ml45 19.07.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Witamczy ktoś orientuje się czy od 2007 podatek od sprzedazy domu będzie 19%?? nie bardzo wiem gdzie szukać tej informacji, a jest to dla mnie dość istotna sprawa - jakby na to nie patrzeć to zapłaciłabym 2 razy większy podatek Z góry serdecznie dziękuję za informacjemagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.07.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Jeżeli dom (mieszkanie) został kupiony przed 31.12.2006r to sprzedajesz go na starych warunkach po 01.01.2007r.Podatek ten tyczy się nieruchomości kupionych po 01.01.2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 19.07.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Na razie jest to propozycja MF i nie wiadomo czy na pewno wejdzie w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ml45 20.07.2006 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 no wlasnie slyszalam ze w ministerstwie finansow wymyslili ze to moglyby byc dodatkowe pieniądze do budżetu, tylko czy na 100% przejdzie ten projekt, czy było już jakieś głosowanie?? Będę sprzedawać dom i teraz zastanawiam się czy juz zacząć się tym martwić - bo miałam go zamiar sprzedać w marcu-czerwcu 2007, no ale jeżeli podatek 19% będzie obowiązywał to chyba pomyślę o tym wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 20.07.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Jeżeli dom kupiłeś przed 01.01.2007 (a z Twojego postu wnioskuję, że tak jest), to nowe przepisy nie będą Cię dotyczyły. Przy sprzedaży domu zapłacisz 10% podatku od przychodu, ale tylko pod warunkiem, że od końca roku, w którym kupiłeś dom do dnia jego sprzedaży nie minęło 5 lat. Ale i wtedy, gdy 5 lat nie minęło można uniknąc podatku deklarując, że pieniąde uzyskane ze sprzedaży przeznaczysz w ciągu 2 lat na własne potrzeby mieszkaniowe (tu trzeba uważać, bo jeżeli jednak nie wydasz w tym czasie to zapłacisz podatek z odestkami od dnia sprzedaży). Jedyne, co może skłaniać do sprzedaży domu jeszcze wtym roku, to to, że na pewno bedzie łatwiej znaleźć kupca. Bo ludzie, którzy zamierzali w najbliższym czasie kupić nieruchomość, żeby nie podpadać pod nowe przepisy będą chcieli przyspieszyć transakcję.Nowe przepisy mają dotyczyć tylko domów i mieszkań kupionych po 01.01.2007. A podatek 19% bedzie się płaciło do dochodu (czyli różnicy pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży). Niestety nic nie wiem o kosztach uzyskania przychodu. Czyli jak ktoś kupi ruderę za 50 tys. i ją wyremontuje, a następnie sprzeda za 500 tys., to czy koszt remontu będzie można uwzględnić w wyliczaniu podstawy opodatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 20.07.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Zagladnij do dzisiejszej Gazety Prawnej /20 lipca 2006/, jest opisanie jak jest teraz czyli 2006r i jak będzie w 2007 roku, oczywiście jest to narazie projekt ale coś pewnie z tego zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ml45 21.07.2006 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 dzięki za infochodzi o to ze ja chce sprzedac dom, ktory zostal wybudowany w 2002 a oddany w 2003 wiec niestety nie ma 5 lat,ide poszukac gdzies tej gazety prawnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts