bwojtek 06.08.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Jako osoba mając szambo spróbuję podać kilka faktów z moich obserwacji i kalkulacji:- robienie szamba ma sens wyłącznie jeżeli jest bliska perspektywa podłączenia kanalizacji albo wyraźny zakaz "z urzędu" na POŚ- koszt szczelnego szamba (ze względu na wymaganą pojemność zbiornika) jest wyższy niż koszt zakupu taniej oczyszczalni z drenażem (ok. 3000zł). Tyle, że trzeba ją jeszcze zainstalować (żwir, praca itp.) co w normalnej sytuacji (czytaj zlecenie firmie) przekroczy koszt zakupu urządzenia.- szambo można stosować przy wysokim poziomie wód gruntowych - z POŚ zaczynają się problemy - albo dren na nasypie +pompa (ani to ładne ani tanie) albo wersja bezdrenażowa (droższa) - tylko wtedy dół chłonny raczej też się nie sprawdzi... Tu nie potrafię podać skutecznego rozwiązania - może ktoś doradzi?- koszty "utrzymania" szamba są ogromne - jakieś 15zł/m3 ścieków!!! Teraz każdy niech przeliczy szybo ile zużywa m3 wody w obecnym mieszkaniu i sam podejmie decyzję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.08.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 bwojtek, chcielibyśmy spytać w jaki sposób wyliczyłeś koszty użytkowania szamba, które podajesz.. 15 zł / m3 to koszmarnie dużo. Obecnie zużywamy ok. 40 m3 wody na kwartał, a mieszkamy w dwójkę w niewielkim mieszkaniu. Pewnie trzeba liczyć, że w domu będzie więcej... (?) EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.08.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 chcielibyśmy spytać w jaki sposób wyliczyłeś koszty użytkowania szamba Dużo liczyć nie musiałem... Mam przed sobą faktury. Dokładnie płacę 13.50 netto /m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 06.08.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Fakt, że trzeba wziąć pod uwagę koszty użytkowania szamba, a te są różne w różnych miejscowościach. U nas szambowóz wybiera 7 m3 i płacimy za to 70 zł. Rachunek całkiem prosty. A jeszcze jakieś pół roku temu płaciliśmy 50 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 a jak często zamawiacie opróżnienie szamba? 2-3 razy w miesiącu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Ela_i_MaciekJa mam ustalone wywożenie co tydzień i pł1cę nie za kurs ale za wybraną ilość m3. Z tego co czytałem zaleca się by wywozić ścieki przynajmniej raz na 10 dni. Inaczej zaczynają fermentować. No a jak często musisz wywozić? Zakładając, że szambo jest szczelne to chyba znając własne zużycie wody i pojemność zbiornika nietrudno wyliczyć...Jeszcze jedno! Nie bierzcie firm, które wywożą tanio ale bez faktury! Miałem już przyjemność być zaproszonym do wydziału ochrony środowiska aby sie wylegitymować fakturami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Ja faktur nie dostaję, ale facet przybija mi przy każdym wywozie pieczątkę na jakiejś takiej jakby "karcie wywozu scieków". Mam nadzieję, że to wystarczy. W końcu tymi pieczątkami przyznaje się do odbierania ścieków, więc sam powiniem móc się rozliczyć z ich wywożenia do oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 bwojtek, dla mnie ważniejsze od faktury będzie to, czy firma odbierająca ścieki faktycznie wywozi je do oczyszczalni, czy też zrzuca, gdzieś do rowu, albo starych glinianek... będę szukał porządnej i uczciwej, licząc, że taką znajdę. A jeżeli, przy okazji, dostanę fakturę, tym lepiej. Ale to za jakieś 1,5 roku, może 2 - jak się wprowadzimy. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 07.08.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 15m3 , zbiornik metalowy , koszt (lacznie z wkopaniem) ok 3500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrygul 19.11.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 15m3 , zbiornik metalowy , koszt (lacznie z wkopaniem) ok 3500zl Gdzie takie kupiłeś. Daj znać - będę bardzo wdzięczny. Może być priv. [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts