Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej?

PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!

pozdrawiam

powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa.

pozdrawiam

justa

hmmm aby skorzystać z ulgi odsetkowej umowę kredytu należało zawrzeć do końca 2006r. a kredyty preferencyjne ruszają dopiero po 20 stycznia br. - jak można się zatem załapać na te dwie formy?

Witam

Tak sobie policzyłem i nie wiem ale mi wychodzi z tą całą ulgą kwota raty porównywalna jak bez ulgi ale we frankach.

Bo tak: dom 116m2, kredyt 180 000, czyli zapłacą mi połowę odsetek od kwoty-180 000 * 70/116 = 108620.

Jak sobie przeliczyłem kwoty rat przy założeniu 5,2% przy PLN i 3,2% przy CHF to wyszło mi raty porównywalne. Czyli cała ta ulga daje mi tylko korzyść taką, że nie muszę się martwić o ryzyko kursowe i to tylko przez 8 lat. Tylko czy warto w to się pakować i po 8 latach zostać z kredytem w PLN?

gdzie można znaleźć wartość 1mkw żeby przeliczyć wartość domu

Jeżeli chodzi Ci o tą wartość odwtorzeniową, to tu jest taka tabela:

http://www.bgk.com.pl/druki/rns_wskaznik.pdf

a te wskaźniki sa aktualne? straszni niskie kwoty tam podają :cry: jak są takie to kosztorys przy projekcie mam o ponad 50000 większy.

orientuje sie ktoś jak jest odliczana wartość budowanego domu, czy właśnie z tego kosztorysu?

bernadetta napisła

justa napisał:

Cytat:

witam

Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej?

PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!

pozdrawiam

powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa.

pozdrawiam

justa

hmmm aby skorzystać z ulgi odsetkowej umowę kredytu należało zawrzeć do końca 2006r. a kredyty preferencyjne ruszają dopiero po 20 stycznia br. - jak można się zatem załapać na te dwie formy?

można - podpisałam umowę 31 grudnia 2006 r i mam 10 dni na ewentualną rezygnację - więc mogę z tego zrezygnować i poczekać aż wejdzie w życie ten nowy z dopłatami

• 2 weeks później...

byłam wczoraj w banku, dowiedziałam się następujących rzeczy o kredycie preferencyjnym:

- składanie wniosków już od 24 stycznia

- oprocentowanie 5,62 :cry:

- prowizja 2,5% :cry:

- inwestycja musi być zakończona w ciągu 18 miesięcy od wypłaty I transzy

- raty wyłącznie malejące

- rozpatrzenie wniosku około 1 miesiąc

dokładnie nie zrozumiałam zasady obliczania tych dopłat :oops: a nie mają jeszcze szablonu pokazowego :x

mniej więcej wygląda to tak dla powierzchni domu 129m2

A - odsetki naliczone przez PKO BP - 5,62%

B - odsetki naliczone przez BGK - 6,2%

odsetki pobierane przez klienta = A - 0,5 B

więc

3,1% to BGK

2,52% płaci klient

podpisujemy dwie odrębne umowy - jedną z bankiem z oprocentowaniem które my płacimy, a drugie z BGK na dofinansowanie

natomiast zwykły hipoteczny w PKO BP

- oprocentowanie 5,09% ( w tym marża 0,9)

- 0 prowizji przy ubezpieczeniu

- raty malejące lub stałe

dokumenty do wniosku takie same przy dwóch kredytach

opłaty od sumy 100000:

150 koszt oszacowania nieruchomości

80 wypłata kolejnej transzy (pierwsza bezpłatnie)

54,20 wpis hipoteki

119 podatek od ustanowienia hipoteki

dzisiaj pomału poprzeliczam to wszystko i zobaczę co mi wyjdzie

:lol:

Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry.

Moje zgrubne przemyślenia dot. kredytu. Niech ktoś mnie poprawi jeżeli wypisuję głupoty.

Mam projekt na 117 m2 powierzchni użytkowej i zamierzam posiłkować się kredytem w wysokości 200 000zł.

Biorąc kredyt na warunkach z dopłatą "rządową" (5.62% i marżą 2% raty malejące) na okres 30 lat:

kapitał: 200 000 zł

odsetki: 169 068zł

prowizja: 4000zł

dopłata do 50% odsetek przez 96 rat (8 lat) z 70m2/117m2 wynosi 23 350 zł

A teraz przychodząc "z ulicy" do PKO BP (marża: WIBOR 3M + 0.93%=5.11%, prowizja 0.9%, raty malejące):

kapitał: 200 000 zł

odsetki: 153 726 zł

prowizja: 1800 zł

Koszt kredytu z dopłata: 200 000 + 169 068 + 4000 -23350 = 349 718 zł

Koszt kredytu bez dopłaty: 200 000 + 153 726 + 1800 = 355 526 zł

Czyli de facto zyskam niecałe 6000 zł i na dodatek pakując się w raty malejące??

Czy popełniłem gdzieś gruby błąd lub zaniedbanie w moich obliczeniach? Jeżeli nie to niech się pocałują w .... z tym kredytem. Ja mam 117 m2 pow. użytkowej domu, a co z ludźmi którzy mają więcej?? Oni jeszcze na tych warunkach kredytowych mogą wyjść w przysłowiowe plecy w stosunku do kredytu zaciągniętym w tym samym banku bez dopłat.

Czy kredyt z dopłatą do odsetek jest kolejną propagandą sukcesu naszego rządu, a korzystać z niego będą tylko nieliczni lub naiwni?

A ja natomiast byłem dzisiaj w PKOBP i dowiedziałem się że prawdopodobnie:

- budowa nie może być rozpoczęta w dniu podpisania umowy o kredyt preferencyjny, czyli możemy posiadać tylko działkę,

- projekt oprócz że musi się zmieścić w określonym limicie pow. użytkowej (140m2) to jeszcze nie może zawierać garażu :oops:

Ja natomiast licząc na mniejsze oprocentowanie już mam stan tzw. zero, oraz domek mój posiada garaż. Więc nieźle się wpakowałem, mało tego że czekam już 6 miesięcy to jeszcze nie skożystam z tego kredytu.

Czy ktoś coś wie dokładnie na ten temat i może mnie pocieszyć :wink: