Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mam szanse wybudować dom?

Recommended Posts

mam 2 kumpli którzy budowali

jeden miał zakończyć sprawę na 200 tyś a wyszło troszkę ponad 300tyś !!!

drugi bez działki bo już ją miał częśc prac wykonał sam trochę pomógł sąsiad za symboliczną cenę zbudował coś podobnego 6 lat temu za 70 tyś !!! ale wtedy była jeszcze ulga budowlana więc bez ulgi około 90-100tyś

dzisiaj można to zrobić za około 150tyś jeśli np tynki ocieplenie itp zrobisz sam a działke już masz

kwota 200tyś powinna być wystarczająca na zwykły działkę i budowę zwykłego domu (bez glazury paneli podłogowych itp) ale trzeba bardzo uwarzać aby jej nie przekroczyć :)

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taaak, wiata...myślałam nad tym.

Ale : musimy mieć miejsce na dwa samochody, ponieważ kupujemy działkę na wsi i trzeba będzie dzieciaki do szkoły dowozić i do pracy też trzeba dojechać 10 kilosów, więc postanowiłam zrobić prawko i kupić jakieś "tico" czy inne badziewie na własne potrzeby-no i stąd garaż. Garaż ma być prosty, nieogrzewany-najlepiej z płaskim opapowanym dachem , coby się woda na głowę nie lała-tak na razie najtaniej :wink: . Pozdrawiam.

Taaak, wiata...myślałam nad tym.

Ale : musimy mieć miejsce na dwa samochody, ponieważ kupujemy działkę na wsi i trzeba będzie dzieciaki do szkoły dowozić i do pracy też trzeba dojechać 10 kilosów, więc postanowiłam zrobić prawko i kupić jakieś "tico" czy inne badziewie na własne potrzeby-no i stąd garaż. Garaż ma być prosty, nieogrzewany-najlepiej z płaskim opapowanym dachem , coby się woda na głowę nie lała-tak na razie najtaniej :wink: . Pozdrawiam.

Z takimi określeniami bym raczej uważał - nie każdego stać na wypasionego mesia i jednoczesną budowę...

Użytkownik Matiza (na sprzedaż zresztą ;-))

Witaj.

Napisałeś , że musisz- więc musisz,skromnie nawet bardzo skromnie,ale dasz rade.Weż tylko pod uwagę że budowy nie będziesz mógł zostawić nawet na jeden dzień samej sobie,i każdą najmniejszą rzeczą będziesz musiał zajmować się sam a to pochłania bardzo dużo czasu i pieniędzy.

Myśl pozytywnie,a się uda.

Pozdrawiam.

Acha, no i garaż jeszcze z wygody :wink: -zawsze lepiej jak z ciepełka do samochodu w zimie wejdziesz , a nie z mrozu :D .

Tak, a najlepiej jak jest bardzo ciepełko...tylko po jakim czasie samochód zacznie...znikać? :lol:

Ja mam wiatę bo mi zależy na nie zaszronionych szybach a to w zupełnosci wystarcza.

Mały-bez obrazy- sama będę miała taki jakiś mały ekonomiczny gracik bo mnie nie będzie stać na nic większego, a poza tym nie mam potrzeby mieć wielkiego luksusowego samochodu :lol: -notabene ...mąż ma fiacika uno :D , więc też daleko do luksusu :wink: .Ale-albo rybki albo akwarium....jak się buduje dom to nie ma kasy na inne luksusy. Pozdrawiam.

....

A jeśli chodzi własny wkład to mam zero, biorę kredyt na 200 tys.

......

W samym założeniu jest już błąd.

Przy założeniu, że kredyt udzieli Ci np. Santander Consumer Bank. Okres kredytowania 240 miesięcy. Twój wkład własny mniej niż 10% (tak wynika z opisu), raty równe. to te 200 000 zł kredytu będzie Cię kosztowało 348 052,80 zł

To jeszcze nie wszystko - dolicz prowizje, hipotekę i inne koszty bankowe.

Reasumując. te wynikowe 200 tys zł raczej nie wystarczy na budowę domu pod klucz. A w sumie musisz te kwotę powiększyć o kolejne 150 tys zł.

Niestety ale taka jest rzeczywistość.

Maciek.tor-wybacz, ale się z Tobą nie zgodzę.

Uważam, że 200000zł wystarczy na wybudowanie domu ok.130m pod warunkiem, że spełnionych zostanie kilka warunków, np: projekt będzie zawierał dom w zwartej bryle budowany z tańszych materiałów (np. pustak max), z dachem np.dwuspadowym krytym blachodachówką, bez zbędnych udziwnień . Naprawdę oszczędności można znaleźć wszędzie. Zależy kto czego od tego domu wymaga. Wykończony nie musi być luksusowo-może mu wystarczą tylko panele za 17zł/m2 lub gumolity a na ścianach tynki gipsowe zacierane na gładko tylko do pomalowania.

Ja też zakładam że tyle mam do dyspozycji i będę kombinować tak, żeby się udało....bo musi się udać :wink: . Pozdrawiam.

Mały-bez obrazy- sama będę miała taki jakiś mały ekonomiczny gracik bo mnie nie będzie stać na nic większego, a poza tym nie mam potrzeby mieć wielkiego luksusowego samochodu :lol: -notabene ...mąż ma fiacika uno :D , więc też daleko do luksusu :wink: .Ale-albo rybki albo akwarium....jak się buduje dom to nie ma kasy na inne luksusy. Pozdrawiam.

Ja tam sie tak łatwo nie obrażam ;-), ale są tez tu inni "szrocikowcy"...sam budowę obsługiwałem kilkunastoletnim maluchem bez siedzeń... pamietam, że weszło 260 cegieł dziurawek.

.

Chyba małe nieporozumienie. 200 tys. może i wystarczy jeśli ktoś ma dużo, dużo czasu i energii oraz te 200 tys. na koncie. Ale jak słusznie zauważył Maciek.tor w przypadku kredytu budowa za 200 tys. zł = ok. 350 tys. zł.

Tak, ale zauważ w jakim czasie jest to rozłożone...

.

Chyba małe nieporozumienie. 200 tys. może i wystarczy jeśli ktoś ma dużo, dużo czasu i energii oraz te 200 tys. na koncie. Ale jak słusznie zauważył Maciek.tor w przypadku kredytu budowa za 200 tys. zł = ok. 350 tys. zł.

W bardzo długim czasie jest to rozłożone. Bardzo długim....

Można nawet nie dożyć końca spłaty rat. Można się w międzyczasie rozwieść i mieć w związku z tym problem z nieruchomością. Można w międzyczasie stracić, zdrowie, pracę a w konsekwencji także i dom.

240 miesięcy to bardzo długi przedział czasowy a 150 000 zł odsetek to po prostu 150 000 zł kolejnego długu.

Witaj, ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty-tylko mam jeszcze mniej do dyspozycji (chociaż przy opcji oszczędnego życia i "dozbierania" pewnej kwoty może i wyjdzie taka sama kwota -czyli te 200000zł). Na razie mam 43.000zł na zakup działki i papierologię , do wiosny dozbieram jeszcze z 10000 zł na fundament , a resztę w kredycik (planujemy z mężem jakieś 150000zł). Wybraliśmy naprawdę prosty w budowie projekt :

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html

-zamierzamy doprojektować przylegający od strony kotłowni garaż.

I powiem tyle-musimy zmieścić się w podobnej kwocie jak Ty i zamierzamy to zrobić. Być może nie będzie luksusów tylko na początek pomalowane ściany i tanie panele na podłogach, ale przecież na luksusy mamy całe życie przed sobą-byleby zamieszkać. Pozdrawiam, Dagmara.

daggulka zobacz mój projekt, wydaje mi się że będzie tańszy a przedewszystkim ma mniejszą kubaturę przy większej ilości metrów kwadratowych. Zobacz i odpisz co o tym sadzisz. Pozdrawiam

http://www.domfort.pl/projekt.php?opcja=opis&id=136&nazwa_projektu=KRYSZTA%A3

Przede wszystkim przestańcie doliczać dzisiaj odsetki do części kapitałowej, gdyż to właśnie część kapitałowa zostanie wydana na zakup materiałów i usług.

Co innego jest zastanawiać się, ile kogoś dom kosztuje, a ile wydał na jego wybudowanie bez kosztów finansowania!

Gdyby przeżyć w Polsce kolejną kilkuletnią hiperinflację na poziomie kilkuset procent, to koszty finansowania związane ze zmiennym np WIBORem kilkakrotnie zwiększyłyby te 200 tys a nie tylko o "skromne" 150!

A tak na marginesie, to myślę sobie, że jest bardzo dużo osób walczących o dom do 200 tys i jedynie czytają ten wątek. Dużo osób odważnych rozpoczyna budowy i ciągnie je przez kilka(naście) lat, bo wierzy, że poprawi mu się sytuacja, a zainwestowane pieniądze zawsze można odzyskać poprzez sprzedaż domu w budowie.

Może i Ci wszyscy odważni są naiwni i wielu nie uda się lub będą musieli dołożyć, jednak znamy przypadki szczęściarzy i na nich chcemy się właśnie wzorować.

Pozdrawiam

.

W bardzo długim czasie jest to rozłożone. Bardzo długim....

Można nawet nie dożyć końca spłaty rat. Można się w międzyczasie rozwieść i mieć w związku z tym problem z nieruchomością. Można w międzyczasie stracić, zdrowie, pracę a w konsekwencji także i dom.

240 miesięcy to bardzo długi przedział czasowy a 150 000 zł odsetek to po prostu 150 000 zł kolejnego długu.

Można też mieszkać z rodzicami bez kredytów lub...pod mostem.

:wink:

Szafir...no , powiem że dałeś mi do myślenia....projekt godny zainteresowania. Wysłałam linka mężowi, mnie on się bardzo podoba, przejrzę go dokładnie po pracy w domku , ale na pierwszy rzut oka wydaje się bardziej funkcjomnalny niż moja "Zośka", np. bardzo na pewno będzie przydatna garderonba na poddaszu.