Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką rurke do odprowadzenia skroplin z komina?

Recommended Posts

Witam :)

A gdzie ją wyprowadzić? Pod kominek, czy na zewnątrz?

Z kominka minimalną ilość skroplin masz jedynie przy pierwszym rozpaleniu (także po dłuższych przerwach) - w późniejszym okresie czasu nie już skroplin w kominie "kominkowym" ponieważ lecą w górę w postaci pary wodnej.

Skropliny powstają jedynie przy spalaniu gazu i w najgorszym wypadku można odprowadzić je wężem do jakiegoś naczynia (może być z tworzywa sztucznego) i okresowo je opróżniać....

Pozdrawiam

Do kanalizacji. Ilość skroplin (kilka litrów na dzień) nie ma wpływu na nic w przypadku normalnego uzytkowania domu.

odprowadzenie do kanalizy - z syfonem czy bez?

W Muratorze podali że jeśli bez syfonu to komin staje sie odpowietrzeniem kanalizy i zmniejsza sie trwałość wkładu kominowego.

Chyba mieli na myśli wkład stalowy? Bo na ceramiczny wyziewy z kanalizy chyba nie mają wpływu.

Ja bardziej sie obawiam smrodu w kotłowni

Mack - możesz wyprowadzić na zewnątrz poza budynek - ale musisz sie jakoś nawiązac do kanalizacji - po wyjsciu rur odprowadzających skropliny poza budynek koniecznie pamietaj o mroźnych zimach i temp. rzędu -30C. Nawiasem rura odprowadzająca skropliny musi być zawsze poza strefą przemarzania. I powinno być OK. Przynajmniej tak jest u mnie.

Jestem zwolennikiem daszków - jakby nie było piece i paleniska są obliczane na ciąg, który weynika z odpowiedniego przekroju komina. "Strażak" czy inny "wariat" zmienia te parametry w znaczący sposób. W zasadzie rośnie Ci ciag, a o konsekwencjach może niech stuknie jakiś kominiarz albo spec od pieców[/i]

Aha - koniecznie z syfonem jest odejście połaczysz z kanalizacją. Wyziewy raczej wkładki ceramicznej (kaminokowej) nie zniszczą ale metan .... jakby nie było może zrobić małe bum .... jeśli będa sprzyjającfe warunki

znowu jeśli będzie syfon to obawiam się że zatkają go sadze z komina spływające razem ze skroplinami

Przerabiałem temat w ta zime - poniewaz mam duży przekrój kominów (kominek i piec gazowy) - w odtsojniku (skraplaczu) zbieralo sie duzo skroplin - sadza owszem opadala na dno ale drobiny sa na tyle duze ze nie ciagnie ich w "kanał skraplajaca sie para wodna. Poza tym jesli sie obawiaz założ filtr siatkowy nawet domowej roboty - palnij przed odpływem do rury stare sitko od babci :D

• 10 years później...