Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Jak to wogóle wygląda sprawa za metrażem... niby dopłacają przy domu do max. 140m2...

Miła Chwila - M11:

125m2 - powieżchnia domu

154m2 - powieżchnia zabudowy...

179m2 - powieżchnia netto...

Która wartość będzie brana pod uwgę?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=356&IdKolekcji=

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również jestem zainteresowana tym kredytem i tak się udało, że wybierając projekt domu wybraliśmy 101.9 m2 powierzchni użytkowej nie przypuszczając, że możemy na tym zyskać ( być może). Więc proszę Czaja 76, lub kogoś kto ma od niego ten kalkulator o przesłanie na adres: [email protected]

Jak to wogóle wygląda sprawa za metrażem... niby dopłacają przy domu do max. 140m2...

Miła Chwila - M11:

125m2 - powieżchnia domu

154m2 - powieżchnia zabudowy...

179m2 - powieżchnia netto...

Która wartość będzie brana pod uwgę?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=356&IdKolekcji=

,

Liczy się to co w projekcie jest zapisane jako powierzchnia użytkowa, podejrzewam, że u Ciebie jest to te 125 m2

Czy oby napewno kredyt refinansowy dostanę taniej ?

Jak to wygląda w praktyce? Idę po ośmiu latach do banku Y i mówię jak wygląda sprawa, zaciągam u nich kredyt na pozostałą mi do spłacenia kwotę w banku X. Bank Y przelewa bankowi X tą kwotę a ja automatycznie mam wtedy kredyt na tą kwotę z oprocentowaniem banku Y. Czy tak ?

Jak na chwilę obecną wyglądają oprocentowania takich kredytów refinansowych ? Są tańsze od standartowego kredytu ?

Tak, ponieważ masz większy wkład własny (część kredytu już spłacona). Tak, ponieważ zależy im na kliencie innego konkurencyjnego banku, który ma już wybudowany dom, pod zastaw.

mBank na dzień dzisiejszy daje kredyt refinanasowy 3% w CHF i żadnych prowizji, jakiś inny bank, nie pamiętam jaki 2,56% w CHF - poszukaj w internecie.

dzwoniła do mnie wczoraj baba z PKO BP ze mają kalkulator i zaprasza, tak wiec w poniedzialek ide i bede znał już mam nadzieje wszystkie szczegóły.

Jak już zdążyłem kolegę poznać, to pewnie będziemy mieli solidną dokumentację!

http://img171.imageshack.us/img171/3290/thumbsuppw3.gif

dzwoniła do mnie wczoraj baba z PKO BP ze mają kalkulator i zaprasza, tak wiec w poniedzialek ide i bede znał już mam nadzieje wszystkie szczegóły.

a jak 8)

a jak 8)

Wszyscy czekają z niecierpliwością na wieści :D

Mój mąż również sporządził samodzielnie kalkulator ale nie wiem czy dobrze liczy :D . Według mnie tak, ale niewykluczone, że mogą wystapić przekłamania.

Zwłaszcza, że otrzymałam e-mail z PKO z przeprosinami, bo oczywiście po pierwszej wizycie byłam wściekła i mało mnie obchodziło, że w oddziale nie mają kalkulatorów i nie dostałam informacji na temat wysokości dopłat. No więc odpisali mi, że wysokość dopłaty w moim przypadku wyniesie .......5570 zł!!! :o

I nijak ma się to do wyliczeń z innego oddziału PKO o czym pisałam parę postów wyżej, a mój kalkulator liczy według tych założeń. No więc znowu zażądałam wyjaśnień i czekam.

Hehe patrząc na nasze posty pocieszam się, że nie tylko ja jestem taka upierdliwa :D :D :D

Witam

Jestem bardzo zainteresowany tym kalkulatorem. Czy mozna by go otrzymać?

[email protected]

Ja tez byłem w PKO BP zaraz na początku kiedy to zaczeli cos mówić o tych kredytach ale w tedy Pani nic nie wiedziała poza tym że ma dużo papierków do przeczytania.

Czekam aż będą oferowali w ratach równych i oczywiście na to co zaoferują SKOK-i

Pozdrawiam wszystkich

Witam

Byłem dzisiaj w PKO BP po szczegóły i wyliczenia z ICH kalkulatora.

Sprawa wygląda tak:

- tak jak wszyscy wiemy oprocentowanie wynosi Wibor S3M czyli 4,12% + marża banku 1,5% czyli 5,62%. Od tego odejmujemy połowę stopy referencynjej czyli 3,1% co daje 2,52%. Tak w uproszczeniu można powiedzieć wygląda oprocentowanie w pierwszych 8 latach dla części domu odpowiadającej 70 m2 pow. użytkowej. Reszta powierzchni jest oprocentowana na 5,62%.

- kalkulator kolegi Czaja1976 liczy w zasadzie identycznie jak to co mi pokazano w pko

- na razie w pko są dostępne tylko raty malejące, nie wiedzą kiedy wejdą z ratami stałymi

- prowizja za udzielenie kredytu wynosi 0,8%

- pozostałe rzeczy identycznie jak w standartowym kredycie czyli jednorazowo 400pln za wpis hipoteki do KW; 0,1% kredytu + 19pln za podatek od czynnosci cywilno prawnych w US; 0,0542% kredytu co miesiąc do czasu ustanowienia hipoteki (2-3 miesiące); ubezpieczenie budynku we własnym zakresie koszt około 0,1 % kredytu rocznie

- możliwość wcześniejszej spłaty części (bez prowizji) lub całości kredytu (z prowizją)

- w przypadku brania kredytu na budowę lub dokończenie dochodzi koszt 150pln za oszacowanie wartości działki lub działki i dotychczas wykonanych prac na budowie (tak samo jak w normalnym kredycie w pko)

- każda następna wizyta banku na budowie 80 pln (tak jak standartowo)

- transze wypłacane w ten sposób, że kolejna transza może być max połową dotychczas zaangażowanych srodków, tzn. kiedy np działka i jakies wykonane tam już prace oszacowano na 60 tys pln to pierwszą transze dostaniemy 30 tys pln. Po wydaniu 30 tys mamy juz włożone 90 tys pln, wiec przyjeżdza bank (za 8 dych :roll: ) i patrzy czy te 30 tys jest włożone w budowę, jesli tak możemy wziąść nastepną transze w ywsokosci połowy dotychczasowych kosztow czyli 45 tys. Wtedy w sumie mamy juz 135 tys pln i znowu wizyta i transza max połowa ze 135 tys pln czyli 67,5 tys itd itd. Ogólnie jest to identycznie jak dla normalnego u nich kredytu.

Teraz przykład, o który zapytałem:

165 tys pln kredytu na 30 lat przy wartosci całkowitej 225 tys pln, dom 104 m2 uzytkowej.

Pierwsza rata po dopłatach wynosi 949,39pln (dopłata stanowi 286,07pln), ogólnie jak w kalkulatorze od Czaja1976. Suma rat wychodzi 275946,77pln, suma odsetek 110946,77. Przypominam, ze to jest dla rat malejacych bo tylko takie oferują póki co.

Dla porównania normalny kredyt jaki mi zaproponowali to 5,15%, wtedy pierwsza rata jest 1171pln przy malejacych i 916pln przy stalych. Suma rat dla malejacych wyniesie 288536 pln, suma odsetek 123536pln, dla stałych suma rat 318146 a suma odsetek 153146pln.

Przy porównaniu wychodzi 12500 pln odsetek mniej do zapłacenia przy kredycie preferencyjnym.

Kiedy weźmiemy pod uwagę CHF to:

- raty malejące

I rata 1011pln (po kursie 2,468)

suma rat 261072 pln

suma odsetek 88652 pln

- raty stałe

rata 795,25 pln (po 2,468 za chf)

suma rat 275939 pln

suma odsetek 103520 pln

Tu juz widac, że dla CHF zapłacimy mniej odsetek niz w preferenyjnym kredycie i to zarówno dla stałych rat jak i malejących. Wiadomo, ze sprawa oplacalnosci zaciagania teraz kredytu w CHF nie jest prosta ale to juz odrębny temat.

To tyle. I BĄDŹ TU CHŁOPIE MĄDRY !!! :-?

KW100 - zadanie odrobiłeś na piątkę! Ja też chciałem coś wnieść do tej dyskusji, więc wczoraj udałem się do banku chwilę przed zamknięciem. Niestety ani Pani w dziale obslugi, ani ja nie bylismy juz w najlepszej kondycji, dlatego wiele Wam z mojej wizyty nie jestem w stanie przekazać. Liczyła, kresliła, na końcu dała wydruki do których w domu nawet nie zajrzałem, bo o 19 miałem odlot. Jedynie co mnie tylko zaskoczyło, a o czym już wiedziałem, tylko zapomniałem, to to, że trzeba pamiętać o wskaźniku odtworzenia 1m2 powierzchni uzytkowej....

Tzn: mój dom ma 92 mkw x wskaźnik z woj. Wlkp 2078,5 = 191.222 pln

Czyli kredyt jaki mogę zaciągnąć to max 191.... peleneów. Biorąc pod uwagę wartość inwestycji w chwili podpisania umowy, a w moim przypadku będzie to jakieś 80 kpln, zostaje mi 111.222 pln. No i wg moich wyliczeń to nie starczy, żeby porządnie skończyć dom i w nim zamieszkać.

To tyle. I BĄDŹ TU CHŁOPIE MĄDRY !!! :-?

I mam taki sam dylemat jak TY! :(

co d owskaznikow GUSU za m2 mieszkania to w Sejmie maja byc jakies zmiany nad ustawa cos slyszalem za ma to byc tak ze bedzie brane pod uwage wskaznik + 30% tak wiec bedize lepiej ale kiedy to wejdzie to nie wiem

Też o tym słyszałem, ale znowu to czekanie. Słyszałem też, czy rczej czytałem, że Pekao SA również ma udzielać preferencyjne kredyty. Jak tak dalej pójdzie to nie wprowadzę się wtedy kiedy planowałem, tj pod koniec wakacji.

Ja również byłam w moim oddziale PKOBP i pani z którą rozmawiałam mocno zniechęcała do tego kredytu, mając takie argumenty jak np , że wszystkie wydatki muszą być pokryte fakturami , bo jest to kredyt dotowany przez państwo, natomiast przy normalnym kredycie u nich, przyjeżdzają tylko obejrzeć postępy na budowie. Poza tym gdy się spóżnimy z wpłatą, lub zapłacimy chociaż o jeden grosz za mało to tracimy dopłaty. Symulacji nie mogła mi zrobić bo nie miała kalkulatora. Wogóle to zaproponowała mi normalny kredyt u nich"Własny Kąt" na 5,15% 200 000 na 30lat rata malejąca od 1478,00 rata stała 1128,00 w PLN.

A ja tak liczyłam na te dopłaty!. Najbardziej mnie dziwią te faktury, gdyż KW100 pisze coś o wizytach na budowie, ileż można taniej zrobić bez faktur.

Jak sądzicie czy te faktury to wymysł pani, czy tak jest obligatoryjnie?

Ja również byłam w moim oddziale PKOBP i pani z którą rozmawiałam mocno zniechęcała do tego kredytu, mając takie argumenty jak np , że wszystkie wydatki muszą być pokryte fakturami , bo jest to kredyt dotowany przez państwo, natomiast przy normalnym kredycie u nich, przyjeżdzają tylko obejrzeć postępy na budowie. Poza tym gdy się spóżnimy z wpłatą, lub zapłacimy chociaż o jeden grosz za mało to tracimy dopłaty. Symulacji nie mogła mi zrobić bo nie miała kalkulatora. Wogóle to zaproponowała mi normalny kredyt u nich"Własny Kąt" na 5,15% 200 000 na 30lat rata malejąca od 1478,00 rata stała 1128,00 w PLN.

A ja tak liczyłam na te dopłaty!. Najbardziej mnie dziwią te faktury, gdyż KW100 pisze coś o wizytach na budowie, ileż można taniej zrobić bez faktur.

Jak sądzicie czy te faktury to wymysł pani, czy tak jest obligatoryjnie?

Chyba Ci babeczka kit wstawia. Mnie poinformowano, ze nie trzeba żadnych faktur tylko są kontrole budowy tak jak dla zwykłego kredytu. Widać, ze na razie niektore placówki są niedoinformowane i trzeba jeszcze czasu aby wszyscy znali ostateczne przepisy wykonawcze.

Ja raczej sobie ten kredyt odpuszczam. W mojej skomplikowanej sytuacji gra nie warta świeczki i wielu kombinacji, które musialby zrobić najpierw.

Wezmę chyba zwykły kredyt w PKO BP w PLN w ratach stałych. Dlaczego nie chcę raczej we frankach napisałem ponizej w poscie z 13 lutego z godz 00:11

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93353