Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż domu - podatek 10% a od 2007 19% ???

ml45

Recommended Posts

Witam

czy ktoś orientuje się czy od 2007 podatek od sprzedazy domu będzie 19%?? nie bardzo wiem gdzie szukać tej informacji, a jest to dla mnie dość istotna sprawa - jakby na to nie patrzeć to zapłaciłabym 2 razy większy podatek

Z góry serdecznie dziękuję za informacje

magda

no wlasnie slyszalam ze w ministerstwie finansow wymyslili ze to moglyby byc dodatkowe pieniądze do budżetu, tylko czy na 100% przejdzie ten projekt, czy było już jakieś głosowanie?? Będę sprzedawać dom i teraz zastanawiam się czy juz zacząć się tym martwić - bo miałam go zamiar sprzedać w marcu-czerwcu 2007, no ale jeżeli podatek 19% będzie obowiązywał to chyba pomyślę o tym wcześniej

Jeżeli dom kupiłeś przed 01.01.2007 (a z Twojego postu wnioskuję, że tak jest), to nowe przepisy nie będą Cię dotyczyły. Przy sprzedaży domu zapłacisz 10% podatku od przychodu, ale tylko pod warunkiem, że od końca roku, w którym kupiłeś dom do dnia jego sprzedaży nie minęło 5 lat. Ale i wtedy, gdy 5 lat nie minęło można uniknąc podatku deklarując, że pieniąde uzyskane ze sprzedaży przeznaczysz w ciągu 2 lat na własne potrzeby mieszkaniowe (tu trzeba uważać, bo jeżeli jednak nie wydasz w tym czasie to zapłacisz podatek z odestkami od dnia sprzedaży). Jedyne, co może skłaniać do sprzedaży domu jeszcze wtym roku, to to, że na pewno bedzie łatwiej znaleźć kupca. Bo ludzie, którzy zamierzali w najbliższym czasie kupić nieruchomość, żeby nie podpadać pod nowe przepisy będą chcieli przyspieszyć transakcję.

Nowe przepisy mają dotyczyć tylko domów i mieszkań kupionych po 01.01.2007. A podatek 19% bedzie się płaciło do dochodu (czyli różnicy pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży). Niestety nic nie wiem o kosztach uzyskania przychodu. Czyli jak ktoś kupi ruderę za 50 tys. i ją wyremontuje, a następnie sprzeda za 500 tys., to czy koszt remontu będzie można uwzględnić w wyliczaniu podstawy opodatkowania.