Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilekosztuje szambo?

Recommended Posts

Jako osoba mając szambo spróbuję podać kilka faktów z moich obserwacji i kalkulacji:

- robienie szamba ma sens wyłącznie jeżeli jest bliska perspektywa podłączenia kanalizacji albo wyraźny zakaz "z urzędu" na POŚ

- koszt szczelnego szamba (ze względu na wymaganą pojemność zbiornika) jest wyższy niż koszt zakupu taniej oczyszczalni z drenażem (ok. 3000zł). Tyle, że trzeba ją jeszcze zainstalować (żwir, praca itp.) co w normalnej sytuacji (czytaj zlecenie firmie) przekroczy koszt zakupu urządzenia.

- szambo można stosować przy wysokim poziomie wód gruntowych - z POŚ zaczynają się problemy - albo dren na nasypie +pompa (ani to ładne ani tanie) albo wersja bezdrenażowa (droższa) - tylko wtedy dół chłonny raczej też się nie sprawdzi... Tu nie potrafię podać skutecznego rozwiązania - może ktoś doradzi?

- koszty "utrzymania" szamba są ogromne - jakieś 15zł/m3 ścieków!!! Teraz każdy niech przeliczy szybo ile zużywa m3 wody w obecnym mieszkaniu i sam podejmie decyzję...

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bwojtek,

chcielibyśmy spytać w jaki sposób wyliczyłeś koszty użytkowania szamba, które podajesz.. 15 zł / m3 to koszmarnie dużo. Obecnie zużywamy ok. 40 m3 wody na kwartał, a mieszkamy w dwójkę w niewielkim mieszkaniu. Pewnie trzeba liczyć, że w domu będzie więcej... (?)

EiM

Fakt, że trzeba wziąć pod uwagę koszty użytkowania szamba, a te są różne w różnych miejscowościach. U nas szambowóz wybiera 7 m3 i płacimy za to 70 zł. Rachunek całkiem prosty. A jeszcze jakieś pół roku temu płaciliśmy 50 zł!

Ela_i_Maciek

Ja mam ustalone wywożenie co tydzień i pł1cę nie za kurs ale za wybraną ilość m3. Z tego co czytałem zaleca się by wywozić ścieki przynajmniej raz na 10 dni. Inaczej zaczynają fermentować. No a jak często musisz wywozić? Zakładając, że szambo jest szczelne to chyba znając własne zużycie wody i pojemność zbiornika nietrudno wyliczyć...

Jeszcze jedno! Nie bierzcie firm, które wywożą tanio ale bez faktury! Miałem już przyjemność być zaproszonym do wydziału ochrony środowiska aby sie wylegitymować fakturami!

Ja faktur nie dostaję, ale facet przybija mi przy każdym wywozie pieczątkę na jakiejś takiej jakby "karcie wywozu scieków". Mam nadzieję, że to wystarczy. W końcu tymi pieczątkami przyznaje się do odbierania ścieków, więc sam powiniem móc się rozliczyć z ich wywożenia do oczyszczalni.

bwojtek,

dla mnie ważniejsze od faktury będzie to, czy firma odbierająca ścieki faktycznie wywozi je do oczyszczalni, czy też zrzuca, gdzieś do rowu, albo starych glinianek... będę szukał porządnej i uczciwej, licząc, że taką znajdę. A jeżeli, przy okazji, dostanę fakturę, tym lepiej.

Ale to za jakieś 1,5 roku, może 2 - jak się wprowadzimy.

Pozdr.

M

• 3 months później...