Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wylanie samego chudziaka

acca5

Recommended Posts

Tak, można, trwało to u nas dosłownie 6 godzin. Weszła ekipa o 8 rano, zeszli o 14, a podbeton równy i gładki. Jesteśmy zadowoleni. Piach wsypywany był po fundamentach w grudniu 2004 roku, wsypywalismy warstwami (w sumie weszlo 170 ton) i ubijalismy skoczkiem. Robilismy to sami, skoczek byl pozyczony. Leżał tak przez zime całą, latem 2005 roku przyszły mury, stro, więźba i dopiro wiosną, dokladnie 18 kwietnia 2006 roku wylali ten chodziak... po ponad miesiącu czasu zaczęli murować ścianki działowe... tak było u nas :)

Jak ubijesz piach mechanicznie skoczkiem, to nie musi lezec...

Pozdrawiam

mundzia

tak jak pisałam, myśmy brali usługę razem z towarem, wiec nie wiem ile czego poszło... płaciliśmy za metr kwadratowy razem z towarem.... z tego co pamietam wyszło okolo 24 zł/m2, albo 23 zł/m2... juz nie pamietam dokladnie, ale liczac sumarycznie wszystko... oni sami przywozili wszystko i robili... mnie nic nie interesowało...

pozdrawiam

Dziś gościu kazał zakupić piasek płukany 0-4mm- 30 ton do tego cement ok 2 tony, robocizna 10zł/mk2 plus zł za kazdy cm ponad 5cm czyli -u mnie bedzie 8cm -13zl/mk2. mam 175mkw- to bedzie ok. 1300zł plus 2275=3600zl. Cos tanio w porownaniu z Mundzią. Jutro napisze dokładniej bo mam kasting na wykonawców.

Mam wykonawce,ktory niestety nie chcial wykonac chudziaka po zasypaniu fundamentow, woli po wymurowaniu scian. Nie ujęłam tego w umowie. Ile może kosztowac wykonanie wylania chudziaka jako ekstra dopłata.?Pomóżcie. Przegapilam sprawę.

Co to znaczy "nie chciał" ....Ja za zasypanie z zagęszczeniem piasku -warstwą co 15cm /około 1m piasku!!!/ oraz wylanie chudziaka zapłaciłem 600zł za robociznę +200zł za wynajem zagęszczarek.Wykonywane to było niedługo po wymurowaniu fundamentów i ich obsypce z zewnątrz.

Po wymurowaniu ścian zapłacisz więcej.Z tego co się orientuje to ceny są różniste 8-15zł/m2 chudziaka ~10cm grubości...

acca5, cenę masz porównywalną, wcale nie specjalnie taniej w porównaniu ze mną, bo ja miałam wylewane 10 cm a Ty 8 cm, a to na 175 metrach różnica 3,5 kubików betonu, wiec jakbys doliczyla te klka stów, to chyba wyjdzie porównywalnie. Swoją drogą, ja nie dusilam ceny, i nie zalezalo mi zeby bylo jak najtaniej w tym wypadku, ale zeby bylo jak najlepiej :) mysle, ze nie mialam najnizszej ceny... :) mozna to pewnie zrobic taniej :) :) :)

Targuj się :)

pozdrawiam

U mnie kubik B-10 na chudziaka nie jest tani- 233zł!!!, potrzebuje 14kubikow , do tego dochodzi robocizna 10zł/m2.

Za chudziaka z miksokretu zapłacę -11zl/m2 robocizna, 2,8 tony cementu i 900zl 30 ton żwirku0-4mm.

Moj wykonawca nie był zwolennikiem wykonania chudziaka przed scianami, a ja nie nacisnęłam w umowie, mój błąd. Ale juz zmiękł- nie ma innego wyjścia, ja tu decyduję. Dzis robia mi z miksokretu- i jest cacy.

U mnie kubik B-10 na chudziaka nie jest tani- 233zł!!!,

Moj wykonawca nie był zwolennikiem wykonania chudziaka przed scianami, a ja nie nacisnęłam w umowie, mój błąd. Ale juz zmiękł- nie ma innego wyjścia, ja tu decyduję. Dzis robia mi z miksokretu- i jest cacy.

233zł za B-10!!! Kryminał. :cry: W tym momencie zdecydowanie "wariant ręczny"

• 2 years później...
Może ktoś skorzysta. Robiłem jakieś miesiąc temu chudziaka w piwnicach około 60m2. Zamówiłem chudy beton 12,5 z pompą i wziąłem znajomego do pomocy. Wprowadziliśmy rurę od pompy do piwnic przez okienko oraz przez bramę garażową i wylaliśmy na kilka kup. Rozprowadziliśmy resztę łopatami a kolega murarz dokończył reszty równając całość. Cała operacja trwała około 3-4h. Kolega za pomoc wziął 5zł za m2 czyli 300zł.

Mnie w Kaliszu proponują wylać chudziaka 10 cm za 14,60 (po negocjacjach) za m2, kręcą w betoniarce. Zaznaczają, że będzie równy (dzieki użyciu jakichś rurek - nie zdążyłem jeszcze zgłębić tematu), co ma znaczenie przy późniejszym układaniu styropianu.

Czy ktoś może wie o co chodzi z tymi rurkami?

Mnie w Kaliszu proponują wylać chudziaka 10 cm za 14,60 (po negocjacjach) za m2, kręcą w betoniarce. Zaznaczają, że będzie równy (dzieki użyciu jakichś rurek - nie zdążyłem jeszcze zgłębić tematu), co ma znaczenie przy późniejszym układaniu styropianu.

Ja dokladnie nie wiem jak to wyglada bo nie bylem przy tym jak mi wylewali. Ale z tego co wiem to jest to na zasadzie wyrownywania jakas rurka tego betonu.

U mnie rurki stosowali wylewkarze. Po prostu gościu laserem mierzy poziom i układa poziomo rurki na tej wysokości na której ma "kończyć się wylewka" i do poziomu tych rurek wyrównują całą powierzchnie.

U mnie rurki stosowali wylewkarze. Po prostu gościu laserem mierzy poziom i układa poziomo rurki na tej wysokości na której ma "kończyć się wylewka" i do poziomu tych rurek wyrównują całą powierzchnie.

Dzięki za wyjaśnienie! Tylko jeszcze ciągle nie wiem, dlaczego rurki, a nie np. deski czy coś innego, i na czym te rurki się trzymają po ułożeniu przed wylaniem?