szafir6 27.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Bardzo proszę o kalkulator do kredytu z dopłatami.Coś mi raty nie pasują, niby Wibor poleciała na łap, a ja raty mam takie jak w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hmm... Byłem. Pytałem. Warunki wyglądają tak: Kredyt na 200 tys. zł, 47% wkładu własnego (działka + rozpoczęta budowa + trochę środków własnych), 30 lat PEKAO SA - kredyt z dopłatami w złotówkachMarża: 1,45%Prowizja: 0,75% (1500 zł)Obecne oprocentowanie: 8,02% Rata: 1470 zł. Do tego przez 8 lat dopłacą połowę odsetek za 70m2 domu, czyli w moim przypadku - dom 106 m2 - pewnie jakieś 1/3 odsetek. Nie wiem jak oni dokładnie to liczą, ale pewnie w tej racie odsetki to jakieś 1200 zł, czyli dopłacą mi 400 zł, więc rata z uwzględnioną dopłatą to jakieś 1170 zł. Suma wszystkich odsetek: 329 tys. zł NORDEA - kredyt w CHFMarża: 2,75%Prowizja: 1,5% (3000 zł)Obecne oprocentowanie: 3,31% Rata: 877 złSuma wszystkich odsetek: 116 tys. zł Różnica w racie ogromna. Nawet licząc dopłaty, to ten kredyt złotowy jest znacznie droższy (a dopłaty przecież się skończą po 8 latach). Różnica w całkowitym koszcie kredytu też ogromna...Już myślałem, że zdecyduje się na ten kredyt z dopłatami, ale teraz sam nie wiem... Jestem w stanie płacić tą wyższą ratę, ale może lepiej byłoby wziąć kredyt we frankach, a nadwyżkę odkładać - w razie problemów będzie rezerwa, a kiedyś może spłaci się ten kredyt wcześniej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaslod 28.01.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Różnica kolosalna, ale jaki bank da ci teraz kredyt we frankach, musiałbys mieć super zdolność, poza tym w przypadku Nordea bank nie opłaca sie brac tam kredytu na budowe we frankach gdy kurs franka jest tak wysoki i niestabilny, W nordea bank otrzymujesz kredyt we frankach w przeliczeniu na złotówki, odwrotnie jak w innych bankach gdzie złotówki przeliczają ci na franki. Gdy kurs spadnie moze okazac sie ze otrzymasz duzo mniej złotówke niz planowałes. Proponuje wiecej dowiedziec sie na temat tych kredytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 28.01.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ale ja mam zdolność w Nordei na ten kredyt frankowy. Teraz wpadłem też na to, że przecież w tych wyliczeniach frankowych nie jest uwzględniony spread, który obecnie w Nordei wynosi około 6%. Jak policzyć wpływ spreadu na ratę/koszt kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaslod 28.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Bardzo proszę o kalkulator do kredytu z dopłatami. Coś mi raty nie pasują, niby Wibor poleciała na łap, a ja raty mam takie jak w listopadzie. http://www.123upload.pl/index.php?p=491d3bc13203f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puchatka 29.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam, w czerwcu 2008 wzięliśmy kredyt z dopłatami w PKO BP w ratach malejących, wczoraj podpisaliśmy aneks zmieniający formę spłaty - raty równe (w czerwcu obiecywano nam tą możliwość po wprowadzeniu nowego systemu). Kredyt mamy na budowę domu. Dla nas jest to dobre rozwiązanie... służę szczegółami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaslod 29.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Hejjaką kwotę kredytu zwiliscie i jak ma to odbicie w porównaniu do rat, z dopłatą i bez??a jakie oprocentowanie i marża banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meziablady 30.01.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 No to drążę temat dalej. Coby było, gdybym wpisał we wniosku poddasze jako strych. Bank by ty łyknął. Mam wtedy 102 m^2, czyli wychodzi lepszy współczynnik dopłat przez Państwo. Następnie ocieplam sobie ten strych (okna dachowe juz są i lukarna też) no bo muszę, ale go nie zabudowuję. Zabudowe robie poźniej- tylko nie wiem czy po tych 8 latach czy po odbiorze prze PiNB? Jęsli to nie przejdzie, to czy hall mogę zaliczyc do ciągów komunikacyjnych i odliczyc powierzchnie (jak w przypadku garazu i pralni)? Dziekuję za odp. Witam, my też byliśmy w banku i dowiadywaliśmy się odnośnie kredytu i... tak naprawdę dopłata jest do 70 mkw powierzchni domu lub mieszkania czyli wyjście z tego jest takie, że im mniejsza powierzchnia użytkowa domu tym dopłata będzie większa. W rzeczywistości chodzi o to by na projekcie była informacja, że powierzchnia użytkowa wynosiła do 70 mkw mimo tego, że dom będzia miał dużo powyżej 100 mkw. Ale czy to jest legalne?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 30.01.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Właśnie jesteśmy na etapie gromadzenia wymaganych dokumentów i wkrótce składamy wniosek w PeKao S.A. - kredyt hipoeczny. z dopłatami na dom 130m2 120.000 zł. na 25lat raty malejące, karencja w spłacie kapitału 15 m-cy. Marża 1,45%, tyle, że doszły nas słuchy, że bank zamierza podnieść marżeę ze wzgl. na spadek WIBOR. Wg symulacji z tego tygodnia pierwsza rata odsetek ok. 580zł, po okresie karencji ok. 985zł, po 8 latach dopłat na tym samym poziomie ok. 985zł. Wszystko mnie przeraża, zwłaszcza różne inf na forach np. w podobnej sytuacji jak my tyle, że bodajże 2006r. wg wstępnej analizy pewnego kredytu raty miały być na poziomie 1200zł, ale po 2-letnim okresie karencji rata wynosiła 1600zł. Obawiam się sytuacji, że teraz rata symulowana jest na nieco poniżej 1000zł , a jak dojdzie do spłata po okresie karecji będzie wynosić 1300zł albo i więcej. Będziemy wdzięcznie za jakiekolwiek rady i przedstawianie waszych sytuacji kredytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 30.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ...w czerwcu 2008 wzięliśmy kredyt z dopłatami w PKO BP w ratach malejących, wczoraj podpisaliśmy aneks zmieniający formę spłaty - raty równe (w czerwcu obiecywano nam tą możliwość po wprowadzeniu nowego systemu). ... A mnie powiedziano, że z dopłatą to tylko raty malejące. Jak udało Wam się dostać równe. Co do płacalności tego kredytu to zupełnie inna sprawa. Najbardziej będzie się kalkulaować przy założeniu wcześniejszej spłaty np. po 8 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Właśnie jesteśmy na etapie gromadzenia wymaganych dokumentów i wkrótce składamy wniosek w PeKao S.A. - kredyt hipoeczny. z dopłatami na dom 130m2 120.000 zł. na 25lat raty malejące, karencja w spłacie kapitału 15 m-cy. Marża 1,45%, tyle, że doszły nas słuchy, że bank zamierza podnieść marżeę ze wzgl. na spadek WIBOR. Wg symulacji z tego tygodnia pierwsza rata odsetek ok. 580zł, po okresie karencji ok. 985zł, po 8 latach dopłat na tym samym poziomie ok. 985zł. Wszystko mnie przeraża, zwłaszcza różne inf na forach np. w podobnej sytuacji jak my tyle, że bodajże 2006r. wg wstępnej analizy pewnego kredytu raty miały być na poziomie 1200zł, ale po 2-letnim okresie karencji rata wynosiła 1600zł. Obawiam się sytuacji, że teraz rata symulowana jest na nieco poniżej 1000zł , a jak dojdzie do spłata po okresie karecji będzie wynosić 1300zł albo i więcej. Będziemy wdzięcznie za jakiekolwiek rady i przedstawianie waszych sytuacji kredytowych. tesz szukam kredytu na 120 tys czyli przez pierwsze 8 lat rata wyjdzie 580zł? a potem po 8 latach 985zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 30.01.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A mnie powiedziano, że z dopłatą to tylko raty malejące. Jak udało Wam się dostać równe. Co do płacalności tego kredytu to zupełnie inna sprawa. Najbardziej będzie się kalkulaować przy założeniu wcześniejszej spłaty np. po 8 latach A tak z ciekawości spytam... skąd wiesz jakie będą warunki panowały za 8 lat? Może się okazać, że w momencie, gdy skończą Ci się dopłaty wcale nie dostaniesz lepszego kredytu niż ten, który masz. I co wtedy? Trzeba się dalej bujać z tym kredytem, który się ma... doszły nas słuchy, że bank zamierza podnieść marżeę ze wzgl. na spadek WIBOR. A to trochę bez sensu. Co bankowi niski Wibor szkodzi? Przecież oni i tak na tym nie zarabiają. Czy wibor wysoki, czy niski, bank zarabia tyle samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 30.01.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 tesz szukam kredytu na 120 tys czyli przez pierwsze 8 lat rata wyjdzie 580zł? a potem po 8 latach 985zł ? Nie. ok. 580 zł. przez okres karencji w spłacie kapitału, więc są to tylko raty odsetkowe z dopłatą. Po okresie karencji (w naszym przypadku yło by to po 15m-cach) zaczyna się spłata normalnych rat (kapitałowych i odsetkowych) ok. 985zł. Nie wiem jak to by było dokładnie bgez okresu karencji. Myślę, że pierwsza rata byłaby na poziomie ok. 1000zł. , potem spadałaby (przy założeniu rat malejących), ale po 8 latach dopłat wg teraźniejszej stopy % wyniosłaby dalej ok. 985zł. Zaznaczam, że są to raty dla kredytu 120.000zł i pow. 130m2 budynku mieszkalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 31.01.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 do czasu wypłaty całego kredytu nie ma dopłat do odsetek. Dopłaty pojawiają się dopiero gdy bank wypłaci ci ostatnią transzę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 31.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 W PKO BP SA dopłaty sa od uruchomienia pierwszej transzy - przynajmniej ja tak miałam, dlatego warto w miare szybko zakończyć budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 31.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 no to ja miałem odwrotnie ale tego nie żałuję mam dopłaty do większej kwoty odsetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 31.01.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 do czasu wypłaty całego kredytu nie ma dopłat do odsetek. Dopłaty pojawiają się dopiero gdy bank wypłaci ci ostatnią transzę kredytu. Czy tzn. , że dopero od momentu wypłaty ost. transzy sa dopłaty i od tego momentu jest liczone 8 lat dopłat? Czy może okres 8 letni liczony jest od początku i po prostu traci się na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 31.01.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Ja straciłam, uranos zyskał. Skąd ta różnica - nie wiem. Najlepiej zapytać w banku, w którym bierzesz kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaO 31.01.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 "Dopłaty są stosowane przez 8 lat od dnia pierwszej spłaty odsetek..." Taka informacja podana jest na stronie BGK. Wzięliśmy kredyt w PKO BP. Odsetki spłacamy od momentu otrzymania pierwszej transzy kredytu - dopłata już wtedy była naliczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 04.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A to trochę bez sensu. Co bankowi niski Wibor szkodzi? Przecież oni i tak na tym nie zarabiają. Czy wibor wysoki, czy niski, bank zarabia tyle samo... Szkodzi, bo przy pozostawienu rat biednego kredytobiorcy na takim samym poziomie, bank może zarobić na wiekszej marży poza tym bank zmienia oprocentowanie okresowo, jesli kredyt jest udzielony w oparciu o LIBOR/WIBOR 6M, to adekwatnie co 6 miesięcy jest indeksowane oprocentowanie, jesli 3M to co 3 m-ce itd. itp. Moze sie okazac, że index np. znacząco spadł (jak ostatnio) od listopada do konca stycznia, ale niestety, tak jak w miom przypadku, indeksowany byl w pazdzierniku, i teoretycznie musze sie z tym "bujac" do kwietnia. Zostaje jedynie pisanie wniosków do banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts