Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sluchajcie kto z Was wie gdzie mozna sledzic los zmian tych durnych wskazników za metr?

Jesli pytasz o plan podniesienia tych wskaznikow, to wymaga to zmiany ustawy. Z inicjatywa nowelizacji wyszli na poczatku stycznia poslowie i jest przed III czytaniem (czyli przed czytaniem w sejmie, a po czytaniu w komisji). Ma byc tak "iloczyn współczynnika 1,3 oraz średniej arytmetycznej dwóch ostatnio ogłoszonych wartości wskaźnika" (podaje za http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/opisy/1508.htm) Polecam lekture uzasadnienia - bardzo ciekawy wywod ;)

Czyli chyba debatuja jeszcze w komisji, potem moga dac to do innych komisji (finansow, rodziny), potem sejm glosuje, potem senat (moze dac poprawki, ktore wroca do sejmu), potem prezydent i dopiero Dziennik Uchwal. Ostatnio od momentu drugiego czytania w komisji do ogloszenia w DZ.U. minal ponad rok. Teraz powinno byc szybciej (w koncu zmienia sie tylko 1 paragraf), ale ja wczesniej niz za pol roku nie spodziewam sie. Napisalam do posla Janusza Kołodzieja, ktory firmuje ta poprawke ([email protected]), zeby spytac jak on to widzi. Jak odpisze, dam znac.

Teoretycznie, jak Komisja zajmuje sie jakim projektem, to wtedy umieszczaja to w planach na polrocze http://www.sejm.gov.pl/komisje/plany/plan_inf.htm. Na razie nie wpisali tego.

Natomiast jesli pytasz, jak sledzicz, czy z kwartalu na kwartal wskaznik w Twoim wojewodztwie sie zmienia, to Bank Gospodarstwa krajowego je publikuje http://www.bgk.com.pl/druki/rns_wskaznik3.pdf

Mi tlumaczyli tak: maja swoje tabele dla domow w danej okolicy wedlug technologii i wartosc dzialki okreslaja po odjeciu kosztu budowy wedlug kosztorysu, ktory ty przedstawiasz, a podbija cie osoba z uprawnieniami. Ale ja bede miala pusta dzialke, albo tylko fundamenty przy skaladaniu wniosku o kredyt, a Ty chyba juz sporo masz. Samej dzialki nie liczy sie do tego wskaznika odtworzeniowego, ale moze liczyc sie do wkladu wlasnego (moj oddzial mowi, ze tak, ktos tu pisal, ze u niego nie). W tym kredycie % wkladu wlasnego nie wplywa ani na marze ani na prowizje, ale mozna zaoszczedzic na ubezpieczeniu niskiego wkladu, co ciebie pewnie nie dotyczy, bo i tak wklad wlasny w postaci murow masz.

Spojrz na wczesniejsze posty - ktos pisal, ze jak bierzesz na dokonczenie budowy, to przedstawiasz kosztorys, w ktorym widac, ile juz wydalas, a ile jeszcze planujesz. Bank bierzez rzeczoznawce, ktory sprawdza poprawnosc tego kosztorysu, wycenia stan tegop, co wybudowalas. Ktos pisal, ze placil za to bankowi 150 zl i bank mu zawyzyl wartosc tego, co wybudowal, ale i tak zmiescil sie we wskazniku.

Mam pytanie do osób, które już zaciągnęły kredyt z dopłatami.

W umowie mam napisane:

1. W dniu zawarcia umowy:

1) stawka referencyjna wynosi 4,1200%, marża wynosi 1,5 p.p., a oprocentowanie kredytu wynosi 5,6200%, w stosunku rocznym,

2) stopa referencyjna wynosi 6,20% w stosunku rocznym.

2. Marża, o której mowa w ust. 1, ulega podwyższeniu o 0,2 p.p. w przypadku rezygnacji z grupowego ubezpieczenia na wypadek utraty pracy i hospitalizacji.........

Więc, żeby uzyskać marżę w wysokości 1,5 p.p. muszę zapłacić ubezpieczenie na wypadek utratypracy i hospitalizacji wynoszące 3,51% kwoty kredytu /u mnie to 5.265,00 zł/

Kolejna sprawa dotyczy prowizji. Mianowicie mam ją zapłacić jednorazowo w dniu zawarcia umowy. Też tak mieliście?

Jak mi się jeszcze coś nasunie, to będę pytać.

Bardzo proszę o pilną odpowiedź!!!

Xena, czy ja dobrze pamietam, ze ty budujesz dm 11 z bauherra? I naprawde przekroczysz bez dzialki i przylaczy 250 tys przy 1 pokoju, 1 lazience i kuchni zdatnej jako-tako do uzytku (tyle bank wymaga w kosztorysie)?

ja nie przekrocze, no jasne

ale te durne wskazniki przekroczą no wlasnie o to chodzi!

chodzi o to, ze ziemia idzie w gore i potwornie zawyza koszt inwestycji i pani w banku wychodzi, ze prawie ziemia jest drozsza od domu....

poza tym trochę przesadziłeś z tą kuchnią zdatną do użytku, chyba się obraże na pięc minut:>a pokoi mam 3....

Xena, czy ja dobrze pamietam, ze ty budujesz dm 11 z bauherra? I naprawde przekroczysz bez dzialki i przylaczy 250 tys przy 1 pokoju, 1 lazience i kuchni zdatnej jako-tako do uzytku (tyle bank wymaga w kosztorysie)?

ja nie przekrocze, no jasne

ale te durne wskazniki przekroczą no wlasnie o to chodzi!

chodzi o to, ze ziemia idzie w gore i potwornie zawyza koszt inwestycji i pani w banku wychodzi, ze prawie ziemia jest drozsza od domu....

Xena, wyhamuj... Wartosc ziemi i przylacza nie wliczaja sie do tych wskaznikow. Liczysz to, co wynika ci z kosztorysu samej budowy.

poza tym trochę przesadziłeś z tą kuchnią zdatną do użytku, chyba się obraże na pięc minut:>a pokoi mam 3....

Hihi... Moja droga, jak bys nie wykasowala swojego dziennika, to bylabym na biezaco. Ale wracajac do meritum - w kalkulacji musisz uwzglednic jakie-takie wykonczenie 1 lazienki, 1 pokoju i kuchni, tzn. ze druga lazienka, pozostale pokoje nie musza (w kosztorysie) miec nawet gniazdek i kontaktow, ze o kaloryferach nie wspomne. Tak mozna zanizyc kosztorys, zeby zalapac sie we wskazniki, a potem ze swoich srodkow robic "zlote klamki".

qlpiak nawet się nie rozpędziłam

PEKAOBP na Wita Stwosza, Wrocek- tam mi to tak liczyli

twierdza, ze wartosc ziemi wchodzi w wartosc inwestycji,

ja nie wliczam tego jakos z własnej nieprzymuszonej woli

ale teraz napewno zloze wniosek, bo widocznie oni nie wiedza ze tak sie to liczy! to dla mnie super wiadomosc!

co do dziennika, no coz pan policjant bardzo ładnie namawiał na jego wykasowanie....

Do tych, co już otrzymali kredyt. :roll: Jak długo czekaliście za decyzją banku przyznającą kredyt i po jakim czasie od niej mieliście przelew pierwszej transzy?

ja podpisałem umowę po mniej więcej miesiącu od złożenia wniosku (ale byłem pionierem w swoim oddziale).

Wypłata pierwszej transzy nastąpiła po trzech dniach od załatwienia wszystkich formalności hipoteczno-ubezpieczeniowo-podatkowych, czyli w sumie po czterach od podpisania umowy. Teraz czekam na drugą transzę, wczoraj złożyłem dyspozycję wypłaty, pani powiedziała, ze się postarją żeby pieniązki były dziś i za przeproszeniem... pupsko:-)

pzdr

czaja76

Do tych, co już otrzymali kredyt. :roll: Jak długo czekaliście za decyzją banku przyznającą kredyt i po jakim czasie od niej mieliście przelew pierwszej transzy?

Po kilku tygodniach bezowocnego czekania na ofertę PKO SA, zdecydowałem się w końcu na PKO BP. Mam nadzieję, że nowy "operator" na rynku nie wjedzie z prowizją 0% i marżą powiedzmy 1% :)

Odnośnie pytania, od wizyty w banku do podpisania umowy minęło 10 dni, w tym 5 dni zajęło mi skompletowanie dokumentów, wąskim gardłem był Wydział Ksiąg Wieczystych. Dobra Pani z Banku zaakceptowała też stary (2 lata) wypis z rejestru gruntów z mapką. Nie można też zapomnieć o posiadaniu w pozwoleniu na budowę wbitej pieczęci o uprawomocnieniu się decyzji. Ciekaw jestem ilu z Was ma taką pieczątkę :) Jeśli ktoś rozpoczął budowę ponad 2 lata temu, to niech nie zapomni zabrać ze sobą dziennika budowy, który potwierdza rozpoczęcie robót. Ja niestety musiałem zaliczyć karne okrążenie :(

Po podpisaniu umowy papiery wysyłane są do BGK i dopiero po 3-4 dniach jest ostatecznie potwierdzona decyzja, oczywiście jeśli BGK nie wniesie zastrzeżeń.

ja podpisałem umowę po mniej więcej miesiącu od złożenia wniosku (ale byłem pionierem w swoim oddziale).

Mam pytanie, czy Twój kosztorys obejmował garaż? Mnie w czasie podpisywania umowy Pani z PKOBP poprosiła o ręczne dopisanie na kosztorysie "Kosztorys nie obejmuje kosztów garażu", co też zrobiłem, bo chciałem już zamknąć tą papierkologię - obok siedziała żona, która na piątek ma termin porodu i bałem się, że dodatkowe 15 minut i będę mógł prosić dyrektora oddziału na ojca chrzestnego właśnie co narodzonego mojego potomka :) Ale teraz sobie tak myślę, czy ten dopisek wynikał z wytycznych BGK, czy był inicjatywą Pani i nie skończy się jakimiś problemami. W ustawie nie jest jasno sprecyzowana ta sprawa.

Mam pytanie, czy Twój kosztorys obejmował garaż? Mnie w czasie podpisywania umowy Pani z PKOBP poprosiła o ręczne dopisanie na kosztorysie "Kosztorys nie obejmuje kosztów garażu", co też zrobiłem, bo chciałem już zamknąć tą papierkologię - obok siedziała żona, która na piątek ma termin porodu i bałem się, że dodatkowe 15 minut i będę mógł prosić dyrektora oddziału na ojca chrzestnego właśnie co narodzonego mojego potomka :) Ale teraz sobie tak myślę, czy ten dopisek wynikał z wytycznych BGK, czy był inicjatywą Pani i nie skończy się jakimiś problemami. W ustawie nie jest jasno sprecyzowana ta sprawa.

Te wytyczne to tylko wymysł tej Pani, nic takiego nie podpisywałem. Już otrzymałem II transzę i wszystko załatwiłem w ok. 4 tyg.

Życzę wszystkim takiego profesjonalisty z jaki ja spotkałem się w PKOBP w Nysie.

Te wytyczne to tylko wymysł tej Pani, nic takiego nie podpisywałem. Już otrzymałem II transzę i wszystko załatwiłem w ok. 4 tyg.

Życzę wszystkim takiego profesjonalisty z jaki ja spotkałem się w PKOBP w Nysie.

Dzięki za informację. Jutro zadzwonię do mojej Pani i poproszę o wyjaśnienia. Osoby, które korzystają z mojego kosztorysu dla PKO BP, niech najlepiej sprawdzą w swoich oddziałach, czy na kosztorysie wymagany jest dopisek "Kosztorys nie obejmuje garażu". W razie czego trzeba ten tekst usunąć przed wydrukiem.