Alkman 18.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 właśnie dzisiaj byłem w banu PKO SA i pani dziwnie na mnie popatrzyła,gdy zapytałem ją czy po 8 latach mogę kredyt zamienić na jakiś inny.Stwierdziła ,że u nich nic takiego nie można zrobić.Jak ją przekonać ,że muszę mieć w umowie zapisek o możliwości refinansowania kredytu z dopłatą państwa. Czy te kredyty można wogóle refinansować? Proszę o jakieś sugestie ,w poniedziałem idę do banku i muszę mieć jakiś argument ,który pozowoli mi na zmianę umowy tj,zapis w umowie o możliwości refinansowania. Zapis w umowie o możliwości refinansowania a możliwość wczesniejszej spłaty to według mnie dwie różne sprawy patrząc oczywiście od strony banku. Myślę, że zapis o wczesniejszej spłacie kredytu jest standartowo w każdej umowie, (kiedyś na pierwszych stronach tego wątku zastawialiśmy sie jak ominąć prowizję od wcześniejszej spłaty ) Uważam, że nie musisz pani w banku do tej opcji specjalnie przekonywać, bo przecież nie może być tak, że bierze sie kredyt do końca życia bez możliwości wcześniejszej spłaty. Pewnie nie zrozumieliście się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 18.04.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 właśnie dzisiaj byłem w banu PKO SA i pani dziwnie na mnie popatrzyła,gdy zapytałem ją czy po 8 latach mogę kredyt zamienić na jakiś inny.Stwierdziła ,że u nich nic takiego nie można zrobić.Jak ją przekonać ,że muszę mieć w umowie zapisek o możliwości refinansowania kredytu z dopłatą państwa. Czy te kredyty można wogóle refinansować? Proszę o jakieś sugestie ,w poniedziałem idę do banku i muszę mieć jakiś argument ,który pozowoli mi na zmianę umowy tj,zapis w umowie o możliwości refinansowania. Zapis w umowie o możliwości refinansowania a możliwość wczesniejszej spłaty to według mnie dwie różne sprawy patrząc oczywiście od strony banku. Myślę, że zapis o wczesniejszej spłacie kredytu jest standartowo w każdej umowie, (kiedyś na pierwszych stronach tego wątku zastawialiśmy sie jak ominąć prowizję od wcześniejszej spłaty ) Uważam, że nie musisz pani w banku do tej opcji specjalnie przekonywać, bo przecież nie może być tak, że bierze sie kredyt do końca życia bez możliwości wcześniejszej spłaty. Pewnie nie zrozumieliście się. Czyli mam rozumieć ,że po 8 latach jeżeli stwierdze,że inny bank oferuje mi lepsze warunki to mogę kredyt przenieść do owego banku,bez żadnych problemów?Oczywiście mówie cały czas o kredycie z dofinansowaniem państwa tzw. "Rodzina na swoim" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 18.04.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Tak. Będziesz miał zapis w umowie o możliwości dokonania nadpłaty oraz wcześniejszej spłaty. Nie umieszczą na pewno zapisu, że po ośmiu latach udzielą Ci innego kredytu itp.Natomiast trudno nazwać sytuację bezproblemową, ponieważ będzie to wiązało się z prowizją (w sumie trudno przewidzieć jaki będzie jej koszt, bo prowizja jest zawarta w taryfie prowizji i opłat bankowych, a nie w samej umowie), a także należy pamiętać o kosztach hipoteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz007 01.05.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Mogę prosić o ten kalkulator[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 03.06.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Czy ktoś się starał w PeKaO S.A. o zwiększenie kwoty kredytu? Mi mówią, że nie ma takiej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 03.06.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ja zwiększałam w PKO BP SA, ale bank nie ma znaczenia. Ważne abys spełniała podstawowe warunki, bo procedura wyglada tak samo jak przy przyznaniu kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 10.06.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Dzwoniłam nawet do centrali... nie można w PeKaO S.A. zwiększyć kwoty kredytu... To jakas masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 10.06.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 To jest ze strony BGK w zakładce:Wyjasnienia Ministra Infrastruktury do ustawy "20. Czy w trakcie spłaty kredytu możliwe jest zwiększenie kwoty udzielonego kredytu? Ustawa z dnia 8 września 2006 roku o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz.U. Nr 183, poz.1354), nie zawiera przepisów uniemożliwiających zwiększenie kwoty kredytu preferencyjnego w trakcie jego spłaty. Należy więc uznać, iż istnieje możliwość zwiększenia kwoty kredytu preferencyjnego w przypadku, gdy zachodzi sytuacja obiektywnego wzrostu kosztów/ceny kredytowanego przedsięwzięcia, w stosunku do wielkości stanowiącej podstawę weryfikacji wniosku w momencie udzielania kredytu przez bank (cena/koszt wskazany w "odpowiedniej umowie zobowiązującej", o której mowa w art. 5 ust. 3 ustawy, lub kosztorysie inwestorskim Ewentualna zmiana wysokości kredytu powinna wynikać ze zmiany ostatecznych kosztów przedsięwzięcia, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy, oraz dotyczyć inwestycji, dla których w momencie udzielenia kredytu jedyną podstawą oceny inwestycji jest kosztorys inwestorski lub "odpowiednia umowa zobowiązująca", o której mowa w art. 5 ust. 3 Ustawy. Decyzja o zwiększeniu kwoty kredytu preferencyjnego z dopłatami do oprocentowania podejmowana jest przez instytucję, która tego kredytu udzieliła. Po złożeniu przez kredytobiorcę wniosku o zmianę kwoty, instytucja ta dokona m.in. oceny, czy w przypadku zwiększenia kwoty kredytu zostanie zachowany warunek, iż cena 1m2 finansowanej nieruchomości nie może przekroczyć wysokości średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych obowiązującego dla gminy, na terenie której znajduje się ta nieruchomość (liczony jako średnia arytmetyczna dwóch ostatnio ogłoszonych wartości wskaźnika przeliczeniowego ogłoszonych przez właściwego wojewodę)." Wygląda na to, że PKO SA ma focha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 03.07.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam. Wiele razy przwija sie wątek kalkulatora Czai.Poprosze o przesłanie takowego na adres[email protected]dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 04.07.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Dziekuje qlpiak za podesłanie kalkulatora Czaji (świetna robota) Po szybkich wyliczeniach wyszło mi że rata z dopłata bedzie o 100 zł niższa niz rata we frankach. ( i to po doliczeniu ubezpieczenia i dopłaty za brak wpisu w KW). Po dokonaniu wpisu w KW, taniej wyjdzie kredyt w CHF Po ośmiu latach rata "kredytu z dopłatą" szybuje w góre..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 05.07.2008 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 (edytowane) Witam,Szukam dobrej duszyczki, ktora wysle mi kalkulator.... Dziekuje z góry! Edytowane 8 Maja 2010 przez Blacky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 08.07.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 witamja również proszę o ten słynny kalkulator na: [email protected]z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdus1719503643 13.07.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Ja również bardzo proszę o przesłanie mi kalkulatora: [email protected] Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcloel 18.07.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam serdecznie.Również proszę o przesłanie kalkulatora.[email protected] pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukil 19.07.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Brałem kredyt na dokończenie budowy w wysokości 100000 zł. w PKOSA w 2007 r marzec.wtedy jeszcze nie było kredytów rodzina na swoim (w tym banku).Czy teraz mogę go jakoś zamienić na kredycik z dopłatą, czy muszę zaciągnąć nowy na spłatę tego?Jak to załatwić by było taniej?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 19.07.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie ma mozliwosci zamiany ani refinansowania kredytem z doplata innego kredytu hipotecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo18 10.08.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 czy mogę prosic o słynny kalkulator Czaji [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 20.08.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam Bardzo proszę jeśli to możliwe o przesłanie słynnego kalkulatora na adres [email protected] Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 27.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 A czy ja też mogę dostać ten kalkulator? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 27.08.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 dostaliście ten kalkulator może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts