rogi 27.08.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 szafir6 moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci na wybudowanie tego domku pod klucz (mam na mysli podłogi, glazurę, drzwi wewnętrzne, biały montaż).Sam postawiłem domek 100 m2 z 3 garażami. Wcześniej na forum też wszyscy mówili, że nie dam rady. Dziś moge powiedzieć, żeby te opowieści wsadzili sobie... między bajki.Oczywiście jak bedziesz chciał postawic ściane 3 warstwową, ceramiczna dachówkę, płot z klinkieru , ogrzewanie podłogowe, rekuperator, laszcz wodny w kominku... itd. to nie wystarczy. Ale jeśli poszuklasz kompromisów to spokojnie.Ni ełąm sie i do dzieła. Nie słuchaj co piszą o kwotach 2000-3000 za m2. To bzdura. Spokojnie zmieścisz się w 1500 zł. U mnie straczyło nawet na meble do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 27.08.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Dzięki Pawson , ale mój domek ma 126 mk uzytkowej + 6 mk kotłownia i 18,4mk garaż? oczywiscie który zamierzam powiększyć o metr w szerokosci. Zamierzam zaciągnąć kredyt w wysokośći 250 tys. Co z tego uda i sie zrobić tego nie wiem. Chciałabym jak najwięcej. Zobaczymy. Stan surowy zamknięty stawiać ma firma a dalej chcemy systemem gospodarczym - jednak obawy sa dużezarówno co do wykonawców jak i kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 27.08.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Dzięki Pawson , ale mój domek ma 126 mk uzytkowej + 6 mk kotłownia i 18,4mk garaż? oczywiscie który zamierzam powiększyć o metr w szerokosci. Zamierzam zaciągnąć kredyt w wysokośći 250 tys. Co z tego uda i sie zrobić tego nie wiem. Chciałabym jak najwięcej. Zobaczymy. Stan surowy zamknięty stawiać ma firma a dalej chcemy systemem gospodarczym - jednak obawy sa dużezarówno co do wykonawców jak i kosztów. właśnie tak to jest z tą powierzchnią juz nieraz na forum było pisane żeby liczyć całą po podłogach a nie uzytkową czy inna bo (niestety) cała kosztuje a nie tylko użytkowa ... i jak tak policzyłem to mi właśnie wyszło ok 180 m2 of kors 1800-2000 za m2 powierzchni wlasnie takiej po podlogach to najczęściej przewijajaca sie kwota na forum z wykonczeniem pod klucz i zrobieniem czegos tam na dzialce wymaga sporo negocjacji cenowych ale malo wlasnej pracy fizycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 27.08.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Dzięki! Chcesz mnie sprowadzić z nieba na ziemię - dobrze! Jeżeli przyjmiemy 2000 za metr to licząc tak jak mówsz 180 metrów/ według mnie jest tam mniej ale ja jestem laikiem to faktycznie wychodzi 360 tys. - boze co za kwota. Ja biore 250 tys kredytu i to musi wystarczyć. Nie wiem na co ale musi. Jak na razie plan jest taki, że stan surowy zamknięty stawia firma a resztę systemem gospodarczym tzn. nie do końca my sami - ja moge jedynie liczyc na pomoć stolarza z rodziny - reszta zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edan 27.08.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Fafik, dokładnie mam tak samo. Kredyt chcę 250 tys. na 25-30 lat i zero wiedzy nt budowy I chcemy w tej kwocie koniecznie się zmieścić, żeby zamieszkać. Po zamieszkaniu chcemy sprzedać mieszkania (3 sztuki w sumie za 120-150 tys.) i wyposażyć dom oraz spłacić część kredytu (ile się da)... Nie da się sprzedać wcześniej, bo w 2 (po 28 m kw.każdy) mieszkamy my, a w trzecim teściowa, która się do na przeniesie po wybudowaniu domu. Aha, działkę już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 27.08.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Rozmawiałem z wieloma osobami i przekonują mnie że da się. Najdroższe jest wykonczenie i tutaj przedewszystkim muszę szukać oszczędności; na kaflach, panelach, sam muszę wiele zrobić, itp. Wszystko przemyślałem i przeanalizowałem i wchodzę w to, zarezykuję. Mam działkę i 200 tyś i musi mi to wystarczyć. Będę wdzięczny za każdą radę jak mogę oszczędzić, aby mi te 200 tyś wystarczyło. Wielkie dzięki dla wszystkich i życzę miłego mieszkania w swoich domeczkach. Ja wydałem poniżej 200 tyś wykończony z wyposażeniem łącznie,wszystkie wydatki co do grosza zapisywane i zliczane. Latwiej mi pisać czego nie robiłem: murowania,tynkowania,wykonanie dachu,cekolowania,malowania,schodów drewnianych -resztę robiłem bez wyjątków sam , że nie jeden fachowiec był zaskoczony precyzją i dokładnością moich prac tym bardziej że nie pracuję w branży budowlanej. Chwalę się bo mam z tego satysfakcję. Tak że można spokojne budować za 200 tyś. , nie dziwię się że nie którzy inwestorzy nie wyobrażają sobie wybudować w tej cenie trzymając ręce w kieszeni i do tego jeszcze lewe. pochwaliłbym się moimi osiągnięciami ale nie wiem jak dołączyć foto. Mój projekt STUDIO ATRIUM GL134 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 28.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Leszek i szafir! tak do mnie mówcie!!!! Ma starczyć i już! A niedowiarkom wyślemy zdjęcia i ksero rachunków jak już skończymy. Boże, jak dobrze, że nie tylko ja i mój mąż jeteśmy szaleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 ...nie , nie tylko Wy jesteście szaleni...my mamy podobne założenia, pozdrawiam. Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 28.08.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 28.08.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 No widzę, że nie będę sama. Jutro zamawiam projekt/w/w i wprawiamy machinę w ruch- a co tam - raz sie żyje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edan 28.08.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 mam takie powiedzenie: "życie depcze wyobraźnię..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.08.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam wszystkich, jesteśmy po rozmowie z architektem, uzgodniliśmy co ma być, a czego nie. Doradził co będzie ekonomiczniejsze (czytaj:tańsze) i powiedział, że w naszych miejscowych realiach, wziąwszy pod uwagę bardzo istotny fakt, że z wyjątkiem wykonania dachu i intalacji, nie będziemy musieli za nic zapłacić, za metr musimy policzyć ok. 1250-1300zł. Oczywiście w tej cenie nie ma białego marmuru, ani okien Urzędowskiego, karton-gipsu i innych wodotrysków. Tak powiedział, i tej WERSJI BĘDZIEMY SIĘ PRZYMAĆ!!! Podobno sam za tyle wybudował więc wie co mówi.Poza tym to nasz znajomy więc chyba nie ma powodu, żeby nas okłamywać....mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edan 29.08.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 za metr musimy policzyć ok. 1250-1300zł. Oczywiście w tej cenie nie ma białego marmuru, ani okien Urzędowskiego, karton-gipsu i innych wodotrysków. Tak powiedział, i tej WERSJI BĘDZIEMY SIĘ PRZYMAĆ!!! Wlewacie miód w moje serce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 29.08.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 a ile potrzeba żeby zamieszać moj znajomy wprowadziił sie do domu bez ogrzewania (grzejniki wisiały- brak gazu) w zimę stulecia -35C rano jak sie budził 2-5C == ALE MIESZKA NA SWOIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 30.08.2006 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 za metr musimy policzyć ok. 1250-1300zł. Oczywiście w tej cenie nie ma białego marmuru, ani okien Urzędowskiego, karton-gipsu i innych wodotrysków. Tak powiedział, i tej WERSJI BĘDZIEMY SIĘ PRZYMAĆ!!! Wlewacie miód w moje serce... Kaśka Maciek - i już mi super rozpoczął się dzień. Rozmawiałem z wieloma osobami które już kończą lub skończuli budowy i twierdzą "za 200 tys. da się" tylko tak jak twierdzicie bez szaleństw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktorr 30.08.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 pochwaliłbym się moimi osiągnięciami ale nie wiem jak dołączyć foto. Jak chcesz to wyślij mi fotki i ja je wstawię info poszło na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 30.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 No super!!!! Widzę, że tu się "grupa wsparcia" zebrała! I dobrze. Jeśli przygnie się karku i ubrudzi rączki to naprawdę można się zmieścić w 200tys.I TEJ WERSJI BĘDZIEMY SIĘ TRZYMAĆ! Pozdrawiam wszystkich i na koniec jeszcze cytat z kabaretu Hrabia: Wspieramy się..... albo z Boba Budowniczego: Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 01.09.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Ale mi dałeś do myślenia amj2. Problem mam z kanalizacją z łazienki na piętrze jak to rozwiazać, a informowałem się u projektanta i on twierdzi że pion jest przy kominie, ale umywalka, wanna i ubikacja są po przeciwnej stronie niż komin. Podpowiedz amj2 jak rozwiązać ten problem. Z gory dziękuję Witam. Przestaw wannę i umywalkę z prawej na lewą. Drzwi maksymalnie w prawo i wtedy po lewej stronie łazienki masz więcej możłiwości pokombinowania z ustawieniem... A jak chcesz mieś okienko nad wanną to też je machnij w lewo. W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 29.11.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja również dołączam do grupy zapaleńców którzy postawili sobie za cel wybudowanie domu z wykończeniem i zamieszkaniem do kwoty 200kPLN. Działkę już w zasadzie mamy, ogrodzenie i częściowe uzbrojenie w media też będzie, więc te elementy nie obciążą planowanego budżetu. Potrzebuję tylko żeby mi postawiono dom w stanie surowym otwartym z wykończonym dachem (blachodachówka lub dachówka cementowa) i do tego będę szukał jakiejś firemki. Od okien i drzwi mam zaprzyjaźnioną firmę, a wykończeniówkę i instalacje - no może poza C.O. - zrobię sam. Może i będzie to trwało, ale uważam że warto i jest o co powalczyć. Puki co jeszcze nie zdecydowaliśmy z Agą który projekt kupimy, a walka toczy się pomiędzy "Piwonia Nova" a "W-27.12a"Piwonia Nova - http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=56&flip=W-27.12a - http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.htmlW sumie możę by się wypowiedział ktoś doświadczony, co do ewentualnych spostrzeżeń i szacowanych kosztów budowy obu domków. Na razie czekamy na odpowiedz z Opola z ANR i jak tylko przyjdzie i będziemy mieli pełnoprawny akt własności działki to zaczynamy działać, a jesteśmy głęboko przekonani że nam się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 29.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja ma domek 114 użytkowej + garaż. Sciany 1W z BK )Solbet-Kolbuszowa), dach dwuspadowy (pelne deskowanie), strop gęstożebrowy, fundamenty monolityczne, okna drewniane. Do tej pory wydałem 65 tys. W tej cenie nie ma drewna na dach bo miałem swoje. Brkuje mi też ostatecznego pokrycia dachu (gont ok 5000 tys), kominów (schiedel ok 6200). Czyli w sumie za stan surowy zamknięty zapłaciłbym ok 76 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts