Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Welna owcza miedzy krokwie.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę was oświecę jeśli pozwolicie.

Do uczelniania okien powinno używać się włókien organicznych a to z tego względu, że przy oknach mogą one zostać wywiane do pomieszczeń. Nowe przepisy unijne nie pozwalają na stosowanie materiałów które po wchłonięciu przez organizm nie mogą być wydalone, a włókna wełny mineralnej niestety zostają w płucach

Odpowiednio zaimpregnowana wełna owcza nie butwieje. Podobnie jak papierowe włókna np. Ekofibru.

Co do ekologiczności wełny mineralnej i szklanej to oprócz tego, że pyli, to do jej formowania używane są żywice z dodatkiem rakotwórczego formaldehydu mrówkowego. Poczytajcie sobie karty produktów ,zawartość ok 5%. Oprócz tego wełna mineralna (nie szklana) produkowana jest w większości z żużla wielkopiecowego, dlatego wykazuje ona pewną radioaktywność. Ostatnio przyznaje się do tego rockwool poczytajcie na jego stronie www. Skały bazaltowe to pewnie też dają tyle,że chyba bardziej dla reklamy.

W Polsce ekologiczne materiały nie są popularne ponieważ nasz kraj to miejsce gdzie promuje się wycofywane i stare technologie których na zachodzie już nikt nie chce kupować. Zachód robi na nas pieniądze "a my są już amerykany".

:D

Pchelek jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj bo się oœmieszasz! Oczywiœcie wełna owcza jest palna i jest to jej jedyna wada! Nie radzę nikomu sprawdzać co stanie sie z wełnš mineralnš lub szklanš po pożarze domu. No może w najlepszm wypadku zostanie tylko wełna! A tak poważnie to włosy nie pleœniejš, a ludzkich to nawet kwas nie ruszy. Stosuje się wełnę owczš do ociepleń gdyż przy œciœnięciu nie traci swoich wartoœci izolacyjnych! Włos to rurka a wełna szklana lub skalna to nitka a to przy uszczelnianiu okien bardzo istotna sprawa. Aktualnie na topie jest wełna drzewna. Pozdrawiam.

No ja już wiem o co chodzi.

Nie idziemy na minimalistyczne rozwiązania. Wszyscy sobie mineralkę albo szklaną na ocieplenie oddasza, a my owczą, albo drzewną (która jak sama nazwa wskazuje niepalna jest).

Ludziska okna i drzwi izolują z pianki, a co nam tam my będziemy szukać używanej fufajki.

Bingo.

:lol: 8) :lol:

No dobra nie fufajki jeno wełny drzewnej.

Ciekawe ile toto kosztuje. Jak takie prounijne i ekologiczne to węszę cenę standardowych rozwiązań x 2 na minimalnej marży.

A i nie zapomnijmy żeby murj jeno 3 wartwy a w środek owczą wełna.

A wtedy to już wiadomo taki klient umże ekologicznie, że zgryzoty od wysokości rat za domek. Pozostanie po nim domek, hipoteka i organa do odsprzedania. 8) :lol: 8)

polecam wełnę drzewną do uszczelniania okien - producenci moga byc zachwycenia bo takie okna po kilku latach eksploatacji beda do wymiany - czytam rozne publikacje i jezdze czesto na sympozja - alem takiej bzdury o welnie drzewnej do uszczelniania okien to nigdzie nie widzial - no moze w Północnej Korei - alem tam nie dojechal

I nie ublizaj mi prosze mojemu doswiadczeniu bo ja w tej branzy pracuje 20 lat.Nie wcinaj sie ze swoimi wycieczkami - forum o oknach istnieje od tzrech lat i ma najwiecej wpisow - to o czyms swiadczy.

. A welna mineralna co sie caly dom spali a welna zostanie to juz bzdet jakich malo

Kaganek oświaty

Do uczelniania okien powinno używać się włókien organicznych a to z tego względu, że przy oknach mogą one zostać wywiane do pomieszczeń. :o :o :o :o :o Nowe przepisy unijne nie pozwalają na stosowanie materiałów które po wchłonięciu przez organizm nie mogą być wydalone, a włókna wełny mineralnej niestety zostają w płucach :o :o :o - tak samo zostana w płucach wwiane okna, szyby i okucia :D :D :D :D :D . To manipulacja faktami bo przepisy unijne na ktore sie powolujesz NIE zabraniaja stosowania wełny mineralnej do uszczelniania i do ocieplania domow - musi byc jedynie dobrze zakryta - a szczeliny w oknach sa zakrywane tynkiem - tak wiec manipulancie - twoj kaganek oswiaty slabo swieci -

Owcza welna do uszczelniania jest tak samo dobra jak zywe owce i kufajki

Może trochę rozjaśnię (lub namieszam). Wełna owcza stosowana do ociepleń jest produkowana z odpadów powstałych przy gremplowaniu (produkcji wełny) z runa owiec ( i innych "wełnodajnych"), nie jest więc produktem podstawowym. Jest odpowiednio preparowana ( na mole i tym podobne). Jej stosowanie nie wynika z przepisów Unijnych lecz lokalnych przepisów. Np. w Anglii istnieją wymogi aby budować z lokalnych materiałów. I tak jeśli na danym terenie istnieje gremplarnia, to siłą rzeczy ocieplenie będzie z wełny owczej (lub innej). Bardzo często przepisy te poparte są "zachętami" finansowymi.

Pozdrawiam

Do uczelniania okien powinno używać się włókien organicznych a to z tego względu, że przy oknach mogą one zostać wywiane do pomieszczeń. Nowe przepisy unijne nie pozwalają na stosowanie materiałów które po wchłonięciu przez organizm nie mogą być wydalone, a włókna wełny mineralnej niestety zostają w płucach

Odpowiednio zaimpregnowana wełna owcza nie butwieje. Podobnie jak papierowe włókna np. Ekofibru.

Co do ekologiczności wełny mineralnej i szklanej to oprócz tego, że pyli, to do jej formowania używane są żywice z dodatkiem rakotwórczego formaldehydu mrówkowego. Poczytajcie sobie karty produktów ,zawartość ok 5%. Oprócz tego wełna mineralna (nie szklana) produkowana jest w większości z żużla wielkopiecowego, dlatego wykazuje ona pewną radioaktywność. Ostatnio przyznaje się do tego rockwool poczytajcie na jego stronie www. Skały bazaltowe to pewnie też dają tyle,że chyba bardziej dla reklamy.

W Polsce ekologiczne materiały nie są popularne ponieważ nasz kraj to miejsce gdzie promuje się wycofywane i stare technologie których na zachodzie już nikt nie chce kupować. Zachód robi na nas pieniądze "a my są już amerykany".

:D

To oczywiście sprawa poboczna dla wątku, ale jakoś się nie mogę doszukać tych informacji o 5% zawartości formaldehydu ani przyznawania się przez Rockwool do stosowania żużla wielkopiecowego i radioaktywności (choć na pewno jakaś radioaktywność jest, tak samo jak i jest w ceramice). Możesz podać jakieś konkretne linki?

Oglądałem (przyznaję że b. pobieżnie) fabrykę wełny mineralnej Gulfibera w Szwecji i nigdzie nie widziałem śladu żużla wielkopiecowego, więc może nie wszyscy producenci i nie wszędzie go stosują?

Tutaj o żużlu:

http://www.rockwool.pl/sw49543.asp

Co do formaldehydu to czasami na stronach można poczytać Aprobaty techniczne produktów, tam wszystko jest napisane np. tutaj:

http://www.paroc.pl/channels/pl/technical+insulation/documentation/default.asp

Żywice formaldehydowe dodaje się do włókien żeby można było je skleić i uformować. Dodaje się też jakieś oleje organiczne żeby wełna się nie pyliła. Weź kawałek płyty, (ja próbowałem rockmin) i podpal, najpierw lekko zapłonie, (to właśnie te żywice) i po tym zostają same kruche włókna.

Podobnych żywic formaldehydowych używa się do sklejania płyt OSB, HDF np. panele podłogowe i MDF np. boazeria, meble. Dlatego np. dla alergików nie są one zalecane.

Nie porównuj Szwecji do Polski. U nas robi się przede wszystkim tanio. Tam ludzi stać na zdrowe i ekologiczne materiały. Nie wiem czy wiesz ale ostatnio elektrociepłownie robią w Polsce olbrzymi biznes na odpadach tj żużlu i popiołach. Popyt na te odpady jest tak duży, że sprowadzają go nawet z Rosji. Główni odbiorcy to cegielnie, zakłady produkujące materiały izolacyjne i farby. Poczytaj sobie na stronie http://www.popiol.pl

Pchełku nie denerwuj się. Przepraszam, że cię uraziłem ale za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz. Wełna taka czy inna wszystko jedno. Ludzie kłucą się o głupie rzeczy a i tak za kilkadziesiąt lat wszystko szlak trafi, przyjdzie nowe lepsze (miejmy nadzieję). Chodzi tylko o to byśmy zdrowi byli i zapewnili to zdrowie naszym dzieciom. Nie jestem zwariowanym ekologiem, nie lubię tylko kłamstwa, obłudy i ciemnoty wpychanej nam na każdym kroku. Człowiek jest częścią natury i powinien żyć zgodnie z jej prawami. Ona sama nam o tym przypomina np. poprzez choroby. Im bardziej się od niej odgradzamy tym bardziej jesteśmy zagubieni i czujemy wewnętrzną pustkę, którą nie zapełni nawet najlepszy telefon komórkowy, DVD czy najszybszy komputer. Jeżeli ludzie tego nie zrozumieją na czas będzie raczej nieciekawie. Pozdrawiam Serdecznie

najgorsza rasa ludzi to nawiedzeni ekolodzy - nie ma nic gorszego bo swoim nawiedzonym postepowaniem szkodza ekologii

Stefan Sz. Co do twojej inteligentnej wypowiedzi pod moim adresem to ja zostawiam pod osad forumowiczow.

"Psy szczekaja a karawana jedzie dalej"

Nie jestes godzien tego forum !!!