szafir6 18.07.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Jestem zmuszony na budowę domu a nie wiem czy moje oszczędności wystarczą mi.Chciałbym Państwu zadać pytanie "czy 200 tys. wystarczy na postawienie domu pod klucz???"miejsce - woj. opolskierodzaj - parterowy z użytkowym poddaszem oraz garaż 1 stanowiskowypow. użytkowa - 139m2kubatura - 516m3dach - prosty, dwuspadowy.Z góry dziękuję i proszę o ewentualne rady co zrobić aby zejść z kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 18.07.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Moim skromnym zdaniem nie wystarczy. Przy takim własnym kapitale mozna dostać bdb kredyt na brakującą kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.07.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Na sama budowę, czy też na kupno działki, budowę i umeblowanie (bo i to też niektórzy podciągają pod koszty budowy). Uścislij swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 18.07.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Z opisu wybierasz podobny projekt do mojego.Ja zakładam (zaczynam na wiosne 2007)koszt budowy takiego domu bez działki na 280-300 tys.zł.A wyjdzie pewnie z 320 tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 19.07.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Mniej więcej liczyć trzeba (bez działki) 2000 PLN za metr zamieszkałego domu bez mebli. Czyli troszkę zabraknie. Jak przewertujesz forum (dużo tego było, pare flajmów, pare ciekawych dyskusji) to zobaczysz, że czasem to by nawet na salon niewystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 20.07.2006 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Działkę już mam, czyli 200 tys. miało by mi wystarczyć tylko na wybydowanie pod klucz i nie umeblowanie.Oczywiście zakładam, że pewne roboty jak m.in. wykopanie fundamentów, prace malarskie, kafelkowanie, położenie paneli podłogowych itp. sam wykonam.A jeśli chodzi własny wkład to mam zero, biorę kredyt na 200 tys.Pozatym w rejonie gdzie mieszkam roboty murarskie napewno nie są tak drogie jak np. w dużych miastach.Dzięki za cenne opinie i proszę o wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 20.07.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 .... Chciałbym Państwu zadać pytanie "czy 200 tys. wystarczy na postawienie domu pod klucz???" .... Całkiem spora sumka jak na początek budowy. Ale o wybudowanu i umeblowaniu (piszesz o meblach w innym poscie) za tę kwotę to zapomnij. Twoją sytuację pogarsza fakt, że te 200 000 pochodzą z kredytu. Czyli Twoje przyszłe dochody będą obciążone całkiem sporą ratą spłaty i jak sądzę nie będziesz mógł zbyt wiele "zaoszczędzić" z pensji na kolejne wydatki budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.07.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Jeżeli to ma być kredyt 200tys. bez własnych środków to ryzyko jest IMO bardzo duże, że nie dokończysz budowy. Jakimś wyjściem jest założenie od początku, że robisz na gotowo tylko parter a poddasze zostawiasz na poziomie stropu. Nie bardzo jednak sobie wyobrażam późniejszy bałagan przy robieniu na górze ścian, tylków, instalacji itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 20.07.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 jak nie masz dwoch lewych rak (a piszesz ze sporo zrobisz sam), dzialke i nie chcesz meblowac i robic kuchni na zamowienie za Bog wie ile to wystarczy spokojnie...pamietaj ze to co zrobisz sam , o ile to sie kalkuluje, jest za darmo...czasem jednak jest lepiej zarobic pare zlotych i dac innym popracowac...oszczednosci na budowie wlasnie polegaja na takich kompromisach...powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.07.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 100 m2 wydawałoby się realne , 139 m2 już nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 20.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Realnie to możesz coś zdziałać ale faktycznie bez wykańczania części domu. Z twoich danych wynika że chcesz postawić wykończony dom w kwocie 1438zł/m2 - to jest bardzo wyśrubowany cel, mało realne aby udało się zejść tak nisko.A póki co mówimy tylko o domu, do tego pamiętaj o ogrodzeniach, bramie wjazdowej, jakimś bruku, żeby nie chodzić po trawie, wykonaniu przyłączy mediów itd. To są wszystko koszty, które skazują twoją inwestycję na porażkę. O ile oczywiście chcesz wszystko skończyć kwotą o której wspominasz. Aby urealnić plany, rozważ obniżenie metrażu budynku do 100m2 i nie wykańczanie go w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 20.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie da się.Dom to wykończnie i meble. Nie mówię o firankach w okanch i karniszach.Chyba że sam będziesz robił wiekszość prac wykończeniowych. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 12.08.2006 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Rozmawiałem z wieloma osobami i przekonują mnie że da się.Najdroższe jest wykonczenie i tutaj przedewszystkim muszę szukać oszczędności; na kaflach, panelach, sam muszę wiele zrobić, itp.Wszystko przemyślałem i przeanalizowałem i wchodzę w to, zarezykuję. Mam działkę i 200 tyś i musi mi to wystarczyć.Będę wdzięczny za każdą radę jak mogę oszczędzić, aby mi te 200 tyś wystarczyło.Wielkie dzięki dla wszystkich i życzę miłego mieszkania w swoich domeczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Spokojnie się da pod warunkiem trzymania się pewnych zasad. Zreszta jest na forum ktos kto wybudował domek ok. 100 m za ... 120 tys. No chyba że chcesz mieć full wypas ale wtedy i 350 będzie za mało.http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=276&IdKolekcji= Obacz np ten - brak fików mików, kilkuspadowych dachów, balkonów(po co skoro jest ogród?). A jak jeszcze zrezygnujesz z garażu na rzecz wiaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 12.08.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 moim zdaniem przy 1 -budowanym domu Ci sie nie uda ale juz przy 2 jest to mozliwe trzeba to dobrze zaplanować -sciana jednowarstwowa -dach bym zrobił prefabrykowany -stron drewniany -zadnych okien dachowych -prosta zwarta bryła budynku -solidny kierownik budowy (jesli jeszcze są tacy ) ...itd.itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Aha skontaktuj sie może z "ja14" który chce skończyć bliźniaka za 100tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyz10 12.08.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wedlug mnie powinno ci sie udac. Pod nastepujacymi warunkami: a) duza czesc prac wykonasz sam, b) nie bedziez uzywal najdrozszych materialow (wbrew temu co mogloby sie wydawac nie zawsze najdrozsze jest najlepsze i najpiekniejsze), c) poswiecisz czas by znalezc najtanszego dostawce, d) za przemawia rowiez to, ze nie budujesz w duzej i drogiej aglomeracji (woj. opolskie jest mi znane bo mieszkalem tam 20 lat - pozdrowienia), I na koniec - jesli ktos wybudowal podobny dom za 350-400 tys. to nigdy nie powie ci ze uda sie za 200 tys. Zakladam, ze 350-400 tys. pozwala na to by prace wlasne przy budowie ograniczyc do minimum (zera?). Zawsze sie zastanawialem ilu to bogatych ludzi mieszka na wsiach i pod miastami, ze stac ich w ogole na dom (w/g niektorych tylko od 350-400 tys. i rzadko cokolwiek ponizej tego ). Pamietaj, nie musisz od razu robic dwoch lazienek, ogordzenia, urzadzac drogiego ogrodu, inwestowac w automatyczna brame wjazdowa i brame garazowa. Na to na pewno przyjdzie czas. Na razie twoj jedyny cel to zamieszkac i na pewno ci sie uda - powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 14.08.2006 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Po takich budujących radach jakich udzielili mi "Tommy(Z10)" i "Mały" od razy nastruj się poprawia.Więc do dzieła.Wielkie, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.08.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witaj, ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty-tylko mam jeszcze mniej do dyspozycji (chociaż przy opcji oszczędnego życia i "dozbierania" pewnej kwoty może i wyjdzie taka sama kwota -czyli te 200000zł). Na razie mam 43.000zł na zakup działki i papierologię , do wiosny dozbieram jeszcze z 10000 zł na fundament , a resztę w kredycik (planujemy z mężem jakieś 150000zł). Wybraliśmy naprawdę prosty w budowie projekt :http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html-zamierzamy doprojektować przylegający od strony kotłowni garaż.I powiem tyle-musimy zmieścić się w podobnej kwocie jak Ty i zamierzamy to zrobić. Być może nie będzie luksusów tylko na początek pomalowane ściany i tanie panele na podłogach, ale przecież na luksusy mamy całe życie przed sobą-byleby zamieszkać. Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.08.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witaj, ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty-tylko mam jeszcze mniej do dyspozycji (chociaż przy opcji oszczędnego życia i "dozbierania" pewnej kwoty może i wyjdzie taka sama kwota -czyli te 200000zł). Na razie mam 43.000zł na zakup działki i papierologię , do wiosny dozbieram jeszcze z 10000 zł na fundament , a resztę w kredycik (planujemy z mężem jakieś 150000zł). Wybraliśmy naprawdę prosty w budowie projekt : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html -zamierzamy doprojektować przylegający od strony kotłowni garaż. I powiem tyle-musimy zmieścić się w podobnej kwocie jak Ty i zamierzamy to zrobić. Być może nie będzie luksusów tylko na początek pomalowane ściany i tanie panele na podłogach, ale przecież na luksusy mamy całe życie przed sobą-byleby zamieszkać. Pozdrawiam, Dagmara. Bardzo fajny, tylko po co garaż? Wiata jest tańsza zarówno w budowie jak i użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts