brachol 22.07.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 oby si enie okazalo ze wszystkie panie od sprzatania gdzies wyjechaly bo w PL za malo placili bo wtedy bedize kicha i trzeba bedzie samodzielnie zaczac sprzatac te 300 lub 600 metrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 04.09.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 No, to jest temat dla mnie, poczytałam sobie i... dalej nie wiem co robić! Nasz dom ma mieć jakieś 90 metrów w parterze. Od początku wiedzieliśmy, że będziemy budować mały dom, ale... od jakiegoś czasu chodzi nam po głowie taka myśl - a może jednak zrobić użytkowe poddasze? Zyskalibyśmy jakieś 50 metrów powierzchni. Oczywiście na razie nie urządzalibyśmy poddasza bo jesteśmy tylko we dwoje i coś ciężko się nam rozmnożyć ale znając życie, pewnie jak wprowadzimy się na te 90 metrów to dwie pary bliźniaków się przydarzą i wtedy będzie "mocno przytulnie" Mąż twierdzi, że to nie jest nasz docelowy dom, i gdy będzie ciasno, to wybudujemy drugi. Obawiam się jednak, że to może być trudne... Mamy już pozwolenie na budowę więc nie wiem jak wygląda proces adaptacji i nowego pozwolenia - czy znowu będziemy długo czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 04.09.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Mam domek w sam raz. Jedna rzecz jest spaprana.W projekcie była ścianka kolankowa 80cm.Na oko widać że to mało.Podniosłem do 1 metra i tu mogę powiedzieć że mam czyste sumienie.Ale mogłem podnieść do 1,2-1,3 metra.Przy dachu dwuspadowym byłoby idealnie.No cóż, projektanci nie mieszkają w domach przez nich zaprojektowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 05.09.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 No, to jest temat dla mnie, poczytałam sobie i... dalej nie wiem co robić! Nasz dom ma mieć jakieś 90 metrów w parterze. Od początku wiedzieliśmy, że będziemy budować mały dom, ale... od jakiegoś czasu chodzi nam po głowie taka myśl - a może jednak zrobić użytkowe poddasze? U mnie bedzie najprawdopodobniej 94 metry uzytkowej w parterze plus garaz. To daje 3 sypialnie (jedna mała 10 metrowa), salon ok. 22 metry, kuchnia 12 m (czesciowo otwarta na salon - ale we wnęce) i łazienka 7 metrów. Dodatkowo zamierzamy podniesć dach do góry i zrobić strych (beda 2 okna dachowe) - bedzie tam jedno duze pomieszczenie - takie awaryjne dla gości Z opinii innych włascicieli tego domu wynika ze jest bardzo tani w eksploatacji - mam nadzieje ze bedzie tak tez w naszym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.09.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Mój domek jest taki jak sobie wymyśliśmy z żoną. Dla naszej rodziny jest optymalny. Zgadzam się z Tediim , że ścianki kolankowe trzeba podwyższać bo projektanci naprawdę tutaj popełniają największe gafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 05.09.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Bikerus - czyli na strychu nie będzie drugiej łazienki? Bo moją największą "bolączką" jest to, że nasz dom ma mieć tylko 1 łazienkę... i Jeśli mielibyśmy robić poddasze użytkowe, to koniecznie z łazienką. A jaki strop w takim przypadku będzie? Jeśli zdecydujemy się na poddasze użytkowe, to znacznie oddalimy się od naszych początkowych ustaleń i postanowień, że dom ma być mały i tani. Sama widzę, że w mojej rodzinie wszyscy posiadacze domów jednorodzinnych zgodnie twierdzą, że wybudowali domy za duże... Chcieliśmy uniknąć tego "błędu", ale jak trzeba podjąć decyzję to jest problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 05.09.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 My wzięliśmy mieszkanie na widelec i oglądaliśmy, co konkretnie jest OK, a czego brakuje. Wyszło zapotrzebowania niecałe 30 m2 na osobę. Kiedyś widziałem jakieś wyliczenie zapotrzebowania na wentylację w domu norweskim i tam przyjęto (wg norm) też ok. 30m2/osobę. I w sumie po przebrnięciu przez proces projektowania domu wysszło nam 120 m2 powierzchni użytkowej przy rodzinie 2+2. Na razie jest 2+1, dlatego jeden z pokoi sypialnych ma 25 m2 (na poddaszu). Dom kroi się na miarę dla siebie. Jak ktoś robi pod innych to ma za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam, my mamy zamiar wybudowac dom ok.117m pow.użytkowej +garaż, bez podpiwniczenia . Od początku wiedzieliśmy, że nie chcemy na wielkiej willi... kto by to sprzatał , ogrzewanie tez sporo kosztuje-im większy dom tym więcej powierzchni do utrzymania . Mimo, iż powierzchnia naszej Zochy jest niewielka i dom prosty jak stodoła to podoba nam się-to jest to czego chcemy.Rodzinka 2+2 (jeszcze babcia męża którą zamierzamy sie zaopiekować - będzie mieszkac w pokoiku na parterze). Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 05.09.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 daggulka piękny domek! Gratuluję trafnego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.09.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Jacek-bardzo dziękuję ...każdy zasłyszany pozytyw w kierunku tego projektu coraz bardziej utrzymuje mnie w przekonaniu że dobrze wybraliśmy. Pozdrawiam serdecznie-Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 05.09.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Jeśli zdecydujemy się na poddasze użytkowe, to znacznie oddalimy się od naszych początkowych ustaleń i postanowień, że dom ma być mały i tani. Sama widzę, że w mojej rodzinie wszyscy posiadacze domów jednorodzinnych zgodnie twierdzą, że wybudowali domy za duże... Chcieliśmy uniknąć tego "błędu", ale jak trzeba podjąć decyzję to jest problem... Osobiście również lubię małe domy ale Twój może okazać się jednak za mały. Z budowaniem drugiego różnie bywa - nie możemy przewidzieć jak będzie np. wyglądać nasza sytuacja materialna, ile będą kosztować działki, itd. A może pomyślcie po prostu o zwiększeniu kąta nachylenia dachu i przygotowanie takiego poddasza "na później". W Muratorze jest taki projekt "moje Miejsce - wersja podstawowa, w której właśnie wykończenie i urzędzenie poddasza jest odłożone na przyszłość. Nie ma nawet okien dachowych, tylko miejsce na nie i w miejscu przyszłych schodów fragment stropu jest łatwo rozbieralny. Może przeanalizujcie ten sposób przygotowania sobie gruntu na przyszłość. Pisałaś, że masz już pozwolenie na budowę. Taka zmiana wymagałaby projektu zamiennego, a Powiecie możesz czekać tyle samo co na Pozwolenie - ale może warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 05.09.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Małe jest piękne ale nie należy zapominać o odpowiedniej liczbie i kubaturze schowków, spiżarni i pomieszczeń gospodarczych, w domu przydają się rzeczy o których w blokach nawet się nie myśli - łopaty, grabki, kosiarki, motocykle..... Ścianka kolankowa - najwygodniejsza ok. 150-160, wtedy praktycznie cała powierzchnia jest wykorzystana a to raptem 2-3 warstwy pustaków. Jeśłi ktoś lubi niskie domki to lepiej parterówkę, koszty są porównywalne a na pewno szybciej się stawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 06.09.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Bikerus - czyli na strychu nie będzie drugiej łazienki? Bo moją największą "bolączką" jest to, że nasz dom ma mieć tylko 1 łazienkę... i Jeśli mielibyśmy robić poddasze użytkowe, to koniecznie z łazienką. A jaki strop w takim przypadku będzie? Strop bedzie drewniany. Nie bedzie na strychu drugiej łazienki. Powierzchnią uzytkową bedzie parter czyli te 94 metry - na górze powinno być ok. 2,5 metra szerokości i 11 metrow długości (ok 28 m^2) powierzchni o wysokości ok 2-2,1 metra. Zrobimy tam 2 pokoje przechodnie. Ten na koncu bedzie słuzył jako typowy strych (graciarnia + ewentualnie suszarnia) a ten pierwszy od schodów jako awaryjny pokoj na 2 łóżka dla niespodziewanych gości - jako sypialnia. Schody beda spuszczane - strychowe. No chyba, ze mnie natchnie i znajdę finanse zeby tam zrobić pokój Audio-Video Koszt całkowity domu z garazem (plus pomieszczenie gospodarcze) z działką (740 metrów), ogrodzeniem z siatki, w stanie developerskim to 260 tys zł. Dachówka to Roben ceramiczna, sciany Porotherm 24 cm + 12 cm styropian, dach ocieplony wełną 20 cm, piec CO 2 funkcyjny bez zasobnika. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 06.09.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A czy jest ktoś, kto zbudował dom za mały? Np źle wymierzył kuchnię albo salon. Ja już kilka razy slyszałem o zbyt małym salonie. A może to jest kwestia nieustawności pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 06.09.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 My wzięliśmy mieszkanie na widelec i oglądaliśmy, co konkretnie jest OK, a czego brakuje. Wyszło zapotrzebowania niecałe 30 m2 na osobę. Kiedyś widziałem jakieś wyliczenie zapotrzebowania na wentylację w domu norweskim i tam przyjęto (wg norm) też ok. 30m2/osobę. I w sumie po przebrnięciu przez proces projektowania domu wysszło nam 120 m2 powierzchni użytkowej przy rodzinie 2+2. Na razie jest 2+1, dlatego jeden z pokoi sypialnych ma 25 m2 (na poddaszu). Dom kroi się na miarę dla siebie. Jak ktoś robi pod innych to ma za duży. wszystko ok jak reprodukcję masz zakończoną. A co będzie jak starając się o kolejne (ostatnie) dziecko tak się przyłożysz że wyjda trojaczki?? ja buduję 180m2 dla 2+1 z perspektywą +1 lub +2. A za 25 lat sprzedam i wybuduję 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 06.09.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 wszystko ok jak reprodukcję masz zakończoną. A co będzie jak starając się o kolejne (ostatnie) dziecko tak się przyłożysz że wyjda trojaczki?? Idę zapytać sąsiada, który mieszkał z żoną i pięcioma córkami na 60m2 w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 wszystko ok jak reprodukcję masz zakończoną. A co będzie jak starając się o kolejne (ostatnie) dziecko tak się przyłożysz że wyjda trojaczki?? Idę zapytać sąsiada, który mieszkał z żoną i pięcioma córkami na 60m2 w bloku Moja sąsiadka mieszkała na 38 metrach z mężem, 5 dziećmi, psem (wilczurem), królikiem, papużką i 2 chomikami. Fajnie nie było. ALe człowiek jest w stanie znieść wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 07.09.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 A czy jest ktoś, kto zbudował dom za mały? Np źle wymierzył kuchnię albo salon. Ja już kilka razy slyszałem o zbyt małym salonie. A może to jest kwestia nieustawności pomieszczeń? Mam wrażenie, że właśnie uniknęłam tego błędu. Jak na razie mieszkam w domu u rodziców, nasz główny pokój ma 24 m, jest wysoki i sprawia wrażenie dużego. Zawsze myślałam, że salon również może mieć ok. 25 m. Wybraliśmy projekt z salonem 32 m i byliśmy pewni, że to będzie super - nawet trochę więcej niż trzeba. Na szczęście odwiedziłam pewną miłą osobę, która pobudowała taki sam dom - a tam wielkie zaskoczenie - salon wydawał się malutki!!! Nie wiem, może spowodowała to mała wysokość pomieszczenia(250 cm), może to że miał nieregularny kształt? W każdym razie jestem bardzo zadowolona, że zobaczyłam to jeszcze przed przystąpieniem do projektu - wydłużyłam salon o 80 cm i zwiększyłam wysokość pomieszczeń do 2,75. Teraz salon będzie miał 37 m i mam nadzieję, że będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 07.09.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Chyb a mało jest takich osób, które nie chciałyby mieszkać w dużym pięknym domu w środku pięknego ogrodu. Ale na to potrzebne są pieniądze na budowę a później na utrzymanie domu. Ja osobiście wybudowalem dom nie ten który mi się najbardziej podobał ale ten na który zabezpieczeczał nasze podstawowe potrzeby, było mnie na niego stać (dom miał być całkowicie wykończony, działka ogrodzona, położony bruk) i będę w stanie go utrzymać bez oszczędzania na ogrzewaniu, cieplej wodzie, itp. Jaki to dom: 145 m pow. użytkowej- miał być na trzy osoby- jest na cztery osoby, pewnie za kilka lat znowu będzie na trzy (córka ma 17 lat).Po rocznym mieszkaniu mogę powiedzieć z całą pewnością jedno, teraz wybudowałbym dom parterowy a nie z użytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 07.09.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Po rocznym mieszkaniu mogę powiedzieć z całą pewnością jedno, teraz wybudowałbym dom parterowy a nie z użytkowym poddaszem. Wychodząc z takimi samymi założeniami wybudowałem dom 136m^2 ... parterowy. Czy będzie dobrze ocenię za rok, przeprowadzka w ciągu najbliższych 2-ch miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts