski) albo posadowić zbiornik na piasku i od połowy wysokości zasypać/zalać betonem B10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 02.08.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 hmm.. to może ktoś tak w pigułce napisać co i jak z tym szmbem jest, bo właśnie muszę rozpocząć ten etap działania i... no właśnie i co jakie dokumenty są niezbędne ?? jeśli się robi szambo z kręgów i wykonuje je samemu to co wtedy?? jak jest z odbiorem tematu?? jakie trzeba zgromadzić dokumenty??krok po kroku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.08.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 załóżmy, ze robisz samemu.Bardziej opłaca się murować z "m"-k niz z kregów. Przynajmniej tak wychodzi z moich wyliczen.Jesli murujesz to musisz miec projekt szamba (mozesz zlecic lub kupic koszt 100-300 zł). Kierownik budowy musi stwierdzic (wpis w dzienniku), ze zostało wykonane jako szczelne i to wszystko.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 03.08.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Oki a powied mi jeszcze gdzie kupić projekt gotowego szamba?? i rozwiń jeśli możesz pojęcie "m"-k czyli co to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.08.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 "m"-ki czyli bloczki m6 tzw. kanoldy, bloczki betonowe 38x24x12Ja kupiłem porekt od mojego kierownika - sam zrobił (w zasadzie dostałem za darmo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 04.08.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Się spodziewałem że chodzi o bloczki ale wolałem się upewnić. A powiedz mi jeszcze czy uszczelniałeś czymś ściany szamba - typu izolbet czy coś tam?? czy poprostu wymurowałeś i po sprawie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 04.08.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Widzę, ze wszyscy potrafią tanio budować, tylko mnie się nie udaje. Ja za zbiornik betonowy 10m3 z podłaczeniem do domu zapłacić mam 4600. Rurę do podłaczenia oraz pokrywę mam kupić sam. Pytałem w dwóch innych miejscach i ceny były podobne tzn. o 2 stówki wyższe. Z tego co piszą ini wynika, że drogo kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Tanie zbiorniki betonowe robi firma probud. Tyle, że koszty transportu na większą odległość mogą przekroczyć wartość zbiornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 04.08.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Ja mam szambo to spod Radomia, o którm pisał pewnie Yoric - firma mocno się się reklamuje po autogiełdach... Jestem zadowolony - wziąłem dwie oddzielne komory po 5 m3, postawiłem obok siebie (drugą nieco głębiej by w pełni wykorzystać jej pojemność). Z powodów gliny i wysokich wód poprowadziłem rurę ściekową z domu tylko 30 cm pod ziemią - sprawdziło się to tej zimy (obawiałem się czy ścieki płynąc nie będą chciały zamarzać) więc mogę takie rozwiązanie polecić. Szambo osadzała mi ta firma, mocowała pokrywy i włazy. Całość kosztowała mnie 4000 zł + praca mięśni (zakopywałem rurę ściekową sam). A ja mam pytanie co do tej głębokości ... czyto głęboość wyjscia z budynku czy wejścia do szamba ? Jaka długość rury od budynku do szamba ? Czy rura kanalizacyjna była w jakiś sposób ocieplana czy tylko w grruncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.08.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 nie musi byc ocieplana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotbe01 04.08.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 cena 6100 zl obejmowala wszystko: - zbiornik 10m3 dwukomorowe ze wzmocnioną płytą ( muszę czasami po tym przejechać z firmy w Porębie koło Zawiercia nazwy zapomniałem plus dwa kominki 50 i studzienka teleskopowa na rewizję - dowóz ( 50 km w jedna stronę )montaz z zabezpieczeniem ( dysperbit )- koparka - dzwig - wykonanie włazów - podlaczenie do domu 6 mb Musiałem cały miesiąc czekać bo mieli tyle zamówień że dwa razy mnie przesuneli na inny termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.08.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Tak mi się zrobiło po przeczytaniu tego wątku!!! POŚ biologiczna nie wymagająca drenażu kosztuje okkoło 7 tys. Z montażem, transportem, wykopami, studnią chłonną podobno może dojść do 14 tys., ale może i taniej by się znalazło (zwłaszcza w bardziej sprzyjających warunkach gruntowych niż nasze). Zrezygnowaliśmy z poś, licząc, że szambo kupimy za 3 tys. W takim wypadku poś by nam się nie opłacała. Jeżeli jednak szambo kosztuje tyle, co oczyszczalnia (o tych tanich oczyszczalniach z drenażem nie wspomnę, bo kosztują około 3 tys.), to może jednak się to nie opłaca? W końcu różnicę w kosztach eksploatacji dla naszej rodziny wyliczyliśmy na 1000 zł rocznie. Przy różnicy w kosztach inwestycyjnych pomiędzy szambem za planowane 3 tys a poś za 14 tys., na zero wyjdziemy po 11 latach. Jeżeli jednak szambo ma kosztować 7 tys, to już po 7 latach zaczniemy być na plusie (no chyba, że przyłączą nas do kanalizy, wtedy trzeba liczyć inaczej). Jeszcze jedno mnie zastanawia: taka drenażowa poś za 3 tys też ma szczelny zbiornik. To może lepiej ją kupić, zakopać zbiornik i korzystać jak z szamba? A może znajdziemy jednak sam zbiornik 8 m3, taki, po którym nie chcemy jeździć samochodem za te zaplanowane 3 tys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.08.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Gdyby nasza działka była odpowiednio duża, na 100% robilibyśmy POŚ z rozsiękiem... ale niestety 800 mkw to zbyt mało, żeby POŚ zmieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.08.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Tak mi się zrobiło po przeczytaniu tego wątku!!! POŚ biologiczna nie wymagająca drenażu kosztuje okkoło 7 tys. Z montażem, transportem, wykopami, studnią chłonną podobno może dojść do 14 tys., ale może i taniej by się znalazło (zwłaszcza w bardziej sprzyjających warunkach gruntowych niż nasze). Agduś, cena Bioeko jest już z transporem i montażem. Ok, wykop trzeba zrobić we własnym zakresie, no i tę studnię chłonną, ale nie powinno to podwoić ceny samej oczyszczalni. Jakie u ciebie są warunki gruntowe? Aha, jeśli zrobię oczyszczalnie (a wszystko na to wskazuje, bo sama idea szamba przyprawia mnie o mdłości), to nie po to, żeby przyłączać się później do kanalizy. Przecież to też nie jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 06.08.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Agduś, cena Bioeko jest już z transporem i montażem. Ok, wykop trzeba zrobić we własnym zakresie, no i tę studnię chłonną, ale nie powinno to podwoić ceny samej oczyszczalni. Jakie u ciebie są warunki gruntowe? Aha, jeśli zrobię oczyszczalnie (a wszystko na to wskazuje, bo sama idea szamba przyprawia mnie o mdłości), to nie po to, żeby przyłączać się później do kanalizy. Przecież to też nie jest za darmo. Właśnie pan z Bioeko przekonał nas, żeby NIE robić poś! To on powiedział, że studnia chłonna niczego nie załatwi, że musiałaby mieć powierzchnię 4 na 4 metry , że się prędzej czy później zapcha. To on wyliczył, ze cała inwestycja (projekt, poś bioeko, transport, zakopanie, doprowadzenie z budynku i do studni chłonnej i wreszcie sama nieszczęsna studnia) kosztowałaby nas lekko licząc 14 tys. To on zaproponował nam wykonanie drenażu zamiast studni, co mnie zupełnie zniechęciło, bo właśnie drenaż był argumentem na "nie" w stosunku do tych tańszych oczyszczalni. A, gdy wyraziłam wątpliwość, czy w takiej sytuacji jest sens kupować drogą poś biologiczno - mechaniczną, skoro i tak trzeba by robić drenaż, powiedział, że oczywiście możemy zrobić prostą drenażową poś. Nie mam pojęcia, jaki miał interes w tym, żeby nas zniechęcić do poś. Chyba żadnego. Czyli może u nas po prostu se ne da zrobić tego sensownie. Warunki gruntowe: pół metra jakby ziemi, ale chyba nie najlepszej, potem do głębokości półtorej metra glina zbita i twarda jak beton, poniżej glina zaczyna mieszać się z piaskiem. Głębiej nie kopaliśmy. Wszystko zależy od tego, co jest niżej: jeżeli coraz więcej piasku, to dobrze, bo wystarczy się do niego dokopać i można już robić studnię chłonną (tylko pytanie - o jakiej powierzchni), jeżeli nadal glina z piaskiem, to gorzej, bo nic nie wsiąknie. Wód gruntowych do głębokości 1,7 metra nie stwierdziliśmy. Oczywiście, gdybyśmy mieli poś, nie podłączlibyśmy się do kanalizy, bo to byłby absurd. Ja po prostu do wyliczeń przyjęłam dwa warianty porównywania kosztów szamba i poś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts