Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mam szanse wybudować dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dołączam sie do osób które sa za wybudowaniem za 200000

ja mam troszkę wiekszy -projekt parter i poodasze a także piwnice :D

bez garazu

własna działka media w działce

własne praca wszelkie instalacje itd

planuję wydać 250 zobaczymy :roll:

http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/376/376.jpg[/url]

Czy mógłbyś mi wysłać adres strony z tym domkiem bo bardzo mi sie podoba i chciałbym sprawdzić czy spełnia moje oczekiwania.

Wiesz, amj2-zastanawiam się własnie nad tym, co piszesz o projekcie "kryształ" i próbuję te rady jakoś "dopiąć" do mojej "Zośki". Według mnie Zośka to domek "prosty do bólu" przy tej liczbie pokoi....niestety tyle jest nam potrzebnych

-pokój na dole dla babci którą zdecydowaliśmy się zabrać do siebie coby miała święty spokój na stare lata i mogła sobie kawkę na tarasiku wypić :) (na dole bo ma problemy z biodrem i nie może chodzic po schodach).

A u góry : jeden pokój dla córy 13 lat, drugi pokój dla córy 5 lat, trzeci pokój to nasza sypialnia i ostatni-czwarty to pracownia komputerowa coby każdy pracujący aktualnie przy kompie miał święty spokój.

Czy zbyt wiele wymagam? Sądzę że nie. Oczywiście za rady co by tu w nim ulepszyć będę wdzięczna, jestem jeszcze laikiem w kwestii budownictwa (aczkowiek wiem już duuuużo więcej niż na początku drogi pt. "budujemy dom" :wink: ). Pozdrawiam.

Witam.

Ależ po co te wyliczenia stanu osobowego? :wink:

Skoro potrzebujesz to budujesz - oczywista sprawa.

Widzę znajome biuro projektowe.. :lol:

I widze że nieciekawe umiejscowienie kuchenki jest chorobliwe w ATRIUM... U nas było dokładnie tak samo (GL189), przestawilismy ją na ścianę od korytarza, przesunęliśmy drzwi do kuchni bliżej rogu, z tym że w naszym przypadku nie byłu problemu z wklejeniem w tę ścianę pionu wentyl. W Zośce może być gorzej. Wyobraź sobie jak będziesz ze wszystkim co przygotowujesz biegać od blatu do kuchenki, bo ten malutki kawałeczek z boku po prawej w parktyce do niczego się nie przyda... Jeżeli bedziecie robić w kuchni meble na zamówienie to oddzielcie kuchnie jakims wyższym blatem typu barek,zeby goście nie musieli zaglądać do Twojej kuchni albo żebyś przy każdej wizycie nie musiała jej gruntownie sprzątać. Kuchnia to kuchnia - nie zawsze błyszczy i dlatego też właśnie przydałoby się przestawić kuchenkę, schowałaby się za wyższym blatem i goście nie musieliby podziwiać pyrkajcego garneczka... Nie wiem jak tam jest ze ścianami nośnymi ale ja bym zmniejszył kotłownie na rzecz wiekszego przedsionka... Sam domek rzeczywiście prosty i zwarty w swojej bryle, ale jeżeli dołożycie garaż na 1 stanowisko to już mamy 200m.pow.całk., 2 stanow. - 220mpc... Wychodzi że chcecie zbudować ten domek poniżej 1.000,- /mpc... Hmm... :-? Bedzie cięzko. NIe twierdzę ze się nie da, ale... Myśle że musicie w tę budowę włożyć ogrom własnej pracy... A i tak możecie mieć problem z zamknięciem budżetu... Co prawda najwięcej zżera wykończeniówka i tu można szukać największych oszczędności, ale w końcu nie o to chodzi żeby mieszkać na "gołym betonnie" - nie po to przecież buduje się własny dom...

Aha! Jeżeli ktoś w moich rozważaniach adaptacyjnych zauważył jakąś głupote, to proszę krzyczeć! Nie jestem żadnym fachowcem, mogłem gdzieś palnąć takową :roll: Ja tylko zapytany odpowiadam.

Pozdrawiam

W.

Ps.

Przy blachodachówce koniecznie trzeba pilnować fachowców, żeby przycinali materiał nożycami czy czymś takim. My co prawda mamy dachówkę, ale często spotykałem się z takim ostrzeżeniem. Fachowcy często idą na łatwiznę i tną blachę tzw fleksem, problem w tym że ona wtedy się nagrzewa i na krawędziach ochronę antykorozyjną "bierze szlag". Na oczątku ani śladu a po paru latach... I nie ma co biegać z reklamacjami...

A który domek według Was drodzy forumowicze wyjdzie taniej

taki:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-315,343,63,opis.html

czy taki:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f0189cacbfe2

dodam że też tak jak kilka piszących tu osób chcę budować z kredytu ( około 190 000 )

działke już mam

taki:

czy taki:

dodam że też tak jak kilka piszących tu osób chcę budować z kredytu ( około 190 000 )

działke już mam

Z zachowaniem standardowych materiałów,standardowych problemów i ekip budowlanych:):):):) na gotowo pierwszy ca. 200-230tys drugiego poniżej 230tys nie postawisz. W tym liczę przyłącza i np. szambo,oraz już docelowe okładziny i podstawowe wyposażenie domu /umywalki,baterie itp../ Po prostu dom gotowy do umeblowania i zamieszkania

taki:

czy taki:

działke już mam

Z zachowaniem standardowych materiałów,standardowych problemów i ekip budowlanych:):):):) na gotowo pierwszy ca. 200-230tys drugiego poniżej 230tys nie postawisz. W tym liczę przyłącza i np. szambo,oraz już docelowe okładziny i podstawowe wyposażenie domu /umywalki,baterie itp../ Po prostu dom gotowy do umeblowania i zamieszkania

Czyli ten pierwszy będzie tańszy tak?

Co do wyposażenia domku np.w meble to póki co nie ma problemu gdyż mamy wszystko czego nam potrzeba czyli kuchnie kompletną i wyposażenie do dwóch pokoi a także pralke tak więc chcielibyśmy wprowadzić się z własnymi sprzętami a później doposażać w miarę możliwości

Myślimy także aby zrobić kuchnię, łazienkę i jeden pokój na gotowo i się wprowadzić i dalej kończyć resztę

Czy przy takiej taktyce możemy zejść ( biorąc pod uwagę pierwszy projekt ) poniżej 200 000 ?? ( około 180 000 ) ??

Witam

Tez przymierzam sie do budowy domu mam ok 260tys na budowe pod klucz bez mebli http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji= ale mozecie mi wyjasnic od jakie powierzchni liczycie koszt:

1.Powierzchnia domu

2.Powierzchnia netto

3.Powierzchnia zabudowy

Jak myslicie da rade wybudowac ten dom za ok 260tys zaznacze ze sam to moge pomalowac i polozyc panele do reszty bede wynajmowal ekipe

taki:

czy taki:

działke już mam

Co do wyposażenia domku np.w meble to póki co nie ma problemu gdyż mamy wszystko czego nam potrzeba czyli kuchnie kompletną i wyposażenie do dwóch pokoi a także pralke tak więc chcielibyśmy wprowadzić się z własnymi sprzętami a później doposażać w miarę możliwości

Myślimy także aby zrobić kuchnię, łazienkę i jeden pokój na gotowo i się wprowadzić i dalej kończyć resztę

Czy przy takiej taktyce możemy zejść ( biorąc pod uwagę pierwszy projekt ) poniżej 200 000 ?? ( około 180 000 ) ??

Przy takiej taktyce oszczędzisz może i z 10tys ale to max.

Tynki trzeba dać wszędzie,podobnie instalacje - oszczędności uzyskasz na okładzinach docelowych podłogi /panele,płytki,drewno/,mniejszej ilości grzejników /na razie/ , gipsowaniu,malowaniu i armaturze oświetleniowej,no może jeszcze na parapetach wewnętrznych.Reszte i tak trzeba zrobić. Nie umiem Ci powiedzieć ile jesteś w stanie zaoszczędzić,nie wiem jakie masz "znajomości" czy potrafisz sam zrobić np. szpachel,płyty GK,panele itp?

U mnie wyszło/wyjdzie w każdym razie za 140m2 powierzchni netto przy 169m2 powierzchni zabudowy domu także w parterze i dom kształtem podobny do pierwszego projektu jakieś 1750zł/m2 na gotowo.

Robiłem bardzo niewiele samemu , ale za to wiele rzeczy miałem taniej /np. cała papierkologia koło 1,5tys łącznie z projektami mediów i mapkami,inwentaryzacjami itp.../

Jak ty to szafir6 napisałeś na początku?

proszę o ewentualne rady co zrobić aby zejść z kosztów.

Czy wobec tego mógłbyś jakoś wypisać w punktach jakie planujesz wdrożyć pomysły oszczędnościowe dotyczące twojego domu? - skoro mamy w tym wątku bez mała 60 postów które utwierdzają cię generalnie w przekonaniu że można, to ile oszczędnościowych pomysłów zamierzasz na podstawie tych postów wdrożyć?

Nie zrozum mnie źle, ale póki co widzę, że wpadłeś na pomysł wysunięcia garażu co de facto zwiększy ci powieżchnię urzytkową i koszty sic!.

A gdzie pomysły na oszczędzanie?

Zbudowanie domu na poziomie 1400zł/m2 jeśli wogóle możliwe, jest bardzo trudną sztuką. Samodzielne wykonanie podstawowych prac wykończeniowych i dobranie taniej hurtowni nie wystarczy - to robi większość inwestorów i wychodzi im 2000zł/m2.

Jeśli chcesz dopiąć swego musisz się nastawić na oszczędności poczynając już od projektu domu - chyba nikt tu o tym nie wspomniał więc wyszczególniam parę pomysłów, które zmniejszą ci koszt budowy TEGO domu:

- usunięcie części okien dachowych

- usunięcie balkonu

- całkowite usunięcie garażu lub zastąpienie go wiatą

- zmiana okien balkonowych na zwykłe

- zmniejszenie drzwi wyjściowych na taras

I powtórzę coś co napisałem gdzieś na początku tego wątku :) - mówimy tu o SAMYM DOMU. Z tego co piszesz te 200tys. ma ci wystarczyć na całą inwestycję a nie na budowę domu - jeśli tak jest, spróbuj oszacować wartość pozostałych robót i podaj tu kwotę, którą zamierzasz przeznaczyć na budowę domu a nie całkowitą wartość kapitału przeznaczonego na realizację inwestycji.

Źle mnie zrozumiałeś, wysunięcie garażu proponowałem innej osobie, która chciała w ten sposób zwiekszyc pow. kotłowni, której w moim projekcie nie ma.

To co proponujesz np: likwidacja okien dachowych, usunięcie balkonu czy zmiana okien, to nie są oszczedności dużej kwoty, oszczedności wieksze osiągnę jeśli część prac wykonam samodzielnie, zatrudnię w miare taniego muraża, wynegocjuję duży upust przy zakupie art. budowalnych itp.

Nie zapomnij, że jeśli w tym roku zaciągnę kredyt na budowę to bedę mógł otrzymać zwrot podatki za różnicę z podatku vat 22% a 7% przed wejściem Polski do Uni tj. 15% podatku vat.

Twoje sugestie wcale mnie przekonały, twierdzę że 200 tyś jest to kwota która spokojnie wystarczy na mój dom.

Dzięki

dzieki za odpowiedziec ja jestem z paczkowa trzymamza ciebie kciuki jestem w podobnej sytuacji finansowej prawie w calosci musze zdac sie na kredyt i to chyba tylko w zachodnim banku (ze wzgledu na prace meza)mam tylko troszke odlozone na poczatek a tak kredyt nic wiecej nie pozostaje nam

Jeśli jesteś z Paczkowa to zapewne jesteś zorientowana co do cen u Jopka na art. budowlane.

Jakie on daje upusty na dachówkę i bloczki.

taki:

czy taki:

działke już mam

Tynki trzeba dać wszędzie,podobnie instalacje - oszczędności uzyskasz na okładzinach docelowych podłogi /panele,płytki,drewno/,mniejszej ilości grzejników /na razie/ , gipsowaniu,malowaniu i armaturze oświetleniowej,no może jeszcze na parapetach wewnętrznych.Reszte i tak trzeba zrobić. Nie umiem Ci powiedzieć ile jesteś w stanie zaoszczędzić,nie wiem jakie masz "znajomości" czy potrafisz sam zrobić np. szpachel,płyty GK,panele itp?

U mnie wyszło/wyjdzie w każdym razie za 140m2 powierzchni netto przy 169m2 powierzchni zabudowy domu także w parterze i dom kształtem podobny do pierwszego projektu jakieś 1750zł/m2 na gotowo.

Robiłem bardzo niewiele samemu , ale za to wiele rzeczy miałem taniej /np. cała papierkologia koło 1,5tys łącznie z projektami mediów i mapkami,inwentaryzacjami itp.../

Powiem jeszcze że instalację elektryczną będę robił sam z pomocą szwagra ( robocizna odpada )

wszelkie wykończenia także sam ( oczywiście z pomocą)

ocieplenie także jestem w stanie sam zrobić

ogrodzenie wykonam samodzielnie

ogólnie rzecz biorąc firmę chcę tylko do postawienia stanu surowego zamkniętego, wziąść fachowca od wody i ogrzewania no i okna wstawi mi firma tak więc być może uda się coś zaoszczędzić

taki:

czy taki:

działke już mam

Powiem jeszcze że instalację elektryczną będę robił sam z pomocą szwagra ( robocizna odpada )

wszelkie wykończenia także sam ( oczywiście z pomocą)

ocieplenie także jestem w stanie sam zrobić

ogrodzenie wykonam samodzielnie

ogólnie rzecz biorąc firmę chcę tylko do postawienia stanu surowego zamkniętego, wziąść fachowca od wody i ogrzewania no i okna wstawi mi firma tak więc być może uda się coś zaoszczędzić

No widzisz -sam wiesz gdzie szukać oszczędności.Przy takich założeniach wydasz około 20-25tys mniej.Ja na razie za wszelaką robocizne wydałem coś kole 80tys.

Tylko czy znajdziesz tyle czasu by zrobić samemu/z pomocą te wszystkie rzeczy? Ja też miałem takie ambitne plany,ale po pierwsze nie wiem czy bym potrafił ,a po drugie wolałem w tym czasie zarabiać pieniążki w tym co umiem zrobić.

Przy takich założeniach wyliczę Ci ile będzie Cie to kosztować.Bazuje na analogii do mnie i do cen "krążących" .Troszkę w tym siedzę to wiem ile co kosztuje:):)

Wariant 1:

Stan surowy zamknięty z oknami pokrycie dachu dachówką ceramiczną,ocieplenie /we własnym zakresie/ i duperele w stylu kominów,schodów zewnętrznych wejściowych papierkologii i geodetologii oraz przyłączologii wraz z szambem:):) 125-135tys

Nie widzę na przekrojach jaki jest typ stropu -zakładam że konstrukcja drewniana,to trzeba liczyć z 4tys na konstrukcje z płyt GK na ruszcie krzyżowym najlepiej i nie liczę tu robocizny

Instalacje co,cwu i zimnej 20tys z piecem liczę z 60m2 podłogówki

Instalacja elektryczna materiały +coś na flaszkę dla pomocnika 1,5-2,5

Tynki 7-9tys

Wylewki 4-5tys

Ocieplenie strychu/poddasza 5tys sam materiał

Gdzieniegdzie płyty GK 2tys.

Łazienka na gotowo 5-7tys bez robocizny

Okładziny podłóg salon i ten jeden pokój 3,5tys

Reszta jak piszesz we własnym zakresie ale wydasz minimum 15-20tys na same materiały...

czyli te 180tys pęknie jak nic.

Witam eszystkich od kilku tygodni jestem stałym uzytkownikiem forum i zawzięcie czytam wszelki posty, które dotyczą kolejnych etapów budowy. Nadminiam, że jestem laikiem i nie mam zilonego pojećia o budowie. Nastoiast jestem szczęśliwym posiadaczem działki o Pow. 950mk i aktualnymi warunkami zabudowy. Przymierzam się do zakupu projektu. Jak na razie wybraliśmy ten

http://www.boduch.pl/plan.php?planID=116.

Co nim sądzicie , jaki byłby ewentualnie koszt jego budowy?

Witam, my również mamy nadzieję wybudować za 200tys. Skąd ten pomysł? 1). dom do 130m, jeden malutki wykusik (żeby nie był taki jak stodoła), 2)dach dwuspadowy pokryty blachą, może z jedną lukarną czy czymś takim. 3) Wszytko co jest związane z murarką: ściany, fundament, tynki, wylewki, a także płytki, podłogi i ściany zrobi za darmo :D :D :D mój teść, bo to dobry człowiek jest i na dodatek fachura-murarz. 4)200tys ma starczyć na to, żeby poza dachem i oknami były podłogi, łazienki i wszelkie przyłącza.5) Na sam koniec sprzedamy mieszkanie warte jakieś 50tys, więc jakiś grosz jeszcze będzie. 6) Zakładam z góry, że w tej sumie nie ma super ogrodzenia, bram na pilota, ogrodu pałacowego....

A, działkę już mamy.

I jeszcze jedno, hurtownię budowaną prowadzą nasi dobrzy znajomi :D