Marzin 24.08.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jeśli chodzi o rozliczenia, to z tego co zrozumiałem, kredytobiorca ma od razu płacić "odchudzoną" ratę, a bank udzielający kredytu sam będzie rozliczał dopłaty na podstawie umowy BGK (który ma za zadanie je finansować). Czyli będzie to dobry system rozliczeń. Chyba będę jako jeden z pierwszych, który taki kredyt weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 24.08.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 kto będzie decydował/obliczał ile jest metrów użytkowych?? Mój architekt? Pracownik banku? Może jeszcze ktosik inny?? Ktos ma jakies przecieki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 kto będzie decydował/obliczał ile jest metrów użytkowych?? Mój architekt? Pracownik banku? Może jeszcze ktosik inny?? Ktos ma jakies przecieki?? Tego nie wiadomo, ale już teraz jest pewne, że biedy klepał nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elajak 25.08.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 to dzis ma byc to głosowanie?????? wiecie cos? bo bardzo jestem zainteresowana a że kredyt mozemy wziąć dopiero w połowie października to może bedzie juz wiadomo napewno co i jak, nie śledziłam ostatnio wiadomosci zadnych bo nie miałam czasu i teraz jestem zupełnie do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 25.08.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Nic nikt nie wie, co w końcu z tą ustawą bo nigdzie nic nie pisze, wie ktoś może coś na ten temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misbe 25.08.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 dzis juz dostalem gotowy projekt zaadoptowany i zlozyc tylko wnioski na pozwolenie i na projekcie mam napisane ze powierzchnia uzytkowa to 144,6m2 Oczywiscie jest to metraz calego budynku lacznie z garazem i pomieszczeniem gospodarczym. Mam nadzieje ze oni beda tylko to brac pod uwage ale przelicznik bedzie inny, ze np garaz bedzie odliczony itd. Co wy o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 26.08.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 misbe nie odliczą Ci garażu i pomieszczenia gospodarczego, poniewaz wliczają sie do powierzchni użytkowej, możesz natomiast odliczyć komunikacje... Niestety o uldze nikt nic nie wie, mam tu na mysli urzedy skarbowe...trzeba poczekacaż ustawa wejdzie w zycie, tylko kiedy to nastapi..ciezko cokolwiek zaplanować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 27.08.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Nic już nie rozumiem.Niech mi ktoś podpowie - czy jeśli posiadam projekt w którym jest podane: pow. użytkowa 139m2 (w tym są wszystkie pomieszczenia) + garaż 21m2,to mieszczę się w 140m2 powierzchni uzytkowe czy nie?A jeśli nie, to co nie wlicza sie do powierzchni użytkowej.Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 28.08.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Ciekawe jak zinterpretują mój przypadekStawiamy dom tzw. jednorodzinny dwupokoleniowy (nie jest to bliżniak) , który posiada 2 odrębne wejścia, w środku nie ma połączenia komunikacyjnego z drugą częścią. Mamy notarialnie podpisany akt co do kogo należy, ale mimo wszystko jest to jeden budynek przedzielony na pół i dwóch współwłaścicieli.My posiadamy 132.9 m2 + garaż 36m2 + piwnica 20.80m2Druga cześć 57.30m2 + 33m2 garaż + 25.30m2 piwnica Czuje, że będzie niezła walka.Może sądownie podzielić budynek, ale notariusz to przecież jest jakimś tam przedstawicielem sądu i może niektóre sprawy załatwić sam. Mam to wpisane w księdze wieczystej, więc może się jakoś wybrnie z tego.Co wy na to????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Myślę że te pytania o pow. użytkową są trochę na wyrost. Urzędnik weźmie zaakceptowany do budowy projekt, a tam napisane jest jak byk. Co tu dużo gdybać.Gorzej z przypadkami takimi jak np u pawel237. Choć na oko, to właściciel drugiej częsci załapie się na preferencyjny kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 28.08.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam własnie sie rozczytuje w tekscie ustawy ktora poszla do senatu, bardzo mnie zaciekawil sposob naliczania podstawy do doplaty, generalnie wynika ze jak ktos buduje domek 140 m2 to podstawa wyniesie 50 % kredytu, a potem zwrocą od tej polowy kredytu polowe odsetek, wiec 1/4 calych odsetek. Dodatkowy niuansik to taki, ze zwracają odsetki wedlug oprocentowania sredni vibor +2 procent, nasuwa mi sie pytanie jakie oprocentowanie bedą stosowaly banki dla kredytów preferencyjnych (standart wedlug mnie to vibor +1% i obecnie mozna taki kredyt uzyskac, ale czy banki nie spróbuja skubnac czesci doplat dla siebie, i np nie podwyższa stopy do wibor +3% ), oczywiscie zawsze lepszy rydz niz nic ale....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekAga 28.08.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Odnośnie powierzchni użytkowej: nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ale ja interpretuje to tak, ci którzy mają więcej niż 140m2 też mogą się ubiegać o umorzenie odsetek, tyle że umorzenie obejmie procentowo tylko te część do 140m2.Natomiast moja sytuacja wygląda tak, że kredyt musieliśmy wziąć z rodzicami i w takiej sytuacji nie wiem czy w ogóle będziemy mogli się ubiegać o umorzenie, jak ktoś wie to proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 28.08.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Zrobilem mala symulacje dom 140 m2 , stopa procentowa kredytu preferencyjnego = rowna stopie referencyjnej (tej po ktorej sa naliczne doplaty) =5%, raty malejące, kredyt 20 lat , no i wyszla wartosc doplaty na poziomie 16 000,zeby powalalo to nie powiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 28.08.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 maciek z pewnoscią nie, jasno napisali ze doplata tylko jesli powieżchnia nie przekracza 140 metrów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 28.08.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 chyba dzis robie za czarnego poslanca, w ustawie jest wyszczegolnione ze stronami umowy kredytu referencyjnego poza uprawnionym bankiem moga byc małzonkowie lub osoba wychowujaca samotnie dziecko, no chyba ze rodzice robia za małżonków (ale wtedy nie mogą miec praw wlasnosci do innych mieszkan czy domów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 28.08.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 tak sobie pomyslalem ze jak banki za prawo przydzielania kredytów referencyjnych bedą musialy placic do panstwa jakies oplaty, to beda musialy podniesc odpowiednio oprocentowanie, i doplata moze byc czysto iluzoryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_tom 29.08.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Sejm na razie nie zakończył rozpatrywania poprawek Senatu. Aktualny stan http://orka.sejm.gov.pl/projustall5.htm poz. 182 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 31.08.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 czy ktoś zna jakies konkretne terminy prac nad tą ustawą i kiedy przewidziany jest temin wejscia w zycie jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwro 05.09.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 no pewnie jednak poczekają do nowego roku , zeby dwie ulgi sie nie nalożyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 07.09.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jutro odbędzie sie głosowanie sejmu nad poprawkami senatu do oczekiwanej przez nas ustawy.http://www.sejm.gov.pl/prace/2006r/pos024p.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts